TÉMA

Motor

Evropská raketa Ariane 6 zvládla klíčovou zkoušku před prvním letem

Evropská raketa Ariane 6 postoupila v noci na pátek na kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně „rozsáhlou generální zkoušku“ před prvním letem do vesmíru, který je naplánovaný na příští rok. Během zkoušky byl úspěšně spuštěn motor Vulcain 2.1 hlavního stupně nosné rakety. „Dlouhodobý test pohonu nosné rakety Ariane 6 na startovací rampě v Guyanském vesmírném středisku proběhl úspěšně,“ uvedla v komuniké po testu společnost ArianeGroup, která je výrobcem rakety Ariane 6.
24. 11. 2023|

Nástup šetrnějšího benzinu E10 zkomplikuje provozování starších aut i odstavování na zimu

Pro majitele starších aut, ale také pro ty, kdo jezdí málo nebo třeba nechávají svůj stroj přes zimu stát – jako třeba motocyklisté – může představovat problém nové palivo, které se začne na čerpacích stanicích v Česku prodávat od ledna. Bude to benzin s označením E10 s vyšším podílem biosložky. Motory v moderních autech, která pravidelně jezdí, by se s ním měly vyrovnat bez nesnází. Když ale zůstane palivo v nádrži příliš dlouho, může nastat problém. U starých motorů zase hrozí poškození palivové soustavy.
24. 11. 2023|

Letadlo do New Yorku se kvůli poruše motoru muselo vrátit zpět do Prahy

Kvůli technickým problémům se dnes brzy odpoledne muselo na pražské letiště vrátit letadlo společnosti Delta Air Lines na lince z Prahy do New Yorku. Stroj, na jehož palubě bylo 209 cestujících, podle mluvčího letiště Michala Procházky bezpečně přistál. Z důvodu zásahu hasičů byla zhruba půl hodiny uzavřena hlavní vzletová a přistávací dráha. Tři lety proto musely být odkloněny. Nyní je letiště opět v běžném provozu.
1. 9. 2023Aktualizováno1. 9. 2023, 15:38|

Okruh vozidel, za které se bude platit povinné ručení, se výrazně rozšíří

Povinné ručení bude zřejmě nutné platit za víc druhů vozidel. Povinnost platit toto pojištění odpovědnosti z provozu vozidla také přejde z vlastníka na skutečného provozovatele vozu. Počítá s tím návrh zákona, který ve středu schválila vláda. Norma převádí do českého práva evropskou směrnici, účinná by měla být od Vánoc.
23. 8. 2023|

Muži kradli motory z lodí migrantů a nechali je na moři napospas osudu. Zatkla je italská policie

Italská policie zadržela čtyři Tunisany, kteří podle ní z lodí přepravujících migranty kradli motory, a ponechávali tato plavidla na moři napospas osudu, informoval o tom deník The Guardian. Podle policie je možné, že se jednalo o pašeráky lidí. Muži migranty obírali také o cennosti a peníze.
1. 8. 2023|

Elektrická letadla ta klasická nenahradí. Možná ale pomohou ta hybridní

Francouzský start-up několik let skrýval před veřejností svůj prototyp letadla na hybridní pohon. Veřejnosti ho odhalili až teď na aerosalonu v Paříži, kam se v současnosti upírají oči celého leteckého světa.
22. 6. 2023|

Unijní země odložily rozhodnutí o zákazu výroby aut se spalovacím motorem po roce 2035

Velvyslanci členských zemí při Evropské unii se rozhodli odložit konečné schválení návrhu, který by prakticky znemožnil koupit si od roku 2035 nový automobil na benzín či naftu. Oznámilo to švédské předsednictví v Radě EU, neupřesnilo ale, kdy by mohlo rozhodnutí padnout. Původně bylo plánováno na úterý, proti schválení nových emisních standardů pro automobily se však na poslední chvíli staví některé země včetně Německa.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 14:49|

Chybějící kondenzační čáry i kouř od pusy mají stejnou příčinu

Řada lidí si všimla, že i když během uplynulých dní byla jasná obloha, za letadly se téměř netvořily dobře známé kondenzační čáry. Vysvětlení poskytuje prostá fyzika.
15. 3. 2022|

