TÉMA

Brambory

Sklizeň obilovin bude nižší než loni, očekávají statistici. Zemědělci jsou optimističtější

Obilovin sklidí zemědělci letos podle prvního odhadu statistiků o osm procent méně než loni. O dvacetinu vyšší bude naopak sklizeň řepky. Z obilovin očekává Český statistický úřad největší pokles u jarní pšenice, jarního ječmene a ovsa, ale méně než loni sklidí podle odhadu zemědělci i všech dalších základních obilovin. Rozhodující vliv na konečný stav bude mít počasí v průběhu dozrávání i žní. Odhady budou statistici dále zpřesňovat.
4. 7. 2023Aktualizováno4. 7. 2023, 19:11|

V noci na čtvrtek opět hrozí přízemní mrazy, mohou poškodit některé plodiny

V noci na čtvrtek budou v některých místech v Česku teploty u země klesat pod nulu, spadnout mohou až k minus pěti stupňům Celsia. Přízemní mráz se čeká v polohách pod 600 metrů nad mořem a může poškodit zejména zeleninu, informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Upozornění meteorologů před mrazem ve vegetačním období platí od půlnoci do čtvrtečních 08:00 pro všechny kraje.
3. 5. 2023|

České brambory se letos zpozdí a podraží. Zemědělce trápí častý déšť a chladno

Sázení brambor v Česku komplikuje deštivé a chladné počasí. Do polí letos vjeli zemědělci o několik týdnů později, česká produkce se tak na pultech obchodů objeví zřejmě až v červenci. Za kilo brambor si lidé navíc připlatí. Může za to zdražení sadby nebo hnojiv.
1. 5. 2023|

Brambory jsou lepší stavební materiál než lidská krev. „Hvězton“ je ideální hmota na Marsu

Zatím nejlepší stavební hmotou, která by se dala použít pro budování základen na Marsu a Měsíci, je škrob, který se dá získat z brambor. Pokud by se obohatil lidskými slzami nebo dalšími tělními tekutinami a smíchal s tamními horninami, vznikl by materiál, jenž pevností předčí beton.
25. 3. 2023|

Až polovinu ukrajinské rostlinné produkce zajistí rodinné farmy. Situace je nejistá, varují

Válka na Ukrajině způsobuje velké problémy tamním farmářům, přičemž největší zásah dostaly velké podniky. Zhroutily se jim dodavatelské řetězce a část pracovní síly odešla bojovat. Až polovinu rostlinné produkce země tak letos zajistí na ukrajinské poměry drobné, většinou rodinné farmy do sta hektarů. Ty hospodaří pouze na dvanácti procentech z celkové plochy orné půdy v zemi. Už nyní ví, že úrody bude méně.
30. 4. 2022|

Stoupá zájem o odolnější odrůdy brambor a vína. Pěstování se má obejít bez zbytečné chemie

Stát se snaží splnit závazek ekologického zemědělství a snižování postřiků na polích. Pomoct mají nově zavedené značky, třeba Q CZ u brambor – značení, které identifikuje produkt vypěstovaný bez zbytečných chemických přídavků. Také roste zájem o odolnější odrůdy vín.
27. 9. 2021|

Vědci vložili do rýže lidský gen, její výnosy to zvýšilo o 50 procent. Navíc je odolnější vůči suchu

Vědcům se podařilo vylepšit rýži a brambory vložením lidského genu. Ten rostlinám pomáhá v tom, aby nepřestávaly růst, díky čemuž mají výrazně vyšší výnosy. Experti očekávají, že jejich technologie bude využitelná pro široké spektrum plodin.
2. 8. 2021|

S rozvolněním covidových opatření některé podniky zdražily. Najdou se ale i položky, které si drží cenu

S obnovením provozu po uvolnění koronavirových zákazů část podniků zdražila. Třeba někteří kadeřníci nebo restauratéři zvýšili ceny až o deset procent. Důvodů je víc, jednak kompenzace předchozích ztrát, ale třeba i vyšší náklady na energie, nájmy nebo suroviny. Přesto se najdou položky, které nezdražují. Aktuálně k nim patří sezonní potraviny anebo třeba vepřové maso.
7. 7. 2021|

