TÉMA

Rozhovor

Kdyby chtěl Lukašenko poslat vojáky na Ukrajinu, vypovědí mu poslušnost, míní Cichanouská

Běloruská opozice bude podle její lídryně Svjatlany Cichanouské usilovat o další protesty proti režimu běloruského vládce Alexandra Lukašenka. Chystá je před dalšími prezidentskými volbami v příštím roce, uvedla Cichanouská v rozhovoru pro Události, komentáře. Řekla, že v Bělorusku stále žijí miliony lidí, kteří režim nepodporují. Podle ní ani proto nehrozí, že by se běloruská armáda účastnila války na Ukrajině, protože by se vojáci postavili Lukašenkovi na odpor.
25. 3. 2024|

„Lidé, kteří tu žijí, chtějí evropské životy,“ prohlásil Navalnyj v dosud nezveřejněném rozhovoru

Zesnulý ruský opozičník Alexej Navalnyj mluvil často o lepší budoucnosti pro svou zemi. To zopakoval i v dosud nezveřejněném rozhovoru z roku 2020. Slova nejhlasitějšího kritika Kremlu z interview pořízeného původně pro filmový dokument teď opět citují světová média – těsně předtím, než se s ním naposledy rozloučí jeho blízcí.
27. 2. 2024|

Děsivé byly metry čtvereční krvavého ledu, vzpomíná Szántó na natáčení střelby na Majdanu

Před deseti lety, v únoru 2014, vrcholily v Kyjevě několikaměsíční protesty. Vyvolal je obrat prezidenta Viktora Janukovyče, který náhle a po tlaku z Moskvy odstoupil od podpisu Asociační dohody s Evropskou unií. A zesílily poté, co se policie pokusila brutálním zásahem demonstranty rozehnat. Dvacátého února se policisté chopili zbraní s ostrými náboji, demonstranti palbu opětovali a výsledkem byly desítky mrtvých. Poté režim ustoupil a padl. V nejvypjatějším dni v Kyjevě natáčel mimo jiné zpravodaj České televize Jakub Szántó.
20. 2. 2024|

Bývalý moderátor Fox News Carlson hovořil s Putinem. Hlavním tématem byla ruská válka proti Ukrajině

Bývalý moderátor americké stanice Fox News Tucker Carlson hovořil v Moskvě s ruským vládcem Vladimirem Putinem a záznam nyní uveřejnil na svém webu. Hlavním tématem je válka na Ukrajině, kterou Rusko vojensky napadlo v plném rozsahu před dvěma lety. Putin moderátorovi kromě jiného řekl, že Moskva nemá zájem na invazi do „Polska, Lotyšska nebo kamkoli jinam“. Rusko podle něj nemůže být na Ukrajině poraženo. Carlson má blízko k americkému exprezidentovi Donaldu Trumpovi a zpochybňuje západní pomoc Ruskem napadené Ukrajině. Za to, že dal moderátor slovo ruskému vládci, sklidil kritiku od řady amerických, ale i ruských novinářů.
9. 2. 2024Aktualizováno9. 2. 2024, 08:06|

Chci pokračovat v Eliščině odhodlání pomáhat menšinám, říká matka zavražděné studentky

Jednou z obětí střelby na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze z 21. prosince 2023 byla i Eliška Šimůnková. Studovala komunikaci a řeč neslyšících, sama také bojovala za práva menšin. Pořadu 168 hodin nyní poskytla rozhovor její matka Lenka Šimůnková. S Eliškou žila sama ve středočeských Čelákovicích. S Eliškou se tam místí rozloučili v pátek 26. ledna. Její matka nyní chce dál nést její odkaz, zakládá nadaci pro neslyšící, která ponese Eliščino jméno. Právě do této nadace chce vložit peníze z univerzitní sbírky. Chce prosazovat například i manželství pro lidi z komunity LGBT+ tak, jak si to přála její dcera.
5. 2. 2024|

