TÉMA

Ministři

Netanjahu ohlásil změnu ve sporné justiční reformě, opozice ji stále odmítá

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ohlásil změnu ve sporné reformě justičního systému, proti které již několik týdnů demonstrují desítky tisíc Izraelců. Změna se týká výběru soudců nejvyššího soudu, píše agentura Reuters. Opozice však reformu nadále odmítá a po schválení ji chce napadnout u soudu.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:06|

Opozice neprosadila debatu o snížení červnové valorizace penzí

Opoziční hnutí ANO a SPD neprosadily debatu o vládním návrhu na snížení červnové valorizace penzí, který bude sněmovna projednávat na mimořádném zasedání od příštího úterý. Poslanci podpořili elektornizaci veřejných dražeb a prvním čtením prošel i návrh na zavedení řidičského oprávnění na zkoušku a úpravu bodového systému. Předsedové poslaneckých klubů se dohodli na přerušení schůze do středy 22. února.
21. 2. 2023Aktualizováno21. 2. 2023, 19:57|

Pavel se chce sejít s ministry, hlavně těmi, k jejichž práci má výhrady. Opozice se mu připomene dopisem

S ministry se chce začít po své inauguraci scházet zvolený prezident Petr Pavel. Domnívá se, že dokáže hovořit s veřejností o nepopulárních krocích, které by vláda měla učinit, jako je důchodová reforma. Členové vlády dali již najevo, že jsou připraveni nové hlavě státu své plány předestřít. Sejít s Pavlem by se chtěli i opoziční politici. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO se na něj obrátí dopisem.
2. 2. 2023|

Je to přílepek plný chyb, kritizuje Válková návrh na změnu zákona o střetu zájmů. Michálek se chce vyhnout obstrukcím ANO

Do druhého čtení by se měl podle opoziční poslankyně a exministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) vrátit zákon, který zpřísňuje kontrolu nad střetem zájmů politiků. Prvky novely zákona o střetu zájmů do novely o sdružování v politických stranách vnáší až pozměňovací návrh Jakuba Michálka (Piráti), který podle ní obsahuje chyby, jež je nezbytné opravit. Michálek považuje svůj návrh za dobře připravený, vychází podle něj z jiných návrhů, které však ANO v minulosti zablokovalo. Helena Válková a Jakub Michálek diskutovali o kontrole střetu zájmů politiků v Událostech, komentářích.
20. 1. 2023|

Slovenská vláda se štěpí. Ministři za SaS podají podle Sulíka demisi příští týden

Ministři za slovenskou stranu Sloboda a solidarita (SaS) ve středu podají demisi, oznámil šéf SaS a ministr hospodářství Richard Sulík. Tento krok v době trvající vládní krize zdůvodnil tím, že nebyl splněn požadavek SaS, aby kabinet opustil ministr financí a šéf nejsilnějšího vládního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič. Premiér a člen vedení OĽaNO Eduard Heger v reakci uvedl, že hodlá do posledního okamžiku usilovat o zachování čtyřčlenné koalice; připustil ale i přípravu alternativního řešení.
26. 8. 2022Aktualizováno26. 8. 2022, 20:17|

Platy ústavních činitelů asi od ledna vzrostou. Pro valorizaci jsou koaliční poslanci a soudci

Platy ministrů, poslanců, senátorů nebo i soudců by od ledna mohly vzrůst. Z vládních stran totiž zní neochota dál zmrazovat výdělky ústavních činitelů. Jejich platová základna letos zůstala mimořádnou úpravou stejná jako loni a předloni. Koaliční politici tak nyní preferují automatickou valorizaci.
10. 7. 2022|

30 let zpět: Druhá vláda Vladimíra Mečiara

Předsednictvo Slovenské národní rady na návrh předsedy slovenské vlády Vladimíra Mečiara jmenovalo třináct členů vlády Slovenské republiky, kteří složili do rukou předsedy Slovenské národní rady Ivana Gašparoviče ústavní slib. A do jaké míry Vladimír Mečiar zkritizoval práci minulé vlády?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
24. 6. 2022|

Vláda ukončí povinné testování ve školách a firmách, podnikatelům chce kompenzovat ztráty

