TÉMA

Výcvik

Armáda už hledá personál pro letouny F-35. Bude potřebovat stovky lidí

Armáda už hledá personál pro letadla F-35. K letounům, které pořizuje, a do jejich zázemí, bude potřebovat stovky lidí. Do výzbroje stroje zařadí sice až v první polovině další dekády, jenže zároveň potrvá, než se připraví piloti, technici a další odborníci. Souvisí to s náborem celkově. Armáda musí přidat, aby splnila cíl mít třicet tisíc vojáků a vojákyň.
20. 4. 2024|

Legionáři ze světa se na Ukrajině učí ovládat drony. Evropanů ubylo

Ukrajině chybí bojeschopní muži. Na východ Evropy se ale stále vydávají vojáci z jiných zemí, kteří tam podstupují výcvik a poté se přidávají k dalším bojovníkům v rámci mezinárodní legie. Podoba šestitýdenního tréninku se přizpůsobuje potřebám ukrajinské armády.
15. 4. 2024|

Jak fungují aktivní zálohy? Armáda v nich chce do roku 2030 mít deset tisíc lidí

Aktivní zálohy ozbrojených sil, které v pátek slaví dvacáté výročí svého vzniku, se hlavně od začátku ruské agrese na Ukrajině v únoru 2022 těší zvýšenému zájmu Čechů. Přesto v nich stále chybí lidé. Armáda podle slov náčelníka svého generálního štábu Karla Řehky nutně potřebuje více lidí i v řadách profesionálních vojáků.
5. 4. 2024Aktualizováno5. 4. 2024, 20:24|

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů F-16, řekla Černochová. Učili by se v Pardubicích

Česko nabízí Ukrajině výcvik pilotů letounů F-16, řekla ministryně obrany Jana Černochová (ODS) během návštěvy Centra leteckého výcviku (CLV) státního podniku LOM v Pardubicích. To má výcvik zajistit. Letouny F-16 předají během několika měsíců Ukrajině Dánsko, Nizozemsko, Norsko a Belgie. Má jich být zhruba 45.
4. 4. 2024|

Zóna ČT24: Studenti ukrajinských leteckých škol cvičí v Česku

Česko pomáhá Kyjevu i na svém území. Studenti ukrajinských leteckých škol mohou v tuzemsku do konce roku cvičit. Umožňuje to spolupráce s pražským Českým vysokým učením technickým v Praze. Trénink završí ziskem evropské licence. Věnoval se tomu pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali David Miřejovský a Martin Řezníček.
28. 1. 2024|

Americká polní nemocnice na Okinawě se s japonskou armádou připravuje na možnou invazi Číny na Tchaj-wan

Spojené státy posílí takzvané Malé síly na Tchaj-wanu jako signál Číně, která kolem ostrova zintenzivňuje vojenské manévry. Americké jednotky se rozrostou ze sto na dvě stě mužů a žen. Jejich úkolem je hlavně pomáhat s výcvikem tchajwanské armády. Hlavní americké síly v oblasti mají základny nedaleko na japonské Okinawě. Česká televize natáčela cvičení japonské armády s americkou polní nemocnicí.
27. 12. 2023|

Zóna ČT24: S výcvikem ukrajinských vojáků v Polsku pomáhají veteráni z Donbasu

Evropská unie už více než rok poskytuje výcvik ukrajinským vojákům. Jedna z několika misí pokračuje na západě Polska. Prošlo jí už několik tisíc Ukrajinců, většina z nich bez předchozích bojových zkušeností. Své zkušenosti tu ale předávají i veteráni, kteří už boji na východě Ukrajiny prošli.
10. 12. 2023|

Výcvik ukrajinských vojáků v Česku bude pokračovat i příští rok, schválila sněmovna. Podpořila i novelu vodního zákona

Výcvik ukrajinských vojáků bude v Česku pokračovat i příští rok, schválila během úterní schůze sněmovna. Dolní parlamentní komora odsouhlasila také prodloužení většiny misí českých vojáků v cizině. V úvodním kole podpořila vládní novelu vodního zákona, která má minimalizovat rizika havárií na vodách a současně upřesnit pravomoci při likvidaci jejich následků. Souhlasila i s vládním návrhem změn ve vzdělávání úředníků nebo přísnějšími pravidly pro nelicencované správce majetku. Poslanci také podpořili novelu zákona o ochraně zemědělského půdního fondu.
28. 11. 2023Aktualizováno28. 11. 2023, 21:08|

