TÉMA

Margrethe Vestagerová

Apple dostal od Evropské komise kvůli streamování hudby pokutu 1,8 miliardy eur. Bude se bránit

Americká technologická společnost Apple dostala od Evropské komise (EK) pokutu více než 1,8 miliardy eur (přes 45 miliard korun). Sankce je za to, že Apple bránil službám pro streamování hudby informovat uživatele o možnostech platby mimo svůj obchod App Store.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 15:21|

Už poosmé se odsouvá nástup zaměstnanců Liberty Ostrava do práce

Hutní společnost Liberty Ostrava opět o týden odložila návrat zaměstnanců do práce. Do zaměstnání od úterý nově nastoupí jen asi sto lidí do rourovny, řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Zaměstnanci jsou doma od loňského 22. prosince a jejich nástup firma každý týden odkládá, tentokrát už poosmé. Většina provozů v huti stojí, protože se Liberty stále nedohodla s firmou Tameh Czech na dodávkách energií. Také mluvčí Tamehu Patrik Schober řekl, že většina zaměstnanců této firmy zůstává doma.
19. 2. 2024Aktualizováno19. 2. 2024, 14:20|

Evropskou komisi opustili tři členové. Jourová povýšila, spekuluje se o ambicích von der Leyenové

Rok před koncem funkčního období se mění složení Evropské komise. Odešli už tři členové, například komisař pro klima Frans Timmermans se vrátil do nizozemské politiky. Zůstávající česká zástupkyně Věra Jourová tím naopak dostala na starost další agendu. Po evropských volbách v příštím roce vznikne Komise nová. Není vyloučeno, že znovu v čele s Ursulou von der Leyenovou.
12. 9. 2023|

Evropská komise vyšetřuje Microsoft kvůli spojení produktů Teams a Office

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat americkou softwarovou společnost Microsoft. Propojováním sady kancelářských nástrojů Office s aplikací pro videokonferenční hovory Teams může firma narušovat hospodářskou soutěž, uvedla ve čtvrtek komise. Ta má jako exekutivní orgán Evropské unie rozsáhlé pravomoci a může vyměřovat i vysoké pokuty.
27. 7. 2023|

Evropská komise navrhuje Googlu, aby přerušil podnikání s digitální reklamou

Evropská komise (EK) míní, že americká internetová společnost Google porušuje v Evropské unii pravidla hospodářské soutěže na trhu s digitální reklamou. Navrhla proto, aby firma část tohoto lukrativního byznysu prodala. Evropský orgán to ve středu uvedl v tiskové zprávě. Google s názorem EK nesouhlasí.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 21:42|

Evropská komise reaguje na subvence USA a Číny. Podpořit chce zelenou ekonomiku

Evropská komise (EK) chce firmám, které tvoří takzvanou zelenou ekonomiku, zjednodušit administrativu a urychlit přístup k financování jejich projektů. Oznámila to ve středu předsedkyně EK Ursula von der Leyenová, podle níž chce Brusel podpořit evropskou ekonomiku v reakci na masivní státní subvence, které svým firmám nabízejí hlavně Spojené státy a Čína. Některé unijní státy jsou však proti.
1. 2. 2023Aktualizováno1. 2. 2023, 20:08|

Nabíječky pro telefony či tablety se v EU sjednotí, schválili europoslanci

Evropský parlament v úterý učinil jeden z posledních kroků na cestě EU k zavedení jednotného nabíjecího řešení pro chytré telefony, tablety a další přenosná zařízení. Europoslanci podle očekávání schválili finální verzi směrnice, podle níž budou muset výrobci od podzimu 2024 používat výhradně standard USB-C. Návrh se týká také laptopů, na které se však sjednocení nabíječek začne vztahovat až na konci roku 2026.
4. 10. 2022Aktualizováno4. 10. 2022, 16:46|

Soud potvrdil pokutu Evropské komise pro Google za potlačení konkurence. Částku ale snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie ve středu z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy korun) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to ze středečního prohlášení soudu.
14. 9. 2022|

Evropská komise schválila státní podporu 7,5 miliardy korun České poště

Evropská komise (EK) schválila státní podporu České poště. Zamýšlených 7,5 miliardy korun jí v souladu s pravidly Evropské unie náleží jako náhrada za plnění povinnosti univerzální poštovní služby v letech 2018 až 2022. Komise to v pondělí uvedla v uveřejněném sdělení. Univerzální služba obsahuje například povinnost provozovat 3200 poboček nebo doručovat na všechny adresy v České republice každý pracovní den. Tyto služby jsou přitom ztrátové, proto je stát doplácí.
25. 7. 2022Aktualizováno25. 7. 2022, 12:59|

