TÉMA

Chemikálie

Inspektoři už mají první data z kontroly u heřmanické haldy. Teď chystají další kroky

Česká inspekce životního prostředí zná první výsledky šetření na heřmanické haldě v Ostravě. Zveřejňovat je ale zatím nechce. Státní podnik Diamo však uvedl, že navezený materiál neodpovídá smluvním a zákonným podmínkám. Stavem odvalu se začala inspekce zabývat loni v létě. Obyvatelé ostravské části Heřmanice na informace čekají, chtějí vědět, jaká bude budoucnost haldy. Stěžují si na zápach a znečištěné ovzduší.
17. 4. 2024|

Meziresortní skupina řeší situaci kolem heřmanické haldy. Ekologická zátěž trápí Ostravu desítky let

Budoucnosti prohořívající heřmanické haldy v Ostravě, která znečišťuje ovzduší v okolí, má vyřešit expertní pracovní skupina ustavená ministerstvem průmyslu a obchodu. Poprvé se sešla v úterý. Hodnoty rakovinotvorného benzoapyrenu jsou na nejbližších měřicích stanicích v okolí haldy pravidelně překračovány přibližně trojnásobně. Sanaci této ekologické zátěže momentálně komplikuje i několik soudních sporů.
5. 3. 2024|

Velká zpráva o „věčných“ chemikáliích. Vědci popsali, v jakých potravinách jsou nejčastěji

Chemické látky známé pod zkratkou PFAS nebo také jako „věčné“ chemikálie, jsou spojené s množstvím zdravotních problémů. Vlády se je snaží omezovat, ale přesto stále zůstávají v životním prostředí. Nový výzkum teď popsal, jakou potravou se do lidského organismu dostávají.
22. 2. 2024|

Prohořívání heřmanické haldy postupuje ke skládce chemikálií i kalové nádrži

Plocha podzemního hoření heřmanické haldy v Ostravě se rozšířila, přiblížila se ke kalové nádrži K1. Kromě uhelných zbytků jsou v ní odpadní vody z koksovny s vysokým obsahem fenolu, čpavku a dalších nebezpečných chemikálií. Množstvím materiálu odpovídá nádrž třetině největší ekologické zátěže – ostravským lagunám.
19. 2. 2024|

Na okraji Olomouce unikla kyselina dusičná. Hasiči zabránili tomu, aby se dostala do řeky

Hasiči zabránili tomu, aby se do řeky Bystřice v Olomouci dostala kyselina dusičná, která unikla v průmyslovém areálu v Chválkovicích. Část ze 150 litrů chemikálie se dostala do kanalizace, kvůli úniku zasahovaly tři hasičské jednotky.
20. 10. 2023Aktualizováno20. 10. 2023, 14:02|

Muž má zaplatit 157 milionů za to, že způsobil požár Severochemy v Liberci

Náhradu škody přes 157,5 milionu korun má zaplatit šestačtyřicetiletý Jiří Mach, který byl souzen za to, že v roce 2017 způsobil požár firmy Severochema v Liberci. Zároveň mu okresní soud uložil podmíněný trest na tři roky se zkušební dobou na pět let. Machovi hrozilo za obecné ohrožení z nedbalosti dva až osm let vězení, vinu nepřiznal. Verdikt není pravomocný. Na místě se odvolala státní zástupkyně, která požadovala nepodmíněný trest na čtyři až 4,5 roku. Obhajoba žádala zprošťující rozsudek.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 16:34|

Do Labe na Litoměřicku už dvakrát unikly neznámé látky, olejové skvrny likvidovali hasiči

Policie stále neví, jaké látky unikly do Labe z průmyslového areálu u Žalhostic na Litoměřicku. Do řeky se přitom dostaly už dvakrát. V minulém týdnu tam hasiči s policií odebírali vzorky. Areál je volně přístupný a nádoby s oleji tam tak mohl přivézt v podstatě kdokoli.
21. 3. 2023|

