TÉMA

Obecné ohrožení

Muž viněný z požáru na Císařském ostrově uzavřel dohodu o vině a trestu. Má jít na osm let do vězení

Třicetiletý muž, jehož obžaloba viní ze založení požáru stájí na Císařském ostrově v Praze, uzavřel se státní zástupkyní dohodu o vině a trestu. Podle ní by si měl odpykat osm let ve vězení, řekl mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Soud bude podle něj schvalovat dohodu ve středu 20. prosince. V ohni zahynulo šest koní a dva poníci, kteří patřili jezdecké škole. Předběžná škoda byla vyčíslena na 3,5 milionu korun.
15. 12. 2023|

Uniklá látka na kroměřížském gymnáziu byla kyselina salicylová. Policisté věc prověřují jako obecné ohrožení z nedbalosti

Sypká chemická látka, která unikla v pondělí ve sklepě budovy kroměřížského gymnázia, byla kyselina salicylová, informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková. Látka se používá například při léčbě akné. Policie únik chemikálií prošetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. Ze školy se kvůli incidentu v pondělí dopoledne evakuovalo zhruba šest set lidí, nikdo není zraněný.
3. 10. 2023Aktualizováno3. 10. 2023, 17:30|

Před třiceti lety si bývalý agent StB Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu na Svobodnou Evropu

Před třiceti lety si bývalý agent StB Pavel Minařík vyslechl rozsudek za přípravu atentátu v mnichovském sídle rádia Svobodná Evropa. Do vězení kvůli tomu ale nikdy nenastoupil. Nadřízená instance čtyřletý trest zrušila a státní zástupci už pak u soudů neuspěli.
17. 9. 2023|

Státní zastupitelství obžalovalo muže a firmu v souvislosti s tlačenicí na slušovické diskotéce

Kvůli loňskému neštěstí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku padla obžaloba. ČT to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně. Obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti čelí jeden muž a firma. Muži hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě peněžitý trest a zákaz činnosti. Případem se nyní bude zabývat Okresní soud ve Zlíně. Při tlačenici na schodišti, které vede do hudebního klubu, se loni v říjnu zranilo dvanáct lidí. Pět z nich skončilo v nemocnici, všichni pacienti byli nezletilí.
5. 9. 2023|

Policie obvinila tři lidi kvůli zřícení budovy v Praze, při kterém se zranili tři dělníci

Policie zahájila trestní stíhání tří lidí kvůli zřícení části rekonstruované budovy v centru Prahy v Mikulandské ulici, při kterém se přesně před pěti lety zranili tři dělníci. Uvedl to mluvčí pražské policie Jan Rybanský. Dozorové státní zastupitelství zatím nechce k obvinění sdělit žádné podrobnosti. U náročného zásahu se v červenci 2018 vystřídalo téměř 120 hasičů.
17. 7. 2023|

Policie obvinila jednoho člověka a firmu kvůli tlačenici na slušovické diskotéce

Policie stíhá jednoho člověka a firmu v souvislosti s loňskou tlačenicí na diskotéce ve Slušovicích na Zlínsku, při níž se zranilo osm mladých lidí, z toho pět skončilo v nemocnici. České televizi to sdělil Jan Zubek z Okresního státního zastupitelství ve Zlíně, který případ dozoruje. Osoby jsou stíhány pro přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Obviněnému člověku hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení, firmě zákaz činnosti a peněžitý trest.
26. 5. 2023|

Policisté výbuch v Hradci Králové vyšetřují pro podezření z obecného ohrožení

Policie vyšetřuje pondělní výbuch v centru Hradce Králové pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Nelegální činnost v budově vyloučila. Uvedla to na svém webu. V Hradci Králové na Dukelské třídě v pondělí odpoledne výbuch a požár poničily obchod v přízemí domu, ale i zaparkovaná auta a výlohy o dvacet metrů dál. Dva muži utrpěli popáleniny a záchranáři je přepravili do nemocnic v Praze a Hradci Králové. Hasiči z domu preventivně evakuovali osm lidí. O výbuch plynu podle nich nešlo.
16. 5. 2023|

Reportéři ČT: Likvidace sudů s toxickými látkami je v nedohlednu. S nástupem jara riziko požáru roste

Na Mostecku už několik let tiká časovaná bomba v podobě stovek tun zrezivělých sudů s extrémně hořlavými látkami na skládce Celio. Tam přitom nikdy skončit neměly. I přesto, že uložení sudů dnes policie vyšetřuje jako obecné ohrožení, toxické sudy leží na skládce dál. Politici a úředníci se totiž nedokáží domluvit na tom, jak je zlikvidovat. S nastupujícím jarem navíc riziko vznícení sudů stoupá. Pro Reportéry ČT natáčel Ondřej Golis.
5. 4. 2023|