Vláda Petra Fialy (ODS) rozhodla o ukončení plošného testování ve firmách a školách od 18. února. Zároveň oznámila, že rozhodla o finanční podpoře podnikatelům postiženým pandemickými omezeními a rozšířila možnost pracovní karantény na některé školské ústavy. Na únorové sněmovní schůzi navrhne zrušení pandemické pohotovosti, plánuje ponechat povinné respirátory uvnitř, řekl Fiala. Kabinet ve středu dále schválil odklad platnosti nového stavebního zákona.
2. 2. 2022Aktualizováno2. 2. 2022, 22:31|

Další škrty v platech státních zaměstnanců. Ministři projednávají propouštění už v tomto roce

Snížit už letos počet státních zaměstnanců o tisíce a spolu s tím seškrtat výdaje na platy ve veřejné sféře o miliardy korun. To je nový plán vládní koalice, který má přispět ke snížení schodku státního rozpočtu o 80 miliard. Kabinet už zmrazil platy úředníků, hasiči a policisti dostanou přidáno méně. Jednotliví ministři mají za úkol na platech státních zaměstnanců šetřit i dál.
29. 1. 2022|

Německé Zelené nově povede Langová a Nouripour

Němečtí Zelení si na digitálním sjezdu vybrali do svého čela poslance a favority volby Ricardu Langovou a Omida Nouripoura. Osmadvacetiletá Langová ve vedení strany, tradičně vedené dvěma lídry, nahradí nynější ministryni zahraničí Annalenu Baerbockovou a 46letý Nouripour vystřídá ve stranické funkci současného ministra hospodářství a ochrany klimatu Roberta Habecka.
29. 1. 2022|

Ministři poprvé jednali s hejtmany. Domluvili se na změně financování záchranek

Premiér Petr Fiala (ODS) a další členové koaliční vlády v Hrzánském paláci v Praze poprvé od svého jmenování zasedli k jednání s hejtmany. V plánu měli hovořit o fungování spolupráce krajských samospráv i o změně stavebního zákona. V souvislosti s přípravou státního rozpočtu bylo tématem i financování oprav silnic nižších tříd či organizace letecké záchranné služby. Fiala se vyjádřil i k napětí na hranicích Ruska a Ukrajiny.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 13:49|

Prezident se ve vánočním poselství vyslovil pro povinné očkování proti covidu-19

Prezident Miloš Zeman ze zámku v Lánech přednesl své tradiční vánoční poselství. Připomněl, že minulý rok nepoznamenala jen pandemie covidu-19, v projevu se věnoval stažení vojsk NATO z Afghánistánu nebo klimatické dohodě Green Deal. Prezident se vyslovil například pro povinné očkování nebo zrušení daňových výjimek. Projev stejně jako v minulých letech natočila televize Nova, od 13:00 ho ale vysílala i další média.
26. 12. 2021Aktualizováno26. 12. 2021, 13:19|

Bartoš je vicepremiérem a ministrem. Pro světové pirátské strany je to zatím největší úspěch

Úřadu ministra pro místní rozvoj se v pátek ujal Ivan Bartoš. Dlouholetý předseda Pirátské strany má v nové vládě jakožto vicepremiér na starost také oblast digitalizace. Pro pirátské politiky jde o nebývalý úspěch i ve světovém měřítku. Spolu s ním se ministry stali i další dva pirátští kandidáti – Jan Lipavský a Michal Šalomoun.
18. 12. 2021|

Projděte si profily ministrů nové vlády

Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Petra Fialy (ODS). V kabinetu zasednou zástupci dvou koalic, které uspěly ve sněmovních volbách – SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirátiSTAN. Přinášíme profily všech členů nové vlády.
17. 12. 2021|

Bulharsko má nového premiéra Kirilla Petkova. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů

Bulharský prezident Rumen Radev v sobotu svěřil mandát k sestavení nové vlády Kirillu Petkovovi, spolupředsedovi protikorupčního uskupení Pokračujeme ve změně (PP), které vyhrálo listopadové volby. Oznámily to tiskové agentury. Petkov řekl prezidentovi, že již sestavil širokou koaliční vládu, která je připravena v pondělí nastoupit do úřadu, aby ukončila dlouhotrvající politickou krizi v balkánské zemi. Prezidentovi předal seznam budoucích ministrů.
11. 12. 2021|

