TÉMA

Šumpersko

Silnice u Hanušovic je po třech letech průjezdná

Hlavní silniční tah u Hanušovic na Šumpersku, který na začátku roku 2021 poničil rozsáhlý sesuv půdy, je po třech letech opět bez problémů průjezdný. Hejtmanství do opravy 440 metrů dlouhého úseku a vybudování opěrné zdi investovalo 103 milionů korun. Samotná stavba loni zabrala sedm měsíců, její příprava se ale kvůli jednání o případném pojistném plnění a následným námitkám ekologických aktivistů protáhla. Informoval o tom hejtman Josef Suchánek (STAN).
9. 1. 2024|

Obchvat Bludova je hotový. Uleví více obcím, otevře se v pátek

Nový silniční obchvat Bludova na Šumpersku, který je součástí dopravního napojení oblasti na dálnici D35, bude zprovozněn v pátek, odkloní hustou automobilovou dopravu z několika obcí. Stavba obchvatu na hlavním tahu I/44 ze střední části Olomouckého kraje do Jeseníků začala předloni v červnu a podle původního plánu měla skončit až příští rok, řekl ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
21. 12. 2023|

Na Šumpersku hořel autobus s desítkami cestujících, převážně dětí. Nikdo se nezranil

Olomoučtí hasiči v neděli před polednem likvidovali požár autobusu s přívěsem na kola poblíž Mírova na Šumpersku. Požár se výrazně rozšířil i do prostor pro pasažéry. V autobuse bylo jednačtyřicet cestujících, převážně dětí. Nikdo z nich nebyl zraněn, všichni se stihli dostat do bezpečí, uvedl mluvčí hasičů Olomouckého kraje Zdeněk Hošák. Cestující z místa přepravil evakuační hasičský autobus.
29. 8. 2021|

Lidé ze Šumperska se obávají kadmia. Vikantice proti skladu s toxickou látkou bojují zatím marně

Ve Vikanticích na Šumpersku stojí už několik desítek let sklad s toxickým kadmiem. Objekt plný nebezpečné látky budí u místních obavy, vedení obce proti skladu bojuje už od roku 2008, zatím ale neúspěšně. Nynější starosta Libor Sedlařík (SNK pro rozvoj Vikantic) teď hledá podporu u okolních měst a obcí, které by mohly být případným únikem nebezpečné látky ohroženy také.
27. 8. 2021|

Zámek Třemešek na Šumpersku už nechátrá. Od srpna v něm najdou bydlení senioři i lidé s postižením

Po mnoha letech chátrání se mění podoba i využití zámku Třemešek v Dolních Studénkách na Šumpersku. Stavba ze 16. století patřila před druhou světovou válkou židovské právnické rodině. Dcera majitelů byla jedním z dětí z Wintonova vlaku. Zámek, který výrazně poničil požár, nyní prochází kompletní rekonstrukcí, od letošního srpna by měl sloužit k bydlení seniorů nebo lidí s handicapem.
7. 7. 2021|

Na Šumpersku se volně pohybuje rys, který se nikoho nebojí. Napadá zvířata, lidem ale neubližuje

Zemědělce a chovatele dobytka i drůbeže v okolí Hanušovic na Šumpersku trápí volně žijící rys, který postrádá plachost. Na svědomí už má roztrhané jehně, téměř dvě desítky slepic, pro které vlezl i do kurníku. Troufl si i na stádo daňků ve výběhu. Lidé ho běžně vídají i přímo v obcích. Poprvé se v oblasti objevil asi před měsícem. S největší pravděpodobností přišel z Polska, kde byl vypuštěn v rámci projektu návratu rysa do volné přírody.
11. 6. 2021|

Začala oprava silnice přes Červenohorské sedlo. Dopravu řídí stavbaři i semafory

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo opravu severní části silnice přes Červenohorské sedlo v Jeseníkách. Komunikace, jejíž nejvyšší bod leží 1013 metrů nad mořem, potřebuje po třinácti letech vyměnit asfaltový koberec. Řidiči se tak musí připravit na komplikace, které souvisí s frézováním stávajícího povrchu. Devítikilometrový úsek se bude opravovat postupně.
30. 9. 2019|

Olomoucký kraj dá letos na paliativní péči téměř sedm milionů. Investovat chce i v příštích letech

Bezmála sedm milionů korun letos Olomoucký kraj rozdělí poskytovatelům paliativní péče o těžce nemocné a staré lidi na sklonku života. Tři nové dotační programy mají pomoci modernizovat dosud opomíjenou oblast sociálních služeb v Olomouckém kraji. V pondělí to uvedl hejtman Ladislav Okleštěk (ANO).
18. 2. 2019|