TÉMA

Ústavní žaloba

McCarthy souhlasí se zahájením ústavní žaloby na Bidena, prezident má krok za politicky motivovaný

Republikánský předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy dal souhlas se zahájením procesu ústavní žaloby (impeachmentu) na demokratického prezidenta Joea Bidena. McCarthy uvedl, že Biden podle něj lhal americkému lidu o zahraničních aktivitách svého syna Huntera Bidena. Bílý dům odsoudil snahu o impeachment jako politicky motivovanou. Pravděpodobnost, že by proces došel až k samotnému soudnímu řízení v Senátu, je minimální.
12. 9. 2023Aktualizováno12. 9. 2023, 20:54|

Na podzim budou senátní volby, rozhodnou o třetině horní komory

V říjnu budou poprvé od jmenování nynější vlády voliči rozhodovat o složení parlamentu. Konkrétně převolí třetinu jeho horní komory, křesla bude obhajovat i její předseda a tři ze čtyř místopředsedů. Vládní koalice nyní má v horní komoře drtivou převahu. Zatímco v minulosti bývalo téměř samozřejmé, že v Senátu posilovala a postupem času dominovala opozice, tentokrát jsou volby do horní komory zvláštní tím, že opoziční hnutí ANO a SPD se shodně proti Senátu vymezují a od jejich představitelů zazněly návrhy, aby se horní komora zrušila.
9. 2. 2022|

Se změnou Ústavy by mělo být Česko podle Pekarové Adamové opatrné. Havlíček by při nerespektování nálezu ÚS zřejmě podpořil žalobu na prezidenta

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová v Otázkách Václava Moravce kritizovala postup prezidenta Miloše Zemana, který do funkce ministra zahraničí nechce jmenovat Jana Lipavského (Piráti). Uvedla však, že při případné změně Ústavy by se mělo postupovat obezřetně. Ministr dopravy a průmyslu a obchodu v demisi Karel Havlíček (ANO) neví, zda by Zeman Lipavského jmenoval, pokud by Ústavní soud (ÚS) v kompetenční žalobě vyhověl designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). V takovém případě by ale zřejmě hlasoval pro ústavní žalobu na prezidenta. Profesor právní filozofie a sociologie a ředitel Centra pro právo a společnost z univerzity v Cardiffu Jiří Přibáň řekl, že Zeman je pro Česko varováním.
12. 12. 2021|

Lipavský odmítá komentovat svůj rozhovor se Zemanem. Kandidaturu na ministra ale vzdávat nebude

Pirátský kandidát na ministra zahraničí v nové vládě Jan Lipavský odmítá komentovat úterní schůzku s prezidentem Milošem Zemanem. V Interview ČT24 nechtěl potvrdit informaci Frekvence 1, že ho hlava státu vyzvala k tomu, aby se kandidatury vzdal. Tak prý zní dohoda pětikoalice. Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) na Twitteru uvedl, že nominaci kandidátů na ministry měnit nebude. Sám Lipavský ujistil, že se kandidatury nevzdá.
7. 12. 2021|

Policisté před výborem popsali traumata, která utrpěli při obraně Kapitolu

Zvláštní výbor amerického Kongresu zahájil vyšetřování útoku stoupenců tehdejšího prezidenta Donalda Trumpa na Kapitol z 6. ledna. Jako první svědci vystoupili příslušníci policie. Závěry se očekávají napřesrok, samotná existence vyšetřování už ale vyvolala ostré stranické spory. Jeden z předvolaných strážců zákona odsoudil vyjádření některých republikánských politiků, kteří tehdejší násilné události při volební schůzi Kongresu nyní zkreslují a zlehčují.
27. 7. 2021|

Senát se nyní nebude zabývat údajnou neschopností prezidenta vykonávat úřad, domnívá se Vystrčil