Úřady v USA stanovily limity pro „věčné chemikálie“ v pitné vodě

Americké úřady poprvé zasáhly proti takzvaným věčným chemikáliím PFAS v pitné vodě. Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) nově stanovila limity pro šest perfluorovaných sloučenin, které jsou podle odborníků zdraví nebezpečné a mohou způsobovat i rakovinu. To mimo jiné znamená, že vodohospodáři budou muset přítomnost těchto látek monitorovat. PFAS se využívají například při výrobě nepřilnavých a voděodolných materiálů, ale také v kosmetice či barvách.
14. 3. 2023|

Nehoda vlaku s chemikáliemi v Ohiu se politizuje, postižené městečko navštívil v rámci kampaně Trump

Spojené státy hledají způsob, jak zlepšit bezpečnost na amerických železnicích. Vedlo k tomu na počátku února vykolejení desítek cisteren s jedovatými chemikáliemi ve státě Ohio. Kolem případu, který si nevyžádal ani jednu oběť, se zvedla obří politická kontroverze a místo incidentu navštívil bývalý prezident Donald Trump, který vede kampaň za své znovuzvolení v příštím roce.
4. 3. 2023|

Havárie vlaku s chemikáliemi děsí obyvatele amerického městečka. Úřady vyzývají ke klidu

Nervozita, nezodpovězené otázky i zápach hořících chemikálií se vznášejí nad městečkem East Palestine v americkém Ohiu. Před dvěma týdny tam vykolejil vlak s nebezpečnými látkami. Od té doby se místní obyvatelé dožadují odpovědí a úřady je ujišťují, že jejich zdraví není ohroženo.
17. 2. 2023|

Zabezpečení toxického odpadu na skládce u Mostu. Sudy skončí v betonovém sarkofágu

Na skládce u Mostu začaly první přípravy na otevření tisíců zrezavělých sudů s nebezpečnými chemikáliemi. Kdyby začaly hořet, pro lidi v okolí by to znamenalo ohrožení života. Úředníci s majitelem skládky Celio ladili postup měsíce, teď vydají rozhodnutí. Sudy tam ale vůbec neměly být. V kauze padlo devět obvinění, bývalý ředitel prostoru už byl i odsouzen.
18. 12. 2022|

U Nelahozevsi leží sudy s jedovatou chemikálií

Obyvatelé Nelahozevsi mají obavy z tisíců sudů s jedovatou chemikálií, které volně nehlídané leží nedaleko města. Část jich firma odvezla na skládku u Mostu, kde skončily nelegálně zakopané. V kauze jsou obviněni manažeři dvou firem. Zbytek nádob zůstal na původním místě a nově je část sudů i odkrytá.
27. 11. 2022|

V sokolovské chemičce unikl ethylakrylát. Silně zapáchá, podle hasičů ale nebezpečí nehrozí

Navzdory citelnému zápachu se lidé z okolí sokolovské chemičky Synthomer nemusejí bát, že by měl únik látky ethylakrylát vliv na jejich zdraví. Unikl v noci, hasiči únik zastavili a nezaznamenali v ovzduší ve městě nebezpečnou koncentraci.
9. 11. 2022|

„Věčné chemikálie“ by nemusely být navždy. Vědci našli způsob, jak je snadno rozložit

Nový výzkum našel pomyslnou Achillovu patu látek označovaných jako věčné sloučeniny. Vědci je dokázali pomocí poměrně jednoduchého a levného procesu rozložit na neškodné látky, popsali v nové studii, která vyšla v žurnálu Science.
16. 10. 2022|

Chemikálie PFAS jsou zdraví nebezpečné, stále se ale používají při výrobě potravinových obalů

Říká se jim nesmrtelné chemikálie. Vyrábí se od poloviny minulého století a široce se užívají pro odpuzení vody a mastnoty z obalů potravin, z outdoorového oblečení, ale třeba i koberců. Jde o perfluorované a polyfluorované látky, zkratkou PFAS. Člověk je přijímá především s vodou a potravou – a pro naše zdraví jsou škodlivé.
7. 6. 2022|

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražil papír. Dopad to má na letáky i knihy

