TÉMA

Státní zástupci

Zbrojní průkazy nejspíše nahradí centrálně registrovaná oprávnění

Poslanci se v úterý zabývali například zvýšením postihů za nezavedení léků do evidence v lékárnách, změnami ve jmenování a odvolávání vedoucích státních zástupců, zpřísněním pravidel proti praní špinavých peněz či novým zákonem o zbraních a střelivu. Předlohy byly ve druhém čtení, v němž mohou zákonodárci uplatňovat pozměňovací návrhy. Schvalování programu schůze zabralo skoro dvě a půl hodiny. Většinu času vyplnilo vystoupení předsedy hnutí ANO Andreje Babiše.
12. 12. 2023Aktualizováno12. 12. 2023, 21:00|

Vláda schválila zmrazení platů ústavních činitelů, soudců a státních zástupců na loňské výši

Platy politiků, soudců a státních zástupců by měly být letos od února stejně vysoké jako loni. Vláda ve středu schválila novelu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), která počítá se zmrazením jejich platové základny, řekl novinářům po zasedání kabinetu premiér Petr Fiala (ODS). Vláda chce podle něj předlohu projednat ve stavu legislativní nouze. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že novela by měla vyhovět i starším rozhodnutím Ústavního soudu, protože u soudců neohrozí jejich nezávislost.
5. 1. 2022|

Platy politiků mají vzrůst o šest procent. Návrh na jejich zmrazení ani nedostal šanci

Poslancům a senátorům vzroste od ledna jejich měsíční plat o 5,5 tisíce korun. Ministři si polepší o 10,5 tisíce měsíčně. A například prezident o téměř 18 tisíc. Podle nejnovějších dat statistiků to spočítala Česká televize. Platy ústavních činitelů poslanci navázali na průměrnou mzdu v české ekonomice a rostou na rozdíl od platů učitelů, policistů či hasičů automaticky. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl v létě platy politiků zmrazit. Poslanci se ale zákonem odmítli zabývat. Mimo jiné s argumentem, že ho premiér předložil pozdě.
18. 9. 2021|

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za 25 let. Ubylo trestních kauz

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za posledních 25 let. Po loňských omezeních spojených s covidem soudy na jaře rozhodly podobný počet sporů jako před epidemií. Počet trestních kauz se snížil.
1. 8. 2021|

Odměny pro představitele obcí a krajů se v příštím roce nezmění, rozhodla vláda

Odměny pro představitele obcí a krajů by se v příštím roce neměly ani zvýšit, ani snížit. Na pondělním zasedání to na návrh ministerstva vnitra schválila vláda, uvedl vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). Jeho úřad v návrhu argumentoval tím, že rozpočty samospráv poznamená pandemie covidu-19, takže by je neměly zatížit další povinné výdaje. Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv podmínily souhlas tím, že se stejně bude zacházet i s platy poslanců či senátorů. Pokud by se jejich platy zvýšily, žádají pro starosty, hejtmany a zastupitele pětiprocentní růst odměn. Hamáček očekává, že se nebudou měnit ani odměny ústavních činitelů.
7. 9. 2020Aktualizováno7. 9. 2020, 17:52|

Benešová slibuje ústupky v zákoně o státních zástupcích. Týkají se složení komisí i účinnosti zákona

Ministryně spravedlnosti slíbila ústupky ve svém návrhu změn pro vedoucí státní zástupce. Po kritice opozice, neziskových organizací i samotných žalobců chce Marie Benešová (za ANO) urychlit zavedení neodvolatelnosti nejvyššího státního zástupce a změnit složení komisí pro výběr vedoucích žalobců tak, aby většinu nejmenoval šéf resortu.
25. 6. 2019|

„Čtyři úrovně jsou luxus.“ Šéf žalobců souhlasí s plánem Benešové zeštíhlit českou justici

Soustava českých soudů a státních zastupitelství by měla v budoucnu zeštíhlet a ze stávajících čtyř stupňů (okresní, krajský, vrchní a nejvyšší) přejít na tři. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman se na tom shodl s ministryní spravedlnosti Marií Benešovou (za ANO). Chystaný plán na zavedení funkčních období pro špičky žalobců podporuje rovněž, jeho úřad ho nyní bude připomínkovat.
31. 5. 2019Aktualizováno31. 5. 2019, 19:55|

Benešová by ráda zavedla třístupňové soudnictví. Znamenalo by to konec vrchních soudů i zastupitelství

Nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) uvažuje o zásadním zeštíhlení justiční soustavy v Česku. Dosavadní čtyřstupňový systém soudů a státních zastupitelství by nahradil třístupňový, z něhož by vypadly vrchní soudy a vrchní státní zastupitelství v Praze a Olomouci. Benešová v rozhovoru pro čtvrteční Lidové noviny (LN) uvedla, že je to zatím její předběžná úvaha, počká na analýzu práce obou vrchních státních zastupitelství i názor odborníků a bude respektovat většinový názor.
2. 5. 2019Aktualizováno2. 5. 2019, 08:43|