TÉMA

Krakov

Změna jízdního řádu: Výluky poznamenají dopravu do Německa i přes Vysočinu, přibude nových vlaků

Jízdní řád pro rok 2024, který začíná platit už tuto neděli 10. prosince, není na českých kolejích nijak revoluční. Z pohledu cestujících přijdou největší novinky až později během příštího roku, kdy by se mělo postupně objevit výrazné množství nových vlaků pro dálkové i regionální spoje. Přesto ale není nový jízdní řád jen kopií toho starého. Na dvou tratích se střídají dopravci, mění se trasy některých dálkových vlaků a poněkud řídne provoz na vybraných lokálkách. Dopravu významně ovlivní také výluky. Až do března nepojedou každé pondělí mezistátní spoje do Německa, od března začne půlroční uzavírka hlavní trati na Vysočině.
9. 12. 2023|

Při neštěstí v polském dole zahynuli čtyři horníci

Čtyři horníci přišli o život při důlním neštěstí na jihu Polska, uvedla zpravodajská televize TVN 24 na svém webu. Havíři zahynuli, když odpoledne v dole Sobieski u města Jaworzno prasklo potrubí s vodou, dodala TVN 24 s odvoláním na báňské úřady. O čtyřech obětech v dole Sobieski informuje také polská tisková agentura PAP.
28. 11. 2023|

Poprvé v moderních dějinách je zubrů víc než 10 tisíc. V přírodě přitom vyhynuli před sto lety

Podle ochranářské organizace Česká krajina se poprvé v novodobé historii podařilo zubrům překonat hranici více než deseti tisíc zvířat. Největší evropský savec se podle nového vydání Mezinárodní plemenné knihy zubra evropského vyskytuje v počtu 10 536 jedinců. Významnému milníku je věnována mezinárodní konference „100 let záchrany zubra“, která se tento týden koná v polském Borku u Krakova.
7. 9. 2023|

V Polsku shořel autobus převážející pasažéry z Česka, nikomu se nic nestalo

Na dálnici u krakovského letiště Balice na jihu Polska v sobotu ráno vzplál a téměř úplně shořel autobus převážející 35 lidí z Česka. Nikomu se nic nestalo, uvedla televize Polsat na svém webu. Autobus podle televize TVN 24 převážel turisty z Česka, rovněž podle krakovského studia veřejnoprávní televize TVP byli v autobuse „čeští občané“. České ministerstvo zahraničí (MZV) událost potvrdilo a doplnilo, že cestující počkali na příjezd náhradního autobusu.
26. 8. 2023Aktualizováno26. 8. 2023, 18:47|
Doporučujeme

Vlak, nebo auto? Nejrychlejší bývá cestování po dálnicích, železnice vítězí spíše tam, kde nejsou

Auto je rychlejší – vlak pohodlnější (pokud se nerozbije vagon a nejede se ve staré „kožence“ nebo rovnou ve stoje). Taková rovnice sice leckdy platí, ale ne beze zbytku. Při cestování po Evropě, ale i po Česku se najdou destinace, kde je vlak výrazně rychlejší než auto, a to i za ideálních podmínek, kdy jsou silnice plně průjezdné. Kdo cestuje z Prahy do ciziny, ocení rychlost vlaku zejména při cestě na východ Slovenska a na sever Německa. Při vnitrostátním cestování obvykle platí, že má vlak výhodu hlavně tam, kde nevedou dálnice anebo vedou příliš velkou oklikou, takže auta ztrácejí rozhodující výhodu. Zkoumaná srovnání jsou zaměřená na hlavní města sousedních států a další velká města (Mnichov, Hamburk, Linec, Graz, Košice).
27. 4. 2023|

Začala demolice nového úseku D48. Betonová vrstva není kvalitní

Stavbaři musejí na budované dálnici D48 mezi Bělotínem na Přerovsku a Šenovem u Nového Jičína zbourat loni na podzim položený betonový pás v délce 2,5 kilometru. Betonová vrstva totiž podle odborníků nemá požadovanou odolnost vůči chemickému posypu používanému v zimě, což by výrazně zkrátilo životnost vozovky. Stavební firma Colas položí novou vrstvu betonu a Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) s ní jedná o tom, aby oprava neoddálila zprovoznění úseku. To je plánováno na konec roku. Informoval o tom mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava 2,5 kilometru D48 bude stát několik milionů korun a zaplatí ji stavební firma.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 13:49|

Polsko dusí smog. Špatná situace se týká zejména okolí velkých měst

Polsko se jako každou zimu dusí ve smogu. Na některých místech koncentrace škodlivin v ovzduší na přelomu roku překonaly rekordy. Špatná je situace zejména v okolí velkých měst. Důvodem je hlavně to, že stále velká část tamních domácností topí levnějšími a často neekologickými tuhými palivy.
17. 1. 2023|

Podezřelou zásilku na ukrajinském konzulátu policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Páteční incident s podezřelou zásilkou na ukrajinském konzulátu v Brně policie zatím vyšetřuje pro podezření z obecného ohrožení. Zjišťuje, kdo a proč ji poslal, uvedl v pondělí policejní mluvčí David Chaloupka. Ukrajinský konzulát v Brně v Barvičově ulici v pátek kvůli podezřelé zásilce asi na čtyři hodiny policisté evakuovali, výbušný systém nakonec nenašli. V balíčku byla mrtvá živočišná tkáň. Obdobná zásilka ten den dorazila i na ukrajinské velvyslanectví v Praze, podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí Oleha Nikolenka ji dostaly zastupitelské úřady i v dalších evropských městech. Uvnitř měly být zvířecí oči.
5. 12. 2022|