Někteří obchodníci omezují tisk reklamních letáků a nakladatelé snižují objemy vydávaných knih. Důvodem je nedostatek papíru a jeho rostoucí cena. Problém s papírem vyeskalovala ruská agrese na Ukrajině. Jeho cena je momentálně dvojnásobná oproti minulému roku. Zatímco velké obchodní řetězce mohou své reklamní letáky umístit na internet, pro nakladatele je drahý papír mnohem větším problémem.
23. 5. 2022|

Středozemní moře je plné chemikálií z opalovacích krémů. Ukládají se v mořské trávě

Nová rozsáhlá studie zjistila, že chemické látky, které běžně obsahují opalovací krémy, masivně unikají do vody a akumulují se v mořské trávě.
17. 4. 2022|

Kombinace oteplování a běžných chemikálií zmenšuje ryby. Experti varují před velkým problémem

Vědci ze Sydneyské univerzity zjistili, že ryby vystavené vysokým teplotám a chemikálii, kterou obsahují plasty, rostou pomaleji. Z jejich nové studie vyplývá, že kombinace globálního oteplování a znečištění může mít zničující dopady na úbytek mořských živočichů.
27. 1. 2022|

Chemických látek je už v přírodě tolik, že to narušuje stabilitu ekosystémů, popisuje nová zpráva

Podle vědců ohrožuje chemické znečištění po celé planetě stabilitu globálních ekosystémů, na nichž je lidstvo závislé. Největším problémem podle nové studie je, že do přírody proniká už příliš mnoho druhů chemikálií.
20. 1. 2022|

Chemikálie z poškozené cisterny možná unikala až patnáct kilometrů. Nový Jičín požaduje úhradu škody

Následky pondělní havárie cisterny a úniku kyseliny chlorovodíkové v novojičínské části Bludovice jsou mnohem větší, než se původně zdálo. Vyšetřovatelé uvedli, že chemikálie z prasklé cisterny pravděpodobně unikala už dřív, než dorazila do Nového Jičína. Podle policistů z ní cestou postupně uniklo na dva tisíce litrů žíraviny. Město hodlá po dopravci požadovat náhradu škody.
8. 10. 2021|

V Čelákovicích hořela průmyslová hala, lidé neměli větrat

V Čelákovicích u Prahy hořela hala na výrobu ochranných prostředků. Několik lidí se nadýchalo kouře, záchranáři ale nemuseli nikoho ošetřovat, vyplynulo z informací policie a záchranné služby. Hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu, oheň zkrotili.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 14:18|

Thajsko zakázalo používání opalovacích krémů, které ničí korály

Thajsko zakázalo opalovací krémy obsahující chemikálie, které mohou způsobit poškození korálů v chráněných oblastech. Podle textu vyhlášky studie ukázaly, že tyto krémy narušují reprodukci korálů a tím ničí korálové útesy a způsobují jejich blednutí.
5. 8. 2021|

Výbuch v chemičce Preol zranil tři hasiče. Odhad škody je 200 milionů

Exploze v areálu lovosické chemičky Preol zranila v pondělí před půlnocí tři podnikové hasiče, kteří zasahovali u požáru. Jednoho z nich musel s těžkým zraněním transportovat do nemocnice vrtulník. Zásah hasiči stále neukončili, na místo ale dohlíží už pouze podniková jednotka. Provozovatel předběžně odhadl škodu na 200 milionů korun. Policie prověřuje, zda nedošlo k trestnému činu nebo porušení bezpečnostních předpisů.
6. 7. 2021Aktualizováno6. 7. 2021, 21:01|

Z domů v Kyjově zmizí tuny chemikálií, které zde zůstaly po varně pervitinu

Ve dvou objektech v centru Kyjova na Hodonínsku zůstaly po varně drog tuny chemikálií, odborná firma je začíná odvážet a likvidovat. Trvat to bude minimálně pět dní, řekl mluvčí radnice Filip Zdražil. Kvůli manipulaci s nebezpečnou látkou musela podle něj a policejního mluvčího Pavla Švába policie odpoledne 39 lidí evakuovat. V objektech policie zasahovala v dubnu 2019, na místo tehdy dorazil i pyrotechnik. Nebezpečné látky tam už nejsou, byly zlikvidovány před dvěma lety. Provozovatele varny již dříve soud potrestal vězením.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 18:42|