TÉMA

Splátka

Za dřívější splacení hypotéky by banky mohly účtovat i část úroků, zní vládní návrh

Vláda schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Nově by zájemci, kteří hypotéku v době fixace chtějí splatit dříve, mohli hradit až dvě procenta ze zbývající nesplacené částky. To tak může místo dnešních maximálně několika tisíc nově znamenat i desítky tisíc korun. Dle návrhu by také lidé mohli bezplatně úvěr splatit dříve i při prodeji nemovitosti zatížené hypotékou a v případě rozvodu. Výhrady má nejen opozice, ale i někteří poslanci z hnutí STAN.
20. 6. 2023|

Zájem Čechů o hypotéky opatrně roste. Lákadlem jsou levnější starší byty i domy

Češi mají větší zájem o financování vlastního bydlení. V květnu si zažádalo o hypotéku asi o pětinu víc lidí než v dubnu. Podle ekonomů to znamená, že se pomalu smiřují s vysokými sazbami, nemovitosti navíc mírně zlevnily. Přesto jsou pro řadu lidí hypotéky stále nedostupné. I proto centrální banka zmírnila podmínky pro jejich poskytování, když zrušila takzvaný parametr DSTI. Ten uváděl, že poměr měsíčních splátek nesmí přesáhnout 45 procent příjmů žadatele.
18. 6. 2023|

Opozice zablokovala projednání školské novely. Podle Balaše hrozí, že nakonec nedostane přidáno nikdo

Třetím čtením měla v Poslanecké sněmovně projít novela, která zavede kariérní řád učitelů a také zakotví jejich platy na úrovni 130 procent průměrné mzdy. Nakonec na ni ale vůbec nedošlo. Opozice má k návrhu výhrady, chce o něm ještě jednat, a tak sérií požadavků na změnu pořadu schůze projednání znemožnila – vzhledem k časově omezenému oknu na třetí čtení. Ve sněmovně prošla pouze novela o bezpečnosti dodávané pitné vody, u níž poslanci kývli i na řadu pozměňovacích návrhů. Díky nim by měly mimo jiné zaniknout potravinářské průkazy. Několik dalších předpisů má za sebou první čtení.
5. 4. 2023Aktualizováno5. 4. 2023, 18:14|

Objem hypoték v únoru meziměsíčně vzrostl o dvacet procent, sazby mírně klesly

Banky a stavební spořitelny poskytly v únoru hypoteční úvěry za 7,9 miliardy korun. Proti lednu to znamená nárůst o dvacet procent. Meziročně se objem hypoték snížil o 69 procent, je to ale zlepšení proti lednovému osmdesátiprocentnímu propadu. Úroková sazba u skutečně nových hypoték bez refinancování druhý měsíc v řadě klesala, snížila se na 5,9 procenta z lednových 5,93 procenta. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitoru. Poptávka po vlastním bydlení je tak v Česku stále vysoká. Rostou ale i ceny nájmů v obecních bytech. Ceny zvedla, nebo to v nejbližší době chystá, více než polovina krajských a okresních měst.
15. 3. 2023Aktualizováno15. 3. 2023, 19:38|

Loňská splátka za izraelské radary zůstává v Praze. Ministerstvo to vysvětluje zpožděním dodávek

Česká republika loni neuhradila splátku za radary MADR z Izraele, zjistili Reportéři ČT. Podle smlouvy měla zaplatit zálohu ve výši 2,53 miliardy korun, kterou si ale ministerstvo obrany nechalo. S dodávkami radarů jsou potíže, přicházejí s čím dál větším zpožděním. Tím také ministerstvo svůj krok zdůvodnilo.
9. 2. 2023|

Úrokové sazby u hypoték v prosinci stouply na 5,98 procenta. Celoroční objem úvěrů se snížil téměř o dvě třetiny

Těsně pod šesti procenty byla loni v prosinci průměrná úroková sazba u nově poskytnutých hypoték. Vyplývá to z Hypomonitoru České bankovní asociace. Znamená to, že před koncem roku průměrná sazba ještě vzrostla oproti listopadu, kdy byla s 5,96 procenta na jedné z nejvyšších hodnot za posledních dvacet let. Hypoték s rostoucími úroky ubývá. Za celý uplynulý rok poskytly banky a stavební spořitelny hypoteční úvěry za 197 miliard korun, což bylo o 64 procent méně než v roce 2021.
16. 1. 2023|

Sazby hypoték v listopadu stouply k šesti procentům. Patří k nejvyšším za dvacet let

Úroková sazba u nově poskytnutých hypoték v Česku v listopadu mírně vzrostla na 5,96 procenta z říjnových 5,86 procenta. Průměrná sazba patří k nejvyšším za dvacet let. Banky a stavební spořitelny poskytly hypoteční úvěry za 7,3 miliardy korun, meziměsíčně mírně více. Meziroční propad se prohloubil na 84 procent. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace (ČBA) Hypomonitor. Do něj dodávají data všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
15. 12. 2022Aktualizováno15. 12. 2022, 20:47|

