TÉMA

Litovel

Olomouc preventivně zlikvidovala komáří larvy v lesích za městem. Podmínky pro hmyz jsou letos příznivé

Olomoucká radnice nechala pomocí bakteriálního přípravku preventivně zlikvidovat početné komáří larvy v Černovírském lese, aby před obtížným hmyzem ochránila obyvatele městských částí Černovír, Chválkovice, Pavlovičky a Týneček. Informovala o tom mluvčí magistrátu Jana Doleželová. Lužní lesy v této části Olomouce jsou na jaře líhništěm komárů, letos jsou podmínky pro vývoj larev příhodné.
8. 4. 2024|

Stát převezme nemovitosti s neznámým vlastníkem. Přihlásit se lze do konce roku

Stát by mohl na počátku ledna získat 138 tisíc pozemků a dva tisíce staveb. Jsou to nemovitosti, u nichž není známý majitel. Na stát přejde majetek, ke kterému se nikdo do konce roku nepřihlásí. V některých případech doufají obce, že vzápětí majetek získají od státu ony.
4. 12. 2023|

Na mostě u Litovle se často bourá, místo mají ochránit speciální konstrukce

Most, který spojuje Mladeč a Nové Zámky nedaleko Litovle na Olomoucku, patří k místům, kde auta bourají velmi často. Dopravní značení je tu přitom podle silničářů nadstandardní. Řidiči tu poškozují výškové brány, které omezují průjezd vysokých a těžkých aut. Řešením mají být konstrukce s řetízky na nejbližších křižovatkách.
6. 11. 2023|

Místo, kde se v minulosti těžila hlína pro cihelnu, chce Litovel proměnit na rekreační zónu

Radnice v Litovli na Olomoucku plánuje rekultivaci pozemků u místní části Nasobůrky, kde se před desítkami let těžila hlína pro místní cihelnu. Před patnácti lety navezla soukromá firma do dobývacího prostoru nelegálně přes dvanáct tisíc tun odpadu. Sanace skládky skončila loni, stála 32 milionů korun. Nové stromy a keře tam mají růst do dvou let.
28. 7. 2023|

Sucho v Česku zastavilo menší vodní elektrárny. Některé už léta nevydělávají

Dlouhodobě suché počasí omezuje provoz některých vodních elektráren v Česku. Už loni v tomto období vyráběly o čtvrtinu méně elektrické energie, než je běžné. Letos je situace zatím podobná. Nejhůře jsou na tom elektrárny na malých tocích. Například vodní elektrárna v Háji u Mohelnice se úplně zastavila už v květnu. Kvůli suchu je prodělečná posledních pět let.
18. 7. 2023|

Na D35 u Litovle začaly opravy. Jen jedním pruhem v každém směru se bude jezdit až do listopadu

Na dálnici D35 začala oprava desetikilometrového úseku mezi Litovlí a Křelovem na Olomoucku. Potrvá přes čtyři měsíce – do druhé poloviny listopadu. Řidiči se musí připravit na výrazné omezení, v každém směru se jezdí pouze jedním pruhem a zůstane to tak po celou dobu oprav.
2. 7. 2023|

Chátrající zámek v Chudobíně má nového majitele. Ptenské sídlo bude opět na prodej

Dvě památky v Olomouckém kraji mají naději na využití. Po letech chátrání změnil majitele empírový zámek v Litovli-Chudobíně, vlastník plánuje přestavět sousední objekt na byty, výtěžek z jejich prodeje by pak posloužil na opravu samotného zámku. Památka by po opravě mohla také sloužit k bydlení. Podobné využití by pak mohl najít i zámek ve Ptení. Prostějovská radnice památku opět nabídne k prodeji.
10. 5. 2022|

Nové muzeum v Litovli nabídne tři stovky harmonik. První návštěvníky přivítá v červnu

Tři stovky harmonik různého stáří a velikosti budou k vidění v chystaném muzeu v Litovli na Olomoucku, jehož příprava pokročila do závěrečné fáze. „Muzeum harmonik plánujeme otevřít v červnu,“ prozradil starosta Litovle Viktor Kohout. Vystaveny budou harmoniky a heligonky z unikátní sbírky Jiřího Sedláčka, který na sklonku svého života hudební nástroje věnoval městu.
31. 1. 2022|

