TÉMA

Léto

Česká ekonomika dál slábne, ve třetím čtvrtletí ztratila meziročně 0,6 procenta. Unijní HDP naopak mírně stoupl

Hrubý domácí produkt České republiky byl ve třetím čtvrtletí o 0,6 procenta nižší než loni. Byl také o 0,3 procenta nižší než v letošním druhém čtvrtletí. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu. Ekonomika v létě mírně zeslábla hlavně proto, že méně utrácely domácnosti, podle analytiků k tomu přispěl i útlum průmyslu. Zatímco česká ekonomika pozvolna klesá, celá Evropská unie je na tom lépe. Ve třetím kvartálu vzrostl její HDP podle odhadu Eurostatu meziročně i mezičtvrtletně o 0,1 procenta.
31. 10. 2023Aktualizováno31. 10. 2023, 12:43|

Hmyz si s podzimem neláme hlavu. Klimatická změna mu pomáhá množit se až do zimy

Listí na stromech pomalu žloutne, ale sršně asijské vesele dál bzučí, komáři tygrovaní bodali ještě na začátku října a ploštice zaplavily zahrady i domácnosti, upozornila francouzská tisková agentura AFP. Mnoho druhů hmyzu je tak zmatených změnami klimatu, že se ještě uprostřed podzimu rozmnožuje.
23. 10. 2023|

Severní polokoule má za sebou nejteplejší léto v historii, oznámili meteorologové

Letošní léto bylo na zemské severní polokouli nejteplejší v historii měření, uvádějí ve zprávě Světová meteorologická organizace (WMO) a program Evropské unie Copernicus. Letošní srpen byl nejen nejteplejším srpnem vůbec, ale také druhým nejteplejším měsícem v historii, a to po letošním červenci. Rekordní hodnoty zaznamenaly s průměrnou teplotou téměř 21 stupňů Celsia též oceány, jež pokrývají 71 procent zemského povrchu.
6. 9. 2023|

Teploty mají i v dalších dnech stoupat nad tropickou třicítku

Nejvyšší odpolední teploty v pondělí na většině území překročí 31 stupňů Celsia, informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v aktuální výstraze. Tropické počasí s maximálními teplotami kolem 33 stupňů má vydržet i v dalších dnech příštího týdne, vyplývá z předpovědi počasí. Místy se mohou objevit přeháňky i bouřky.
13. 8. 2023|

O víkendu se oteplí, vrátí se bouřky

O víkendu se sice teploty v Česku zase vyhoupnou nad tropickou třicítku, ale také se vrátí bouřky. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Tento týden byl zatím deštivý a chladný, s teplotami přes den i pod dvacet stupňů Celsia. Ve čtvrtek ráno se teploty v horských údolích přiblížily nule, uvedli meteorologové na Facebooku. V Horské Kvildě na Šumavě bylo naměřeno podle údajů ústavu kolem 04:00 pouze 1,4 stupně.
10. 8. 2023|

Medardova kápě letos kape dlouho. Za zimu a déšť může jet stream

Velmi teplé a často i suché počasí první poloviny letošního léta vystřídalo po 20. červenci počasí vlhčí a postupně také chladnější. Na většině území bylo zatím posledním tropickým dnem pondělí 24. července. Od té doby je ve střední Evropě chladno – pro spoustu lidí nečekaně.
9. 8. 2023|

Lidé během léta častěji řeší pas na poslední chvíli, vyzvednout se dá ale jen v Praze

V létě přibývá zájemců o výměnu nebo pořízení osobních dokladů. Kvůli cestám do zahraničí roste i počet žádostí o takzvané expresní pasy. Třeba když lidé na poslední chvíli zjistí, že je jejich doklad neplatný. Nový pas vystaví úřady do druhého dne, vyzvednout se ale dá jen v hlavním městě.
3. 8. 2023|

Sezona dovolených je v polovině. Lidé po Česku jezdí na kratší dobu a na poslední chvíli

Hlavní sezona dovolených je téměř v polovině. Oproti původním předpokladům míří do zahraničí více lidí, než uváděly průzkumy před létem. Trendy tuzemské dovolené jsou ale letos jasné, jsou to krátké pobyty a rezervace na poslední chvíli. Celková obsazenost v českých hotelích je podobná jako loni i přes růst cen. V srpnu by se mohla ještě mírně zvýšit. Lidé ale více šetří na vedlejších výdajích dovolené.
29. 7. 2023|

Mírně se ochladí, pak znovu bude přes třicet stupňů

Po mírném ochlazení budou teploty v příštích dnech stoupat. Zatímco ve čtvrtek se budou většinou pohybovat kolem 25 stupňů Celsia, v neděli znovu překonají tropickou třicítku a v pondělí vyšplhají až na 34 stupňů. Poté se zase ochladí. Nejvíc přeháněk a bouřek v nadcházejících dnech přinese pátek, v sobotu bude pršet méně a v neděli jen sporadicky. Vyplývá to z aktuální týdenní předpovědi počasí Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
20. 7. 2023Aktualizováno20. 7. 2023, 08:50|

