TÉMA

Nicola Sturgeonová

Policie nakrátko zadržela bývalou premiérku Skotska Sturgeonovou ve věci financování strany

Policie v neděli zadržela bývalou skotskou premiérku Nicolu Sturgeonovou v souvislosti s probíhajícím vyšetřováním financování Skotské národní strany (SNP). Večer ji propustila bez obvinění. Informovala o tom BBC. Kvůli stejnému vyšetřování byl už na začátku dubna zadržen, vyslechnut a poté bez obvinění propuštěn i manžel bývalé předsedkyně SNP a skotské expremiérky Peter Murrell, který v březnu rezignoval na funkci výkonného ředitele SNP. Tehdy policisté prohledali rovněž dům Sturgeonové a sídlo strany v Edinburghu.
11. 6. 2023Aktualizováno11. 6. 2023, 19:12|

Policie vyslýchala manžela bývalé skotské premiérky Sturgeonové

Manžel bývalé skotské premiérky Nicoly Sturgeonové Peter Murrell byl ve středu zatčen a vyslýchán policií, informoval zpravodajský server BBC. Kriminalisté se o něj zajímají kvůli financování Skotské národní strany (SNP), jejíž byla Sturgeonová až do konce letošního března předsedkyní. Po několikahodinovém výslechu policie muže propustila, vyšetřování ale nekončí.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 21:59|

Budeme generací, která zajistí nezávislost Skotska, řekl nový předseda skotské vlády Humzu Yousaf

Skotská národní strana (SNP) zvolila novým lídrem Humzu Yousafa. Dosavadní ministr zdravotnictví v úterý vystřídá Nicolu Sturgeonovou v čele skotské vlády. Yousaf, sedmatřicetiletý praktikující muslim, je podle agentury Reuters zkušeným ministrem, před kterým stojí nelehký úkol sjednotit SNP v její snaze o nezávislost. Ve dvoutýdenní volbě nového lídra těsně porazil skotskou ministryni financí Kate Forbesovou, oznámilo vedení strany.
27. 3. 2023Aktualizováno27. 3. 2023, 20:16|

Skotská premiérka Sturgeonová oznámila, že skončí ve funkci

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová hodlá odstoupit z čela regionální vlády i své Skotské národní strany (SNP), jakmile strana zvolí nového lídra. Oznámila to při narychlo svolané tiskové konferenci. Uvedla, že po více než osmi letech v premiérské funkci je správný čas odejít. Hovořila také o osobní dani, kterou si působení ve vrcholné politice vybírá.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 16:29|

Britský soud zakázal Skotsku referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády

Skotsko nemůže uspořádat druhé referendum o nezávislosti bez souhlasu vlády v Londýně, rozhodl ve středu britský nejvyšší soud. Podle agentury Reuters představuje verdikt neúspěch pro skotské nacionalisty, kteří plebiscit plánovali na příští rok. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová uvedla, že je zklamaná, ale verdikt respektuje. Obyvatelé Skotska chtějí, aby vláda řešila jejich problémy, myslí si britský premiér Rishi Sunak.
23. 11. 2022Aktualizováno23. 11. 2022, 22:27|

Novým britským premiérem bude Rishi Sunak

Britská Konzervativní strana v pondělí potvrdila Rishiho Sunaka jako svého nového lídra, zároveň se stane novým premiérem Spojeného království. Král Karel III. jej do funkce jmenuje v úterý dopoledne poté, co přijme rezignaci odcházející šéfky vlády Liz Trussové, uvedla stanice BBC. Sunak by podle ní měl také vystoupit s projevem před sídlem premiéra v Downing Street.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 18:25|

Britská premiérka Trussová rezignuje. O nástupci má být jasno za týden

Britská premiérka Liz Trussová v reakci na sílící kritiku ve čtvrtek odpoledne oznámila svou rezignaci. V úřadu byla pětačtyřicet dní. Poslanci vládních i opozičních stran zpochybňovali především její ekonomické kroky, vadily jim ale také spory v kabinetu. O tom, kdo Trussovou ve funkci nahradí, by měla Konzervativní strana začít vyjednávat příští týden. Jméno nového šéfa kabinetu má být známé do pátku 28. října.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 23:13|

Procesí s rakví Alžběty II. dorazilo do Edinburghu. V ulicích skotské metropole přihlížely desítky tisíc lidí

Smuteční kolona vezoucí rakev s královnou Alžbětou II. dorazila zhruba po šestihodinové cestě ze skotského zámku Balmoral do Edinburghu. Rakev až do pondělí zůstane v paláci Holyrood, který je oficiálním sídlem britského panovníka ve Skotsku. Podél silnic, kudy smuteční kolona projížděla, stály tisíce lidí, další tisíce Britů čekaly na královnu v Edinburghu. V neděli mezitím proběhlo slavnostní prohlášení Karla III. novým králem ve Walesu, Skotsku a Severním Irsku, později také na Gibraltaru. Proklamace o jeho nástupu na trůn zazněla den poté, co ho jako panovníka oficiálně prohlásila Nástupnická rada v Londýně.
11. 9. 2022Aktualizováno11. 9. 2022, 20:27|

