TÉMA

Cisterna

Železniční nehodu u Poříčan zavinil strojvedoucí, uvedla Drážní inspekce

Vykolejení lokomotivy a dvou cisteren nákladního vlaku v říjnu 2022 na koridoru u Poříčan na Nymbursku zavinil podle závěrečné zprávy Drážní inspekce (DI) strojvedoucí, projel návěsti Stůj. Škoda dosáhla téměř 33 milionů korun, prvotní odhady z místa uváděly čtyři miliony korun. Při nehodě se zranil strojvedoucí, který vlak řídil a jeho kolega ve výcviku. Trať byla téměř dva dny neprůjezdná.
2. 2. 2024|

Dobrovolní hasiči pomáhali při povodních. Zamrzla jim ale cisterna

Dobrovolným hasičům z Děčínských Křešic, kteří pomáhali při povodních, zamrzla cisterna. Nestihli ji kvůli vysoké hladině řeky dostat do garáže dříve, než začaly mrazy. Jde o jednu z desítek jednotek dobrovolných hasičů, která pomáhala i při předloňském požáru v Českém Švýcarsku.
11. 1. 2024|

Podařilo se uhasit požár lesa na Písecku, škoda je předběžně 10 milionů

Předběžný odhad škod po požáru čtyřiceti hektarů lesa u Jetětic na Písecku je deset milionů korun. Hořet začalo v sobotu, od neděle mají hasiči požár pod kontrolou. Zasahovali i celou noc z neděle na pondělí, konec zásahu odnámili před šestou odpoledne. Na místě zůstávají kvůli dohledu tři cisterny.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 18:01|

V nejsušší části Rožnova pod Radhoštěm začala stavba vodovodu za sto milionů korun

V Horních Pasekách v Rožnově pod Radhoštěm začala stavba vodovodu. Ten má obyvatelům nahradit vysychající studny. Zejména v letních měsících se totiž pravidelně stávalo, že místní obyvatelé byli úplně bez vody. Náklady na stavbu nového vodovodu přesáhnou sto milionů korun.
16. 5. 2023|

Dobrovolní hasiči si při zásahu v Hřensku zničili techniku. Dotace na novou jim nestačí

Při požáru v Českém Švýcarsku zasahovaly stovky jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Při akci si ale poničily svoje vybavení a techniku. Obce nyní proto řeší, kde najít peníze například na nové cisterny nebo výškové plošiny za miliony korun. Řešením by mohly být dotace, jenže i tady některé obce mohou narazit na problém.
12. 5. 2023|

Všichni Jihlavané by už večer měli mít vodu. Cisterny ale zůstanou i přes svátky

V Jihlavě pracovníci obnovují dodávky pitné vody v částech města, kde byly od středečního podvečera výpadky kvůli havárii na vodovodním řadu. Opravit se ve čtvrtek podařilo závadu na sídlišti Na Kopci, která vznikla v důsledku havárie většího potrubí u zoo. Večer by už vodu měly mít všechny domácnosti. V některých ulicích ale může ve vodovodu pořád kolísat tlak a voda může být zakalená, sdělil mluvčí Služeb města Jihlavy Martin Málek. Pracovníci podniku budou doplňovat pitnou vodu do přistavených cisteren i o svátcích. Ve středu večer bylo bez vody asi patnáct tisíc lidí.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 19:05|

U Bečova nad Teplou se převrátila cisterna, hlavní tah na Plzeň je uzavřený

V serpentinách nad Bečovem nad Teplou se nad ránem převrátila cisterna. Silnice I/20, hlavní tah z Karlovarského kraje do Plzně, je kvůli havárii uzavřena. Policie odhaduje, že ji otevře kolem šesté hodiny večer. Vozidlo je nutné odklidit.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 08:37|

Rusové útočili po celé Ukrajině, dvě jejich letiště předtím zasáhly výbuchy

Rusko zaútočilo na Ukrajinu novou vlnou vzdušných útoků. Úřady hlásí nejméně dva mrtvé a na řadě míst také výpadky proudu. Letecký poplach byl vyhlášen na téměř celém území země. Ukrajinská protivzdušná obrana ale podle ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského většinu raket sestřelila. Útoky přišly v reakci na exploze na dvou ruských leteckých základnách u Rjazaně a Saratova. Podle ruského ministerstva obrany na ně udeřily ukrajinské drony.
5. 12. 2022Aktualizováno5. 12. 2022, 23:01|

Tučapy nemají dost pitné vody. Na vině je sucho a vykácení lesa

V Tučapech na Táborsku chybí kvůli suchu pitná voda, obec ji poslední dva víkendy musela lidem vozit v cisternách. Poté, co byl kvůli kůrovci vykácený kus lesa, má obec z hlavního zdroje vody jen třetinu potřebného stavu. Naplno teď využívá i všechny náhradní zdroje.
31. 5. 2022|

Sierra Leone dvacet let po válce nevzkvétá, ale žije v míru. Šrámy z konfliktu zemi ovlivňují dál

Během devadesátých let byla Sierra Leone synonymem pro násilí. To už dávno neplatí. Disponuje nerostným bohatstvím a v posledních letech zažila hospodářský růst, třebaže 60 procent obyvatelstva stále žije v chudobě. Země se stále zotavuje z jedenáct let dlouhé občanské války, která skončila právě před dvaceti lety.
18. 1. 2022|

Při nehodě na Pelhřimovsku zemřela řidička. Zasahující hasiči cestou na místo havarovali

