TÉMA

Lidová strana

Sánchez složil přísahu jako španělský premiér, stal se jím už potřetí

Španělský premiér Pedro Sánchez v pátek dopoledne složil slavnostní přísahu před králem Felipem VI. na další funkční období. Podle deníku El País by měl Sánchez v příštích dnech představit členy své nové vlády. Lídrovi španělských socialistů ve čtvrtek podle očekávání vyslovila důvěru dolní komora parlamentu. V pátek se zároveň objevil apel bývalých vojáků, kteří vyzývají armádu k odstranění Sáncheze z funkce.
17. 11. 2023Aktualizováno17. 11. 2023, 20:12|

Sánchez bude znovu španělským premiérem, ve sněmovně získal těsnou většinu

Podle očekávání vyslovila dolní komora španělského parlamentu důvěru šéfovi socialistů Pedru Sánchezovi, který tak znovu bude premiérem a může sestavit vládu. Hlasovalo pro něj 179 zákonodárců, tedy těsná většina ve sněmovně o 350 členech. Proti bylo 171 poslanců, uvedly agentury.
16. 11. 2023Aktualizováno16. 11. 2023, 17:56|

Sánchez se dohodl s katalánskými separatisty. Podpoří jeho vládu výměnou za amnestii

Španělský premiér Pedro Sánchez uzavřel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamentu si tak definitivně zajistil dostatečnou podporu pro schválení své vlády, potvrdili zástupci Španělské socialistické dělnické strany (PSOE). Už minulý týden se Sánchez domluvil i s Republikánskou levicí Katalánska (ERC). Separatisty získal na svou stranu slibem, že předloží zákon o amnestii, která se má týkat lidí stíhaných za svou činnost na podporu katalánské nezávislosti.
9. 11. 2023Aktualizováno9. 11. 2023, 21:37|

Španělští socialisté po sečtení hlasů ze zahraničí přišli o jeden mandát

Španělští socialisté po sečtení volebních hlasů ze zahraničí přišli o jeden poslanecký mandát. Sestavení levicové koalice tak pro ně bude ještě obtížnější, než se po parlamentních volbách z minulého víkendu zdálo. Nyní by totiž potřebovali podporu radikálních katalánských separatistů, a ne jen aby se tito separatisté zdrželi hlasování, řekli analytici agentuře Reuters.
29. 7. 2023|

Španělské volby dopadly těsně. Levice ani pravice nemá jistou většinu

Ve Španělsku skončily předčasné parlamentní volby. Po sečtení téměř všech okrsků jsou síly vyrovnané a levicový ani pravicový dvojblok nemá jistou většinu. Klíčová tak zřejmě bude role uskupení hájících regionální zájmy.
23. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 00:02|

Favoritem španělských voleb jsou lidovci. Kritici se obávají, že do vlády přizvou krajní pravici

Už za tři dny čekají Španělsko předčasné volby. Rozhodl o nich v květnu socialistický premiér Pedro Sánchez. Průzkumy přitom dlouhodobě favorizují opoziční lidovce. Jejich kritici se obávají, že konzervativní strana by mohla vytvořit koalici s krajní pravicí. Ta by se dostala k moci poprvé od smrti fašistického diktátora Francisca Franca.
20. 7. 2023|

Novým rakouským kancléřem se stal Karl Nehammer. Je už třetím šéfem vlády za dva měsíce

Dosavadní lidovecký ministr vnitra Karl Nehammer složil v pondělí přísahu, a stal se třetím rakouským kancléřem za poslední dva měsíce. V čele vlády nahradil Alexandra Schallenberga, který úřad převzal teprve 11. října. Spolu s Nehammerem prezident Alexander Van der Bellen jmenoval do funkce také nové ministry, informovala agentura APA.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 21:47|

Desítky tisíc lidí protestují proti udělení milosti katalánským politikům

Desítky tisíc Španělů protestují v Madridu proti vládnímu plánu udělit milost dvanácti katalánským politikům, kteří byli odsouzeni kvůli neúspěšnému pokusu o vyhlášení nezávislosti regionu v roce 2017. Demonstranti považují pokus katalánských politiků za ohrožení národní jednoty, uvedla agentura Reuters.
13. 6. 2021|