Senátní komise pro ústavu horní komoře nedoporučila jednat o tom, že prezident Miloš Zeman není schopen vykonávat svůj úřad. Podklady, které od senátního výboru komise k tomuto návrhu obdržela, nejsou dostatečné. Na tiskové konferenci to oznámil předseda  skupiny Zdeněk Hraba (STAN). Ke stejnému závěru dospěl odpoledne i senátní ústavně právní výbor. Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) se nedomnívá, že se plénum bude věcí zabývat.
20. 7. 2021Aktualizováno20. 7. 2021, 22:22|

Nárok na ošetřovné budou mít i prarodiče nebo tety, schválil to Senát

Ošetřovné kvůli epidemii koronaviru budou moci získat nejen rodiče, ale i další příbuzní, kteří se o děti kvůli zavření škol starají, novelu podpořil Senát. Zároveň prodloužil vyplácení příspěvku k nemocenské pro lidi v karanténě nebo izolaci až do konce června. Horní komora chce také zmírnit podmínky bank při poskytování hypoték a pozměňovací návrh k novele o České národní bance poslala zpátky do sněmovny. Senát omezil i vymáhání dluhů u dětí. Nová pravidla se budou vztahovat na lidi do 21 let věku.
28. 4. 2021Aktualizováno28. 4. 2021, 21:41|

Senátory dráždí Zemanův projev k Vrběticím. Zvažují ústavní žalobu

Senátoři diskutují o možnosti podat žalobu proti prezidentu Miloši Zemanovi. Někteří členové horní komory vidí v jeho výrocích k případu vrbětických výbuchů možnou velezradu. Podle hlavy státu existuje kromě podezření na akci ruských agentů i možnost, že explozi způsobila neodborná manipulace. Premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) ale jakoukoli druhou vyšetřovací verzi odmítli.
27. 4. 2021|

Trump republikány stále ovládá, je to jako Hlava 22, píše po impeachmentu Reuters

Republikánská strana stále zůstává stranou Donalda Trumpa. Z 50 republikánských senátorů se 43 vyslovilo v sobotu pro to, aby byl Trump zbaven obvinění z podněcování ke vzpouře před lednovým vpádem jeho příznivců do amerického Kapitolu. Jen sedm republikánských senátorů se vyslovilo pro usvědčení. Hlasování ukazuje, jak silně ovládá bývalý prezident stranu, kterou si v posledních pěti letech přetvořil k obrazu svému, napsala agentura Reuters.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 18:55|

Trumpova obhajoba: „Impeachment je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty“

Soud s bývalým americkým prezidentem vstoupil do další fáze. Skončila část věnovaná obžalobě a slova se ujali obhájci Donalda Trumpa. „Článek impeachmentu ležící před Senátem je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty,“ řekl na úvod svého vystoupení obhájce Michael van der Veen. Podle něj by měli senátoři promptně a rozhodně hlasovat pro jeho odmítnutí.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 22:31|

Blíží se rozuzlení impeachmentu. Republikáni prochází krizí, myslí si amerikanista Lepš

Už v příštím týdnu se uskuteční v hlavním městě Spojených států Washingtonu inaugurace nového prezidenta Joea Bidena. Blížící se událost ale v posledních dnech za Atlantikem zastiňuje hrozba ústavní žaloby na prezidenta odcházejícího – Donalda Trumpa. „Na potvrzení impeachmentu v senátu je potřeba dvoutřetinová většina. V rukou to mají zcela republikáni. Šance tam nepochybně je,“ myslí si amerikanista z New York univerzity v Praze Jakub Lepš, který je kromě pedagogického působení také místostarostou Prahy 11 za TOP 09.
16. 1. 2021|

Sněmovna reprezentantů USA podpořila návrh ústavní žaloby na Trumpa kvůli násilnostem v Kapitolu

Sněmovna reprezentantů USA podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby, která obviňuje současnou hlavu státu Donalda Trumpa z podněcování ke vzpouře. Hlasovalo pro něj 232 demokratů i deset členů Trumpovy Republikánské strany. Současný šéf Bílého domu čelí obvinění v souvislosti s událostmi z minulé středy, kdy dav jeho příznivců zaútočil na budovu Kongresu.
13. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 08:20|

Pro Trumpa impeachment neskončil. Ať ho demokraté vezmou zpět, navrhuje uražený prezident

