TÉMA

Telefonát

Linka 112 slaví jubileum. V Evropské unii se lidé dovolají pomoci na jednotném čísle už 30 let
Tísňová linka 112 slaví letos 11. února třicet let od svého zavedení v Evropské unii. Česko ji začalo používat před dvaceti lety, během kterých odbavila přes šedesát milionů hovorů. Loni operátoři v Česku řešili denně v průměru téměř devět tisíc hovorů. Pro zvýšení povědomí o její existenci byl 11. únor vyhlášen Evropským dnem linky 112.
11. 2. 2024|ČT24
Opatrnost Čechů v on-line prostoru bank mírně klesla, vyplývá z průzkumu ČBA a Ipsos
Opatrnost Čechů v bankovním on-line prostoru se nepatrně snížila. Index kyberbezpečnosti letos dosáhl 66 procent, o jeden bod méně než loni. Letos kyberprostor čelí většímu počtu útoků. Vyplývá to z říjnového průzkumu, který v úterý představila Česká bankovní asociace (ČBA) a výzkumná agentura Ipsos.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 20:20|Matěj Lucovič
Blinken vyzval v telefonátu Lavrova k propuštění zadrženého novináře
Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ruský protějšek Sergej Lavrov spolu dnes telefonicky hovořili o zadrženém novináři amerického listu The Wall Street Journal (WSJ) Evanu Gershkovichovi. Blinken vyzval Rusko, aby reportéra okamžitě propustilo, stejně tak podle WSJ apeloval na propuštění jiného Američana Paula Whelana. Lavrov podle agentury Reuters uvedl, že je „nepřijatelné“, aby Washington případ „politizoval“. Podle amerického ministerstva zahraničí ministři také hovořili o svých diplomatických misích a důležitosti jejich fungování.
2. 4. 2023|
Zelenskyj hovořil s Pavlem o situaci na Ukrajině, český prezident zemi v dubnu navštíví
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli telefonoval se svým českým protějškem Petrem Pavlem, který se ujal tento týden funkce hlavy státu. Hovořili spolu o integraci Ukrajiny do Evropské unie a shodli se na další spolupráci, napsal Zelenskyj na Twitteru. Podle Pavlovy mluvčí Markéty Řehákové se oba politici také domluvili, že český prezident příští měsíc Ukrajinu navštíví.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 17:29|
Pavel telefonoval s prezidentkou Tchaj-wanu. Peking v reakci kontaktoval ambasádu
Nově zvolený prezident Petr Pavel v pondělí v telefonátu ujistil tchajwanskou prezidentku Cchaj Jing-wen, že Tchaj-wan a Česko sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budou dále posilovat partnerství. Čínské ministerstvo zahraničí dříve kvůli hovoru kontaktovalo českou ambasádu v Pekingu.
30. 1. 2023|rp
Západ žádá inspekci v Záporožské jaderné elektrárně a volá po klidu
Lídři Spojených států, Velké Británie, Francie a Německa po konferenčním hovoru vyzvali v neděli ke zdrženlivosti v okolí Ruskem okupované Záporožské jaderné elektrárny na Ukrajině. Požadují také inspekční misi Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v zařízení, z jehož ostřelování se v posledních týdnech navzájem obviňují Kyjev i Moskva.
21. 8. 2022|
Biden telefonoval se Si Ťin-pchingem. Vztahy USA a Číny jsou napjaté kvůli Ukrajině i Tchaj-wanu
Americký prezident Joe Biden telefonoval dvě hodiny se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Vztahy mezi oběma zeměmi jsou velmi špatné, možná nejhorší od jejich navázání. Pekingu je aktuálně trnem v oku například na srpen plánovaná cesta předsedkyně americké Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové na Tchaj-wan.
28. 7. 2022Aktualizováno28. 7. 2022, 20:26|
Dokumentarista zveřejnil poslední rozhovor mezi Macronem a Putinem před invazí
Nový dokumentární film stanice France 2, který byl odvysílán ve čtvrtek, sleduje cesty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona a jeho diplomatického týmu mezi Paříží a Kyjevem ve dnech, které předcházely ruské invazi na Ukrajinu a následovaly po ní. Přináší také ukázky z nahrávky telefonátu mezi Macronem a ruským vládcem Vladimirem Putinem nedlouho před invazí na Ukrajinu. Média rozhovor označují jako „plný tenze a bizarních momentů“.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:04|daz
Macron po nedávné kritice dlouze telefonoval se Zelenským
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že měl „dlouhý a obsažný“ telefonický rozhovor se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem o vývoji války na Ukrajině, o možnosti záchrany ukrajinských vojáků z oceláren Azovstal v Mariupolu, o perspektivách rozhovorů s Ruskem a o dodávkách pohonných hmot, jejichž nedostatkem Ukrajina trpí i kvůli ruským náletům na sklady paliv a rafinerie.
