TÉMA

Boskovice

Nemocnice plánují služby na prosinec. A často nevědí, s jakým nasazením lékařů mohou počítat

Nemocnice začaly zdravotníkům rozdávat rozpisy plánovaných směn na prosinec. Zatím nevědí, s kolika lékaři a v jakém rozsahu mají počítat. Na šest tisíc z nich už podalo výpověď z dohod o přesčasech. Připojili se tak k protestu, kterým požadují navýšení mezd a změnu zákoníku práce. Nemocnice už teď plánují případné omezování neakutní péče, především plánovaných operací.
16. 11. 2023|

Východ země zasáhly silné bouřky. Hasiči čerpali vodu ze sklepů a vyklízeli silnice

V souvislosti se silnými bouřkami, které se ve středu pozdě večer a v noci na čtvrtek objevily v Moravskoslezském kraji, museli hasiči řešit mnoho událostí. Problémy byly hlavně na Opavsku. Hasiči čerpali vodu ze sklepů nebo uklízeli silnice od bahna, sdělil mluvčí hasičů Jakub Kozák. Výjezdy ale měly i jednotky v Jihomoravském a Olomouckém kraji.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:26|

Olomouckým krajem prošly silné bouřky, voda zaplavila sklepy nebo garáže

Přes Olomoucký kraj prošel pás silných bouřek. Hasiči vyjeli do obce Dzbel na Prostějovsku, kde voda zaplavila několik sklepů a garáží. Voda se po vydatném dešti vlila i do nedaleké osady Ladín a obce Ponikev. Za obcí Dzbel byla uzavřena část komunikace, která byla poškozena přívalovým deštěm, řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová. Předtím bouřky zasáhly i jih Moravy, kde museli hasiči na řadě míst odčerpávat vodu. Později večer s následky bouřek bojovali i hasiči v Moravskoslezském kraji.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 23:13|

Jevíčko leží na pomezí tří krajů. Do Pardubic, Brna ani Olomouce ale přímý spoj nejede

Jevíčko na pomezí Čech a Moravy trápí špatné dopravní spojení. Místní si stěžují hlavně na zdlouhavé a složité cestování do Brna. Třítisícové město sice spadá pod Pardubický kraj, od krajského města ho ale dělí téměř sto kilometrů a řada lidí tak dojíždí do bližší jihomoravské metropole. Radnice proto usiluje o navýšení spojů.
25. 8. 2023|

Chystaný kruhový objezd u Sebranic na Blanensku má zvýšit bezpečnost

Na silnici I/43 u Sebranic na Blanensku začala stavba kruhového objezdu. Zvýší plynulost a bezpečnost dopravy. Zvláště pro řidiče, kteří jedou od Boskovic, je totiž dosavadní napojení z vedlejší silnice na hlavní tah z Brna do Svitav obtížné. Práce začaly minulý týden a potrvají ještě tři měsíce. Řidiči zatím žádné dopravní omezení nepocítí, v plánu je až v závěru stavby, předeslal ředitel brněnského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) David Fiala.
31. 7. 2023|

Některé obce na Blanensku opět vyhlásily kvůli suchu zákaz zalévání pitnou vodou

Zákaz zalévání, mytí aut či napouštění bazénů vyhlásily některé z obcí v Jihomoravském kraji. V regionu se totiž opakuje problém s nedostatkem vody. České televizi to potvrdili zástupci obcí a měst zejména na Blanensku. Sucho postihlo téměř všechny okresy v kraji.
16. 6. 2023|

Policisté zadrželi ozbrojeného muže, pátrali po něm kvůli smrti dvou lidí na Blanensku

Jihomoravští policisté ve středu večer zadrželi muže podezřelého z vraždy dvou lidí ve Svitávce na Blanensku. Jejich smrt policie prověřuje od rána, pátrala i po Pavlu K., který byl ozbrojený a mohl být nebezpečný. Díky pomoci veřejnosti ho policisté zajistili u Šebetova.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 19:54|

Nový terminál a konec vlakové výluky do Blanska. Cestující na Brněnsku čekají od prosince změny

