TÉMA

Herbert Kickl

Vzkříšení rakouských svobodných. Po velké korupční aféře před pěti lety strana vede v průzkumech

Před pěti lety stáli rakouští svobodní (FPÖ) za pádem vlády, letos možná budou sestavovat novou. Dokázali se oklepat z korupční kauzy a nyní vedou průzkumy. V kampani sázejí na migrační kartu, euroskepsi, ale také na útoky na soupeře a média.
15. 2. 2024|

Volby předsedy dopadly opačně, oznámila rakouská sociální demokracie. Chyba se stala při sčítání

Novým předsedou rakouské sociální demokracie (SPÖ) se nestal hejtman spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, jak strana uvedla v sobotu. Zvolen byl jeho soupeř a představitel levicového křídla Andreas Babler. Během sčítání hlasů na stranickém sjezdu se stala totiž chyba. Oznámila to předsedkyně volební komise Michaela Grubesová, píše agentura APA. Doskozil uvedl, že nový výsledek přijímá, zatímco Babler vyzval k dalšímu přepočítání hlasů. Ostatní rakouské strany poměry v SPÖ kritizovaly.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 18:54|

Rakouský prezident se omluvil za politiky. Na žádost Kurze odvolal ministra vnitra z FPÖ

Rakouský prezident Alexander Van der Bellen na žádost lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze (ÖVP) odvolal z funkce ministra vnitra Herberta Kickla ze strany svobodných (FPÖ). Van der Bellen rovněž potvrdil, že Kurz ho informoval o žádosti dalších ministrů za FPÖ o zproštění vládních funkcí. Netýká se to pouze nestranické ministryně zahraničí nominované svobodnými Karin Kneisslové. Vrcholí tak krize, která začala tím, že vysocí politici FPÖ se nechali natočit při dojednávání nezákonných obchodů s Rusy. Prezident se v úterý za tento obraz politiky občanům omluvil. Post nemá jistý ani kancléř Kurz.
21. 5. 2019Aktualizováno21. 5. 2019, 21:40|

Rakouský kancléř Kurz žádá konec šéfa vnitra Kickla, ministry za svobodné mají nahradit odborníci

Rakouský lidovecký kancléř Sebastian Kurz navrhne prezidentovi odvolání ministra vnitra Herberta Kickla ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ). Ta už dříve oznámila, že by v takovém případě stáhla z vlády všechny své ministry. Podle Kurze by jejich místa mohli až do předčasných voleb zaujmout odborníci či vysocí úředníci z příslušných resortů. Vládní krizi v Rakousku vyvolal skandál kolem dlouholetého předsedy FPÖ Heinze-Christiana Stracheho.
20. 5. 2019Aktualizováno20. 5. 2019, 19:14|