TÉMA

Skanska

Ceny domů a bytů jdou mírně dolů. Kvůli drahým hypotékám klesá zájem o vlastní bydlení
Nemovitosti v tuzemsku mírně zlevňují. Zatímco novostavby si většinou svou cenu drží, starší byty a rodinné domy prodávající v některých případech zlevňují i o desítky procent. Trend platí pro většinu velkých měst včetně Prahy. Příčinou je pokles poptávky daný zejména vysokými úrokovými sazbami hypoték.
22. 10. 2023|
Zemědělská univerzita prodala pozemky firmě bez peněz, roli hrál muž s vazbou na rektora, píše iRozhlas
Pozemky za zhruba 400 milionů korun v Praze koupila od České zemědělské univerzity (ČZU) neznámá firma Gestate, kterou vzápětí odkoupil podnikatel Milan Ouřada s vazbami na rektora ČZU Petra Skleničku. Uvedl to iRozhlas.cz. Ouřada prodal Gestate jen šest dní po jejím odkoupení i se smlouvou na pozemky investiční skupině KKCG. Cenu nechtěla KKCG uvést. Sklenička přiznal, že se s Ouřadou, který mezitím zemřel, znal. Rektor se ale hájí tím, že v jednáních Gestate s univerzitou Ouřada nefiguroval. Ouřada spolupracoval s původním majitelem Gestate Adolfem Turkem za komunistické totality ve vojenské kontrarozvědce. Turek se podle rozhlasu k obchodu nevyjádřil.
26. 9. 2023|
Zájem o nájemní bydlení v Česku trvá, část developerů se k němu tak více přiklání
Zájem o nájmy v Česku neupadá – naopak. Makléři čekají v některých lokalitách na jednu nabídku i desítky zájemců. Pro mnoho lidí je totiž nedosažitelné byt nebo dům koupit. Ceny výrazně vzrostly a vysoké úrokové sazby prodražují hypotéky. Stoupají ale i ceny samotných nájmů. Nejvyšší jsou tradičně ve velkých městech.
10. 8. 2023|
Silničáři se obávají nedostatku kamene na dopravní stavby, nové lomy už dlouho nevznikají
Silničáři se obávají, že bude nedostatek stavebního kamene na dopravní stavby. Například na východě Čech plánuje stát během následujících let vystavět téměř šedesát kilometrů dálnic. Nové lomy už ale desítky let nevznikají a ty současné se už natolik přibližují k obcím, že navýšení limitů těžby úřady nechtějí povolit.
7. 8. 2023|
Obchvat Karviné se otevřel řidičům
Řidiči mají k dispozici téměř tříkilometrový obchvat Karviné. Přeložka silnice I/67, která se stavěla tři roky, uleví centru padesátitisícového města, odkud odvede tranzitní dopravu. Informoval o tom šéf Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. Stavba přišla bez DPH na 899 milionů korun. Ve směru na Český Těšín se obchvat otevřel dopoledne, v opačném směru až po poledni.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 14:53|
Slunce zapadlo, jim ale práce teprve začíná. Nočních oprav dálnic kvůli silnému provozu přibývá
Stále silnější provoz na dálnicích kolem velkých měst nutí silničáře k opravám v nočních hodinách. Aktuálně provádějí až čtvrtinu údržby za tmy, i když je to dražší. Teď například na D11 u Nymburka.
28. 5. 2023|
Brownfieldy lákají. O využití opuštěných pozemků a budov uvažují soukromí investoři i radnice
Situace na českém trhu s bydlením zvyšuje zájem o výstavbu na browfieldech, tedy nevyužívaných pozemcích. Zájem o jejich využití mají radnice i soukromí investoři. Podle dat státní agentury CzechInvest stoupl zájem o brownfieldy meziročně téměř o pětinu.
8. 4. 2023|
Rok 2023 nebude lehký, shodují se šéfové velkých firem
Rekordní propouštění, chudoba, vysoká inflace a krachující firmy. I takové jsou prognózy pro letošní rok. Ředitelé čtyř českých firem se shodují, že nebude jednoduchý. Na druhé straně ale předpokládají, že svým zaměstnancům přidají na platech. Očekávají, že to bude zhruba v průměru mezi třemi a šesti procenty. Ekonomickou kondici České republiky pro letošní rok zhodnotili top manažeři v Událostech, komentářích.
