TÉMA

Semafor

Projíždění křižovatky na oranžovou mohou policisté trestat. Pokuta je až 5500 korun

Za první dva měsíce letošního roku policisté vybrali skoro čtyři miliony korun na pokutách za porušení pravidel přednosti, o 150 procent víc než ve stejném období loni. Přibyl i počet těchto přestupků. Část z nich tvoří i případy, kdy řidiči projíždějí křižovatkou na oranžovou. Podle dopravních expertů jen malá část řidičů ví, že i za tento přestupek mohou přijít o řidičský průkaz.
24. 3. 2024|

Opava zaplatila za chytré semafory 35 milionů korun. Situace je horší než dříve, tvrdí primátor

Opavu trápí problémy s chytrými semafory. Ukázalo se, že technologie za téměř 35 milionů korun funguje nepřesně, někdy se svévolně zapíná a vypíná, případně hlásí neexistující problémy. Nový systém měl v dopravě upřednostnit MHD nebo složky Intergrovaného záchranného systému, podle vedení města je však nyní situace ještě horší, než byla před spuštěním projektu.
8. 9. 2023|

Objem zakázek pro firmy napojené na Putinův režim prakticky neklesl, Česko chce zavést „semafor“

Evropa ani Česko dosud nedokázaly zcela odstřihnout firmy napojené na režim ruského vůdce Vladimira Putina od veřejných peněz. Podle agentury DatLab objem zadávaných zakázek právě těmto společnostem od počátku války prakticky neklesl. České ministerstvo pro místní rozvoj už počátkem roku ohlásilo přípravu takzvaného semaforu pro zadavatele zakázek. Projekt by měl ale fungovat až v příštím roce.
26. 8. 2023|

V Plzni začalo fungovat sedm chytrých křižovatek. Pomůžou hlavně záchranářům a MHD

Na sedmi křižovatkách v Plzni na Borech začala fungovat nová technologie, která má umožnit rychlejší a bezpečnější průjezd městem. Semafory doplněné kamerami napojenými na centrální servery dokáží efektivně řídit dopravu, reagovat na změnu provozu a upřednostnit průjezd vozů hasičů, záchranky a MHD. Chytré řízení dopravy v úterý představilo vedení města.
15. 8. 2023|

Průjezd Buchlovskými kopci se protáhne, až do podzimu přibyly na hlavním tahu semafory

Se zpožděním několika desítek minut musí počítat řidiči jedoucí po hlavním tahu Buchlovskými kopci na Uherskohradišťsku. Dopravu tam totiž nově až do listopadového konce oprav řídí v obou směrech semafory. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tím chce zajistit větší bezpečnost při opravách komunikace.
25. 7. 2023|

Klaunkou s plnou vážností. Dokument ČT se ohlíží za kariérou Jitky Molavcové

„Jsem šťastná, že jsem mohla udělat mnohým lidem radost a že si na to vzpomínají,“ ohlíží se herečka a zpěvačka Jitka Molavcová za svojí hereckou a hudební kariérou, která je spjatá nejen s divadlem Semafor nebo pořady pro děti. V novém dokumentu Klaunka režisérky Olgy Sommerové otevřeně vypráví o své kariéře i o životě za divadelní oponou. Česká televize ho uvede v sobotu 22. dubna.
14. 4. 2023|

Ministerstvo chce pomoci zadavatelům zakázek v lepší orientaci v situaci kolem sankcí. Chystá semafor

České úřady chystají zpřísněné kontroly při zadávání veřejných zakázek. Nová opatření připravuje ministerstvo pro místní rozvoj v souvislosti s protiruskými sankcemi. Řada institucí totiž nedokáže prověřit možné napojení účastníků veřejných tendrů na sankcionované subjekty. Stát chce usnadnit cestu ke spolupráci s Finančním analytickým úřadem nebo policií.
25. 3. 2023|

V Hradci naplno spustí inteligentní dopravní systém. Bude hlídat rychlost i jízdu na červenou

Více než šestadvacet tisíc přestupků zaznamenal zkušební provoz nového dopravního systému v Hradci Králové. Od dubna se spustí naplno. Radnice bude pokutovat řidiče za projetí na červenou i překročení rychlosti. Takzvaný inteligentní dopravní systém také umožní rychlejší průjezd křižovatkami vozům MHD.
21. 3. 2023|