Autoškoly podražily až o třicet procent. Jinak než na splátky si kurz mnozí nemohou dovolit

Ceny kurzů v autoškolách rostou o desítky procent. Například v Moravskoslezském kraji kurzy vyjdou v průměru na patnáct tisíc korun. Mnozí tak vysokou částku nejsou schopni jednorázově zaplatit. Některé autoškoly začaly nabízet možnost splátek.
10. 9. 2022|

Rusko uhradilo dolarové dluhopisy v rublech. Své závazky považuje za splněné

Ruská vláda musela uhradit závazky plynoucí z dolarových dluhopisů v rublech, oznámilo ve středu ruské ministerstvo financí. Podle něj totiž zahraniční banka odmítla zpracovat příkaz vyplatit držitelům těchto dluhopisů částku 649,2 milionu dolarů (zhruba 14,5 miliardy korun) v americké měně. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov uvedl, že Rusko bude dál splácet svůj vnější dluh v rublech, dokud budou jeho devizové rezervy blokovány západními sankcemi. Nezaplacení dluhu v požadované měně znamená, že by se země mohla ocitnout na pokraji platební neschopnosti.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 13:39|

Dluh obyvatel Česka stoupl o rekordních 365 miliard. Důvodem jsou úvěry na bydlení

Celkový dluh obyvatel Česka vzrostl v roce 2021 o rekordních 365 miliard korun na 2,97 bilionu. Důvodem byl vysoký zájem o úvěry na bydlení. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací, které zveřejnila společnost CRIF - Czech Credit Bureau.
16. 3. 2022|

Hypotéka se vyplatí i po zvednutí sazeb, říkají bankéři. U cen nemovitostí čekají další růst

Zvednutí úrokových sazeb sice může pro část obyvatel snížit dostupnost bydlení, samotné hypoteční úvěry ale stále nejsou drahé a vyplatí se zejména ty s delší fixací. Shodli se na tom bankéři, kteří o navyšování sazeb Českou národní bankou debatovali v Byznysu ČT24. Očekávají, že ceny bydlení v Česku dál porostou.
5. 10. 2021|

Jedenáct procent Čechů je rizikově zadlužených, vyčíslila bankovní asociace

Podíl rizikově zadlužených Čechů letos dosáhl jedenácti procent. Problém je četnější u mužů, často mezi 27 až 53 lety, se základním vzděláním a žijících mimo Prahu. Vyplývá to z letošního průzkumu České bankovní asociace (ČBA), který prezentovala ve středu. Zkušenost s půjčkami má 83 procent obyvatel Česka.
29. 9. 2021Aktualizováno29. 9. 2021, 20:02|

Čínský obr Evergrande se topí v dluzích a hrozí mu bankrot. Čeká se, že zasáhne vláda

Problémy velké čínské realitní společnosti Evergrande se prohlubují. Úřady oznámily bankám, aby neočekávaly, že firma příští týden uhradí předepsanou splátku dluhu. Firma s desítkami tisíc zaměstnanců je podle analytiků před krachem. Její závazky dosáhly v přepočtu 6,5 bilionu korun. Kolaps čínského gigantu ohrožuje celý tamní bankovní sektor a stabilitu ekonomiky, experti varují i před dopadem na světové hospodářství. Podle zpravodajky ČT v Číně Barbory Šámalové analytici ale očekávají, že nakonec dojde k intervenci státu a společnost nezkrachuje.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 20:07|

V době koronaviru se rozhodl pomáhat na vlastní pěst. Vojtěch Sedláček půjčuje bezúročně lidem v nouzi

Signatář Charty 77 Vojtěch Sedláček, který je známý svou pomocí znevýhodněným, má další projekt. Ze svých úspor půjčuje lidem v nouzi bezúročně na bydlení. Snaží se tak pomoci hlavně těm, kdo nemají na kauci a hrozilo by jim, že skončí na ulici. Z transparentního účtu, na který přispěli i další lidé, už 40 rodinám v nouzi půjčil bezmála milion korun. O jeho pohnutkách natáčel pro pořad 168 hodin Martin Mikule.
3. 5. 2021|

Po splatnosti je každá dvacátá půjčka. Přesto se podle bank situace nezhoršila tak moc, jak čekaly

Přibývá lidí a firem, které mají problémy s hrazením závazků. Třeba u spotřebitelských úvěrů domácností je teď po splatnosti každá dvacátá půjčka. Podle bank se ale situace nezhoršila tolik, kolik očekávaly. Finanční instituce teď kladně vyřídí až osmdesát procent žádostí o snížení splátek pro ty, které zasáhla koronavirová opatření.
19. 4. 2021|