5. 1. 2023|
Stavba dálnice D49 uzavře na rok a půl silnici na Kroměřížsku. Řidiči budou muset jezdit objížďkou
Pokračující stavba dálnice D49 si vyžádá uzavírku silnice mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení začne platit v úterý 8. listopadu a potrvá zhruba rok a půl, maximálně dva roky. Objízdná trasa povede přes město Holešov, řekl ve středu ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.
2. 11. 2022|
Stavební zákon kritizují profesní komory, obce změny vítají. Vláda o něm začala jednat
Vláda začala projednávat věcnou novelu stavebního zákona. Ještě o ní nehlasovala, vrátí se k ní později. Novela by měla podle ministerstva pro místní rozvoj urychlit a zjednodušit stavební řízení. Oproti původnímu znění, které zatím nevstoupilo cele v účinnost, ruší Nejvyšší stavební úřad a zachovává část stávajících stavebních úřadů. Proti postupu vlády se vymezuje ANO, které se domnívá, že vláda ničí jím připravený stavební zákon, ale nespokojené jsou i profesní organizace. Návrh považují za nekvalitní. Varují, že novela nepomůže ke zrychlení stavebního řízení.
20. 10. 2022|
Stavbaři začínají na Štvanici kompletovat most z betonových segmentů. Bude jich skoro šedesát
Dělníci začali ve středu usazovat první části budoucí Štvanické lávky v Praze. Ta má od příštího jara propojit části Karlín, ostrov Štvanice a Holešovice. Sloužit má pěším a cyklistům. Stavbaři nejdříve montují rampu, ve Vltavě stojí připravené pilíře a část podpěrné konstrukce. První hotové segmenty budoucího mostu se momentálně usazují na Štvanici.
16. 9. 2022|
Obce v okolí lomu Zárubka jsou proti prodloužení těžby. Vadí jim hluk, prach i silné otřesy
Obce v okolí lomu Zárubka na Chrudimsku se bouří proti plánu prodloužení těžby kamene. Obávají se zatížení nákladní dopravou i dalších negativních dopadů na život obyvatel. Práce měly skončit letos v prosinci. Stavební firma, která lom provozuje, chce ale termín o dalších dvacet let prodloužit a zásoby kamene dotěžit.
15. 8. 2022|
ŘSD zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích. Dopravu z města odvede až dálnice
Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Od rána řidiči opět projíždějí centrem města bez dopravního omezení a nemusejí využívat objízdné trasy. Cílem rekonstrukce bylo zlepšení dopravní situace ve městě, zvýšení bezpečnosti pro všechny účastníky provozu i zlepšení průjezdnosti. Stavba začala loni v červenci a byla rozdělena na dvě části, stála sto dvacet milionů korun.
8. 8. 2022|
V Česku se rozeběhly opravy silnic, na některé ale nejsou peníze. Zdražil materiál a odešli Ukrajinci
Druhý prázdninový týden se v Česku naplno rozběhly opravy silnic, od pondělí se například pracuje na takzvané „rychlodráze“ v Pardubicích, jedné z nejvytíženějších silnic ve městě. S omezeními se potýkají také řidiči v Brně nebo třeba v Děčíně. Stavební materiály ale výrazně podražily, stejně tak cena prací. V některých městech se tak opravy musí rušit či odkládat. Někde také chybí pracovní síla, ukrajinští dělníci se totiž často vrátili do vlasti bojovat.
12. 7. 2022|daz
V Děčíně začala oprava jižní části Nového mostu přes Labe. Uzavírka může způsobit kolony
V Děčíně začala oprava jižní části Nového mostu přes Labe, tato část se pro řidiče uzavřela. Projedou po severní části v obou směrech. Všechny čtyři pruhy budou moci využívat znovu od září. Kvůli rekonstrukci klíčové stavby na silnici I/13 musí řidiči počítat s kolonami.
11. 7. 2022|
Stavba části D55 se kvůli inflaci prodraží. Cena může vyrůst až o třicet procent
Až o jeden a půl miliardy korun může rostoucí inflace prodražit stavbu dvou úseků dálnice D55. Cena dvou částí dálnice mezi Babicemi a Starým Městem na Uherskohradišťsku a Starým Městem a Moravským Pískem na Hodonínsku se tak zvýší odhadem i o 30 procent, řekl v úterý generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) Radek Mátl. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) mají smlouvy se zhotoviteli obou staveb inflační doložky, díky kterým budou moci navýšení ceny uplatnit. ŘSD plánuje úseky zprovoznit v roce 2024.
