Silnice u Hanušovic je po třech letech průjezdná

Hlavní silniční tah u Hanušovic na Šumpersku, který na začátku roku 2021 poničil rozsáhlý sesuv půdy, je po třech letech opět bez problémů průjezdný. Hejtmanství do opravy 440 metrů dlouhého úseku a vybudování opěrné zdi investovalo 103 milionů korun. Samotná stavba loni zabrala sedm měsíců, její příprava se ale kvůli jednání o případném pojistném plnění a následným námitkám ekologických aktivistů protáhla. Informoval o tom hejtman Josef Suchánek (STAN).

„Opravená cesta je jednou z páteřních komunikací v oblasti Hanušovic. Proto byl tento projekt pro naše hejtmanství tak důležitý. Kvalitní dopravní infrastruktura je totiž jedním z předpokladů dalšího rozvoje severní části Olomouckého kraje,“ uvedl Suchánek.

Podle něj se oprava silnice v údolí řeky Moravy vymykala všem dosavadním dopravním stavbám v regionu. Bylo totiž nutné u svahu vybudovat opěrný systém a také posunout říční koryto. „Investice šla celá za Olomouckým krajem, protože jsme nebyli schopni uplatnit pojistné plnění ani dotaci,“ řekl Suchánek.

Silnice II/369 je důležitou dopravní tepnou v horském regionu, denně po ní projedou tisíce vozidel. U Hanušovic ji z jedné strany lemuje příkrý svah a z druhé teče řeka Morava. Právě tyto rizikové faktory podle Suchánka před třemi lety vyústily v sesuv svahu, který důležitou komunikaci zničil. Na opravu poté dohlížel i biologický dozor. Rybáři přemístili ryby žijící v řečišti poblíž opravované silnice. Stromy, které kvůli stavbě musely být pokáceny, nahradí nová zeleň v Hanušovicích.

Po sesuvu půdy v únoru 2021 stavbaři silnici provizorně opravili a v květnu 2021 byl zprovozněn jeden její pruh. Kyvadlovou dopravu řídily semafory. Loni v létě a v závěru roku byla silnice kvůli konečné opravě vždy na měsíc uzavřena a řidiči museli jezdit po objízdných trasách. Podle starosty Hanušovic Marka Kostky (Generace Y) poškozená silnice zkomplikovala život obyvatelům Hanušovic i okolních obcí a také místním firmám, které měly problémy v zásobování nákladními vozidly. „Tato stavba je proto pro nás velmi důležitá,“ uvedl Kostka.

Na opravu by podle něj měla v příštích letech navázat stavba stezky pro cyklisty a chodce z Hanušovic do Raškova podél silnice. „Jednáme o tom s krajem a začíná se to projektovat,“ podotkl Kostka.