Bývalý hejtman David Rath vysoudil omluvu od státu za mediální výroky státního zástupce

Soud přiznal bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi nárok na omluvu od státu za mediální výroky, které o něm pronesl někdejší státní zástupce Petr Jirát. Informovala o tom soudkyně Dagmar Stamidisová, která o Rathově žalobě na ochranu osobnosti rozhodovala. Páteční verdikt není pravomocný.
30. 1. 2024|

Choďte na koncerty sami. A najděte si nové přátele tam, vybízí zpěvák grandson

Maják, který lidé potřebují, aby se mohli potkávat – tak o sobě mluví devětadvacetiletý kanadsko-americký hudebník grandson, který v textech řeší osobní rodinná témata. Na jeho pražském koncertě s ním mluvil Petr Adámek.
18. 10. 2023|

Zachovat si chladnou hlavu a neudělat zbytečnou botu, popisuje Klímová investigativní novinařinu

Investigativní žurnalistika ji sice stresuje, její přínos pro společnost ale považuje za zásadní. „Zachovat si chladnou hlavu a nepřepálit, co můžete doložit. A neudělat zbytečnou botu, na kterou vás někdo chytí,“ radí hlavní ekonomická analytička Českého rozhlasu Jana Klímová, která za svoji investigativní práci získala dvě novinářské ceny. Kromě toho v médiích vysvětluje ekonomická témata nebo reportuje o energetice, svém srdečním tématu. V podcastu Background ČT24 mluví i o řízení redakcí či mladých novinářích.
19. 7. 2023|

Většina zpráv o Romech má stále negativní nádech, vadí Bangovi

Média se naučila se slovem Rom v titulku šetřit, ale pořád si myslím, že většina zpráv o Romech má negativní nádech, říká komentátor iDNES.cz Patrik Banga. Novinářem se stal během konfliktu na Balkáně, kvůli romskému původu mu ale jeho profesi mnohdy nevěřili. „Pozitivní drzost, nikdy jsem se nebál,“ odpovídá na otázku, co mu pomohlo k úspěchu. O kariérní cestě nebo knize, se kterou vyhrál Magnesii Literu, mluví v podcastu Background ČT24.
29. 6. 2023|

Podle Orbána není Putin válečným zločincem. Budapešť lavíruje v konfliktu na Ukrajině

Maďarský premiér Viktor Orbán znovu připomněl, jak moc se jeho pohled na ruskou agresi proti Ukrajině liší od západních lídrů. V rozhovoru pro německý Bild řekl, že Vladimir Putin není válečný zločinec, Ukrajina už není suverénní stát a vojáci jí dojdou dřív než Rusku. Zopakoval, že chce hlavně mír. Vláda v Budapešti s Moskvou i přes invazi dál udržuje hospodářské a politické vztahy. Všechny sankce i pomoc napadené zemi ale nakonec vždy schválila.
28. 6. 2023|

Kvůli směřování k vyrovnanému rozpočtu jsme museli některé předvolební sliby překročit, řekl Jurečka

Strany vládní koalice SPOLU musely  podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) změnit předvolební sliby o nezvyšování daní, protože nečekaly, že se v loňském roce razantně změní ekonomická a společenská situace. „Pokud chceme splnit druhý slib, že budeme snižovat zadlužení této země a budeme směřovat k vyrovnaným rozpočtům, tak je bohužel nutné některé další sliby překročit,“ uvedl v Interview ČT 24. V pořadu vysvětloval nutnost reforem důchodů a plánované úpravy DPH, které obsahuje vládní úsporný balíček.
12. 5. 2023|

Lidi u nás frustruje válka víc než Ukrajince, Rusko smysl války zatím nenašlo, řekl ČT Pavel