Policie obvinila z obecného ohrožení muže, který loni ve Folmavě ohrozil dronem vrtulník záchranářů

Kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže, který loni ve Folmavě na Domažlicku vzlétl s dronem do dráhy startujícího vrtulníku letecké záchranné služby, z obecného ohrožení z nedbalosti. Vrtulník měl na palubě pacienta zraněného při dopravní nehodě. Obviněnému muži hrozí až dva roky vězení, stíhaný je na svobodě.
20. 2. 2023|

Policie vyšetřuje výbuch v Košťanech na Teplicku jako obecné ohrožení z nedbalosti

Policie vyšetřuje čtvrteční explozi v závodě v Košťanech na Teplicku jako obecné ohrožení z nedbalosti. Při výbuchu se vážně zranilo pět lidí. Firma dělá revize propan-butanových lahví.
10. 2. 2023|

Policie obvinila zaměstnance drah, měl namazat koleje olejovitou látkou

Policisté obvinili z obecného ohrožení v souvislosti s loňským potřísněním kolejnic olejovitou látkou na trati z Mostu na Moldavu muže z Lounska, zaměstnance drah. V pondělí o tom na webu informovala mluvčí teplické policie Ilona Gazdošová. Důvodem mužova činu byla podle kriminalistů nespokojenost s výměnou dopravce na této konkrétní trati.
6. 2. 2023|

Soud definitivně osvobodil strojvedoucího žalovaného za vykolejení vlaku u Mariánských Lázní

Strojvedoucí Radim Růžička, obžalovaný za zavinění nehody, při které v červenci 2019 vykolejil u Mariánských Lázní nákladní vlak s vápencem, nebude potrestán. Krajský soud v Plzni ho zprostil obžaloby a nevyhověl tak odvolání státního zástupce proti rozsudku chebského soudu, který strojvedoucího loni v srpnu osvobodil. Informovaly o tom servery Novinky a iDnes. Za obecné ohrožení hrozilo Růžičkovi až osm let vězení. Strojvedoucí vinu odmítal. Verdikt krajského soudu je pravomocný.
18. 1. 2023|

Za výbuch varny půjde muž do vězení jen na deset let, podle odvolacího soudu jej způsobil nedbalostí

Trest za explozi varny pervitinu v panelovém domě v Ostravě snížil odvolací soud ze čtrnácti na deset let. Vrchní soud tedy vyhověl odvolání a změnil kvalifikaci z úmyslného obecného ohrožení na nedbalostní trestný čin. Svůj verdikt zdůvodnil tím, že Karel Janáč nezpůsobil výbuch úmyslně. Exploze zranila šest lidí a narušila statiku pětipatrového domu. Škoda přesáhla 12 milionů korun.
14. 12. 2022|

Požár pečovatelského domu na Semilsku vyšetřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti

Požár domu s pečovatelskou službou v Libštátu na Semilsku policie vyšetřuje pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Při požáru zemřel sedmdesátiletý senior, k určení příčiny jeho smrti byla nařízena soudní pitva, uvedla krajská policejní mluvčí Adéla Fialová. Na místě jsou vyšetřovatelé, zjišťují příčiny požáru i rozsah poškození domu. Škody hasiči předběžně odhadli na deset milionů korun, číslo ale nemusí být konečné. Všichni senioři už jsou v náhradním ubytování v jejich rodinách nebo domovech v okolí.
10. 12. 2022Aktualizováno10. 12. 2022, 20:20|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Policie obvinila muže ze založení požáru hal v Mladé Boleslavi, škoda je téměř tři miliardy

Škoda po lednovém požáru hal v Mladé Boleslavi například se součástmi pro nová auta je téměř tři miliardy korun. Policie obvinila z jeho založení muže z Českolipska, hrozí mu až 15 let vězení, informovala ve středu na webu krajská mluvčí Vlasta Suchánková.
30. 11. 2022|

Škoda po výbuchu domu v Olšanech u Prostějova přesáhla dvanáct milionů

Škoda způsobená při červencovém výbuchu plynu v rodinném domě v Olšanech u Prostějova je předběžně vyčíslena na více než dvanáct milionů korun. V pondělí o tom informoval krajský policejní mluvčí Libor Hejtman. Podle informací ČTK se už potvrdilo, že šlo o úmysl, vyplývá to i ze změny právní kvalifikace. Případ nyní kriminalisté vyšetřují jako obecné ohrožení se sazbou osm až patnáct let. Původní kvalifikace byla obecné ohrožení z nedbalosti.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 14:22|