V částech Libereckého a Olomouckého kraje hrozí kvůli tání a dešti vzestup řek

Na východě Libereckého a severu Olomouckého kraje hrozí do sobotního poledne vzestup hladin některých řek a potoků. Na Jilemnicku mohou místy dosáhnout i druhého stupně, kdy už se voda vylévá z břehů. Důvodem je tání sněhu spolu s očekávaným deštěm, vyplývá z aktualizovaného varování, které v pátek ráno zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 12. 2021|

Gymnázium v Litovli si připomnělo úmrtí svého absolventa Jana Opletala zastřeleného nacisty

U busty Jana Opletala si studenti gymnázia v Litovli připomněli události z roku 1939, které 17. listopadu vyvrcholily uzavřením českých vysokých škol. Gymnázium, které letos slaví 120 let od svého založení, nese jméno svého absolventa, který byl 28. října při demonstraci v Praze postřelen nacisty a na následky zranění zemřel.
16. 11. 2021|

Obce na Prostějovsku se obávají zvyšování teplot. Vysadí stromy a vybudují mokřady

Celkem třináct obcí z mikroregionu Kostelecko na Prostějovsku má společný plán, jak reagovat na klimatické změny. Chtějí například pocitově snížit teploty během horkých dní, zadržet víc vody v krajině nebo se připravit na bleskové záplavy. Ve svých katastrech plánují vybudovat mokřady, remízky a vysadit ovocné aleje.
26. 9. 2021|

V domě v Litovli na Olomoucku zřejmě vybuchl plyn. Jeden člověk utrpěl vážné popáleniny

Olomoučtí hasiči zasahují v Litovli, kde v rodinném domě pravděpodobně vybuchnul plyn. Informoval o tom mluvčí hasičů Radek Buryánek. Jeden člověk se zranil, utrpěl popáleniny na celém těle. Dům je poničen. Ze sousedních budov bylo evakuováno devět lidí, mezi nimi dvě děti. Statika domů však výbuchem poškozena nebyla.
25. 9. 2021Aktualizováno25. 9. 2021, 21:05|

30 let zpět: Tři výročí v Litovli

Celkem tři výročí si před třiceti lety připomněli obyvatelé Litovle: sedm set let trvání města, sto pět let od založení železniční tratě Litovel–Červenka a devadesát let od založení místního gymnázia. V rámci oslav byla možná jízda parním vlakem zprovozněným zaměstnanci železničních opraven ve Valašském Meziříčí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
15. 9. 2021|

Zkušenost s distanční výukou i zastaralými učebnicemi přetavili pedagogové do nových pomůcek

Výukový portál zaměřený na zeměpis nebo aplikaci, která pomůže učitelům s výukou přírodopisu – i tyto novinky budou testovat na školách odborníci z Univerzity Palackého v Olomouci. K jejich vzniku pomohly zkušenosti s distanční výukou, ale i nespokojenost s neaktuálními učebnicemi.
25. 8. 2021|

Tornáda mohou zničit celá města a zabít stovky lidí. Víc zasahují Ameriku než Evropu

Tornádo, které ve čtvrtek zasáhlo jihomoravská města, mělo sílu F3 nebo F4. Na střední Evropu je to výjimečná situace, jinde se ale vyskytují i mnohem silnější tornáda, která způsobují obrovské materiální škody a zabíjí stovky lidí.
25. 6. 2021|

Tornáda jsou v Česku výjimečná, to čtvrteční bylo asi nejsilnější v moderních dějinách

Ve čtvrtek večer zasáhlo jižní Moravu silné tornádo, podle meteorologa Michala Žáka mohlo mít sílu až F4, což by znamenalo nejsilnější bouři tohoto typu v moderních dějinách našich zemí.
24. 6. 2021|

Rok od prvního pozitivního. Česko bilancuje dobu s opatřeními

Příští týden to už bude rok od začátku koronavirových problémů v Česku. Vloni na konci února tuzemské úřady s nervozitou pozorovaly postupné šíření nákazy Evropou. První případy měly souvislost s Itálií, Česko postupně mířilo do série uzávěr a omezení.
22. 2. 2021|

