TÉMA

Ministerstva

Vláda podcenila podporu občanům, část je tak proti Ukrajincům, míní Havlíček. Ryzí pokrytectví, reagoval Kupka

Způsob, kterým vláda Petra Fialy (ODS) přistoupila k podpoře občanů v rámci ekonomického, energetického či sociálního prostředí, byl nedostatečný, řekl místopředseda sněmovny Karel Havlíček (ANO) v Událostech, komentářích. To podle něj vygradovalo ve značnou nespokojenost veřejnosti a její část se tak obrátila proti uprchlíkům z Ruskem napadené Ukrajiny. „To je ryzí pokrytectví,“ reagoval ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Vláda se podle něj dokázala vypořádat s vážnými energetickými hrozbami a pomohla tak i domácnostem.
10. 10. 2023|

Německo uvažuje o prodeji části hamburského přístavu Číně. Tajné služby varují, Scholz problém nevidí

Německá vláda řeší další ožehavé téma – prodej části přístavu v Hamburku. Vedení třetího největšího přístaviště v Evropě se na něm dohodlo s čínskou státní firmou. Před obchodem ale varují jak spolkové tajné služby, tak i několik ministerstev. Konečné slovo bude mít německý kancléř a bývalý starosta Hamburku Olaf Scholz. Rozhodnout musí do konce měsíce.
24. 10. 2022|

Úřady šetří na energiích. Ve sněmovně se bude topit kratší dobu, ministerstva rozšíří home-office

Se začátkem topné sezony začaly úřady zavádět úsporná energetická opatření. Vycházejí i z manuálu, který v létě schválila vládě. Zaměřují se hlavně na vytápění nebo svícení. Zároveň chtějí ministerstva více izolovat dveře nebo okna. Počítají s tím, že by mohla ušetřit i víc než dvacet procent ceny plynu nebo elektřiny.
10. 9. 2022|

Australský expremiér tajně řídil pět resortů, ministrům to „opomněl“ říct

Bývalý předseda australské vlády Scott Morrison během pandemie covidu-19 tajně převzal vedení pěti ministerstev. Podle agentury Reuters o tom informoval premiér Anthony Albanese, který to označil za „bezprecedentní pošlapávání demokracie“.
16. 8. 2022|

Ženy nejsou majetek. Taliban v nové vyhlášce otočil, mnoho práv přesto pomíjí

Vláda islamistického hnutí Taliban zveřejnila vyhlášku, podle níž ženy v Afghánistánu nemají být považovány za majetek a musí souhlasit se sňatkem. Dekret nicméně pomíjí přístup žen a dívek ke vzdělání nebo možnost pracovat mimo domov, poznamenala agentura Reuters. Některé přední Afghánky krok přivítaly, i ony však upozornily na nezodpovězené otázky. Taliban je od léta, kdy se dostal opět k moci, kvůli nedodržování ženských práv pod tlakem mezinárodního společenství.
3. 12. 2021Aktualizováno3. 12. 2021, 19:55|

Ukrajina mění čtyři ministry, Zelenskyj se podle agentury DPA obklopuje loajálními podřízenými

Ukrajinský parlament ve čtvrtek schválil změny v čele čtyř důležitých vládních úřadů, které navrhl prezident Volodymyr Zelenskyj. Poslanci potvrdili jmenování nových šéfů resortů obrany, pro návrat okupovaných území, strategických odvětví průmyslu a hospodářství. Uvolnění dosavadních ministrů Nejvyšší rada schválila ve středu.
4. 11. 2021|

Nová vláda dostává tvář. Lidovci by mohli mít resort práce, Piráti zase diplomacii

Dva týdny od voleb a dva týdny do plánovaného podpisu koaliční smlouvy diskutují expertní týmy SPOLU a PirátiSTAN o programu – vyjasňuje se ale už i rozdělení ministerstev a podle některých účastníků vyjednávání už je rozhodnuta i řada jmen. Na obranu by měla zamířit Jana Černochová z ODS, Černínský palác mohou obsadit Piráti.
23. 10. 2021|

Primátor Hřib řešil se starosty rozvoj severovýchodu Prahy

Primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a další zástupci Prahy se sešli se starosty městských částí na severovýchodě Prahy ohledně budoucího rozvoje oblasti. Podnětem ke schůzce byl plán premiéra Andreje Babiše (ANO) postavit v okolí metra Letňany sídlo pro 10 tisíc státních úředníků, projekt je ale stále ve fázi návrhu a na schůzce na něj přišla řeč jen okrajově. Politici to po schůzce řekli novinářům. Starostové dodají magistrátu své podněty a budou se s vedením města scházet pravidelně.
8. 2. 2019|