V domě v Praze 3 vybuchly páry po instalaci montážní pěny, dva muži mají popáleniny

V Soběslavské ulici v Praze 3 ve čtvrtek odpoledne v obytném domě vybuchly nahromaděné páry po instalaci montážní pěny. Dva muži jsou popálení na hrudníku a v obličeji. Z domu bylo evakuováno zhruba 20 lidí, zhruba po hodině už se ale mohli začít vracet domů. Řekli to mluvčí pražských hasičů Martin Kavka a Kateřina Suchánská a mluvčí pražských zdravotnických záchranářů Jana Poštová. Hasiči tak upřesnili původní informace o výbuchu plynu.
23. 6. 2022Aktualizováno23. 6. 2022, 19:43|

Reportéři ČT: Toxický odpad u Litvínova dál ohrožuje okolní vsi. Starostové nic netušili

Stovky tun toxického odpadu, extrémně hořlavých styrenových smol, nechali manažeři firmy Celio zahrabat na skládce u Litvínova. Nyní čelí obvinění z obecného ohrožení. Jak zjistili Reportéři ČT, toxický odpad v sudech ohrožuje okolní obce dál, přestože je měla firma zlikvidovat. Starostové dotčených obcí o riziku netušili.
17. 5. 2022|

Vyšetřovatelé mají podezření, že Mynářovu hospodu někdo zapálil úmyslně

Vyšetřovatelé mají podezření, že hospodu Na Srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kterou vlastní firma vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře, někdo zapálil úmyslně. Ve věci dosud nebyl nikdo obviněn, uvedl mluvčí Krajského státního zastupitelství v Brně Hynek Olma. Po požáru pracovala policie se třemi možnými verzemi jeho možného vzniku, a to nedbalostí, technickou závadou a úmyslným založením.
5. 5. 2022|

Mladoboleslavský požár zkomplikoval výrobu Octavií, škodovka jich odloží 16 tisíc

Víkendový požár v mladoboleslavských výrobních a skladovacích halách způsobil škodu přesahující dle předběžných odhadů miliardu korun. Mezi zasaženými podniky byl i dodavatel automobilky Škoda, která tak zatím odloží 16 tisíc nedokončených vozů, uvedl pro server HN.cz předseda odborů Jaroslav Povšík. Policisté vyšetřují požár jako obecné ohrožení z nedbalosti, nadále ale pracují se třemi verzemi. Nevylučují možnost úmyslného založení, variantou je i technická závada.
1. 2. 2022Aktualizováno1. 2. 2022, 14:46|

Při loňském rozesílání roušek seniorům porušila ministerstva ochranu údajů, uvedl iRozhlas

Ministerstva vnitra a práce porušila zákon o ochraně údajů při loňském hromadném rozesílání roušek seniorům či zdravotně handicapovaným, uvedl v pátek server iRozhlas.cz na základě informací Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ). Ministerstva pod vedením Jana Hamáčka a Jany Maláčové (oba ČSSD) loni v září, krátce před říjnovými krajskými volbami, nechala Českou poštou rozeslat balíčky s pěti rouškami a respirátorem do milionů domácností. Maláčová řekla serveru, že rozesílání mělo na starosti vnitro. Hamáček podle iRozhlas.cz na dotazy nereagoval.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 17:14|

Policie zadržela člověka podezřelého z výbuchu auta v Přerově. Hrozí mu až osm let

Policisté zadrželi osobu podezřelou z nastražení výbušného systému na autě v Přerově, uvedla ve středu přerovská policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zadrženého člověka obvinili z obecného ohrožení, hrozí mu až osm let vězení. Zaparkovaný VW transportér vybuchl v Sušilově ulici v pondělí, nikdo nebyl zraněn. Vůz byl jen několik dní označen novými firemními polepy, patří majiteli sportovního obchodu.
1. 9. 2021|

Policie vyšetřuje sobotní střet dvou vlaků na Prostějovsku jako obecné ohrožení

Sobotní srážku lokomotivy a osobního vlaku v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku vyšetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Kvůli vyšetřování okolností nehody také hledá cestující, kteří z místa střetu posléze odešli. Příčinou srážky byla pravděpodobně nedovolená jízda za návěstidlo. Dva lidé se při nehodě zranili, v místě nehody je stále omezen provoz.
3. 8. 2021|