Karel III. se při nástupnickém ceremoniálu zavázal následovat příkladu své matky

Nástupnická rada v sobotu oficiálně oznámila úmrtí královny Alžběty II. a prohlásila Karla III. novým britským králem. Oznámení poprvé v historii vysílala televize. Prohlášení jako první podepsal korunní princ William, následovaný Karlovou manželkou, královnou Camillou, a britskou premiérkou Liz Trussovou. Karel III. se stal králem automaticky ihned po smrti Alžběty II., sobotní ceremoniál to ale oficiálně potvrdil. Karel III. pověření přijal a složil tradiční přísahu britských panovníků, že bude ochraňovat Skotskou církev.
10. 9. 2022Aktualizováno10. 9. 2022, 20:18|

Britský premiér Johnson odstoupil z pozice lídra Konzervativní strany

Boris Johnson oznámil, že odstupuje z pozice lídra britské Konzervativní strany. Před sídlem britských premiérů v Downing Street řekl, že zůstane ve funkci předsedy vlády, dokud nebude vybrán nový šéf strany. Naplno tak začíná proces výběru nového vůdce konzervativců, a tedy i příštího ministerského předsedy.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 21:55|

Skotská premiérka zahájila novou kampaň pro referendum o nezávislosti

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová zahájila novou kampaň pro referendum o nezávislosti. Skotsko je podle ní připravenější na odtržení od zbytku Spojeného království, než bylo v roce 2014, kdy to ve všelidovém hlasování pětapadesát procent voličů odmítlo. Britský premiér Boris Johnson reagoval, že nyní není vhodná doba na debaty o dalším referendu. S jeho konáním by Londýn musel souhlasit.
14. 6. 2022Aktualizováno14. 6. 2022, 17:53|

Johnson přestál hlasování o nedůvěře kvůli večírkům během lockdownu

Poslanci britské vládnoucí konzervativní strany v pondělí večer hlasovali o vyslovení nedůvěry premiérovi Borisi Johnsonovi. Předseda vlády hlasování přestál. Zákonodárci hlasováním reagovali na pobouření veřejnosti ohledně skandálů premiéra v souvislosti s konáním večírků v jeho sídle v době přísných opatření proti šíření covidu-19. Johnson před hlasováním o důvěře slíbil konzervativním poslancům, že pokud zůstane ve funkci, sníží daně.
6. 6. 2022Aktualizováno7. 6. 2022, 00:07|

Británie hodlá jednostranně změnit severoirský protokol

Británie chce jednostranně prosadit změny takzvaného severoirského protokolu, který je součástí dohody o vystoupení země z Evropské unie. V britském parlamentu to řekla ministryně zahraničí Liz Trussová. Podle ní vláda hodlá v nejbližších týdnech předložit zákon, který by umožnil zjednodušení přepravy zboží mezi Severním Irskem a zbytkem Británie. Takový krok by ale byl porušením právně závazné dohody o brexitu, kterou před necelými dvěma lety s Bruselem podepsal premiér Boris Johnson, napsala agentura AP. Brusel varoval, že jednostranné kroky Londýna jsou nepřijatelné a unie na ně bude reagovat.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 19:13|

V Británii končí protiepidemické restrikce. Příběh covidu bude mít ještě hodně kapitol, obává se imunolog

Vláda britského premiéra Borise Johnsona se rozhodla využít toho, že vlna nákazy variantou omikron nenaplnila nemocnice tolik jako ty předchozí. Hlavní protiepidemická opatření Anglie opouští po 26. lednu, včetně povinného nošení roušek a používání covid pasů pro vstup do některých míst. Někteří odborníci už ale varují před rychlým uvolněním všech restrikcí, zejména proto, že zatímco ve starších věkových skupinách je vidět klesající trend, mezi britskými dětmi počet nově nakažených roste.
26. 1. 2022|

Státy světa odhlasovaly v Glasgow společné znění klimatické dohody

Představitelé téměř dvou set zemí světa se na konferenci COP26 ve skotském Glasgow shodli na společném znění dohody o dalším postupu v boji s klimatickými změnami. Země souhlasily s postupným odklonem od používání uhlí k výrobě elektrické energie.
13. 11. 2021Aktualizováno13. 11. 2021, 22:49|

Před pěti lety rozhodli Britové o odchodu z EU. A jejich názory na brexit se nemění

Před pěti lety vyrazili Britové do volebních místností a v brexitovém referendu rozhodli o odchodu Spojeného království z Evropské unie. Pro bylo zhruba 52 procent oprávněných voličů. Ostrovní země nakonec odešla po sérii velmi komplikovaných vyjednávání, odkladů a téměř padesáti letech členství. Stalo se tak během loňského ledna. Nový průzkum nyní naznačuje, že nálady v britské společnosti se přes veškeré zvraty a kontroverze za uplynulých pět let příliš nezměnily.
23. 6. 2021|

