TÉMA

Stanfordova univerzita

Rafinované jazykolamy mohou vymýtit alkohol za volantem

S neotřelým nápadem, jak pomocí jazykolamů odhalit množství alkoholu v krvi, přišli američtí vědci. Změny ve výslovnosti složitějších vět podle nich dokáží poměrně přesně určit míru intoxikace a v budoucnu by tato metoda mohla posloužit třeba jako test pro řidiče, aby nesedali opilí za volat.
13. 11. 2023|

Alkohol při seznamování dodá odvahu, růžové brýle ale nenasadí, ukázal experiment

Alkohol podle výzkumu, který vyšel v odborném časopise Journal of Studies on Alcohol and Drugs funguje jako „tekutá odvaha“, ale nikoliv jako „růžové brýle“. Dodává lidem kuráž oslovit ty, které považují za atraktivní, ale nedělá je více přitažlivými, jak se traduje. Psychologové doufají, že jejich experiment pomůže dalšímu zkoumání rizikových vlivů alkoholu na mezilidské vztahy.
31. 8. 2023|

Letošní červen byl nejteplejší v historii měření, tvrdí Copernicus. Nasvědčují tomu i data z Ameriky

Letošní červen byl celosvětově nejteplejší v historii měření, oznámila podle agentury AFP agentura Evropské unie pro sledování atmosféry a klimatických změn Copernicus. Celosvětová průměrná teplota činila 16,51 stupně Celsia, a byla tak o zhruba půl stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020. Prohlášení o rekordně horkém červnu podporují i čerstvá data amerických vědců.
5. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 10:49|

Že přednáší v zámoří, spolužáci gymnazisty Matyáše ani netušili. Vyvinul překladač znakové řeči

Pražský gymnazista Matyáš Boháček ještě neodmaturoval, ale už spolupracuje s vědci z amerických univerzit. Největší odezvu vyvolala jeho aplikace, která překládá znakový jazyk do slov. Představil ji i v OSN.
11. 5. 2023|
Doporučujeme

Mravenci se evolučně vezli na zádech kvetoucích rostlin. Ovládli tak Zemi, ukázala studie

Mravenci jsou skoro všude. Existuje jich víc než 14 tisíc druhů, které jsou rozšířené na všech kontinentech s výjimkou Antarktidy. Myrmekologové odhadují, že na Zemi žijí více než čtyři kvadriliony mravenců. Jak se ale dokázali vyvinout tak, aby osídlili celý svět, bylo dosud záhadou.
4. 4. 2023Aktualizováno10. 4. 2023, 12:42|

Tříletou dívku pokousal leguán. Nakazil ji bakterií, na kterou klasická antibiotika nezabrala

Vědci popsali výjimečnou situaci, kdy došlo k nákaze malého dítěte bakterií, která normálně lidi nenapadá. Příběh podle nich dokazuje, jak důležité je znát zoonotické nemoci, které mohou ze zvířat přeskočit na člověka a projevovat se u nich nepředvídatelným způsobem.
5. 4. 2023|

Frakování způsobilo silné zemětřesení, říká poprvé studie z Kanady

Jedno z nejsilnějších zemětřesení, které kdy bylo zaznamenáno v kanadské Albertě, nezpůsobila příroda, ale s velkou pravděpodobností člověk. Konkrétně těžaři ropy a zemního plynu.
27. 3. 2023|

Většina zemí světa může pokrýt svou spotřebu jen z obnovitelných zdrojů, tvrdí studie ze Stanfordu

Většina zemí světa by mohla plně pokrýt své energetické potřeby jen díky vodě, větru a Slunci –⁠ pokud by dokázaly energie účinně skladovat. Popisuje to studie vědců ze Stanfordovy univerzity. Náklady na tuto změnu by se podle studie státům rychle vrátily.
21. 12. 2022|

Mozky dospívajících za pandemie předčasně zestárly, ukázaly skeny

Mozky dospívajících v USA vlivem stresu spojeného s uzávěrami během pandemie covidu-19 za období zhruba deseti měsíců předčasně zestárly o nejméně tři roky a vykazují podobné změny jako mozky mladistvých, kteří byli vystaveni chronickému stresu či nepřízni osudu, uvedl list The Washington Post s odvoláním na studii vědců ze Stanfordovy univerzity.
5. 12. 2022|

Plejtváci denně spolknou až deset milionů kusů mikroplastů, varuje výzkum

Plejtváci obrovští mohou za den spolknout až deset milionů kusů mikroplastů. Zjištění naznačuje mnohem větší dopady znečištění na největšího živočicha na světě, než se dosud předpokládalo. Uvádí to výzkum, o kterém napsal britský list The Times.
2. 11. 2022|

Vědci vytvořili protilátky proti covidu ve slepičích vejcích

Vědcům z Kalifornské univerzity v Davisu se podařilo vytvořit protilátky proti viru SARS-CoV-2 ve slepičích vejcích. Protilátky získané z vajec by mohly být použity k léčbě covidu, nebo jako preventivní opatření pro osoby vystavené této nemoci. Studie vyšla v odborném časopise Viruses.
14. 7. 2022|

Kalifornie se propadá, zemědělci čerpají moc vody. Problém se nedá snadno zastavit, varuje studie

Dno vyprahlého kalifornského údolí Central Valley se propadá. Příčinou je, že masivní čerpání podzemní vody pro zemědělství i města vede k sesedání půdy. Nová studie Stanfordovy univerzity ukazuje, že toto propadání bude pravděpodobně pokračovat po desetiletí až staletí, i kdyby se pokles spodních vod podařilo zastavit. K zastavení propadů bude třeba, aby se hladina vody zvýšila.
5. 6. 2022|

Hlas matky během dospívání ztrácí sílu. Mozek tím teenagery připravuje na budoucnost