Madridské volby ovládly pravicové strany. Šéf levicové Podemos kvůli tomu opouští politiku

Během úterních voleb v madridské autonomní oblasti zvítězila pravicová Lidová strana (PP), která více než zdvojnásobila své zastoupení v regionálním parlamentu. Nebude v něm ale mít absolutní většinu, vládnout tak bude zřejmě s podporou krajně pravicové strany Vox. V reakci na špatný výsledek voleb oznámil odchod z politiky radikálně levicový lídr Pablo Iglesias, jenž byl do března i místopředsedou španělské vlády.
5. 5. 2021|

Španělsko povolilo eutanazii pro občany a rezidenty. Zákon vadí církvi i pravicovým stranám

Španělský parlament ve čtvrtek definitivně schválil zákon o eutanazii. Pro novou legislativu se vyslovilo 202 poslanců z 350, proti hlasovalo 141 zákonodárců. Španělsko se tak stalo čtvrtou zemí v Evropské unii, která svým občanům umožní ukončit život za asistence lékaře. Schválení zákona patřilo mezi cíle levicové vlády premiéra Pedra Sáncheze, proti byly pravicové strany a katolická církev.
18. 3. 2021|

Španělsko odstranilo poslední sochu diktátora Franca

Poslední sochu diktátora Francisca Franca na španělském území v úterý odstranily úřady v severoafrické enklávě Melille. Franco Španělsku vládl po občanské válce mezi lety 1939 a 1975. V úterý si také poslanci připomněli čtyřicáté výročí pokusu o puč, který se nezdařil hlavně díky tehdejšímu králi Juanu Carlosovi I.
24. 2. 2021|

Katalánské volby vyhráli socialisté. Většinu v parlamentu ale drží separatisté

Volby do katalánského parlamentu vyhráli socialisté vedení bývalým ministrem zdravotnictví Salvadorem Illou. Ten prohlásil, že se hodlá ucházet o post katalánského premiéra, napsal španělský tisk. V parlamentu nicméně drží většinu strany žádající nezávislost Katalánska, které velice pravděpodobně socialistického kandidáta nepodpoří. Agentura Reuters uvedla, že hlasování bylo ukazatelem toho, jak si separatisté stojí v době, kdy je hlavním tématem pandemie covidu-19 spíše než snahy o odštěpení Katalánska od zbytku Španělska.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 11:29|

Španělsko jde volit. Katalánská krize posiluje extremisty

Španělé jdou v neděli počtvrté za čtyři roky volit parlament. Politici se totiž zatím nedokázali vyrovnat s koncem systému dvou dominantních stran umožňujícím jednobarevné vlády. Vytváření koalic se příliš nedaří a naděje na snadný vznik stabilního kabinetu nepanují ani tentokrát. Ostrý tón do kampaně vnáší nedávný dramatický vývoj kolem katalánského separatistického hnutí.
8. 11. 2019Aktualizováno10. 11. 2019, 09:47|

Španělé volí parlament. Tradičním stranám vyrostla silná konkurence

Španělé jdou už potřetí za necelé čtyři roky k parlamentním volbám. Podle průzkumů ani tentokrát nezíská žádná ze stran absolutní většinu. Povolební jednání tak budou nejspíš podobně složitá jako po dvou předchozích hlasováních. Ještě pár dnů před volbami byla až třetina voličů nerozhodnutá.
28. 4. 2019|

Španělská pravice vyšla do ulic. Tisíce lidí v Madridu brojily proti ústupkům separatistům v Katalánsku

Tisíce lidí požadovaly na demonstraci v centru Madridu konec levicové vlády, která své odpůrce pobouřila jednáním s katalánskými separatisty. Lídrům pravicových lidovců a strany Ciudadanos se nelíbí postup premiéra Pedra Sáncheze, který loni nastoupil do čela vlády se slibem, že se pokusí uklidnit napětí.
10. 2. 2019|