TÉMA

Audiokniha

Eliška Balzerová načítá Roky. Memoárový román je od francouzské nobelistky

Eliška Balzerová se stala hlasem loňské laureátky Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernauxové. Herečka načetla román Roky, který je považován za zásadní dílo této francouzské spisovatelky. Audiokniha by měla vyjít v září.
23. 8. 2023|

Kmotr si pro sebe ukradl Audioknihu roku 2022, s pomocí Oldřicha Kaisera

Absolutním vítězem ankety Audiokniha roku 2022 se stala mafiánská sága Kmotr. Bestseller Maria Puza načetl Oldřich Kaiser. Kmotr v jeho podání zvítězil také v kategoriích Interpret a Jednohlasná četba. Odborná porota rozdala ceny celkem v deseti kategoriích. Za mimořádný přínos byla oceněna Taťjana Medvecká.
27. 4. 2023|

Vydavatelé knih už pochopili, že mluvené slovo není konkurence. Loni se audioknih prodalo za 267 milionů

Obrat maloobchodního trhu audioknih v České republice loni činil přes 267 milionů korun, což představuje meziroční nárůst zhruba o tři procenta. Žánrově posluchači nejčastěji sáhli po detektivkách a thrillerech, mezi nejprodávanější tituly patří ale sci-fi Spasitel a oba dva díly románové kroniky Šikmý kostel. Roste produkce domácích autorů na úkor zahraničních.
27. 3. 2023|

Oldřich Kaiser se stal kvůli audioknize Kmotrem

Slavný román Maria Puza Kmotr o sicilské mafii ve Spojených státech vyšel poprvé v roce 1969. Na popularitě mu přidala i filmová adaptace. Teď je českému publiku dostupný i jako audiokniha. Kmotr nově mluví hlasem Oldřicha Kaisera.
3. 10. 2022|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražil papír. Dopad to má na letáky i knihy

Někteří obchodníci omezují tisk reklamních letáků a nakladatelé snižují objemy vydávaných knih. Důvodem je nedostatek papíru a jeho rostoucí cena. Problém s papírem vyeskalovala ruská agrese na Ukrajině. Jeho cena je momentálně dvojnásobná oproti minulému roku. Zatímco velké obchodní řetězce mohou své reklamní letáky umístit na internet, pro nakladatele je drahý papír mnohem větším problémem.
23. 5. 2022|

O e-knihy byl loni v pražské knihovně větší zájem než o papírové. Ředitele překvapila poptávka po audio verzích

Nebývalý zájem o elektronické knihy zaznamenala loni Městská knihovna v Praze. Čtenáři si jich stáhli více, než kolik si vypůjčili papírových knih. Pro ně nemohli řadu měsíců chodit a ani nyní do knihoven osobně nemohou. Městská knihovna podle jejího ředitele nyní těží z toho, že se stala největším vydavatelem e-knih v republice.
4. 2. 2021|

Ze psaní se stala terapie. Anna Geislerová ztvárnila Boženu Němcovou v nové sérii i audioknize

Dvacet let života Boženy Němcové přibližují dopisy, které psala nebo dostávala od svých přátel. Ve studiu se k nim teď vracejí Anna Geislerová a Igor Orozovič, kteří korespondenci dávají podobu audioknihy. Pro Geislerovou je to už druhá cesta k Němcové. V novém roce začne Česká televize vysílat životopisnou minisérii, ve které si spisovatelku zahrála.
25. 11. 2020|

Není třeba si něco namlouvat. Nejlepší audioknihou je Dědina, cenu má i prvotina Jakuba Szántó

Absolutním vítězem v cenách Audiokniha roku 2019 byla vyhlášena Dědina. Grotesku ze současné vesnice napsala původně Petra Dvořáková. Nejlepší interpretkou je Anna Kameníková, interpretem pak Jan Vlasák. Porotu zaujala i audiokniha podle publikace novináře Jakuba Szántó z České televize. Cenu za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova získal Jiří Dvořák. Celkem bylo uděleno dvanáct ocenění.
23. 4. 2020|

Proč neměl mrtvou nikdo rád? V Ostravě vydali audioknihu pro lidi se zrakovým handicapem

Moravskoslezská vědecká knihovna v Ostravě vydala novou audioknihu pro slabozraké a nevidomé. Detektivní příběh Mrtvou neměl nikdo rád je už pátým titulem, který v edici Regionální audioknihy vychází.
11. 11. 2019|

E-knihy a audioknihy mají šanci na nižší daňovou sazbu. Mohou se zařadit po bok papírové literatury

Sněmovní rozpočtový výbor jednomyslně doporučil k dalšímu projednávání pozměňovací návrh k novele o EET, díky němuž by se e-knihy a audioknihy mohly dostat do nižší daňové sazby. Místo současných 21 procent by u nich mohlo platit zvýhodněných 10 procent, tedy stejně jako u klasických knih. Návrh podporuje i ministerstvo financí. Výbor také podpořil návrh na zvýšení limitu pro možnost evidovat tržby bez připojení k internetu.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 12:51|

Elektronické a audioknihy by mohly zlevnit. Poslanci navrhují nižší DPH, souhlasí i ministerstvo

E-knihy a audioknihy by mohly v budoucnu zlevnit. Umožnila by to novela zákona, díky které by sazba DPH klesla z nynějších 21 % na zvýhodněnou sazbu 10 %, stejně jako je tomu u klasických knih. Návrh na změnu předložila poslankyně Věra Kovářová (STAN), podporují ji poslanci dalších klubů a taky ministerstvo financí.
22. 3. 2019|