TÉMA

Eduard Stehlík

Lidický památník shání miliony na zrestaurování dětského sousoší, poničilo ho počasí

Třináct milionů korun shání lidický památník na zrestaurování Pomníku dětských obětí války. Stav sousoší 82 dětí, které nacisté zavraždili v roce 1942, je podle památníku v kritickém stavu. Vyhlásil proto veřejnou sbírku. Peníze od lidí pomohly už při odlévání soch. Tehdy na ně přispěli nejen Češi, ale i Němci, Dánové nebo Japonci.
18. 3. 2024|

Reportéři ČT: Pokuty a penále pro ÚSTR dosahují až 84 milionů

Někdejší sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) v Praze na Žižkově zůstává neobyvatelné kvůli nepovedené rekonstrukci, která vznikla za bývalého vedení. Finanční úřad pro hlavní město Prahu vyměřil instituci čtyři pokuty. Jejich zaplacení ale nebude možné ani letos, ani v roce 2024, míní náměstek ředitele ÚSTR Kamil Nedvědický. Pro Reportéry ČT o tom natáčeli redaktor Karel Vrána a kameraman Roman Šantúr.
14. 11. 2023|

Uplynulo 85 let od Mnichovské dohody. Historii připomnělo třetí Názorové fórum

Skončilo pražské setkání Názorového fóra Památníku ticha s názvem „Mnichovské memento“. Akce se odehrávala ku příležitosti 85. výročí Mnichovské dohody podepsané 29. září 1938. Na setkání promluvil bývalý politik Petr Pithart, publicistka Lída Rakušanová, novinář Ondřej Houska, právník Jan Kuklík nebo vojenský historik Eduard Stehlík. Slova zazněla i od novináře Jana Urbana nebo politoložky Dagmar Vorlíček.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 17:29|

Senát schválil návrat daně z nafty na původní úroveň. Navrhl také změny zákoníku práce

Spotřební daň z nafty se zřejmě od srpna vrátí na úroveň před loňským červnem, schválil Senát. Prezident Petr Pavel je připraven podepsat novelu tak, aby začala platit od srpna, sdělila ČT mluvčí Hradu Markéta Řeháková. Podle analytiků tak může litr nafty u čerpacích stanic zdražit o 1,80 koruny. Horní komora také navrhla pružnější pravidla pro dohody o provedení práce. Zavést je chce nikoli od letošního září, ale až od příštího roku navzdory sankcím Evropské unie. Senátní úpravy, které ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl, nyní dostane k posouzení sněmovna.
27. 7. 2023Aktualizováno27. 7. 2023, 16:36|

Jako by se svět vůbec nepoučil, řekl Graubner při připomínce vyhlazení Lidic

Česko si v sobotu připomíná 81. výročí od vyhlazení obce Lidice nacisty. Vypálení domů a zatýkání a vraždění obyvatel bylo odvetou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Položením věnce u hromadného hrobu lidických mužů uctil památku obětí prezident Petr Pavel, následují ho i další politici. Vzpomínky se účastní například šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), místopředsedové dolní komory Věra Kovářová (STAN) a Jan Skopeček nebo ministr dopravy Martin Kupka (oba ODS). Pieta začala bohoslužbou na základech kostela svatého Martina.
10. 6. 2023Aktualizováno10. 6. 2023, 13:05|

Zavražděný odbojář Homola se po 80 letech dočkal pocty. Generálovo hrdinství zamlčel komunistický režim

Ve čtvrtek uplynulo osmdesát let od vraždy generála Bedřicha Homoly v berlínské věznici Plötzensee. Byl legionářem a vrchním velitelem skupiny Obrana národa v období nacistické okupace. Komunistický režim jeho jméno nechal zapomenout a o zásluhách dlouho nevěděli ani jeho vnuci. Nyní se to ale snaží historici napravit.
5. 1. 2023|

Pietní místo na hřbitově v pražských Ďáblicích má být skromné, ale důstojné. Zvažuje se i exhumace těl odbojářů

Architektonická soutěž na proměnu Ďáblického hřbitova v Praze má dva vítěze. Finální podoba pietního místa tak vzejde z obou návrhů. Praha chce mít náležitou připomínku popravených a umučených vězňů a příslušníků druhého i třetího odboje. Někteří lidé současně podepisují petici, která požaduje nejdřív vyzdvižení těl odbojářů, jejich identifikaci a důstojné pohřbení.
22. 9. 2022|