Šéf Bílého domu Donald Trump prohlásil, že by měla Sněmovna reprezentantů vzít zpět ústavní žalobu za zneužití pravomoci a z obstrukcí vůči Kongresu. Senát přitom prezidenta ve středu všech obvinění zprostil, čímž proces skončil. Prezident je ale podle agentury Reuters stále zahořklý a proces zřejmě využije k dalším útokům na demokraty v kampani před listopadovými volbami.
7. 2. 2020|
Události komentáře

Kmoníček: Impeachment se hodí všem, je to mediální čas zdarma. Žantovský vidí boj o prestiž

Proces ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa, kterou se nyní zabývá Senát USA, se hodí všem účastníkům, protože tak mají prostor zviditelnit své názory. V pořadu Události, komentáře to uvedl velvyslanec ČR ve Spojených státech Hynek Kmoníček. Jeho předchůdce Michael Žantovský si myslí, že impeachment je pouze jednou šachovou partií. Ve skutečnosti jde i o vliv na nadcházející prezidentské volby či o boj o prestiž mezi oběma komorami Kongresu.
22. 1. 2020|
Týden v justici

Právník Tomoszek: Impeachment je hledání pravdy. V Česku jsou podmínky pro žalobu na prezidenta příliš přísné

Impeachmentový proces s americkým prezidentem Donaldem Trumpem začne v úterý. Sněmovna reprezentantů už Senátu předala ústavní žalobu, ve které ho viní ze zneužití úřadu a obstrukcí vůči Kongresu. Trump měl podle kongresmanů naléhat na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby Kyjev výměnou za vojenskou pomoc vyšetřoval Trumpova možného volebního soka Joea Bidena a jeho syna. K tomu, aby stočlenný Senát uznal prezidenta vinným, je potřeba dvoutřetinová většina. O impeachmentu v pořadu Týden v justici mluvila moderátorka Zuzana Petrů s právníkem Maximem Tomoszkem.
20. 1. 2020|

V USA zadrželi dva podnikatele z Trumpovy ukrajinské kauzy

Původem ukrajinští podnikatelé Lev Parnas a Ihor Fruman, kteří figurují v ukrajinské kauze amerického prezidenta Donalda Trumpa a jsou spojováni s jeho osobním právníkem Rudym Giulianim, byli zadrženi. Jsou podezřelí z porušení pravidel financování předvolební kampaně, uvedl v pátek v obvinění newyorský federální soud.
11. 10. 2019Aktualizováno11. 10. 2019, 20:10|

Ministryně Schillerová už slova o opoziční a senátorské špíně nepoužije. Rezignovat i omluvit se odmítla

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už slova o opoziční a senátorské špíně v parlamentu nepoužije, omluvit se ale nehodlá. Uvedla to na otázku ČT a také v pořadu Partie televize Prima. Odmítla výzvu senátora a místopředsedy TOP 09 Tomáše Czernina, aby kvůli citaci vzkazu, jejž jí kdosi poslal, rezignovala na vládní funkci.
29. 9. 2019Aktualizováno29. 9. 2019, 14:14|

Sněmovna reprezentantů zahájí kroky k sesazení Trumpa. Naléhal na Zelenského, aby prověřil Bidena

Americký prezident Donald Trump opakovaně vyzýval nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby spolupracoval s jeho právníkem Rudim Giulianim a americkým ministrem spravedlnosti na vyšetřování jeho demokratického politického rivala Joea Bidena. Vyplývá to z hrubého přepisu červencového telefonátu obou prezidentů, který zveřejnil Bílý dům. Joe Biden je favoritem na demokratickou kandidaturu v amerických prezidentských volbách, které budou příští rok. Americká Sněmovna reprezentantů avizovala, že kvůli tomu zahájí proces přípravy ústavní žaloby na prezidenta Donalda Trumpa.
24. 9. 2019Aktualizováno25. 9. 2019, 17:24|

ANO, ČSSD, KSČM a SPD žalobu na prezidenta nepodpoří. Opozice chce veřejné hlasování