Ukrajinci jsou nezlomně přesvědčení, že zvítězí a budou opět svobodní, zatímco Rusko ještě smysl války nenašlo. V rozhovoru pro ČT to uvedl prezident Petr Pavel. Podle české hlavy státu je řada lidí u nás válkou frustrovaná víc než Ukrajinci, i když jim nad hlavami nelétají rakety. Z ukrajinského optimismu bychom si měli vzít příklad, míní Pavel. Volodomyra Zelenského označil po osobním setkání za odvážného muže s „unikátním citem pro situaci“. S Pavlem hovořil během návštěvy v Kyjevě zpravodaj ČT Michal Kubal.
29. 4. 2023|

Že „rozhovor“ se Schumacherem psala umělá inteligence, přiznali až na konci. Šéfredaktorku vyhodili

Vedení bulvárního časopisu Die Aktuelle propustilo šéfredaktorku Anne Hoffmannovou kvůli fiktivnímu rozhovoru se šampionem formule 1 Michaelem Schumacherem, který vygeneroval nástroj umělé inteligence. To časopis přiznal až na jeho konci. Schumacher se na veřejnosti neobjevil od prosince 2013, kdy měl ve francouzských Alpách nehodu na lyžích a byl dlouho v kómatu.
23. 4. 2023|

Museli jsme najít kolegy s dostatkem odvahy, říká šéfredaktor Deníku N Tomášek

Tím nejcennějším, co redakce má, jsou lidé, kteří pro ni pracují, míní Pavel Tomášek. Pro začínající Deník N nebylo vůbec jednoduché ty správné kolegy sehnat. „Museli mít odvahu pustit se do projektu, o jehož úspěchu řada lidí pochybovala,“ říká šéfredaktor. Za tím, že se Deníku N podařilo na českém trhu uspět, stojí podle něj i kus štěstí a možná i to, že mu na spolupráci nekývli někteří zkušení novináři. O tom i o své cestě od sportu k politice mluví Tomášek v podcastu Background ČT24.
6. 4. 2023|

Obsah je pro Vogue důležitější než šatník v redakci. Na první obálce byl kabát z druhé ruky, vzpomíná Běhounková

První obálka české a slovenské verze časopisu Vogue obsahovala jediný kousek oblečení. Byl jím obnošený kabát. „Podařilo se nám ukázat, že i takhle velký módní časopis může jít jiným směrem,“ vzpomíná šéfredaktorka Andrea Běhounková. V redakci v centru Prahy, kam se Vogue přestěhoval po vypuknutí pandemie koronaviru, pro pověstný šatník nabitý kousky od těch nejvěhlasnějších návrhářů není místo. „Řekli jsme si, že je pro nás důležitá kvalita obsahu, a přestěhovali jsme se do menších prostor,“ říká v podcastu Background ČT24 žena, která začínala jako politická reportérka.
23. 3. 2023|

Pavel popsal předání klíčů od klenotů. V rozhovoru pro ČT také kritizoval populismus

Petr Pavel ve čtvrtek složil ve Vladislavském sále slib a stal se čtvrtým prezidentem samostatné České republiky. Svůj první rozhovor ve funkci hlavy státu poskytl České televizi. Vedl ho Michal Kubal.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:16|

Klaus tepal Pavlovu inaugurační řeč, ocenil ale avizovaný přesun novoročních projevů

Bývalý prezident Václav Klaus se ve speciálním vydání Událostí, komentářů u příležitosti inaugurace Petra Pavla podivoval nad tím, že lidé na internetu řeší, že netleskal projevu nové hlavy státu. Pavlova řeč ho prý nezaujala, chtěl „od ní víc“. Naopak ocenil, že nový prezident hodlá přesunout novoroční projevy na jejich tradiční místo. „Kéž by se mu ve funkci dařilo,“ vyjádřil přání a zavzpomínal na jejich dávné setkání.
9. 3. 2023|

Musíme počítat s jaderným potenciálem NATO, Západ chce Rusko zlikvidovat, tvrdí Putin