O Ležákách se stále dozvídáme nové informace, říká badatelka a dcera poslední přeživší Jarmila Doležalová

Zatímco Lidice vyhladili nacisté tragickou náhodou, v Ležákách se ukrývali parašutisté. Vojenský historik Eduard Stehlík říká, že zavražděné obyvatele Ležáků nevnímá jen jako oběti, ale taky jako hrdiny. Spisovatelka a badatelka Jarmila Doležalová, jejíž matka je poslední přeživší tragédie, v Událostech, komentářích dodala, že celé Ležáky o parašutistech nevěděly.
25. 6. 2022|

Jak vznikala unikátní série spotů ZLO|ČINY heydrichiády: Tvůrci dbali i na nejmenší detaily

Autentické repliky, dobové kostýmy i skutečné lokace klíčových historických událostí nabídla série spotů, které rekonstruují události heydrichiády. Diváci je v posledních týdnech mohli pravidelně sledovat ve vysílání České televize. Tvůrci chtěli přiblížit tuto významnou kapitolu českých dějin nejen co nejvěrněji, ale postavit diváky do role protagonistů. Klíčové momenty tak sledují „jejich očima“.
25. 6. 2022|

„Je důležité, aby děti znaly, co se tu odehrálo," zaznělo na pietním shromáždění k výročí vypálení Ležáků

Osmdesáté výročí vypálení osady Ležáky na Chrudimsku a vyvraždění tamních obyvatel nacisty připomnělo v neděli pietní shromáždění v místech, kde vesnice stála. Ležáky nacisté vypálili 24. června 1942 jako odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. K pietní akci se připojily stovky lidí, včetně jedné z přeživší.
19. 6. 2022Aktualizováno19. 6. 2022, 11:24|

Mše v Lidicích uctila památku obětí z obce vyhlazené nacisty

V Lidicích začala v neděli mší pod širým nebem na základech kostela svatého Martina pietní akce při příležitosti 80. výročí zničení obce nacisty. Sloužil ji kardinál Dominik Duka. Památku obětí uctil premiér Petr Fiala (ODS), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), ministryně obrany Jana Černochová (ODS), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), zástupci obcí a spolků. Piety se účastnily i stovky lidí z různých míst Česka i ze zahraničí.
12. 6. 2022Aktualizováno12. 6. 2022, 17:03|

Česko si připomíná vyhlazení Lidic. Hrůza se opakuje jen kousek od nás, řekl Stehlík

Potomci přeživších i hosté uctili v kladenském gymnáziu památku lidických žen a dětí, které zde v roce 1942 strávily tři dny. Poté nacisté děti matkám odebrali. Vzpomínku na zavražděné havíře z Lidic připravil také Hornický skanzen Mayrau ve Vinařicích u Kladna. Hlavní pietní akt se uskuteční v neděli na lidickém pietním území. Od tragédie, kterou nepřežilo 192 mužů, 60 žen a 88 dětí, uplynulo 80 let.
10. 6. 2022|

Před osmdesáti lety vyhladili nacisté Lidice. Místní si přitom mysleli, že je čekají jen další výslechy

Před osmdesáti lety provedli nacisté odvetu za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V den jeho pohřbu padlo v Berlíně rozhodnutí vyhladit středočeské Lidice. V noci na 10. června gestapo a policie Lidice obklíčily a začaly se zatýkáním a vražděním obyvatel i s vypalováním domů. Krutost, s jakou si německé jednotky počínaly, vzbudila vlnu rozhořčení po celém světě.
10. 6. 2022|

Heydrich umíral a v Lidicích už se zatýkalo. Vše spustil před 80 lety nevinný milostný dopis

Noc z 3. na 4. června 1942 byla poslední, kterou byl zastupující říšský protektor Reinhard Heydrich po atentátu naživu. Čtvrtého června v půl páté ráno zemřel. Ve stejnou dobu už probíhalo v Lidicích i první zatýkání. Do té doby neznámá obec se nacistům dostala do hledáčku kvůli nevinnému milostnému dopisu.
4. 6. 2022|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Heydrich byl monstrum, Židy by následovali Češi, zdůraznil Stehlík. I dnes se bojuje za základní principy, řekl Lipavský

Vojenská operace parašutistů, jejímž výsledkem byla smrt říšského protektora Reinharda Heydricha, ukončila mnichovskou dohodu, zdůraznil vojenský historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík v Událostech, komentářích. Čin ocenil rovněž ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a zdůraznil, že boj o základní principy se vede i v současnosti na Ukrajině.
28. 5. 2022|

