TÉMA

Sdružení praktických lékařů

Vakcín proti černému kašli bude podle ministerstva dost. V posledních týdnech ambulancím chyběly

Praktičtí lékaři mohou začít znovu objednávat vakcíny proti černému kašli, které v posledních týdnech chyběly. Podle ministerstva zdravotnictví jich bude dost. Zájem o očkování stoupl kvůli vysokému počtu nemocných, jen za poslední týden přibylo téměř čtyři sta padesát pacientů.
8. 3. 2024|

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

Lékárníci v Anglii by nově mohli předepisovat některé léky, má to ulevit ordinacím

Lékárníci v Anglii by se mohli svými pravomocemi přiblížit praktickým lékařům. Na některá méně závažná onemocnění, třeba na různé infekce, by mohli sami předepisovat léky. Změna, kterou zvažuje vláda, by mohla začít platit od příští zimy. Kabinet plánuje do rozšíření lékárnických služeb investovat během dvou let v přepočtu víc než 17 miliard korun. A některé lékárny doufají, že je novinka zachrání před krachem.
13. 5. 2023|

Povinnost sedmidenní izolace kvůli covidu skončí ve čtvrtek

Sedmidenní izolace po pozitivním testu na covid-19 nebude povinná od čtvrtka 20. dubna. Ve Sbírce zákonů vyšla vyhláška ministerstva zdravotnictví, která její automatické nařizování ruší. Lékaři nebo pracovníci hygienické stanice ji budou moci dál nařídit v individuálních případech. Pozitivní test mělo podle dat ministerstva zdravotnictví za uplynulý týden asi 1300 lidí, od konce února jich ubývá.
19. 4. 2023Aktualizováno19. 4. 2023, 18:48|

Česko zaostává v prevenci nemoci kostí. Lékaři chtějí situaci zlepšit díky plošnému screeningu osteoporózy

Vyšetření kostí se stává součástí běžných prohlídek u praktiků a gynekologů. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) od dubna zahájila plošný screening osteoporózy, kterou trpí odhadem až 800 tisíc lidí. Mnozí však o nemoci nevědí, protože ve včasném záchytu zatím patří Česko k nejhorším v Evropě.
8. 4. 2023|

V Česku chybí praktici. Zájem o studium oborů je velký, stát je ale dlouho nepodporoval, shodli se Válek se Šonkou

V Česku chybí praktici pro děti i dospělé. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že problém netkví v nezájmu o studium těchto oborů, ale v tom, že nebyly během posledních let státem podporované. S tím souhlasí i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Navíc podle něj mladí nechtějí pracovat a žít v oblastech, které jsou vzdáleny od velkých měst. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky mezi roky 2004 a 2019 ubylo 13 procent pediatrů. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová navrhuje změnu ve vzdělávání. „Vrátit se k praxi, kdy byl obor čtyřletý a po třech letech lékaři již pracovali v ordinacích,“ uvedla v pořadu 90' ČT24.
25. 3. 2023|

Těžká únava a slabost. Řada lidí stále řeší postcovidové potíže, určit diagnózu není snadné

Praktičtí lékaři stále řeší postcovidové potíže některých pacientů. Ti se potýkají s plicními, srdečními a neurologickými komplikacemi. Odborníci také dodávají, že existuje řada dalších potíží, které se však těžko prokazují a jejich příčinu nelze jednoznačně určit.
24. 3. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

Přibylo 55 tisíc nakažených covidem. Dál se plní nemocnice, ubývá ale těžkých případů

Testy v Česku v pátek potvrdily 47 220 nových případů a dalších 8004 lidí mělo pozitivní test, u nějž bylo podezření na reinfekci. Celkem tedy vzrostlo množství nakažených o 55 224. Plní se nemocnice, covidových pacientů v nich je více než po čtvrtku, ale i více než minulý týden. Ubývá však pacientů v těžkém stavu.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:16|

Vláda v demisi přijme další zpřísněná opatření už ve čtvrtek, původně se chtěla sejít v pátek

Současná vláda v demisi posunula své příští jednání z pátku už na čtvrtek. Kabinet má rozhodovat mimo jiné o dalším zpřísnění protiepidemických opatření. V úterý testy odhalily 25 864 nových případů koronavirové nákazy, nejvíc za den od začátku epidemie. Rekordní je i týdenní incidence. Za posledních sedm dní bylo v Česku potvrzeno 1061 případů infekce v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V nemocnicích je 5652 lidí s potvrzeným covidem, z toho 799 z nich je v těžkém stavu.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 23:10|

Od pondělí se lidé mohou zaregistrovat ke třetí dávce proti covidu, upozorní je SMS

