TÉMA

Puma

„Ať nám odminují aspoň pole na zeleninu“. Rozbořená ukrajinská vesnice čeká na pyrotechniky

Ve vesnici na východě Ukrajiny žilo před válkou na 850 lidí. Loni v ní ale pět týdnů probíhaly krvavé boje. Z celé vesnice nezůstal ušetřen jediný dům. Poničený je i památník rudoarmějcům, kteří z oblasti před osmdesáti lety vyhnali nacisty.
24. 4. 2023|

Exploze staré válečné pumy u nádraží v Mnichově zranila čtyři lidi, nejezdily vlaky

Exploze na staveništi poblíž vlakového nádraží v Mnichově zranila čtyři lidi, z toho jednoho vážně. Podle agentury DPA vybuchla letecká puma z druhé světové války. Kvůli explozi byla dočasně zastavena veškerá vlaková doprava, včetně příměstské železnice S-Bahn.
1. 12. 2021Aktualizováno1. 12. 2021, 18:18|

Ostravský obvod Plesná je opět otevřený, policisté museli lidi evakuovat kvůli nálezu pumy

Policie v sobotu uzavřela velkou část ostravského obvodu Plesná. Evakuovala místní obyvatele, protože se tam v sobotu dopoledne našla nevybuchlá letecká puma z druhé světové války. Řekla to mluvčí ostravské policie Eva Micalíková. Pyrotechnici pumu vyzvedli asi čtvrt hodiny po páté večer. Evakuace se týkala velké části obyvatel obvodu, ve kterém žije přibližně třináct set lidí.
20. 11. 2021Aktualizováno20. 11. 2021, 17:36|

Při demolici jednoho domu v Hruškách našli munici. Podle pyrotechniků není nebezpečná

Při demolici jednoho domu v tornádem zasažené oblasti se objevila munice. Podle přivolaných pyrotechniků už není nebezpečná. Jedná se o typ ze sedmdesátých let. Odvezli ji k likvidaci, evakuace nebyla nutná. Po bouřích na Břeclavsku a Hodonínsku je k demolici momentálně určeno 157 domů. Na místo dorazí těžká armádní technika a další dobrovolníci. S likvidací následků by mohlo pomoci až tisíc vojáků.
1. 7. 2021Aktualizováno1. 7. 2021, 20:17|

Při výkopech na Žďársku byla nalezena nevybuchlá puma. Pyrotechnik ji zneškodnil

Ve Velké Bíteši na Žďársku policie evakuovala asi 1300 lidí kvůli nálezu letecké pumy. Pracovníci ji našli v neděli dopoledne při výkopech v okrajové části města. Mluvčí krajské policie Dana Čírtková později sdělila, že pumu policejní pyrotechnik s doprovodem policejních vozidel převezl na bezpečné místo v okolí města, kde ji zneškodnil.
6. 6. 2021Aktualizováno6. 6. 2021, 18:42|

V Milovicích našli dělníci leteckou pumu. Desítky obyvatel okolních domů musely na tři hodiny pryč

Desítky obyvatel Milovic musely v pondělí dopoledne opustit domovy kvůli nevybuchlé letecké pumě, kterou našli dělníci při výkopových pracích poblíž zábavního parku Mirakulum. Park samotný je sice přes zimu zavřený, ale poblíž stojí bytové domy. Evakuace skončila po třech hodinách, když pyrotechnici bombu odvezli.
17. 2. 2020Aktualizováno17. 2. 2020, 13:39|

Za vymyšlenou zprávu, že se u Zdounek na Kroměřížsku vyskytuje puma, dostal muž podmínku

Okresní soud v Kroměříži uložil trestním příkazem roční podmínku muži, který loni v červenci na lince 158 oznámil, že u Zdounek na Kroměřížsku viděl pumu. Policisté zjistili, že si zprávu o pohybu šelmy vymyslel. Stejnou fotografii, kterou chtěl šestatřicetiletý muž výskyt pumy potvrdit, našli na internetu. Na potrestání muže upozornil server iROZHLAS.cz.
2. 1. 2020|

Dál už bez Pumy. Favorit rekordního tendru na armádní obrněnce odstoupil

Předběžnou nabídku na dodání 210 bojových vozidel pěchoty za zhruba 50 miliard korun doručily ministerstvu obrany tři z oslovených firem. Německé konsorcium PSM s obrněncem Puma se rozhodlo soutěž opustit, uvedl mluvčí ministerstva Jan Pejšek. Obrana nyní podané nabídky posoudí a poté začne s firmami jednat o vylepšení jejich návrhů. Následně budou dodavatelé vyzváni k podání finálních nabídek.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 16:11|

Pumu si vymyslel, fotku stáhl z internetu. Za šíření poplašné zprávy hrozí muži tři roky vězení

Středeční telefonát na tísňovou linku 158 zkomplikuje život šestatřicetiletému muži. Policistům řekl, že při procházce se psem u Zdounek na Kroměřížsku spatřil pumu. Tvrdil, že zvíře také vyfotil. Podle policie si ale zprávu o pohybu šelmy vymyslel. Stejnou fotografii, kterou chtěl muž výskyt pumy potvrdit, našli na internetu.
25. 7. 2019|

Na Jindřichohradecku se pohybuje velká kočkovitá šelma. Mohlo by jít o pumu americkou

Mezi obcemi Velký Ratmírov a Deštná na Jindřichohradecku se podle policie potuluje velká kočkovitá šelma, zřejmě puma americká. Policie varuje obyvatele a turisty před pohybem v přírodě a hledá svědectví o pohybu zvířete, jehož chování může být nevyzpytatelné.
15. 6. 2019Aktualizováno15. 6. 2019, 14:36|

Antimonopolní úřad shodil ze stolu stížnosti výrobce obrněnců Puma. Největší armádní tendr v historii může pokračovat

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se nebude dál zabývat armádním nákupem bojových vozidel pěchoty (BVP) za 50 miliard. Zastavil řízení o námitkách jednoho z účastníků tendru, konsorcia zbrojařských firem PSM s obrněncem Puma, který žádal, aby úřad přezkoumal postup ministerstva obrany při zadávání zakázky. Samotného tendru se rozhodnutí ÚOHS nijak nedotkne. Verdikt není pravomocný a může proti němu být podán rozklad, informoval ve středu antimonopolní úřad.
5. 6. 2019|

Bundeswehr je kaput. Oživit jej má spolupráce s Francií

Německo a Francie budou podle svých lídrů pokračovat v užší vojenské spolupráci. Emmanuel Macron a Angela Merkelová to potvrdili po setkání v Paříži. Zmírňovali přitom roztržku kvůli vývozu zbraní na Blízký východ. Společný vývoj výzbroje má německé armádě pomoct se dostat z vleklé krize.
1. 3. 2019|