Vládní sociální demokracie a hnutí ANO, komunistická strana, která kabinet podporuje, ani SPD nepodpoří ve čtvrtek ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Zástupci poslaneckých klubů to deklarovali v úterý; vzhledem k počtu hlasů, které tyto strany mají, se žaloba k Ústavnímu soudu zřejmě nedostane. Naopak opoziční TOP 09 ve čtvrtek navrhne, aby poslanci hlasovali o žalobě po jménech. Pro veřejnou debatu se vyslovili zákonodárci hnutí STAN a KDU-ČSL.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 14:20|
Interview ČT24

Ústavní právník Gerloch: Zeman ústavu nezneužívá. Je rozdíl mezi textem a záměrem ústavodárců

Prezident Miloš Zeman je sice za některé své kroky kritizován, ale protiústavně nevystupuje. V pořadu Interview ČT24 to řekl vedoucí Katedry ústavního práva a prorektora Právnické fakulty Univerzity Karlovy Aleš Gerloch. Podle něj prezident – třeba v případě zvažované abolice, pokud by bylo obnoveno stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) nebo odvolání ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) – konal v souladu s textem ústavy.
24. 9. 2019|

Ústavní žalobu na prezidenta projednají poslanci 26. září

Organizační výbor sněmovny se shodl, že ústavní žalobu na prezidenta, kterou připravil Senát, projednají poslanci ve čtvrtek 26. září. Výbor zařadil tento bod na program schůze sněmovny takzvaně napevno. To znamená, že členové dolní komory se mu musí věnovat ve stanovený den a čas. Aby se senátní ústavní žaloba dostala k Ústavnímu soudu, musela by pro návrh hlasovat aspoň třípětinová většina dolní sněmovny, tedy nejméně 120 poslanců.
29. 8. 2019Aktualizováno29. 8. 2019, 14:32|
Interview ČT24

Prezidentovi nikdy nešlo o ústavu, pouze o loajální úředníky, říká Jiří Přibáň

Prezidentovi Miloši Zemanovi nikdy o naplňování ústavy nešlo, jeho zájmem naopak vždy bylo utvrdit své podporovatele a vytvořit si skupinu loajálních úředníků. To se mu daří třeba i v případě premiéra Andreje Babiše (ANO). Myslí si to právník, sociolog a pedagog na univerzitě ve velšském Cardiffu Jiří Přibáň, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Poslední politická krize podle něj jasně ukázala, že premiér je na české politické scéně slabá figura, která potřebuje krytí od silnější figury v podobě prezidenta.
27. 7. 2019|

Senát schválil návrh ústavní žaloby na prezidenta Zemana

Návrh ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana získal potřebnou podporu senátorů. Pro návrh hlasovalo 48 ze 75 přítomných senátorů, potřeba bylo nejméně 45 hlasů. Dvacítka senátorů byla proti a sedm se hlasování zdrželo. Jednání bylo podle řádu horní komory neveřejné. K Ústavnímu soudu návrh doputuje v případě, že by jej podpořila i ústavní většina poslanců. S ohledem na rozložení sil v dolní komoře, kde má většinu vládní koalice ANO a ČSSD s podporou KSČM či SPD, to není pravděpodobné.
24. 7. 2019Aktualizováno24. 7. 2019, 20:09|

Ústavní žaloba na prezidenta má dostatek podpisů, aby ji projednal Senát. Není ale jisté, že ji senátoři odsouhlasí

Předkladatel ústavní žaloby na prezidenta Miloše Zemana senátor Václav Láska (Senátor 21) už sehnal 31 podpisů, návrhem se tak bude zabývat plénum horní komory. Aby se dostala až k Ústavnímu soudu, musela by pro text hlasovat ústavní většina v Senátu i Poslanecké sněmovně. Podle Hradu se chtějí autoři jen zviditelnit, prezident očekává, že kdyby se žaloba dostala až k Ústavnímu soudu, senátorům „to samozřejmě hodí na hlavu“.
13. 6. 2019Aktualizováno13. 6. 2019, 21:14|