Většinu ve skotském parlamentu mají stoupenci nezávislosti, londýnským starostou opět Khan

Strany usilující o nezávislost Skotska získaly ve volbách většinu křesel v místním parlamentu, což jim dává prostor k prosazení dalšího referenda o odtržení od zbytku Spojeného království. Volby už počtvrté za sebou vyhrála Skotská národní strana (SNP), většinu by mohla dát dohromady se Zelenými. Šéfka SNP a skotská premiérka Nicola Sturgeonová potvrdila, že je odhodlána referendum prosadit, a to i přes odpor britského premiéra. V místních volbách v Anglii obhájil post londýnského starosty labourista Sadiq Khan. Labouristé si udrží pozici nejsilnější strany ve velšském parlamentu.
8. 5. 2021Aktualizováno9. 5. 2021, 07:41|

Skotští národovci míří k vítězství. V Anglii Labouristé ztratili tradičně levicový Hartlepool

Ve Velké Británii sčítají hlasy odevzdané ve čtvrtečních místních volbách v Anglii a volbách do parlamentů ve Walesu a Skotsku. Skotská národní strana (SNP), která prosazuje referendum o nezávislosti, získala klíčové obvody Ayr či centrum Edinburghu a je na cestě k jasnému vítězství, i když většinu jistou nemá. Konzervativci získali tradičně labouristické parlamentní křeslo v obvodu Hartlepool.
7. 5. 2021Aktualizováno7. 5. 2021, 21:27|

Skotská hra o Holyrood. Národovcům jde ve volbách o většinu a nezávislost

Britové si vybírají komunální reprezentanty či starosty metropolí. Zvláště zásadní dopady může mít hlasování na sever od Hadriánova valu. Skotové si totiž volí tamní parlament a výsledek může region posunout k dalšímu referendu o nezávislosti na Spojeném království. O většinu usiluje Skotská národní strana (SNP), poslední dobou ale strádá. Přestože je nejpopulárnější, v mnoha ohledech si nevede dobře.
6. 5. 2021|

Zůstat, nebo se odpojit? Tématem skotské předvolební kampaně je referendum o nezávislosti

Už ve čtvrtek ve Skotsku oficiálně startuje kampaň před květnovými volbami. Jejím hlavním tématem má být druhé referendum o nezávislosti. Současná první ministryně Nicola Sturgeonová povede skotské nacionalisty do voleb poté, co přežila hlasování o vyslovení nedůvěry. Zatím není jisté, jestli ji to posílí tak, aby v květnu získala nadpoloviční většinu.
24. 3. 2021|

Johnson navštívil Skotsko. Pokouší se zvrátit sílící podporu pro referendum o nezávislosti

Boris Johnson navštívil Skotsko. Pandemie podle něj ukázala na výhody, které mu plynou ze skutečnosti, že je součástí Spojeného království. Britský premiér se pokoušel cestou na sever země zastavit sílící podporu pro nové referendum o nezávislosti motivované mimo jiné odporem většiny Skotů z brexitu. Navštívil připravované očkovací centrum a zajel i do továrny firmy Valneva. Se skotskou premiérkou Nicolou Sturgeonovou se ale nesetkal.
29. 1. 2021|

Johnson se v otázce nezávislosti bojí demokracie, obvinila ho skotská ministryně Sturgeonová

Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová obvinila britského ministerského předsedu Borise Johnsona, že se bojí demokracie v otázce dalšího referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Šéfka Skotské národní strany (SNP) v sobotu řekla, že pokud její strana vyhraje v květnových volbách do skotského parlamentu, prosadí vypsání nového referenda. Johnson už dříve uvedl, že s tím nesouhlasí, voliči totiž nezávislost odmítli v hlasování z roku 2014.
24. 1. 2021|

Británie definitivně ukončila manželství s EU, začala platit provizorní dohoda

Británie definitivně ukončila svazek s Evropskou unií. O půlnoci skončilo přechodné období, v němž se země nacházela od odchodu z EU 31. ledna loňského roku. Zároveň začala provizorně platit dohoda o budoucích vztazích, kterou Londýn a Brusel uzavřely na Štědrý den.
1. 1. 2021Aktualizováno1. 1. 2021, 20:21|

Rusko se pokusilo ovlivnit skotské referendum. Vměšování do brexitu ale nešlo zjistit, uvedl výbor

Britský premiér Boris Johnson obdržel zprávu o ruském vlivu již v říjnu minulého roku, teprve nyní ji ale zpravodajský výbor britského parlamentu zveřejnil. Z dokumentu vyplývá, že je Spojené království pro Rusko prioritním cílem pro dezinformace a existují kredibilní důkazy, že se ruské služby pokusily ovlivnit skotské referendum o nezávislosti z roku 2014. Výbor také vyzval britské tajné služby, aby vyhodnotily a zveřejnily, do jaké míry Rusko ovlivnilo referendum o vystoupení z EU, protože se vláda otázkou nezabývala.
21. 7. 2020Aktualizováno21. 7. 2020, 20:16|