7. 6. 2022|
Na trati Mezi Pardubicemi a Hradcem Králové začala další výluka kvůli stavbě nových kolejí
Na trati Pardubice – Rosice nad Labem a Stéblová začala další větší výluka. Kvůli stavbě nových kolejí je plně zastavený mezi stanicemi provoz vlaků, lidé budou jezdit výlukovými autobusy. Omezení potrvá do konce června. Rychlostí 160 kilometrů v hodině budou vlaky mezi Pardubicemi a Hradcem Králové jezdit nejdřív v roce 2024. České dráhy je musí vybavit evropským zabezpečovacím systémem řízení (ETCS).
24. 3. 2022|
Začala stavba dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem. Ekologové plánují žalobu
Ve Zlínském kraji odstartovala dlouho očekávaná stavba dálnice D49 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku. Staveniště, na kterém vznikne více než 17 kilometrů dálnice, převzal zhotovitel stavby už v pátek, první stroje vyjely na místo v pondělí. D49 má v budoucnu vést od dálnice D1 u Hulína ke slovenské D1 u Púchova, její vznik ale léta brzdí ekologické organizace, které i aktuální výstavbu plánují soudně rozporovat.
14. 12. 2021|
Až tři čtvrtiny firem na začátku roku zdraží zboží, uvedla Hospodářská komora
Zhruba pětasedmdesát procent firem se podle Hospodářské komory chystá zdražit své produkty. Podobný krok už oznámil například pivovar Budvar. Důvodem je především růst cen energií, paliv a další zvýšené náklady, třeba na zaměstnance.
9. 12. 2021|
Rekonstrukce trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové pokračuje, stavbaři posunuli starý most o 18 metrů
Modernizace železniční trati mezi Hradcem Králové a Pardubicemi pokročila, a to zcela výjimečným počinem. Stavbaři centimetr po centimetru odsunuli historický jednokolejný most přes Labe v Pardubicích o celých 18 metrů do provizorní pozice, aby uvolnili prostor pro stavbu mostu nového, dvoukolejného. Ten má být hotový do dvou let.
10. 11. 2021|
Po ekoduktu přes D1 u Humpolce už se prošla první zvířata. Daněk, zajíci i liška
Na dálnici D1 poblíž Humpolce začal sloužit svému účelu nový most pro zvěř, takzvaný ekodukt. Hned jak odjely stavební stroje, instalovali tam ochránci přírody fotopast. V prvním týdnu zachytila daňka, několik zajíců i lišku. Ochránci čekají, že se využití ekoduktu zvěří časem podstatně zvýší.
8. 10. 2021|
Modernizace D1 v číslech: Nejrychleji se pracovalo u Ostrovačic, nejlaciněji u Lokte
Končí modernizace dálnice D1. Trvala déle než osm let, oproti původním plánům se protáhla o tři roky. Stát za ni zaplatil téměř dvacet miliard korun bez DPH (s ní ještě o čtyři miliardy více). Časově i finančně nejnáročnější byla rekonstrukce úseku Humpolec – Větrný Jeníkov, kde načas práce úplně ustaly a měnil se zhotovitel. V přepočtu na kilometr však zaplatil stát nejvíce za rekonstrukci šesti kilometrů nad Velkým Meziříčím, kterému dominuje vysoký most.
2. 10. 2021|
V noci dělníci odstranili poslední omezení. Oprava dálnice D1 po devíti letech skončila
Po devíti letech stavebních prací skončila v noci na sobotu modernizace dálnice D1. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravilo celkem 160 kilometrů nejstarší české dálnice. Přestavba přišla na 24 miliard korun. Dokončení prací bylo původně naplánováno na polovinu října. Úplně první plán před začátkem modernizace hovořil o roku 2018, stavba tak nabrala tříleté zpoždění. Některé práce se budou ještě dodělávat.
1. 10. 2021Aktualizováno2. 10. 2021, 00:54|
Vjezd do Pardubic bude plynulejší, bez kolon. Silničáři zprovoznili nadjezd mimoúrovňové křižovatky
Silničáři zprovoznili v Pardubicích dostavbu nadjezdu mimoúrovňové křižovatky Palackého na silnici I/37. Opravy, které trvaly dva roky, dělali za provozu. Investice vyšla na 185 milionů korun bez DPH. První etapa skončila v roce 2017. Silnice je spojnicí mezi Chrudimí a Hradcem Králové a má teď čtyři pruhy.
27. 9. 2021|