Cestující veřejnou dopravou na Brněnsku čekají od neděle 11. prosince dvě zásadní změny. Po otevření nové tramvajové trati budou čtyři autobusové linky ze západního Brněnska končit u nemocnice v Bohunicích. Skončí také výluka mezi Brnem a Blanskem, kde začnou znovu jezdit vlaky.
2. 12. 2022|

V Boskovicích začal třicátý ročník festivalu pro židovskou čtvrť. Nabídne koncerty, výstavy i divadlo

Historické centrum Boskovic na Blanensku hostí třicátý ročník multižánrového festivalu pro židovskou čtvrť. Každý rok na něj zavítají tisíce návštěvníků. Akce trvá čtyři dny a nabídne program hned na několika scénách. Přehlídka potrvá do neděle.
8. 7. 2022|

Vyškov nechce ubytovat romské uprchlíky z Ukrajiny. Protestují i další města

Vedení Vyškova se otevřeným dopisem obrátilo na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) kvůli ukrajinským Romům. V dopise zveřejněném i na webu města nesouhlasí s možností jejich umístění v bývalé důstojnické ubytovně. Proti umístění romských uprchlíků z Ukrajiny se v předchozích dnech vyslovily i Boskovice na Blanensku, na Vysočině pak například Kramolín.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 20:09|

Boskovice jsou historickým městem roku. Slaví 800 let od první písemné zmínky

Historickým městem roku 2021 se staly Boskovice z Jihomoravského kraje. Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Ocenění je spojené s finančním bonusem milion korun na další péči o památky.
14. 4. 2022|

Tradice na Štědrý den jsou zpět jen částečně. Návštěvníci i zvířata v zoo slaví, polévky se odkládají

Podruhé v řadě se musí Štědrý den obejít bez některých novodobých tradic, jako je nalévání polévky pražským primátorem nebo její podávání na náměstí v Boskovicích. Do svého živlu naopak vyrazili otužilci a po roční pauze opět slaví Vánoce také zvířata spolu s návštěvníky zoologických zahrad.
24. 12. 2021Aktualizováno24. 12. 2021, 13:33|

Minervy slouží už 140 let. Jejich vývoj představuje Technické muzeum v Brně

V domácnostech i velkých textilních továrnách se už desítky let šije na strojích značky Minerva. Historii podniku dokumentuje nová výstava v Technickém muzeu Brno. Zájemci si prohlédnou několik desítek šicích strojů různých provedení, velikostí i barev.
10. 8. 2021|

Salmova dcera nedosáhla obnovy řízení o uznání otcova občanství. Ústavní soud stížnost zamítl

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzové, která usiluje o restituci někdejšího rodového majetku Salmů na Blanensku. Chtěla dosáhnout obnovy řízení a uznání toho, že její otec Hugo Salm si po válce uchoval československé občanství, což je klíč k restitučnímu nároku. Soud zároveň zastavil řízení o stížnosti další Salmovy dcery Idy Schoellerové, která zemřela.
3. 5. 2021|

V Bučovicích, Slavkově a Veselí už nebudou na autobusovém nádraží informační kanceláře, nevyplatily se

Od května ukončí provoz informační kanceláře na třech jihomoravských autobusových nádražích. Důvodem je malý zájem cestujících o služby. Konec okének se dotkne ale taky školáků a seniorů, kteří si v nich vyřizovali jízdní doklady a slevové průkazky.
23. 4. 2021|

Na radnici v Boskovicích vzniká nová koalice v čele s ODS, ANO míří do opozice

Na radnici v Boskovicích na Blanensku se po rozpadu původní koalice mění vedení. Novou koalici utvoří pět stran v čele s ODS, nově včetně ČSSD a KDU-ČSL, do opozice míří ANO 2011 a STAN a Sportovci. Koalice se na boskovické radnici rozpadla ve druhé polovině března kvůli neshodám ohledně údajného střetu zájmů místostarosty Radka Mazáče (STAN a Sportovci). Koaliční smlouvu strany podepíšou 12. dubna.
7. 4. 2021|