Vybrané Boeingy čeká po incidentu v Denveru kontrola lopatek motorů

Americký Federální úřad pro letectví (FAA) nařídil okamžitou kontrolu letadel Boeing 777-200 se stejným motorem, jaký o minulém víkendu začal u jednoho z letadel ve vzduchu hořet. Úřad bezprostředně po nehodě všem aerolinkám doporučil, aby letadla zatím nepoužívaly, a nařídil mimořádnou kontrolu. Nyní vydal příkaz provést důkladnou kontrolu titanových lopatek motoru před opětovným nasazením do provozu. Týká se to celkem 128 letadel, což je asi třetina ve srovnání s letadly 737 MAX, která byla v celém světě až donedávna odstavena kvůli jiným problémům.
24. 2. 2021Aktualizováno24. 2. 2021, 12:59|

Ukradené motory se vodním záchranářům vrátily, zloděj nenalezen. Pojišťovna chce proto zpět peníze za nové

Vodní záchranáři z Rozkoše musí vrátit pojišťovně peníze, které dostali na nákup nových lodních motorů místo dvou, které jim někdo ukradl. Situace se zkomplikovala, když policie ukradené motory našla. Nevypátrala však pachatele, a proto z krádeže nikoho neobvinila. Z pohledu pojišťovny se tedy žádná krádež nestala.
11. 7. 2020|

Vědci přidávají k fosilním palivům vodík. Věří, že zlepší efektivitu spalovacích motorů

Vědci z Fakulty strojní ČVUT si dali za cíl zlepšit efektivitu spalovacího motoru a snížit jeho emise. Chtějí toho dosáhnout pomocí vodíku přidaného k běžným fosilním palivům. I auta na benzin nebo naftu by se tak do budoucna mohla přiblížit plnění stále přísnějších emisních limitů.
16. 6. 2020|
Skandál Volkswagenu

Německý soud se začal kvůli aféře dieselgate zabývat žalobou 470 tisíc klientů na Volkswagen

Soud v německém Braunschweigu se v pondělí začal zabývat hromadnou žalobou zhruba 470 tisíc klientů na automobilový koncern Volkswagen ve skandálu dieselgate, který propukl před čtyřmi lety. Majitelé automobilů s naftovým motorem se žalobou pokoušejí zvýšit své šance na odškodnění od automobilky. U soudu je zastupuje německý svaz na ochranu spotřebitelů VZBV.
30. 9. 2019|

Volkswagen zřejmě manipuloval měření emisí i u novějších motorů, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda

Koncern Volkswagen podle německé televizní a rozhlasové stanice SWR zřejmě manipuloval s měřením emisí i u novějších motorů emisní normy Euro 6. Daný typ motoru koncern od roku 2012 namontoval do statisíců aut, včetně těch vyráběných automobilkou Škoda. Postiženy mají být i vozy Volkswagen, Audi a Seat. Koncern tvrzení SWR popírá.
12. 9. 2019Aktualizováno12. 9. 2019, 15:50|
Doporučujeme

Letadla se snaží být ekologičtější. Třetí motor srazí podle expertů emise o desetinu

Boom levné letecké dopravy s sebou nese i řadu negativních dopadů na životní prostředí. Znečištění se od roku 2005 zvýšilo zhruba o dvě třetiny a růst má i dál. Experti největší dopad přisuzují emisím skleníkových plynů. Trend by mohla změnit novinka – třetí motor, který zajistí efektivnější a ekologičtější způsob dopravy. První letadlo s novou vychytávkou se možná dostane do vzduchu po roce 2030.
23. 5. 2019Aktualizováno26. 5. 2019, 19:25|

Výletní loď, která se od soboty zmítala na moři u Norska, už je v přístavu

Kvůli bouřlivému počasí a poruchám motorů se v sobotu dostaly u západního pobřeží Norska do potíží dvě lodě. Jednou z nich byla výletní loď Viking Sky s 1373 lidmi na palubě, které záchranáři postupně evakuovali. Záchranná akce ale byla v neděli kolem poledne přerušena, aby mohly remorkéry plavidlo odtáhnout do nejbližšího přístavu, což se během dne podařilo – všichni pasažéři už jsou v bezpečí.
23. 3. 2019Aktualizováno24. 3. 2019, 18:46|