Pěstitelé brambor na Vysočině čekají, že letos skončí ve ztrátě. Klesá cena i odbyt

Zemědělci na Vysočině předpokládají, že na letos sklizených bramborách prodělají, přestože úroda bude nadprůměrná. O část odbytu přišli kvůli zavřeným jídelnám, na tuzemský trh se podle nich navíc tlačí levné brambory ze zahraničí. Sklizeň zdržovaly deště, někde se protáhla až do listopadu. Zbytky nesklizených polí byly v Česku ještě zkraje tohoto týdne.
24. 11. 2020|

První signály z letošní sklizně brambor jsou slušné. Stát zároveň chystá novou dotaci

Česko není soběstačné v produkci brambor – stát to chce změnit a připravil novou dotaci, aby farmáři touto plodinou osázeli víc polí. Pěstitelům ale chybí hlavně skladovací prostory. To vše ve dnech, kdy začaly obchody nabízet české rané brambory.
10. 6. 2020|

Českých brambor je málo, i kvůli suchu. Jejich cena poroste

Na pultech obchodů chybí české brambory. Urodilo se jich míň i kvůli loňskému suchu. Cena tak podle pěstitelů poroste. Nedostatek vody navíc ohrožuje i letošní úrodu. Řada zemědělců proto zkouší nové odrůdy, které by měly být odolnější.
20. 4. 2020|

Brambory možná podraží, úroda bude průměrná

Letošní úroda brambor bude podle pěstitelů podobná dlouholetému průměru. Proti loňsku by měla být se 770 tisíci tunami vyšší o 57 tisíc tun, odhadují. Nyní se brambory od pěstitelů prodávají za zhruba pět korun za kilogram, maloobchodní ceny jsou mezi 16 a 20 korunami, v akcích mezi 11 a 12 korunami.
10. 10. 2019|

Brambory na Zlínsku podraží. Někteří pěstitelé hlásí o třetinu nižší úrodu

Pěstitelé na Zlínsku sklízejí pozdní odrůdy brambor. Někteří mají kvůli suchu až o třetinu nižší úrodu. Ceny tak mohou vyrůst oproti loňsku až o polovinu.
7. 10. 2019|

Zemědělství potřebuje zákazníka patriota, který bude chtít český jogurt nebo maso, říká Pýcha

Českému trhu chybí patriotický spotřebitel, který by řekl, že chce český jogurt, máslo nebo třeba maso. Přitom jeho tlak by přivedl na pulty mnohem více výrobků českých farmářů, tedy to, co české zemědělství nutně potřebuje. Myslí si to předseda Zemědělského svazu a viceprezident Agrární komory ČR Martin Pýcha.
16. 8. 2019|

Cena brambor se stále drží kolem historického maxima. Obchodníci nezlevňují

Cena brambor se drží v obchodech kolem historického maxima 27 korun za kilogram. Nenaplňují se tak úvahy, že po začátku letošní sklizně budou zlevňovat. Loni v létě stály zhruba polovinu.
1. 8. 2019|

Březnová inflace je nejvyšší od podzimu 2012. Brambory meziročně podražily o 75 procent

Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na tři procenta z únorových 2,7 procenta. Šlo o nejvyšší meziroční růst od října 2012, uvedl Český statistický úřad. Vyšší byly zejména ceny některých potravin, zdražila i elektřina nebo pohonné hmoty. Výsledek překonal očekávání analytiků.
10. 4. 2019Aktualizováno10. 4. 2019, 09:41|

České brambory došly, musí je nahrazovat dovoz. Ten je ale dražší

V obchodech se nedají koupit české brambory. Kvůli loňskému suchu jich bylo méně než jindy a už došly. Tuzemskou produkci tak musí nahrazovat drahý dovoz. Kilogram brambor nyní vyjde i na víc než 20 korun.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 08:53|