Senátoři schválili konsolidační balíček. Debatovali o něm sedm hodin

Senát ve středu schválil konsolidační balíček, který má vládě pomoci zlepšit stav státního rozpočtu v příštích dvou letech celkem až o 150 miliard korun. Pro hlasovalo 53 ze 74 přítomných senátorek a senátorů, proti bylo deset. Zapotřebí bylo 38 hlasů. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že jde o kompromis všech pěti vládních stran. Soubor hlavně daňových změn nyní dostane k podpisu prezident Petr Pavel, na případné veto má patnáct dní. Prezident už dříve vládní snahu o konsolidaci veřejných financí uvítal.
8. 11. 2023Aktualizováno8. 11. 2023, 22:57|

„Pár kamarádů z jednotek už povraždili.“ Mobilizace se týká Čechů a Slováků ve smíšených izraelských rodinách

Brutální útok palestinských teroristů ze 7. října i vyhlášená mobilizace se přímo dotýká i Čechů a Slováků ve smíšených izraelských rodinách. Někteří už své syny či manžele mají nasazené od začátku války, další na odvod čekají. Natáčel s nimi zpravodaj ČT David Borek.
1. 11. 2023|

Ukrajinské nováčky školí i navrátilci z fronty, kteří sami začali sloužit teprve nedávno

Už za několik týdnů začnou na Ukrajině deště, které znemožní postup větších vojenských uskupení. Kyjev chce zbývající čas využít a do boje poslat ještě další brigády. U jejich výcviku natáčel štáb ČT.
21. 9. 2023|

Česko dodá Ukrajině zbraně za finanční podpory Dánska a Nizozemska

Česko se dohodlo s Dánskem a Nizozemskem, že za jejich finanční podpory bude dodávat české zbraně Ukrajině. Příslušný dokument v úterý na okraj jednání takzvané kontaktní skupiny pro Ukrajinu na americké letecké základně Ramstein v Německu podepsal se zástupci Dánska a Nizozemska náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec. Podle českého ministerstva obrany bude ujednání velkou příležitostí pro české firmy. Prvním dílčím projektem bude dar patnácti modernizovaných tanků T-72EA.
19. 9. 2023Aktualizováno19. 9. 2023, 13:23|

S tréninkem na vrtulníky Venom a Viper pomohou českým vojákům simulátory

Simulátory pomohou s výcvikem tuzemských pilotů pro nové armádní vrtulníky. Ten se místo ve vzduchu zčásti odehraje v Náměšti nad Oslavou v trenažérech, které napodobí běžný provoz i nestandardní situace. Na místě budou působit i američtí instruktoři. Vojáci zatím dostali čtyři stroje.
28. 8. 2023|

Šest týdnů na Leopardech, střelby a nácvik útoku. Z Ukrajinců se v Německu stávají tankisté

Výcvik ukrajinských vojáků na Západě se proměňuje. Ještě na přelomu roku nechávalo ukrajinské velení připravovat jednotky hlavně pro obranu, nyní trénují především ofenzivní operace. Klíčovou roli v tom hraje výcvik na tancích Leopard v severoněmeckém Klietzu, z něhož informoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
19. 8. 2023|

Ukrajina letos stíhačky F-16 nedostane, tvrdí Kyjev. Ruská převaha ve vzduchu brzdí protiofenzivu

Ukrajina nebude mít letos na podzim ani v zimě k dispozici stíhací letouny F-16 ze západních zemí. Uvedl to mluvčí ukrajinského letectva. Kyjev s partnery jedná už řadu měsíců, zatím ale nezačal ani výcvik pilotů. Ten přitom zabere alespoň půl roku. Podle médií je překážkou k dodání strojů i nutný jazykový kurz, který zabere řadu měsíců ještě před začátkem samotného školení. Šéf NATO Jens Stoltenberg ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina nejspíš získá moderní stíhací letouny od zemí Aliance, konečné rozhodnutí ale zatím nepadlo. Rusko má podle expertů nyní na nebi jasnou převahu.
17. 8. 2023Aktualizováno17. 8. 2023, 13:03|

Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů pro F-16, podle Kyjeva by mohl začít ještě v srpnu

Americký prezident Joe Biden schválil výcvik ukrajinských pilotů na letounech F-16 americké výroby. Uvedla to mluvčí Pentagonu Sabrina Singhová. Podle webu Politico už byla pro tento účel vybraná první skupina osmi ukrajinských pilotů. Ukrajinské letectvo uvedlo, že piloti do evropských zemí, kde bude výcvik probíhat, odjedou na konci léta. Prezident Volodymyr Zelenskyj prohlásil, že výcvik by měl začít ještě v srpnu. Konkrétní dodávky letounů zatím Kyjev slíbené nemá, ačkoliv několik zemí už prohlásilo, že jsou připravené stíhačky poskytnout.
9. 8. 2023|