Moravou a Slezskem prošly silné bouřky, na severozápadě Čech trvá velké riziko požárů

Východem Moravy a Slezskem prošly bouřky doprovázené přívalovými dešti a také prudkými nárazy větru. Ve tři hodiny odpoledne přestala platit výstraha před nimi, dál ale platí výstrahy kvůli riziku požárů. Nejdůraznější je na severozápadě Čech – v Ústeckém a Karlovarském kraji. V novém týdnu budou odpolední teploty dál šplhat k třiceti stupňům Celsia, ačkoli noci budou dle předpovědi již chladnější a dále budou Českem procházet srážky.
17. 7. 2023Aktualizováno17. 7. 2023, 20:00|

Teplotní rekordy padly třetí den v řadě, tropická byla i noc. Výstraha před vedry platí dále

I v pondělí padly v částech Česka teplotní rekordy, stalo se tak třetí den v řadě. Nejtepleji bylo v Plzni-Bolevci – 36,5 stupně Celsia. Meteorologové rovněž prodloužili výstrahu před vysokými teplotami do úterý, na východě země pak až do středy. Zároveň varovali před tím, že v pondělí odpoledne a večer hrozí v Česku silné bouřky. Mají být ale spíše lokální, proto nadále zůstává v platnosti i výstraha před rizikem vzniku požárů. Česko zažilo z neděle na pondělí tropickou noc, kdy teploty v některých místech neklesly pod dvacet stupňů. I to znamenalo na několika místech rekord.
10. 7. 2023Aktualizováno10. 7. 2023, 20:20|

Víkend přinese tropické teploty, v některých částech Česka hrozí požáry

Nadcházející víkend bude v Česku bez srážek a s tropickými teplotami. Stoupat budou postupně až k nedělním maximům kolem 33 stupňů Celsia. Ještě tepleji, ale už s bouřkami, bude podle předpovědi v pondělí. Maxima nad tropickou třicítkou meteorologové očekávají také v další části příštího týdne. Vyplývá to z týdenní předpovědi na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kvůli teplému a suchému počasí meteorologové vydali výstrahu před nebezpečím požárů, platí zejména pro západní polovinu Česka od pátečního poledne do pondělního večera.
6. 7. 2023Aktualizováno6. 7. 2023, 16:13|

Od gastronomie třeba k zemědělství. Nabídka brigád vzrostla, zájem studentů klesá

Nabídka brigád je letos vyšší než loni, uvádějí personální agentury. Brigádníky přes léto potřebují hlavně v cestovním ruchu, gastronomii nebo v zemědělství. Sehnat potřebný počet lidí je ale v mnoha provozech problém.
2. 7. 2023|

Poslední představení v kině Scala. Technici přes léto prověří statiku střechy

Poslední promítání v brněnském kině Scala mohli diváci navštívit v pátek. Po víkendu si budovu v centru města, ve které sídlí vedle kina také Divadlo Bolka Polívky, převezmou technici. Budou zkoumat statiku střechy. Na konci léta odborníci rozhodnou, kdy a jestli vůbec bude možné provozy obnovit.
1. 7. 2023|
Doporučujeme

Klimatické změny ohrožují budoucnost Chorvatska jako prázdninového ráje

Blankytně modré nebe, teplota vody 26 °C a vzduch 28 °C. Tak by mohla vypadat ideální představa turistů plánujících dovolenou v Chorvatsku o tamním počasí, která bývá podpořena sluncem zalitými záběry chorvatské krajiny, pobřežních promenád i pláží. Jenže i na Jadranu se začíná stále výrazněji projevovat změna klimatu, a to ve všech ročních obdobích, léto nevyjímaje. S ohledem na rostoucí intenzitu této změny lze očekávat i zvyšující se dopady na turisty a cestovní ruch. I Chorvatsko čeká další oteplení a nárůst extrémních projevů počasí.
29. 6. 2023|

Ústavní soud zrušil část vyhlášky, kterou loni v létě Příbram zkrátila noční klid

Ústavní soud zrušil část vyhlášky Příbrami o nočním klidu. Město loni o prázdninách posunulo každý pátek a sobotu noční klid z 22:00 na 23:00. Podle ministerstva vnitra tím vybočilo ze zákonem svěřené působnosti. Soud uvedl, že města ve vyhláškách sice mohou noční klid zkrátit, avšak jen pro jasně vymezená data, za konkrétním účelem nebo pro přesně stanovenou akci, a nikoliv plošně na všechny prázdninové víkendy. Starosta Příbrami Jan Konvalinka (za ANO) řekl, že pro město se nic nemění. Radnici je podle něj líto, že města nemají kompetenci vymezovat dobu nočního klidu podle potřeb svých občanů. Ministerstvo vnitra chce s obcemi o případné změně zákona jednat.
27. 6. 2023Aktualizováno27. 6. 2023, 19:44|