I banality dokázala sdělit přesvědčivým způsobem, říká kritik o Zagorové. Vzpomínají kolegové i politici

Inspirativní, autentická, lidská. Tak vzpomínají na zpěvačku Hanu Zagorovou její kolegové, ale i česká politická reprezentace. Zpěvačka zemřela 26. srpna, bylo jí 75 let.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 23:25|

Další úseky D35 mají zpoždění. Obce se bojí zvýšení dopravy a omezují kamiony

Příprava některých úseků dálnice D35 v Pardubickém kraji nabírá zpoždění. Silničáři v příštím roce zahájí výstavbu pouze dvou dálničních úseků místo plánovaných čtyř. Obce v kraji, kterým měla dálnice ulevit, se proto obávají dlouhodobého zahlcení kamiony. Některé tak dokonce budují semafory, ale i retardéry a další zpomalovací prvky na obecních silnicích.
22. 7. 2022|

30 let zpět: „Víc už pro nás snad ten Ježek nemohl udělat“

Na schodech Národního muzea v Praze se konal slavnostní koncert k 50. výročí úmrtí jazzového hudebního skladatele Jaroslava Ježka. Jiří Suchý při té příležitosti vzpomínal, jaký význam Ježkova hudba sehrála v jeho vztahu s kolegou a spoluzakladatelem divadla Semafor Jiřím Šlitrem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
3. 1. 2022|

30 let zpět: Do nepravostí řádně tepat

Když Jiří Suchý v roce 1991 slavil šedesáté jubileum, krátký medailonek v Deníku ČST připomněl nejen Suchého umělecké zásluhy, ale také jeho celoživotní společenskou angažovanost. Představil ho mimo jiné jako signatáře manifestů Dva tisíce slov a Několik vět.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
1. 10. 2021|

Slovensko si na semaforu cestování pohorší. Šíření covidu v Česku zrychluje

Denní počet potvrzených případů koronaviru v Česku ve čtvrtek dosáhl 917. Proti středě bylo pozitivních testů o 183 víc, v mezitýdenním srovnání o 433. Průměrná týdenní incidence covidu v Česku vzrostla ze 33 na 37 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel, což je nejvíc od konce května. Od pondělí se pak zpřísní pravidla cestování pro Slovensko nebo Estonsko.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 13:35|

30 let zpět: Novoroční přání Jiřího Suchého

S originalitou sobě vlastní pronáší ředitel pražského divadla Semafor Jiří Suchý přání do nového roku, v němž nabízí neméně originální pohled na klausovské „utahování opasků“.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
30. 12. 2020|

Nejlepší vánoční dárek pro prarodiče je sada respirátorů, nabádá Blatný

Ve čtvrtek v Česku přibylo 5864 případů koronaviru. Už několik dní roste reprodukční číslo udávající průměrný počet dalších lidí, kteří se nakazí od jednoho pozitivně testovaného. Jeho hodnota je teď 1,16. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) varuje, že se Česko dostává do složité situace, a apeluje na dodržování základní prevence. Vládě v pondělí navrhne přechod do čtvrtého stupně PES.
11. 12. 2020Aktualizováno11. 12. 2020, 17:54|

Při nutných cestách bude možné vycestovat na 24 hodin do zemí s červenou barvou bez testu

Do zemí označených červenou barvou na takzvaném cestovatelském semaforu bude možné od úterý cestovat v nutných případech až na 24 hodin bez negativního testu na onemocnění covid-19. Týká se to cest ze zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů. Kontroly budou namátkové. Uvedlo to v pondělí ministerstvo zahraničí. Dosud platila obecná výjimka na maximálně 12 hodin. Naopak německá spolková země Sasko oznámila, že od úterý výrazně omezuje malý pohraniční styk s Českou republikou a Polskem.
16. 11. 2020|

Cesty do zahraničí opět komplikuje covid. Evropský semafor zčervenal

Kvůli koronaviru je znovu složitější vyjet za hranice. Při návratu z většiny evropských zemí musí člověk nově vyplnit on-line formulář a mít negativní test. Aktuální cestovní semafor se v celé Evropské unii sjednotil a 19 z 27 států zbarvil do červena. Žádné plošné kontroly ale policie zatím nechystá.
9. 11. 2020|