Evropská komise schválila Česku program na podporu zemědělců

Evropská komise v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu schválila České republice program státní podpory primárních zemědělských výrobců v objemu 20,2 milionu eur, tedy 500 milionů korun. Program je v souladu s dočasným krizovým rámcem státní podpory, který Komise přijala 23. března.
14. 7. 2022|

Ve Finsku spustili nejsilnější superpočítač v Evropě, řešit má největší otázky současnosti. Pracují na něm i Češi

Evropští výzkumníci získali prvotřídní nástroj pro pochopení složitých jevů, jako jsou například změny klimatu nebo aplikace umělé inteligence. K řešení nejsložitějších problémů současnosti jim pomůže superpočítač LUMI, který byl v pondělí slavnostně otevřen ve finském Kajaani. Jde o nejvýkonnější počítač v Evropě. Na jeho budování a provozování se podílí i české IT4Innovations, národní superpočítačové centrum, které je součástí Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava.
13. 6. 2022|

Evropská komise obvinila České dráhy a ÖBB. Tajnou dohodou prý dopravci poškodili RegioJet

Evropská komise obvinila České dráhy a rakouského železničního dopravce ÖBB, že uzavřeli tajnou dohodu o použitých osobních železničních vagonech, která poškozovala českého provozovatele RegioJet. Komise v pátek uvedla, že český podnik s rakouským uzavřely tajná ujednání s cílem narušit hospodářskou soutěž na trhu osobní železniční dopravy, oběma proto zaslala takzvané prohlášení o námitkách. Unijní úřady případ vyšetřovaly šest let. České dráhy odmítly, že uzavřely kartelovou dohodu. Majitel RegioJetu Radim Jančura avizoval, že si počká na konec vyšetřování a přihlásí se o náhradu škody.
10. 6. 2022Aktualizováno10. 6. 2022, 14:43|

EU se shodla na oslabení technologických gigantů. Budou muset důsledně kontrolovat obsah

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU se dohodli na nových pravidlech regulace obsahu na internetu. Velké technologické firmy, jako jsou Meta či Google, budou muset důsledněji kontrolovat obsah na svých platformách, a pokud bude v rozporu se zákonem, tak jej bezodkladně odstraňovat. Pakliže nezakročí dostatečně razantně, budou jim hrozit pokuty v řádu až miliard dolarů.
23. 4. 2022Aktualizováno23. 4. 2022, 10:46|

Rusko bude chtít za plyn pro Evropu už jen rubly, EU chystá povinné plnění plynových zásobníků

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. EU chystá povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu. Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, uvedla ve středu centrální banka. Na burze se neobchoduje od 25. února, což je den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun). Firma Nestlé v Rusku výrazně omezí aktivity, zmizí některé její produkty.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 19:06|

Evropská komise schválila odškodnění energeticky náročných firem z Česka za desítky miliard

Evropská komise (EK) ve středu České republice schválila režim částečného odškodnění energeticky náročných podniků za vyšší ceny elektřiny v objemu 1,4 miliardy eur (34,6 miliardy korun). Komise uvedla, že opatření je v souladu s pravidly EU pro poskytování státní podpory. Jde o odškodnění za vyšší ceny elektřiny, které firmám vznikly v důsledku nepřímých nákladů na emise v rámci systému EU pro obchodování s emisemi.
16. 3. 2022Aktualizováno16. 3. 2022, 14:43|

Brusel chce předejít dalšímu nedostatku čipů. Výrobu v Evropě podpoří miliardami eur

Evropská unie ve snaze snížit závislost na dovozu nedostatkových mikročipů uvolní 11 miliard eur (266 miliard korun) na podporu jejich vývoje v Evropě. Plán masivních subvencí klíčového technologického odvětví představila v úterý předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Podle Komise má návrh do konce desetiletí vyvolat investice v celkovém objemu přes 43 miliard eur (téměř 1,1 bilionu korun).
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:29|