V Boskovicích se rozpadla koalice kvůli možnému střetu zájmů místostarosty

V Boskovicích na Blanensku se rozpadla koalice, ANO vypovědělo koaliční smlouvu, uvedla radnice na svém webu. Důvodem jsou podle starosty města Jaroslava Dohnálka (ODS) neshody ohledně údajného střetu zájmů místostarosty Radka Mazáče (STAN a Sportovci). ODS, která v Boskovicích volby vyhrála, chce o nové koalici podle starosty jednat s většinou stran, nejdříve s KDU-ČSL a TOP 09.
23. 3. 2021|

Nejzasaženější regiony počítají se zpřísněním opatření. Jedná se o omezení pohybu

Vláda by mohla ve čtvrtek rozhodnout o cílených opatřeních proti šíření nemoci covid-19 v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Po jednání Ústředního krizového štábu to ve středu řekl vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Spekulace o hermetickém uzavření ale popřel. Jeho slova potvrdil ve středeční Devadesátce také hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (STAN). Oba zmíněné regiony jsou epidemií zasaženy nejvíce z celého Česka – problémy mají zejména s lůžkovou kapacitou nemocnic.
11. 2. 2021|

V pásu od Jindřichova Hradce po Prostějov hrozila ledovka

V částech Jihočeského, Jihomoravského, Olomouckého kraje a na jihovýchodě Vysočiny hrozila dopoledne ledovka. Meteorologové varovali před nebezpečím především řidiče a starší chodce. Zejména na jihovýchodní straně Českomoravské vrchoviny a na jižní straně Drahanské vrchoviny se vyskytovalo mrznoucí mrholení, při kterém se tvořila nebezpečná vrstva ledu.
12. 12. 2020Aktualizováno12. 12. 2020, 15:03|

Boskovická přehrada má novou, pevnější hráz. Zadrží i tisíciletou vodu

Hráz vodní nádrže Boskovice je po třech letech opět přístupná veřejnosti. Povodí Moravy dokončilo její rekonstrukci za více než sto padesát milionů korun. Přehrada teď zvládne tisíciletou povodeň. Vodárny navíc uvažují o tom, že by obnovily i odběr pitné vody, který byl v Boskovicích zastavený před pětadvaceti lety.
1. 7. 2020|

Chátrající hotel v Boskovicích nahradí sportovní hala. Město místo vybíralo řadu let

Zastupitelé Boskovic schválili odkup posledních dvou pozemků za třicet milionů v lokalitě Červená zahrada. Definitivně tam také vybrali prostor pro stavbu sportovní haly, která dvanáctitisícovému městu chybí. Samospráva o ní jedná už třináct let.
24. 6. 2020|

Meteorologové varují zemědělce před nočními mrazíky, opět hrozí poškození úrody

Ve druhé polovině noci na sobotu budou teploty v části Česka klesat pod nulu, což může vést k poškození vegetace, zejména zeleniny, vinné révy a kvetoucích ovocných stromů. Varování, který vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) se týká většiny Moravy s výjimkou jihu, dále východu Čech a Karlovarského kraje.
15. 5. 2020|

Chod obcí paralyzují chybějící úředníci. Vázne povolování staveb

Radnicím chybí právníci, urbanisté a také experti na dopravní nebo stavební předpisy. Důvodem jsou nižší platy na úřadech ve srovnání se soukromou sférou. Kvůli nedostatku úředníků mnohde vázne povolování staveb.
25. 2. 2020|

Kamiony objíždějí placené úseky silnic. Obce na jihu Moravy budou měřit hustotu dopravy

Po zpoplatnění silnic prvních tříd se zvýšil provoz kamionů na objízdných trasách. Upozorňují na to někteří starostové měst a obcí na jihu Moravy. Mýtné platí řidiči kamionů na hlavním tahu I/43 mezi Brnem a Svitavami nebo na silnici I/50 směrem na Slovensko. Provoz proto začnou v obcích měřit a s výsledky se chtějí obrátit na ministerstvo dopravy.
7. 2. 2020|