17. 5. 2022|
Úřad pro kyberbezpečnost varuje před podvodnými telefonáty. Lidé mohou přijít o citlivá data či hesla
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na novou vlnu podvodných telefonátů. Volající se v nich vydávají za technickou podporu společnosti Microsoft a snaží se oběť přesvědčit, že má napadený počítač. „Sdělovat neověřeným volajícím jakékoliv informace či dokonce instalovat nástroje pro vzdálený přístup k počítači důrazně nedoporučujeme,“ uvedl v pátek NÚKIB. Podezřelé telefonáty by lidé měli hlásit policii, orgány spadající pod kyberzákon pak NÚKIBu. Jihomoravští policisté hlásí i výrazný nárůst podvodů spojených s investicemi do virtuálních měn.
11. 2. 2022Aktualizováno11. 2. 2022, 20:48|
Velká Británie avizuje případné zpřísnění sankcí vůči Putinovu okolí, Kreml hrozí odvetou
Velká Británie by v případě nových ruských „kroků proti Ukrajině“ zpřísnila sankce mířící na podniky a osoby s nejužšími vazbami na Kreml. V televizním rozhovoru to předeslal náměstek ministerstva financí Simon Clarke. Zároveň se očekává předložení návrhu zákona, který by umožnil rozšíření protiruských sankcí. Kreml v reakci pohrozil odvetou Londýnu za případný „útok proti ruskému byznysu“. Polsko nabízí Ukrajině munici, určena má být k obraně.
31. 1. 2022Aktualizováno31. 1. 2022, 14:46|
Putin varoval Bidena, že další sankce vůči Rusku by vedly ke zhroucení vztahů
Americký prezident Joe Biden ve čtvrtečním telefonátu řekl svému ruskému protějšku Vladimiru Putinovi, že rozmisťování ruských jednotek u hranic s Ukrajinou je nepřijatelné a že pokud se situace na východě Ukrajiny vyhrotí, budou Spojené státy a jejich spojenci s velkou rozhodností reagovat. Informoval o tom Bílý dům. Podle Putina by ale další západní sankce vůči Rusku byly „kolosální chybou“, která by mohla vést k úplnému zhroucení vzájemných vztahů, uvedla agentura Reuters s odvoláním na poradce ruského prezidenta Jurije Ušakova.
31. 12. 2021|
Trump bude čelit druhému impeachmentu, žaloba je podle senátorů v souladu s ústavou
Členové amerického Senátu většinou 56 ku 44 hlasům rozhodli, že žaloba na exprezidenta Donalda Trumpa není v rozporu s ústavou. Proces impeachmentu tak může pokračovat. Bývalý prezident čelí obžalobě za „podněcování ke vzpouře“, které podle předkladatelů ze Sněmovny reprezentantů vyvrcholilo útokem na Kapitol začátkem ledna. Trumpovi právníci argumentovali, že projednávání ústavní žaloby v době, když už Trump není v úřadu, ústavě odporuje. Podle hlavního zástupce Sněmovny reprezentantů by však odmítnutí žaloby před samotným projednáváním obsahu vytvořilo nebezpečný precedens.
9. 2. 2021Aktualizováno9. 2. 2021, 23:46|
„Lukašenko je tvrdý oříšek.“ V Bělorusku vysílali údajný rozhovor Berlína s Varšavou
Běloruská státní televize ONT zveřejnila rozhovor, který se údajně odehrál mezi Berlínem a Varšavou a který prý zachytila běloruská tajná služba. Blíže nespecifikované osoby jménem Nick a Mike v odvysílaném materiálu anglicky s ruským dabingem hovoří o otravě Alexeje Navalného i o protestech proti Alexandrovi Lukašenkovi, jehož hodnotí jako „tvrdý oříšek“ obklopený profesionály. Pravost rozhovoru nikdo nepotrvdil.
5. 9. 2020|
Jeden telefonát za druhým. Lidé upozorňují policii na nenošení roušek i shlukování
Telefonní linky na strážníky a státní policii zažívají v době rozsáhlých omezení veřejného života mimořádný nápor. Lidé si stěžují na druhé – hlavně kvůli nenošení roušek nebo většímu shlukování na veřejnosti. I když vlna oznámení už je za vrcholem, k normálu se počet telefonátů ještě ani zdaleka nevrací.
17. 4. 2020|
Warrenová ve čtvrté debatě demokratů odrážela útoky. Shodu kandidáti našli v kritice Trumpa
Ve znamení útoků na senátorku Elizabeth Warrenovou se nesla čtvrtá debata uchazečů o nominaci Demokratické strany do prezidentských voleb. Kritiku si Warrenová vysloužila mimo jiné za plány v oblasti zdravotnictví a daní. Podle některých z jedenácti jejích soupeřů nedokáže senátorka za stát Massachusetts vysvětlit, jak hodlá své reformy financovat. Shodu uchazeči o demokratickou nominaci našli na tom, že prezident Donald Trump musí čelit za své jednání v takzvané ukrajinské aféře ústavní žalobě.
16. 10. 2019|
Vražda novináře Kuciaka
Podnikatel Kočner půl roku před vraždou po telefonu vyhrožoval Kuciakovi
Nahrávku telefonátu kontroverzního podnikatele Mariana Kočnera s novinářem Jánem Kuciakem zveřejnil slovenský server Aktuality.sk. Rozhovor se odehrál půl roku před vraždou investigativního žurnalisty a jeho snoubenky. Právě Kočnera slovenská média se zločinem spojují.
11. 2. 2019|mkk