Sezona dovolených se blíží. Většina zájezdů je vyprodaných, nápor očekávají i kempy v Česku

Už jen několik dní zbývá do začátku prázdnin a řada lidí hned o víkendu vyrazí na dovolenou. Češi se letos chystají cestovat nejen do zahraničí, kam vyrazí více než polovina těch, kteří plánují dovolenou, ale také v tuzemsku. Oblíbili si třeba cykloturistiku, horské túry nebo návštěvy památek. Na hlavních tazích se tak dá ke konci týdne očekávat zvýšený provoz.
26. 6. 2023|

Dopravu v centru Jihlavy v létě ztíží opravy, ovlivní i MHD

Dopravu v centru Jihlavy v létě ztíží opravy vozovek i vodohospodářských sítí. Od 10. července bude nejméně týden zavřený vjezd na historické Masarykovo náměstí Znojemskou ulicí, kde se poslední roky pravidelně propadá část komunikace. Tato uzavírka bude mít dopad i na vedení MHD. Od 21. července bude omezený průjezd frekventovanou křižovatkou ulic Žižkova, Hradební a Dvořákova.
23. 6. 2023|

Českem prošly silné bouřky, zkomplikovaly dopravu i dodávky elektřiny

Kvůli silné bouři postupující z Německa do Česka absolvovali ve středu odpoledne hasiči v několika krajích dohromady stovky výjezdů. Na Vysočině museli kvůli počasí zasahovat na více než 140 místech, na jihu Čech bylo zásahů kolem 250. Celkem jich generální ředitelství hasičů ve středu k půl sedmé evidovalo přes 850. Na Opavsku silný vítr zničil desítku střech, další poškodil. Popadané stromy také na jihu či západě Čech omezily vlakovou dopravu.
21. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 07:47|

Slunovrat nastal ve středu odpoledne. Lidstvo na něm postavilo řadu svých nejslavnějších staveb

Ve středu 21. června v 16 hodin a 58 minut českého času nastal letní slunovrat a začalo tak astronomické léto. Toto datum hrálo zásadní roli v řadě kultur a právě slunovratu lidstvo vděčí za celou řadu nejvzácnějších památek.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 17:14|

Za dovolenou si letos Češi připlatí doma i v zahraničí

Při výběru letní dovolené budou muset Češi sáhnout hlouběji do kapsy. Meziročně zdražilo vstupné, jídlo i ubytování. Ceny dovolených v tuzemsku vzrostly dle Českého statistického úřadu v porovnání s loňským květnem o 17,8 procenta. Zatímco některé prázdninové destinace se plní, jinde mají obsazeno jen částečně. Lze proto očekávat, že někde provozovatelé ceny pobytů ještě budou upravovat. Letní dovolená podraží i ve Středozemí, v průměru asi o desetinu. Zatímco v Itálii, Španělsku nebo Řecku stouply ceny o šest až osm procent, v Chorvatsku je to až o čtrnáct. Finančně nejlépe v porovnání s uplynulým rokem tak vychází Bulharsko a Turecko, kde stojí dovolená zhruba stejně jako loni.
12. 6. 2023|

Jsou zde první předpovědi pro letošní léto. Jaké se čekají teploty a kolik má napršet?

Meteorologové vydávají první předpovědi letošního léta. Vyplývá z nich, že by mělo být i v České republice nadprůměrně teplo, zejména v červnu a srpnu.
29. 5. 2023|

Vyšší ceny neodradily. Kempy jsou na léto téměř plné

Kempy před hlavní sezonou hlásí velkou obsazenost. Některé z nich mají už teď téměř naplněné své kapacity na letní měsíce. Zájem je vysoký i přes citelné zdražování ubytování i občerstvení v areálech, potvrdily ČT oslovené kempy.
20. 5. 2023|

Silničáři v Brně zahájili přestavbu frekventované Bauerovy ulice. Má být širší a bezpečnější

Silničáři zahájili přestavbu části Bauerovy ulice v Brně okolo Riviéry, aby byla širší a bezpečnější. Ulice je součástí velkého městského okruhu. Město se nyní snaží zajistit v provizorních podmínkách stavby co nejpohodlnější přístup návštěvníků na přírodní koupaliště, kam v létě denně chodí tisíce lidí. Fungovat má speciální okružní autobusová linka z Mendlova náměstí a lidé budou moct parkovat okolo Quality Hotelu Brno Exhibition Centre včetně parkovacího domu. Snahou je také zpřístupnit 200 až 250 parkovacích míst u Anthroposu.
11. 4. 2023|