TÉMA

Lékařská péče

Nemocnice se chystají na prosinec. Splní-li lékaři své hrozby, bude jich chybět někde třetina, někde polovina

Nemocnice se připravují na možnost, že jim v prosinci bude chybět personál. Lékaři chtějí na protest proti pracovním podmínkám a výši platů přestat sloužit přesčasy. V nemocnicích je vypověděla asi polovina. Toho, co se stane v prosinci, se obávají také pacienti. Nejsou si jisti, zda jim nepropadne platnost předoperačních vyšetření a zda vůbec na jejich plánované zákroky dojde.
9. 11. 2023|

Bez ruských pasů lidé nedostávají lékařskou péči, popsal exilový starosta okupovaného Melitopolu

V Melitopolu funguje silné odbojové hnutí, které se zaměřuje na likvidaci ruské vojenské techniky a skladiště s vojenským materiálem, řekl tamní ukrajinský starosta Ivan Fedorov. Rusové podle něj vytvořili z města velkou vojenskou základnu a zároveň obyvatelé, kteří neutekli na západ, čelí tlaku, aby přijali ruské občanství a ruské pasy. Bez nich nemají přístup ani k lékařské péči.
18. 8. 2023|

Čína nově uznává nemanželské děti. Dosud se musely obejít bez vzdělání i lékařů

Čína zrovnoprávňuje svobodné matky a nemanželské děti. Jde o další ze snah úřadů zastavit prudký pokles počtu obyvatel v důsledku dlouholeté politiky jednoho dítěte. Nemanželské děti stejně jako ty, které se narodily jako druhé a další v pořadí, donedávna neměly nárok na vzdělání a lékaře. Jejich matky navíc úřady trestaly.
17. 3. 2023|

Ordinace Armády spásy se stará v Ostravě o lidi bez domova. Někteří nebyli u lékaře desítky let

Lidem, kteří skončili v Ostravě na ulici, a dalším v těžké situaci je již pět let k dispozici zvláštní lékařská ordinace. Provozuje ji Armáda spásy, která se tak snaží zprostředkovat lékařskou péči těm, kdo svého lékaře nemají, desítky let u žádného nebyli a často jim chybí i zdravotní pojištění.
7. 2. 2023|

Na třech kilometrech čtverečních žije sto tisíc lidí. Rohingští uprchlíci pět let bouchají na zavřené dveře

Před pěti lety rozpoutaly bezpečnostní složky v Myanmaru genocidu muslimských Rohingů. Stovky tisíc lidí musely zemi opustit, spousta z nich skončila v uprchlických táborech v Bangladéši. Tam se jim ale nedostává jídla, pitné vody ani zdravotní péče. Nemohou se ani začlenit do společnosti či posílat děti do bangladéšských škol. Tamní úřady uprchlíky nechtějí a občanství jim nechce dát ani vláda v Myanmaru.
26. 8. 2022|

Pražský magistrát nadále počítá s centrem pro bezdomovce u hlavního nádraží. Chystá jeho opravu

Pražský magistrát chce ještě letos zahájit úpravy okolí křižovatky U Bulhara, kde se pod magistrálou nachází denní centrum Naděje pro lidi bez domova. Město si k tomu nechalo vypracovat studii, kterou v pondělí projednali městští radní a schválili navržené změny. Vedle zlepšení samotného centra Naděje by výhledově měl na nynějším parkovišti vzniknout kulturní prostor s galerií. V plánu jsou i úpravy ulice U Bulhara a přilehlé křižovatky, která by měla být přívětivější pro pěší a cyklisty.
7. 2. 2022|

Plzeňská klinika otevřela ambulanci pro cizince. Ordinuje v ní ukrajinská lékařka

Kvůli jazykové bariéře a neschopnosti se domluvit někteří cizinci podle odborníků nechtějí v Česku chodit k lékaři, ačkoliv jsou nemocní. V Plzni pro ně teď otevřeli novou ambulanci. Můžou se v ní zaregistrovat všichni, kteří mají platné zdravotní pojištění.
24. 9. 2021|

„Je nepochopitelné, co se tam dělo,“ vypověděla matka chlapce, který po pooperačních komplikacích skončil v kómatu

Mnoha chyb se podle matky chlapce, který po operaci mandlí v Pardubické nemocnici před čtyřmi lety kvůli pooperačním komplikacím zůstal v takzvaném bdělém kómatu, dopustili zdravotníci nemocnice při zákroku i po něm. Matka v úterý vypovídala jako svědkyně před pardubickým soudem. Chyby podle ní nastaly při předoperačních vyšetřeních, operaci i řešení kritické situace při masivním krvácení dítěte několik dní po zákroku. Kvůli němu nemohl chlapec několik minut dýchat a má poškozený mozek. V té chvíli nemocniční personál podle ní fatálně selhal. Na případ upozornil Pořad ČT Infiltrace.
21. 9. 2021|

Ostravská fakultní nemocnice otevřela stomatologii, má pomoci s nedostatkem zubařů

Fakultní nemocnice Ostrava otevřela samostatné oddělení zubního lékařství. Sloužit bude pacientům, kteří budou během léčby potřebovat stomatologické ošetření, věnovat se budou i těm s handicapem. Zázemí také poslouží Ostravské univerzitě. Škola usiluje o otevření oboru zubního lékařství, který má do Moravskoslezského kraje přivést chybějící zubaře.
20. 8. 2021|

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj ohlásil hladovku

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj oznámil, že zahájil hladovku. Snaží se tak přimět správu věznice, aby mu umožnila adekvátní lékařskou péči. Vězeňská správa reagovala prohlášením, že se odsouzenému dostává potřebné lékařské péče.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 21:28|

Pětina pacientů nebere léky správně. Doktoři se ptají proč

Lékaři se ptají svých pacientů, proč neberou léky správně, čímž vstoupili do hlavní části projektu Týden adherence. Neochota řídit se pokyny doktorů vede ke zhoršení zdravotního stavu, častějším pobytům v nemocnicích a zdravotní systém stojí stovky milionů korun navíc. Příčiny nedisciplinovanosti českých pacientů se lékaři budou od pondělí snažit odhalit ve 150 ambulancích po celém Česku.
25. 3. 2019|

Na indických čajových plantážích jde o život. Pracují tam i ženy v pokročilém stupni těhotenství

Těhotné ženy riskují život, aby dodaly lidem čaj, uvádí americká televize CNN v reportáži z plantáží v indickém státě Ásám. V horku a silných deštích tam pracují třeba i ženy v pokročilém stupni těhotenství. Mnohdy jsou navíc odříznuté od lékařské péče a pod hrozbou trestů, pokud nesplní plán.
10. 2. 2019|