Po nárazu auta do stromu zemřela v pátek časně ráno na Pelhřimovsku řidička osobního auta. Hasiči, kteří byli k tragické nehodě vyslaní, s cisternou havarovali. Policie nejprve informovala o třech lehce zraněných. Podle mluvčího záchranářů Petra Janáčka se ale zranil i čtvrtý, který byl se středně těžkým zraněním převezen do jihlavské nemocnice. Místo nehody na silnici 112 zůstalo po nehodě neprůjezdné. Po 9:00 byl provoz obnovený, sdělila mluvčí policie Dana Čírtková.
17. 12. 2021Aktualizováno17. 12. 2021, 09:40|

Desítky lidí zemřely po výbuchu cisterny s palivem na severu Haiti

Nejméně šedesát lidí zemřelo v noci na úterý po výbuchu cisterny s palivem na severu Haiti ve městě Cap-Haitien. Velmi vysoký je také počet zraněných, kteří zcela zahltili nemocnice v okolí, uvedla agentura EFE. Úřadující prezident a premiér Ariel Henry do oblasti přislíbil vyslat polní nemocnici. Výbuch podle úřadů nastal, když se zhruba stovka lidí snažila ukrást palivo z autocisterny. Země již několik měsíců čelí problémům se zásobováním pohonných hmot.
14. 12. 2021Aktualizováno14. 12. 2021, 17:33|

V hlavním městě Sierry Leone vybuchla cisterna s palivem, zahynulo na sto lidí

V hlavním městě afrického státu Sierra Leone přišlo o život po explozi cisterny s palivem nejméně 99 lidí. Oznámil to náměstek ministra zdravotnictví Amara Jambai. Podle bilance zveřejněné tamními úřady je těžce popáleno 88 lidí.
6. 11. 2021Aktualizováno6. 11. 2021, 13:44|

Cestou k zásahu havarovala u Jiříkovic cisterna. Čtyři hasiči se zranili

Čtyři hasiči se ráno zranili, když havarovali cestou k jiné dopravní nehodě. Jejich cisterna skončila mimo silnici a převrátila se. Tři hasiči utrpěli středně těžká zranění, jeden byl zraněn lehce.
4. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 11:17|

Chemikálie z poškozené cisterny možná unikala až patnáct kilometrů. Nový Jičín požaduje úhradu škody

Následky pondělní havárie cisterny a úniku kyseliny chlorovodíkové v novojičínské části Bludovice jsou mnohem větší, než se původně zdálo. Vyšetřovatelé uvedli, že chemikálie z prasklé cisterny pravděpodobně unikala už dřív, než dorazila do Nového Jičína. Podle policistů z ní cestou postupně uniklo na dva tisíce litrů žíraviny. Město hodlá po dopravci požadovat náhradu škody.
8. 10. 2021|

Hasiči zasahují u úniku kyseliny v Novém Jičíně-Bludovicích, evakuovali asi padesát lidí

Kyselina chlorovodíková unikla v pondělí odpoledne z poškozené cisterny v novojičínské části Bludovice. Hasiči kvůli tomu uzavřeli silnici I/57 a z domů v okruhu sta metrů evakuovali okolo dvaceti lidí. Později perimetr zvětšili a evakuovali celkem na padesát osob. Oznámil to mluvčí hasičů Jakub Kozák. Zásah podle něj potrvá zhruba do půlnoci.
4. 10. 2021Aktualizováno4. 10. 2021, 21:42|

Kriminalisté odložili případ nehody cisterny s olejem na D1, řidič podle nich nemohl situaci ovlivnit

Policisté odložili případ loňské nehody cisterny a čtyř osobních aut na dálnici D1 na Benešovsku, při které jeden člověk zemřel a dalších osm bylo zraněno. Příčinou byl náhlý defekt na pneumatice cisterny, kvůli němuž se nákladní vozidlo stalo neovladatelné, informovala ČTK mluvčí benešovské policie Veronika Čermáková. Řidič podle kriminalistů situaci nemohl nijak ovlivnit.
1. 9. 2020|

Muž, který střílel na auto a cisternu s pohonnými hmotami, možná ohrozil i další řidiče

Středočeští kriminalisté ve čtvrtek obvinili z pokusu o vraždu a obecného ohrožení pětatřicetiletého muže z Prahy, který podle nich střílel na osobní auto na silnici I/4 na Příbramsku. V Jihočeském kraji navíc zasáhl několika výstřely cisternu s pohonnými hmotami. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo až výjimečný trest. Při incidentech nebyl nikdo zraněn.
16. 1. 2020|

Dálnici D10 u Mladé Boleslavi zablokovala převrácená cisterna s cementem

Na 21. kilometru dálnice D10 ve směru na Prahu zablokovala ve středu dopoledne provoz převrácená cisterna s cementem. Řidič je zraněný a z auta unikají provozní kapaliny, náklad by se na vozovku podle středočeských hasičů dostat neměl. Zprovoznění dálnice potrvá několik hodin.
19. 6. 2019Aktualizováno19. 6. 2019, 14:08|

Viníkem tragické nehody hasičské cisterny je podle policistů její řidič. Hrozí mu až šest let vězení

Za loňskou tragickou nehodu hasičské cisterny, která havarovala při cestě k zásahu u Libivé na Šumpersku, může podle policie řidič. Policisté ho obvinili z usmrcení z nedbalosti a těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, za což mu hrozí až šest let vězení. Při nehodě zemřel řidičův kolega, velitel zásahu, který seděl na místě spolujezdce. Obviněný řidič byl těžce zraněn, další tři lidé byli zraněni lehce. Při nehodě vznikla škoda více než 4,5 milionu korun.
1. 3. 2019|