Řada rodičů se diví, jak moc se jejich potomci mění při dospívání. Některým se zdá, že je jejich děti snad vůbec neposlouchají. Nová studie dokazuje, že to není tak daleko od pravdy – děti během dospívání totiž opravdu přicházejí o schopnost vnímat své matky více než jiné lidi.
2. 5. 2022|

Za roztroušenou sklerózou je virus, kterým se nakazí skoro každý, ukázal rozsáhlý výzkum

Rozsáhlý vědecký výzkum přinesl důkazy, že jeden z nejrozšířenějších virů na světě může vést k rozvoji roztroušené sklerózy. Riziko vzniku této nemoci po infekci virem Epstein-Barrové stouplo dvaatřicetkrát.
17. 1. 2022|

Na Stanfordově univerzitě vyvinuli robotickou slepeckou hůl. Sama naviguje a radí

Inženýři ze Stanfordovy univerzity v USA vylepšili klasickou bílou hůl, kterou využívají zrakově postižení lidé k orientaci v prostoru. Podobných pokusů už sice bylo víc, zatím ale ztroskotaly – podle nové studie je ale stanfordský vynález funkční a praktický.
27. 10. 2021|

Očkování by se mohlo podávat pomocí náplastí s mikrojehličkami. Vědci vymysleli, jak je vyrábět 3D tiskem

Vědci ze Stanfordovy univerzity a Severokarolínské univerzity v Chapel Hill vytvořili očkovací náplast vytištěnou na 3D tiskárně. Vakcína podaná skrze ni poskytuje větší ochranu než typická očkovací injekce, uvádí vědci.
27. 9. 2021|

Umělá inteligence z Prahy vyhrála světovou soutěž v nejpřirozenější konverzaci

V pondělí 16. srpna vyhlásila společnost Amazon vítěze čtvrtého ročníku soutěže o nejlepší program schopný konverzace s člověkem – Alexa Prize Social Bot Grand Challenge. Po třech letech na stříbrné a bronzové pozici získal letos tým z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT (CIIRC) vyvíjející bota Alquista kov nejcennější – zlato.
17. 8. 2021|

Většina českých univerzit si v mezinárodním hodnocení pohoršila, ČVUT se zlepšilo

Většina českých vysokých škol si letos pohoršila v mezinárodním žebříčku, který každý rok zveřejňuje britská společnost Quacquarelli Symonds (QS). Stejně jako v předešlých letech se z českých zástupců nejlépe umístila největší Univerzita Karlova (UK). V hodnocení klesla z 260. místa na 266. V první pětistovce jsou ještě Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) a České vysoké učení technické (ČVUT), které jako jediné z výzkumných českých univerzit zaznamenalo zlepšení. Posunulo se z pozice 432 na 403.
10. 6. 2021|

Alpským bylinám hrozí kvůli tání ledovců vyhynutí, varují vědci

Rozmanitost alpských rostlin je v ohrožení, poukázala nová studie publikovaná v časopise Frontiers in Ecology and Evolution. Podle ní tání ledovců může mít v budoucnu za následek vyhynutí některých vzácných druhů.
3. 2. 2021|

Po Houstonu i San Francisco. USA podezřívají čínskou vědkyni ze špionáže

Čínský konzulát v San Franciscu se ocitl v hledáčku amerických vyšetřovatelů. Podle nich se na něm skrývá čínská vědkyně, která úřadům v USA zamlčela úzké vazby na čínskou armádu a je podezřelá z možné účasti na rozsáhlé špionáži. Už ve středu Spojené státy požádaly také o uzavření čínského konzulátu v Houstonu. Jeho zaměstnanci v reakci na dvoře úřadu pálili dokumenty.
23. 7. 2020Aktualizováno23. 7. 2020, 21:24|

Dr. Elon a pan Musk. Dvě tváře muže, který chce změnit svět

Elon Musk plní titulní stránky novin, jeho technologie mění svět a vývoj jeho akcií sledují i lidé, kteří se jinak o burzu vůbec nezajímají. Stal se dokonce i vzorem pro podobu některých superhrdinů. Řada jeho projektů už život lidí změnila, jeho plány jsou ale mnohem ambicióznější.
27. 5. 2020|
Doporučujeme

Normální teplota 37 stupňů platila před sto lety, zjistili vědci a stanovili novou hodnotu

Běžná teplota lidského těla klesá. Už to není v průměru 37 stupňů Celsia, jak zjistila věda v 19. století, ale podle nové studie badatelů ze Stanfordovy univerzity jen 36,6 stupně. Vliv na teplotu organismu by mohly mít i klimatické změny, citují ze studie zveřejněné v odborném časopise eLife světová média.
20. 1. 2020Aktualizováno25. 1. 2020, 13:23|
Doporučujeme

Vědci poprvé nahráli srdce plejtváka obrovského: Orgán velký jako auto udeří jen dvakrát za minutu

Poprvé v dějinách mořští biologové nahráli ve volné přírodě zvuk srdce plejtváka obrovského, jednoho z největších a nejtěžších tvorů, kteří kdy na Zemi žili. Výsledky, které vyšly v odborném žurnálu PNAS, vědce překvapily. Ukázaly totiž extrémně nízkou tepovou frekvenci těchto kytovců.
26. 11. 2019Aktualizováno1. 12. 2019, 11:25|

Roboti a umělé inteligence už pronikli i do víry. Jsou tu první robokněží

Ve čtyři sta let starém japonském buddhistickém chrámu Kodaiji slouží nový kněz. Jmenuje se Mindar a téměř v ničem se neliší od ostatních: káže a normálně mluví k věřícím. Ale Mindar má několik atypických vlastností: například je vyrobený z hliníku a křemíku.
10. 9. 2019|