Rusko nemá jinou možnost, než vzít v úvahu jaderný potenciál NATO, protože tato vojenská aliance vedená USA usiluje o porážku Ruska, řekl v rozhovoru se státní televizní stanicí Rossija-1 ruský vládce Vladimir Putin. V interview den po prvním výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu také tvrdil, že Západ chce Rusko zlikvidovat a rozdělit.
26. 2. 2023Aktualizováno26. 2. 2023, 11:19|

Spojenci Ukrajiny by podle Pavla měli být připraveni i na horší varianty

Spojenci Ukrajiny by měli doufat v nejlepší, ale měli by se připravit i na potenciálně horší důsledky, řekl ukrajinskému webu Suspilne zvolený český prezident Petr Pavel. Válka nemusí skončit letos, ale může se proměnit v dlouhodobý konflikt. Proto je podle Pavla důležité poskytnout Kyjevu vše, co nyní potřebuje, ale být také připravený na dlouhodobou pomoc, aby mohl pokračovat v obraně země a proměnit ji ve vítězství. Po ukončení konfliktu s Ruskem by se Ukrajina měla stát členem Severoatlantické aliance, uvedl také v rozhovoru Pavel.
26. 2. 2023|

U Pavla zřejmě nebudeme svědky ústavních excesů, odhaduje Rychetský

„Předpokládám, že už nebudeme svědky excesů z prezidentského úřadu, které byly živnou půdou nejen pro média, ale i pro politickou scénu. Chci vyjádřit naději, že uvidím na Pražském hradě hlavu státu, která má před Ústavou pokoru,“ sdělil předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský v pořadu Interview ČT24. Zdůraznil také, že i přes vysoký zájem lidí o přímou volbu prezidenta by se dle něj mělo neustále připomínat, že rozhodující roli hraje v českém politickém systému parlament a prezident podléhá vůli vlády.
29. 1. 2023|

Cítím respekt, tíhu odpovědnosti a hrdost, komentuje Pavel své zvolení

Novým prezidentem republiky se stane Petr Pavel, slib složí 9. března. V rozhovoru pro ČT24 uvedl, že bezprostředně po zvolení cítí úlevu, hrdost, radost a především tíhu odpovědnosti, kterou na sebe s úřadem hlavy státu bere. Interview se čtvrtým prezidentem samostatného Česka vedl Michal Kubal.
28. 1. 2023Aktualizováno29. 1. 2023, 00:57|

30 let zpět: Celnice na hranicích až za půl roku

S blížícím se rozdělením Československa se řešila otázka výstavby celnic na hranicích a daňový systém. Na české straně byly zatím instalovány tři mobilní buňky pro celníky, na slovenské straně žádné. Proto bylo v plánu provizorně zřídit takzvané kontrolní body, které měly fungovat půl roku, než dojde ke zprovoznění normálního režimu s celnicemi na hraniční čáře.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
28. 12. 2022|

30 let zpět: Sídlo slovenské hlavy státu

S rozdělením Československa souviselo také sídlo budoucího prezidenta na Slovensku, kterým měl být Bratislavský hrad. Ten doposud sloužil jako muzeum a pracoviště historického Slovenského národního muzea, a tak nastala otázka, co bude s vystavenými sbírkami a vzácnými předměty uloženými v depozitáři hradu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
26. 12. 2022|

Není mým úkolem poučovat politiky, ale říct lidem, co pro ně dělají, uvedl reportér Petr Vašek

Můj úkol není poučovat politiky, jak to mají dělat, ale říct lidem, co pro ně dělají, říká reportér domácí redakce České televize Petr Vašek. Novináři se podle něj musí ke všem politikům chovat s respektem. „To, že jsou mezi nimi animozity, je jejich věc,“ upozorňuje vystudovaný politolog, který platí za experta na státní rozpočet. „Kdybych ho neznal lépe než většina poslanců, tak by asi bylo něco špatně,“ podotýká Vašek. V podcastu Background ČT24 mluví i o tom, kteří politici mu nabízeli práci.
21. 12. 2022|