Dav v Nigeru zaútočil na francouzskou ambasádu. Macron slíbil odvetu

Tisíce stoupenců junty, která tento týden provedla v Nigeru převrat, v neděli pochodovaly ulicemi hlavního města Niamey s ruskými vlajkami a skandovaly protifrancouzská hesla a jméno šéfa Kremlu Vladimira Putina. Dav podle agentury AP následně zapálil dveře francouzské ambasády, než jej bezpečnostní složky rozehnaly slzným plynem. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že „nebude tolerovat žádný útok proti Francii a jejím zájmům“ v Nigeru a „okamžitě a nekompromisně“ na něj odpoví. Hospodářské společenství západoafrických států (ECOWAS) v neděli v reakci na puč s Nigerem přerušilo vztahy.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 16:42|

Zelenskyj obvinil některé západní partnery, že protahují výcvik ukrajinských pilotů

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce, aby výsledky ukrajinské protiofenzivy byly zřejmé ještě před nadcházejícím summitem NATO ve Vilniusu. Řekl to v rozhovoru, který poskytl španělským novinářům při příležitosti příjezdu španělského premiéra Pedra Sáncheze. Zelenskyj zároveň před novináři obvinil některé západní partnery z nepochopitelných průtahů ohledně výcviku ukrajinských pilotů.
1. 7. 2023Aktualizováno1. 7. 2023, 16:50|

Nizozemsko a Dánsko připravují výcvik ukrajinských pilotů na stíhačky F-16

V Bruselu začalo dvoudenní jednání ministrů obrany členských zemí NATO. Kromě další vojenské podpory Ukrajiny se státy zavazují k tréninku ukrajinských pilotů na západních strojích, mimo jiné na amerických stíhačkách F-16. I když tento výcvik postupně začíná, tak zatím není jasné, kdo a kdy je na Ukrajinu dodá.
15. 6. 2023|

Čeští psi zachraňují konžské slony, na letišti v Brazzaville odhalují pašeráky

Omezit zabíjení slonů v Kongu kvůli jejich klům se snaží Malina pro slona. To je název projektu, v němž se v Česku cvičí detekční psi, kteří jsou schopni v africké zemi odhalit pašovanou slonovinu. Podle konžských celníků je to významná pomoc. Štěněte jménem Avatar, které se nyní začíná cvičit v Česku, se již nemůžou dočkat. Do Brazzaville by mělo přicestovat za deset měsíců. Výcvik psů k vyhledávání pašované slonoviny byl tématem Událostí, komentářů.
6. 6. 2023|

Na Ukrajině pomáhají čeští dobrovolní medici. Na frontovou linii intenzivně trénují

Jezdí do míst, ze kterých jiní utíkají. Čeští dobrovolní medici z různých projektů nejen pomáhají ošetřovat zraněné, ale také už vycvičili stovky ukrajinských vojáků. Výcviku těch, kteří jezdí pomáhat na Ukrajinu, se věnoval pořad Zóna ČT24, jehož tématy jsou bezpečnost a výzvy dnešního světa. Moderovali ho Michal Kubal a Martin Řezníček. Řeč byla také o bezpečnosti na českých řekách či dezinformacích kolem vyúčtování elektřiny. Pořad se zabýval také cvičením českých a amerických vojáků.
4. 6. 2023|

Výroba delfínů začala ve velkém před 60 lety. Položily základ pro další rozvoj proudových letounů v tuzemsku

Vyvinout letadlo je složité – a co teprve letadlo proudové. A tak má každé letadlo řadu výročí značících jeho cestu od pozemního představení prototypu přes první vzlet, schválení, po zahájení sériové výroby. A právě šedesáté výročí od zahájení výroby slaví letos v dubnu Delfín – první československé proudové letadlo, též první proudové letadlo vyráběné ve velkém ve východním bloku mimo Sovětský svaz. Je to legenda světového nebe, která stále létá. Vojenská letectva sice delfíny vesměs vyřadila, ale dodnes žijí v soukromých rukou a dělají čest svým obratným mořským jmenovcům při vystoupeních akrobatických skupin.
29. 4. 2023|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Mars nanečisto. Výcvikové centrum umožní astronautům přípravu na misi

Na první krůčky po povrchu Marsu si lidstvo ještě pár let počká, ale americká vesmírná agentura NASA začala s přípravami již nyní. Během rok trvající simulace si posádka astronautů vyzkouší pobyt v izolaci či práci s vědeckými nástroji uvnitř základny i na povrchu rudé planety. To vše bude možné, aniž by opustili vesmírné středisko v Houstonu.
12. 4. 2023|