Na české předsednictví čeká legislativa k osobním údajům, upozornila Vestagerová

Vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) v pondělí jednal s místopředsedkyní Evropské komise Margrethe Vestagerovou. Česko by se podle ní během svého unijního předsednictví v druhé polovině roku mělo zaměřit na schválení klíčové legislativy týkající se umělé inteligence a způsobu nakládání s osobními daty. Na tiskové konferenci Bartoš uvedl, že diskutovali i o elektronické identitě, kybernetické bezpečnosti nebo transatlantické spolupráci.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 16:58|

Pětice bank musí zaplatit 344 milionů eur. Evropská komise je potrestala za kartel

Evropská komise vyměřila pěti nadnárodním finančním institucím pokutu 344 milionů eur (8,7 miliardy korun) za kartel při obchodování s měnami. Největší švýcarská banka UBS ale pokutu platit nemusí, protože Komisi na existenci kartelu sama upozornila. Jinak by musela zaplatit 94 milionů eur.
2. 12. 2021|

Antimonopolní pokuta 2,42 miliardy eur pro Google platí, rozhodl unijní soud

Google neuspěl v antimonopolním sporu s Evropskou komisí. Tribunál Evropské unie zamítl odvolání internetového giganta proti pokutě 2,42 miliardy eur (přes 60 miliard korun), kterou Komise firmě vyměřila v roce 2017 za zneužívání dominantního postavení na trhu. Proti rozhodnutí se Google může odvolat.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 13:31|

Evropská komise vyměřila několika automobilkám za kartel pokutu 875 milionů eur

Evropská komise (EK) uložila čtyřem německým automobilkám pokutu 875 milionů eur (22,6 miliardy korun). Firmy Daimler, BMW, Volkswagen, Audi a Porsche podle komise vytvořily kartel, aby omezily vývoj a zavádění systémů kontroly emisí u osobních aut s naftovým motorem. Daimler se ale pokutě vyhnul, protože na existenci nezákonné spolupráce upozornil, uvedla komise. Volkswagen zvažuje, že se odvolá.
8. 7. 2021Aktualizováno8. 7. 2021, 12:28|

Evropská komise zahájila další vyšetřování Googlu, tentokrát kvůli digitální reklamě

Americká internetová společnost Google čelí dalšímu vyšetřování ze strany Evropské komise (EK). Tentokrát chce zjistit, zda firma neomezuje konkurenci na trhu technologií pro digitální reklamu. A to tím, že upřednostňuje vlastní služby pro on-line reklamu před konkurenčními vydavateli, zadavateli reklamy a podniky, které nabízejí podobné služby. Komise to uvedla v tiskové zprávě.
22. 6. 2021|

Evropská komise vyšetřuje, zda Facebook nezneužívá svého postavení na trhu reklamy

Evropská komise (EK) začala vyšetřovat, zda americká internetová společnost Facebook nezneužívá svého postavení na reklamním trhu. Komisi především zajímá, jak firma nakládá s daty zadavatelů reklamy a zda získané informace pak nezneužívá k tomu, aby jim konkurovala na trzích, kde sama působí. Komise to uvedla v tiskové zprávě. Jako příklad zmiňuje inzeráty uživatelů na nákup a prodej zboží.
4. 6. 2021|

Komise se bojí rozmachu čínských firem. Podnikům, které podporuje stát, chce omezit přístup k zakázkám

Státem podporované mimoevropské firmy budou mít zřejmě složitější cestu k veřejným zakázkám v zemích EU. Evropská komise ve středu představila návrh nových pravidel, která jí umožní podrobněji prověřovat a omezovat velké akvizice nebo účast ve veřejných tendrech. Unijní exekutiva přichází s opatřením především kvůli obavám z rozmachu čínských firem, které EU považuje za neférovou konkurenci vzhledem k jejich státním subvencím. Nová pravidla musí schválit členské státy i Evropský parlament.
5. 5. 2021|

Evropská komise obvinila Apple z porušování antimonopolních zákonů

Evropská komise (EK) v pátek obvinila americkou technologickou společnost Apple z porušování antimonopolních zákonů. Zaslala firmě seznam námitek a požaduje po ní, aby vysvětlila, jakým způsobem uplatňuje pravidla ve svém internetovém obchodě App Store. Komise má totiž podezření, že Apple zneužívá svého dominantního postavení na trhu streamování hudby tím, že zavádí restriktivní pravidla pro vývojáře. Americká firma, kterou už Brusel v minulosti trestal vysokými pokutami za jiné praktiky, vybírání poplatků od konkurence hájí.
30. 4. 2021Aktualizováno30. 4. 2021, 15:29|