Nekula bude zřejmě ministr zemědělství až po Novém roce. Zatím by ho mohl zastoupit Jurečka, řekl Mynář

Designovaný premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí sejde s prezidentem Milošem Zemanem, aby se domluvili na termínu jmenování nové vlády. Českému rozhlasu-Radiožurnálu to v pátek ráno řekl vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář. S kandidátem na ministra zemědělství Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL) se podle něj hlava státu setká ihned po Novém roce. Do schůzky Zemana s Nekulou by vedením resortu mohl být podle informací Hradu pověřen lidovec Marian Jurečka.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 12:16|

Fiala považuje návrh ministrů za kvalitní. Neuvažuje, že by ho měnil

Petr Fiala (ODS) pověřený sestavením vlády neuvažuje o tom, že by jakkoliv měnil kandidáty na ministerské posty v budoucí vládě. České televizi to zopakoval prostřednictvím svého mluvčího. S jednotlivými kandidáty do čela resortů se chce prezident Miloš Zeman sejít předtím, než jmenuje novou vládu. Fialu ve středu přijal v Ústřední vojenské nemocnici v Praze, jmenovat premiérem ho chce 26. listopadu. Chce tak učinit v Lánech, ovšem šéf lékařského konsilia Tomáš Zima řekl ČT, že by měl prezident v nemocnici zůstat, případně by mohl jen krátkodobě odejít.
18. 11. 2021Aktualizováno18. 11. 2021, 19:28|

„Jsme připraveni převzít odpovědnost,“ oznámil Fiala. Už má seznam ministrů pro Zemana

Podle kandidáta na premiéra Petra Fialy (ODS) má nově vznikající vládní koalice seznam ministerských nominací, které ve středu předloží prezidentovi Miloši Zemanovi. Koalice je podle Fialy připravena začít vládnout. Lídři pěti stran, které ji tvoří, se sešli vzápětí poté, co předsednictvo TOP 09 schválilo své dvě nominace. Kdo by měl v kabinetu usednout, ale politici ještě neprozradili s tím, že prezident se s nimi má seznámit jako první.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 20:04|

Platy politiků mají vzrůst o šest procent. Návrh na jejich zmrazení ani nedostal šanci

Poslancům a senátorům vzroste od ledna jejich měsíční plat o 5,5 tisíce korun. Ministři si polepší o 10,5 tisíce měsíčně. A například prezident o téměř 18 tisíc. Podle nejnovějších dat statistiků to spočítala Česká televize. Platy ústavních činitelů poslanci navázali na průměrnou mzdu v české ekonomice a rostou na rozdíl od platů učitelů, policistů či hasičů automaticky. Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl v létě platy politiků zmrazit. Poslanci se ale zákonem odmítli zabývat. Mimo jiné s argumentem, že ho premiér předložil pozdě.
18. 9. 2021|

30 let zpět: Ekologická konference na zámku

Na dobříšském zámku se konala mezinárodní ekologická konference o životním prostředí. Vystoupil na ní i prezident Václav Havel. Ve svém projevu popsal, jak se k ochraně životního prostředí stavil totalitní režim.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
21. 6. 2021|

Babiš odmítl výměnu ministrů. Není to aktuálně na stole, sdělil

Žádné personální změny ve vládě nejsou podle premiéra Andreje Babiše (ANO) aktuálně na stole, vláda má úplně jiné úkoly. Názory prezidenta Miloše Zemana na ministry zná a bere je na vědomí. Zeman chtěl odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), ohradil se i vůči ministru zahraničí Tomáši Petříčkovi (ČSSD).
10. 3. 2021|

Po návratu z USA chce Babiš od svých ministrů složit účty

Ministři za hnutí ANO měli do konce února předložit premiérovi Andreji Babišovi (ANO) hodnotící zprávy. Jejich práci ve vedení resortů pak s nimi ministerský předseda probere na osobních schůzkách po návratu z návštěvy Spojených států.
1. 3. 2019|