Koronavirus v Česku dál nabírá na síle, při pohledu na uplynulé týdny je vidět, jak se zvedá podzimní vlna nákazy. Od předchozí neděle do sobotního dne přibylo skoro tři tisíce pozitivních. Pomoci zamezit šíření má tak podle úřadů hlavně postupující očkování – už v pondělí se první lidé budou moct zaregistrovat ke třetí, posilující dávce. A na řadě míst ji hned také dostanou. Podmínkou je minimálně osmiměsíční odstup od druhé dávky.
19. 9. 2021|

Praktici se chystají na očkování proti chřipce, všichni by také měli antigenně testovat

Ordinace praktických lékařů se chystají kromě očkování proti covidu i na očkování proti chřipce. V těchto dnech dostávají vakcíny a začali už objednávat i první zájemce. Loni toto onemocnění prakticky nebylo. Letos vakcinologická společnost varuje před souběhem chřipkové a covidové epidemie. Navíc by podle ministerstva měly všechny ordinace i testovat na covid.
15. 9. 2021|

Hygienici kvůli covidu uzavřeli první velkou školu v Praze. Osm tříd je v karanténě i v Opavě

Nejméně deset následujících dní se budou distančně učit děti ze Základní školy Chmelnice v Praze. Hygienici ji totiž kvůli covidu od středy uzavřeli. Osm tříd ze čtyřiadvaceti má v karanténě i Základní škola Edvarda Beneše v Opavě. Onemocněli žáci i někteří učitelé. V pondělí v Česku přibylo 493 nových případů covidu, o čtvrtinu víc než před týdnem.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 18:36|

Až půlrok by měl být považován za odolného ten, kdo prodělal covid, plánuje ministerstvo

Na 180 dní, tedy dvojnásobek oproti současnosti, chce ministerstvo zdravotnictví prodloužit dobu, kdy by byl člověk po prodělání covidu-19 považován za odolného vůči další nákaze. Epidemie v Česku dále slábne, počet nakažených na sto tisíc obyvatel za sedm dní klesl na 88 z předchozích 95. V úterý laboratoře potvrdily 1673 nových případů nákazy covidem-19, zhruba o 740 méně než před týdnem. Vakcínu dostalo za den 77 615 lidí.
12. 5. 2021Aktualizováno12. 5. 2021, 19:51|

Očkovaní lidé nebudou po návratu z červených a oranžových zemí potřebovat test. Otevírají se nová vakcinační centra

Nejnižší denní přírůstek počtu nakažených od 6. září ukázaly testy v neděli. Pozitivní výsledek mělo 504 lidí. Oproti předchozí neděli bylo nových případů o tři stovky méně. V nemocnicích je nejméně pacientů s covidem-19 od 11. října. Reprodukční číslo naopak po víkendu stouplo nad 0,89. Od úterý se lidé, kteří mají alespoň 14 dní po druhé dávce vakcíny proti covidu-19, budou moci vracet z červených a oranžových zemí na takzvané mapě cestovatele bez testů na koronavirus či karantény.
3. 5. 2021Aktualizováno3. 5. 2021, 19:53|

Nově nakažených covidem v Česku ubývá. V polovině dubna by se mohli registrovat k očkování lidé od 65 do 69 let

Testy ve středu odhalily 7208 nakažených covidem, v mezitýdenním srovnání je to asi o 1600 případů míň, proti úterý počet nových případů klesl o 1422. Březen je však podle počtu mrtvých s covidem zatím nejtragičtější měsíc, zemřelo už 5779 lidí, tedy asi o osm set více než v dosud nejhorším listopadu. Od 12. dubna by se měly do škol vrátit děti z prvního stupně a předškoláci, oznámil ministr školství Robert Plaga (za ANO). Jednat o tom bude ještě vláda. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v polovině dubna zahájit registraci k očkování proti covidu pro lidi od 65 do 69 let, původně měla začít už po Velikonocích.
1. 4. 2021Aktualizováno1. 4. 2021, 21:46|

Cesta k vakcíně se otevřela nepostradatelným pracovníkům. Ošetřovné bude i při rotační výuce

K očkování proti covidu-19 se od pondělí mohou začít registrovat zaměstnanci superkritické infrastruktury a vybraní policisté a hasiči. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) jde asi o 9 tisíc lidí. Zařadí se tak mezi další skupiny obyvatel, kteří se mohli začít očkovat už dřív. Z nich s nedělní půlnocí skončila možnost registrace k přednostní vakcinaci pro zaměstnance škol. Takzvané ošetřovné by měli rodiče pobírat i při rotační výuce, uvedla v pondělí ministryně přáce Jana Maláčová (ČSSD). Laboratoře v neděli potvrdily 1722 nových nákaz. S koronavirem v Česku zemřelo od začátku epidemie přes 26 tisíc lidí.
29. 3. 2021Aktualizováno29. 3. 2021, 20:26|