Vláda projedná cílená opatření v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, řekl Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu uvedl, že vláda bude řešit opatření v covidem nejvíce postižených regionech Česka – v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Ústřední krizový štáb řešil také návrat části žáků do lavic, který by měl být podmíněn jejich testováním. Do škol by se podle Hamáčka měli maturanti vrátit 1. března.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:09|

Hygienici mají v době pandemie mnoho pravomocí. Celou dobu ale čelí kritice

Vedoucí moravskoslezské krajské hygienické stanice vyhlásila v pátek nečekaně rozšíření restrikcí, které mimo jiné znamenaly, že se nemohly uskutečnit plánované kulturní akce. Místo tisíce lidí se na nich totiž směla sejít maximálně stovka. Hygienička proto čelila ostré kritice, opoziční politici ji vyzývali i k odstoupení. Kritika později zazněla také z úst ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO). Nebyla však tak ostrá. Jeho úřad ostatně měl v náhlém vyhlášení nových opatření také důležité slovo.
21. 7. 2020|

Hromadné testování zjišťující výskyt nemoci COVID-19 skončí dříve, než hygienici očekávali

Ve studii zjišťující kolektivní imunitu proti COVIDu-19 bylo od čtvrtka otestováno v Praze, Brně, Litoměřicích a na Olomoucku už přes 18 tisíc lidí. Hromadné testování reprezentativního vzorku společnosti tak míří do finale, a to dříve, než hygienici očekávali. Celkem chtějí výzkumníci odebrat krev 27 tisíc lidí.
28. 4. 2020|

Vláda zatím nemá jisté prodloužení nouzového stavu, přiznal Babiš. Bez toho by ale musela skončit všechna opatření

Vláda bude v novém týdnu žádat poslance o prodloužení nouzového stavu. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) nemá zatím dojednanou podporu, prodloužení ale považuje za klíčové. Ministerský předseda také řekl, že kurzarbeitový program Antivirus s příspěvky státu firmám na náhrady mezd by se mohl prodloužit nejméně o měsíc. Česko přitom pokračuje v pozvolném návratu k běžnému životu. Od neděle začalo jezdit více dálkových vlaků, věřící mohli osobně opět zajít na nedělní bohoslužbu. Další vlna rozvolňování bude následovat v pondělí.
26. 4. 2020Aktualizováno26. 4. 2020, 22:49|

Vláda od pátku zrušila omezení volného pohybu osob, lidé mohou vycestovat z Česka

Vláda ve čtvrtek večer přijala řadu opatření, mimo jiné zrušila omezení volného pohybu osob a umožnila vycestovat z Česka. Rozvolňování opatření se v Česku uspíší o dva týdny oproti plánu, potvrdil vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). Kabinet se ke kroku uchýlil i proto, že Velikonoce se zatím na výskytu nemoci COVID-19 negativně neprojevily. Podle ředitele ÚZIS Ladislava Duška je na základě statistických dat možné zahájit kontrolovaný návrat k běžnému životu, musí se ale restartovat zdravotnický systém.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 22:29|

Babiš nechce prodlužovat nouzový stav. Podle Hamáčka se stát začne chystat na konec mimořádných opatření

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl v televizi Prima, že nechce prodlužovat nouzový stav. Zatím je vyhlášen do konce dubna a o prodloužení by musela vláda požádat Poslaneckou sněmovnu. Vicepremiér a předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD), který dosud prosazoval prodloužení, řekl České televizi, že pokud je premiér proti, nemá smysl o delší nouzový stav žádat. Začne se podle něj proto připravovat ukončení mimořádných opatření včetně centrální distribuce ochranných prostředků.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 22:07|

Jaký je rozsah výskytu koronaviru v Česku, bude od čtvrtka zjišťovat plošné testování. Zapojí se až 27 tisíc lidí

Plošné testování na koronavirus ve čtyřech regionech Česka začne ve čtvrtek 23. dubna. Cílem studie ministerstva zdravotnictví je zjistit, kolik lidí v zemi onemocnělo nemocí COVID-19 a jakou si populace proti viru vytvořila imunitu. Testovat se bude v Praze, na Jižní Moravě, Litoměřicku a Olomoucku. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) na tiskové konferenci řekl, že výsledky studie by mohly být k dispozici už začátkem května.
21. 4. 2020Aktualizováno21. 4. 2020, 21:18|