Ústav pro studium totalit povede od května nový ředitel. Čelí však nařčení z plagiátorství

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) bude mít od neděle nového ředitele. Historik Ladislav Kudrna v pátek podepsal jmenovací dekret. Instituci přebírá ve chvíli, kdy jsou její zaměstnanci kvůli neúspěšné rekonstrukci původního sídla roztroušeni po několika budovách v Praze. Pro ústav chce proto mimo jiné najít nové prostory.
29. 4. 2022|

Vědecká rada ÚSTR rezignuje, členové nesouhlasí s volbou nového ředitele

Vědecká rada Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ke konci dubna rezignuje. Všem jejím 14 členům vadí volba nového ředitele ústavu Ladislava Kudrny, který má do funkce nastoupit od května. Nesouhlasí s jeho koncepcí a pochybují, zda má základní předpoklady k profesionální práci historika. Poukazují mimo jiné na jeho aktuální kauzu údajného plagiátorství. Vědecká rada, která je poradním orgánem ředitele ÚSTR, to uvedla ve svém středečním prohlášení. Kudrnu zvolila sedmičlenná rada ústavu, což je nejvyšší orgán ÚSTR. Kudrna pochybení odmítá, rada ústavu se za něj postavila. Její předseda Eduard Stehlík a Kudrna ČTK sdělili, že rezignace rady s příchodem nového vedení je normální.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 20:51|

Obrana by se podle Černochové měla zaměřit na modernizaci. Pro nákupy plánuje investiční fond

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) na tiskové konferenci představila priority resortu pro rok 2022. Zdůraznila, že ministerstvo by se v příštím roce mělo zaměřit na modernizaci a novelizaci zákona o zadávání veřejných zakázek. Ministryně chce také předložit návrh zákona o investičním fondu pro obranu, který by umožnil garanci peněz na víceleté financování armádních nákupů.
10. 1. 2022Aktualizováno10. 1. 2022, 12:41|

Z budovy ÚSTR je torzo. Projekt rekontrukce měl chyby, potvrdilo ministerstvo. Další peníze dát nechce

Sídlo Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) už skoro čtyři roky připomíná dům duchů. Budova v centru Prahy je zabalena do bílé látky, která zakrývá odhalenou kostru. Je to důsledek nepodařené rekonstrukce, do které se pustilo současné vedení. Ministerstvo financí odhalilo v projektu na přestavbu chyby a další peníze do něj poslat nechce. Pro pořad Reportéři ČT natáčela Jana Neumannová.
3. 11. 2021|

V reakci na smrt Heydricha zvažovali nacisté zastřelení 20 tisíc mladých mužů. Výraznou obětí se ale staly Lidice

Před 79 lety začali nacisté s vyvražďováním obyvatel středočeské obce Lidice. Přímo v místě zavraždili 172 mužů starších 15 let a o rok mladšího chlapce. Ženy odvezli do koncentračního tábora, část dětí násilně předali k takzvané převýchově, většinu z nich ale zabili.
10. 6. 2021Aktualizováno10. 6. 2021, 20:03|

Zemřela Marie Šupíková. Byla jednou z nejaktivnějších lidických pamětnic, vyzdvihl Stehlík

Zemřela Marie Šupíková, jako dítě přežila vyhlazení Lidic, bylo jí 88 let. Oznámil to ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. Vyzdvihl ji jako jednoho z nejaktivnějších pamětníků.
22. 3. 2021|

Lidé přijali klišé, že jsme národ zbabělců, Švejků a kolaborantů, míní vojenský historik Stehlík

Česko má tisíce národních hrdinů, proti kterým stojí jeden Švejk. A zatímco o něm vědí všichni, o tisících statečných neví nikdo nic. V rozhovoru pro ČT24 ke stému výročí od vydání Haškových Osudů dobrého vojáka Švejka to prohlásil vojenský historik a ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.
13. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 07:14|

Na památníku v Lidicích se o víkendu sáňkovalo, ředitel Stehlík vyzývá k pietě

Na pietní území Památníku Lidice zamířily o uplynulém víkendu desítky sáňkařů a bobistů, někteří jezdili i po starém hřbitově a po místech, kde stály nacisty zdemolované domy. Ředitel památníku Eduard Stehlík apeluje na dodržování piety a chování, které určuje návštěvní řád památníku. Lidé by si podle něj měli uvědomit, na jakém místě jsou a že pietní území není jen část poblíž silnice.
18. 1. 2021|