Po příjezdu z většiny zemí bude nutná karanténa nebo test. Ministerstvo zahraničí změní cestovatelský semafor

Většinu evropských zemí označí ministerstvo zahraničí od pondělí za rizikové nebo nejméně středně rizikové z hlediska šíření koronaviru. V případě vysokého rizika bude muset každý, kdo ze země do Česka přicestuje, po návratu do karantény nebo předložit negativní test na covid-19. U středně rizikových států budou muset podstoupit testy dlouhodobí zahraniční pracovníci, nikoli však pendleři.
4. 11. 2020|

S koronavirem v Česku od začátku pandemie zemřelo už přes dva tisíce lidí

Počet úmrtí s nemocí covid-19 v tuzemsku překročil dvoutisícovou hranici, zdvojnásobil se za dva týdny. Nemocných je v zemi aktuálně víc než 152 tisíc. Rekordní nárůst je zatím z pátku, kdy poprvé počet případů překoal patnáct tisíc. Česko převzalo v sobotu odpoledne první zásilku třiceti plicních ventilátorů z krizových zdravotnických zásob Evropské unie. Přivezli je z Rumunska tamní hasiči. Přístroje se zatím uložily do skladů v pražské Nemocnici Na Bulovce. Ventilátory nově přislíbilo Rakousko.
24. 10. 2020Aktualizováno24. 10. 2020, 19:39|

Státy EU sjednotí covidové semafory. Na pravidlech karantény a uznávání testů se neshodly

Státy Evropské unie sjednotí barevné hodnocení regionů podle stupně šíření koronavirové nákazy, ke vzájemnému uznávání testů či sladění karanténních pravidel však nepřistoupí. Shodli se na tom ministři unijních zemí, kteří tak pouze částečně podpořili koordinaci cestovních opatření proti covidu-19 navrhovanou Evropskou komisí. Členské země by podle schválených doporučení měly omezení přijímat vyváženě a nediskriminovat obyvatele žádných dalších států bloku.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 14:06|

V neděli zemřelo zatím nejvíc lidí s covidem. Podle Prymuly se možná opatření zpřísní

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) uvedl, že pokud lidé nebudou dodržovat nařízená protipandemická opatření, mohla by se zpřísnit. Do pondělních 18:00 hygienici evidují 1250 nových případů nákazy koronavirem, za celou neděli jich bylo 1841, což byl největší nedělní nárůst od začátku epidemie. Neděle přinesla také dosud nejvyšší počet úmrtí pacientů s prokázaným covidem, a to 24. V pondělí začal v Česku platit nouzový stav, zpřísnila se i někerá opatření proti šíření nákazy.
5. 10. 2020Aktualizováno5. 10. 2020, 21:22|

Spor o testování seniorů na koronavirus zdarma rozděluje Středočeský kraj. Hejtmanka Jermanová ho hájí, opozice kritizuje jako nebezpečný populismus

Ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) v pátek řekl, že příští týden bude omezeno shromažďování lidí hlavně ve volnočasových aktivitách. Mají kandidáti na hejtmana ve Středočeském kraji dostatek informací o vývoji situace a jak by postupovali v řešení koronavirové krize?  Diskutovali o tom v debatě.
25. 9. 2020|

Na „semaforu“ je už oranžových 28 okresů v Česku, počet celkově nakažených koronavirem překročil 50 tisíc

Na aktualizované mapě regionů v Česku podle rizika nákazy koronavirem je v oranžovém stupni pohotovosti 28 okresů. Dosud jich bylo deset. Praha zůstala ve třetím stupni, který značí narůstající či přetrvávající komunitní přenos. Počet lidí, kteří se celkem nakazili covidem-19, už v republice přesáhl 50 tisíc.
21. 9. 2020|

Od pátku budou roušky povinné ve všech školách kromě 1. stupně i při výuce ve třídách

Ministerstvo zdravotnictví od pátku nařídí plošné nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách, oznámil ministr zdravotnictví Adama Vojtěch (za ANO). Nyní je v celé zemi povinnost nosit roušku pouze ve společných prostorách škol mimo třídy, tedy na chodbách či toaletách. Podle zástupců škol bude výuka s rouškami náročná.
17. 9. 2020Aktualizováno17. 9. 2020, 17:45|