Řecku se daří. Půjčky měnovému fondu splácí rychleji

Řecko předčasně splatilo Mezinárodnímu měnovému fondu (MMF) další část půjček, a to v hodnotě 3,3 miliardy eur (zhruba 86 miliard korun). Oznámilo to řecké ministerstvo financí. Tento krok pomůže Aténám snížit náklady na správu dluhu, protože úvěry od MMF mají vyšší úroky, než v současnosti po Řecku požadují finanční trhy.
18. 3. 2021|

Soud odložil splatnost dluhů lázní v Teplicích nad Bečvou. O moratorium požádaly kvůli covidovým opatřením

Krajský soud v Olomouci v úterý vyhověl žádosti společnosti Lázně Teplice nad Bečvou a vyhlásil mimořádné moratorium, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Vedení moravských lázní svoji žádost o moratorium zdůvodnilo velkými finančními ztrátami, které firmě vznikly po opatřeních zavedených v souvislosti s pandemií covidu-19. Zařízení muselo výrazně omezit činnost, moratorium platí do 2. května. Po dobu jeho trvání nelze vydat rozhodnutí o úpadku.
4. 2. 2021|

Ministerstvo financí bude potřebovat na financování dluhu v roce 2021 méně peněz

Ministerstvo financí bude příští rok potřebovat na financování státního dluhu 546,3 miliardy korun, vyplývá ze Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2021, kterou zveřejnilo. Pro letošní rok ministerstvo počítalo v červnové aktualizaci strategie se 730,6 miliardy korun, a to především kvůli zvýšení schodku letošního rozpočtu na 500 miliard korun.
23. 12. 2020Aktualizováno23. 12. 2020, 13:14|

Mikropůjčky nebo revolvingové úvěry mohou být zrádné, varuje Člověk v tísni

Kvůli pandemii koronaviru řada lidí přišla o příjem nebo se jim výrazně snížil. Do toho se blíží Vánoce, a tak se nabízí jako snadné řešení půjčka. Její výběr je však potřeba pečlivě zvážit. Například roční padesátitisícový úvěr může vyjít až na trojnásobek, jak vyplývá z nového Indexu odpovědného úvěrování, který pravidelně sestavuje organizace Člověk v tísni. „Pokud RPSN překračuje 30 nebo 40 procent, měl by být člověk velmi obezřetný,“ zdůraznil ve Studiu 6 analytik této organizace David Borges.
2. 12. 2020|

Banky už přijaly 400 tisíc žádostí o odklad splátek. Zhruba deset procent z nich odmítly

Banky k 16. říjnu přijaly už 403 tisíc žádostí o odklad splátek úvěrů, schválily jich zhruba 360 tisíc, vyplývá z nejnovějších dat České národní banky (ČNB). Počet podaných žádostí klesal v souvislosti s blížícím se termínem ukončení možnosti odkladu, který je stanoven na 31. říjen. Informoval o tom hlavní poradce České bankovní asociace Vladimír Staňura.
27. 10. 2020|

Banky jsou připravené řešit odklad splátek individuálně, potvrdil prezident asociace Salomon

Banky potvrdily připravenost řešit s klienty, kterým v říjnu skončí zákonný odklad splátek, případné potíže se splátkami úvěrů vzniklé v důsledku koronavirové situace individuálně, sdělil ve čtvrtek po setkání zástupců bank s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) prezident České bankovní asociace (ČBA) Tomáš Salomon. Ministerstvo financí nyní další moratorium na odklad splátek, které požaduje například Hospodářská komora, nepřipravuje.
15. 10. 2020Aktualizováno15. 10. 2020, 15:40|

Při finančních problémech kvůli koronaviru lze bezplatně požádat o odklad daně

V případě finančních potíží způsobených dopady šíření koronaviru je možné požádat bezplatně do konce roku o odložení platby daně nebo její rozložení na splátky, informovala Finanční správa. Standardně je podle zákona za žádost o odložení splátek daně správní poplatek 400 korun.
6. 10. 2020|

Kompenzace za zavřené provozy už nebudou, banky se připravují na krizi

Zavřeno budou muset mít kvůli zhoršující se nákaze mezi půlnocí a šestou ráno restaurace a bary ve Středočeském kraji, v Praze už toto opatření platí od středy. Ministerstvo financí ale v tuto chvíli nepočítá s tím, že by podnikatelům, kteří musí v noci povinně zavřít, ztráty kompenzovalo. Banky se navíc připravují na krizi, řada lidí a podnikatelů v tuto chvíli stále ještě využívá odkladu splátek, moratorium ale brzy skončí.
13. 9. 2020|

Dluh obyvatel Česka vzrostl o 143 miliard na 2,52 bilionu korun

Celkový dluh obyvatel Česka evidovaný ke konci prvního pololetí 2020 činil 2,52 bilionu korun, meziročně vzrostl o 143 miliard korun. Za růstem celkového dluhu stojí především úvěry na bydlení. Objem dluhu z těchto úvěrů se meziročně zvýšil o 133 miliard korun a poprvé překročil dva biliony korun. Vyplývá to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.
25. 8. 2020|