Chronicky nemocní pacienti se mohou očkovat u praktických lékařů. Těm ale chybí vakcíny

Už druhým týdnem se k očkování u praktiků mohou hlásit i chronicky nemocní lidé pod 70 let. V praxi se ale k vakcíně dostávají obtížně. Důvodem je stále limitující množství látky v ordinacích. Tito lidé se zatím nemohou registrovat do očkovacích center, kde je přihlášení striktně omezeno věkem. Další možností pro ně je podání vakcíny ve specializovaném centru, kde se léčí.
13. 3. 2021|

Do Karlovarského kraje přišly vakcíny darované z Německa, dostanou je učitelé i senioři

Do Karlovarského kraje dorazil dar patnácti tisíc dávek vakcíny z Německa. Česko přidalo osmnáct set dávek ze svých zdrojů. Okresy extrémně postiženého regionu si vakcíny rozdělily rovnoměrně, zatím se dostaly do nemocnic v okresních městech, část půjde dále k praktickým lékařům. Ti nově mohou registrovat své pacienty k očkování sami a následně jim vakcínu sami podat, někteří ale narážejí na technické potíže i nedostatek vakcín. K očkování se od pondělí zaregistrovalo 225 tisíc sedmdesátníků, přes 20 tisíc z nich dostalo i termín.
2. 3. 2021Aktualizováno2. 3. 2021, 23:26|

Ministerstvo zdravotnictví připravuje plošné testování, vyjde až na 3,5 miliardy. Začít by mohlo za dva týdny

Ministerstvo zdravotnictví chystá plošné testování obyvatel na koronavirus. Resort už jednal se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou a v pondělí odpoledne se kvůli tomu sejde ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) s praktickými lékaři. Šéf resortu chce zajistit testovací sady pro 10 milionů lidí, jejich cena by se tak mohla vyšplhat až na 3,5 miliardy korun. Plošně by se mohlo začít testovat už za dva týdny.
10. 10. 2020Aktualizováno10. 10. 2020, 21:36|
Otázky Václava Moravce

V Česku je druhá vlna, počet hospitalizovaných může rychle narůst, uvedl Prymula

V Česku už začala druhá vlna koronavirové epidemie. Za 14 dnů až tři týdny může být stejně vysoký počet hospitalizovaných jako na jaře. V Otázkách Václava Moravce to uvedl vládní zmocněnec pro výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula.
13. 9. 2020|
Události komentáře

Nemocnice a ordinace se vrací do normálního režimu. Pandemie české zdravotnictví natrvalo neovlivní, říká šéf VFN

České nemocnice se vracejí ke standardnímu provozu. Zatímco od poloviny března prováděly většinou jen akutní zákroky, teď už znovu zvou lidi k běžným operacím a zákrokům. Zprovozňují se také ambulance, ve kterých je ale velmi náročné zachovat přísná hygienická pravidla a omezit setkávání pacientů. O tématu v Událostech, komentářích mluvil ředitel pražské Všeobecné fakultní nemocnice (VFN) David Feltl, podle kterého by pandemie české zdravotnictví natrvalo ovlivnit neměla. Druhým hostem byl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.
28. 4. 2020|

E-neschopenky stále čelí kritice. Drobné dětské nemoci, oponuje ministryně Maláčová

Výhrady k elektronickým neschopenkám i spokojenost s jejich spuštěním vyjadřují poslanci sociálního výboru sněmovny, kteří hodnotili první měsíc fungování systému. Ministerstvo práce projekt chválí, někteří praktičtí lékaři ale zůstávají kritičtí.
7. 2. 2020|

Po zrušení karenční doby stoupá počet lidí na nemocenské. Zneužívání neschopenek ministerstvo odmítá

První statistiky ministerstva práce a sociálních věcí ukazují, že nemocných po zrušení karenční doby přibylo. Že lidé začali neschopenky zneužívat, ale resort i někteří politici odmítají. Poukazují na to, že tento doklad musí vystavit lékař. Kritici namítají, že nemocných přibylo zhruba tolik, o kolik po zavedení karenční doby počet nemocných klesl. Náhrada mzdy, kterou od začátku července lidé první tři dny nemoci opět dostávají, je navíc podle nich příliš štědrá.
10. 11. 2019|