Některé polské školy nemají na vytápění. Peníze na energie chybí i kostelům

Některé vysoké školy v Polsku ve svých rozpočtech nenašly peníze na provoz přes zimu. Důvodem jsou vysoké ceny energií a především elektřiny. Zvažují proto on-line výuku nebo dřívější zkoušky. Obavy o svůj provoz mají i některé kostely.
27. 11. 2022|

Polští poslanci zamítli přísný potratový zákon. Interrupce měl trestat vězením

Polští poslanci zamítli zákon postihující interrupce, který označoval přerušení těhotenství za zabití a počítal s tresty vězení pro ženy, které by zákrok podstoupily, i pro lékaře. Trestným mohl být podle paragrafu dokonce i spontánní potrat. Proti se postavila i vládnoucí strana, která loni v zemi pomocí Ústavního soudu prosadila zpřísnění předpisů.
2. 12. 2021|

Chceme zůstat v Evropské unii. Proti rozhodnutí ústavního soudu protestovaly desetitisíce Poláků

V polských městech v neděli demonstrovaly desítky tisíc lidí. Do ulic vyšly vyjádřit nesouhlas s rozhodnutím ústavního soudu, který zpochybnil nadřazenost evropské legislativy nad polským právem. Demonstrující podpořili také setrvání Polska v EU. Protest svolal předseda nejsilnější opoziční strany, Občanské platformy, bývalý předseda Evropské rady a bývalý premiér Donald Tusk.
11. 10. 2021|

„Miluji tě, Evropo.“ Lidé v Polsku demonstrovali na podporu členství v Unii

Lidé v Polsku se v neděli vpodvečer sešli, aby ve městech po celé zemi demonstrovali na podporu členství své země v Evropské unii. Činí tak po nálezu ústavního soudu, podle něhož je polská ústava nadřazena předpisům Evropské unie, informují polská média. V nálezu ústavních soudců, které nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), vidí kritici poměrů předzvěst takzvaného polexitu, tedy odchodu Polska z EU. Země se zavázala unijní pravidla respektovat při vstupu do tohoto společenství.
10. 10. 2021Aktualizováno10. 10. 2021, 21:40|

Před 180 lety se prohnal první vlak Přerovem. Kromě oblaku páry přivezl i rozvoj průmyslu

Před 180 lety projel Přerovem první vlak. Souprava do města zamířila z Uherského Hradiště, cestu zdolávala dvě hodiny. Přerovské nádraží si díky tomu připsalo několik prvenství, například první elektrodynamické zabezpečovací zařízení v Rakousku-Uhersku. Kromě toho stavba železnice přilákala do města nové obyvatele i průmysl.
1. 9. 2021|

Tornádo zuřilo i v Polsku. Následky extrémních bouří pociťuje celá střední Evropa

Extrémní počasí působí problémy v řadě evropských zemí. Silné bouřky, které doprovázejí lijáky a místy krupobití, zasáhly Polsko. V Malopolském vojvodství tornádo poškodilo desítky budov, jeden člověk je zraněný. Jihozápad Německa postihly už ve středu večer silné bouřky spojené s lijáky a krupobitím. Voda zaplavila očkovací centrum v německém Tübingenu, v nedalekém Reutlingenu zranily kroupy o velikosti tenisových míčků pět lidí.
25. 6. 2021|

Skandinávie má podle evropské agentury nejčistší ovzduší. Nejhůře skončila v žebříčku polská města

Evropská agentura pro životní prostředí (EEA) sestavila žebříček čistoty ovzduší v evropských městech. Pracuje v něm s průměrnou koncentrací jemných prachových částic v minulých dvou kalendářních letech. V žebříčku je 323 míst starého kontinentu. Všechna sledovaná česká sídla se umístila ve druhé polovině žebříčku, například Praha je na 203. příčce těsně za Vídní, s koncentrací 12,4 mikrogramu jemných částic na metr krychlový. Nejčistší jsou skandinávská města, nejhůře si naopak vedla ta polská.
17. 6. 2021|

Německá policie prohledala letadlo Ryanair, které nečekaně přistálo v Berlíně

Na berlínském letišti v neděli večer neplánovaně přistálo letadlo společnosti Ryanair, které mířilo z Dublinu do Krakova. Stroj stojí na vzdáleném parkovacím stanovišti, kam přijelo několik policejních vozů. Policisté stroj prohledali za pomoci policejních psů. Okolnosti neplánovaného přistání jsou zatím nejasné, ale některá německá média podle agentury DPA informovala o možné bombě. Pasažéři mohli po několika hodinách pokračovat jiným letadlem v cestě.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 07:39|

V Polsku se otevřely restaurace i posilovny

Polsko zažívá první víkend s dalším výrazným rozvolněním. Otevřely se vnitřní prostory restaurací a kaváren nebo posilovny. V pondělí přejdou základní i střední školy z rotační výuky na prezenční. A turisticky oblíbené cíle v Polsku doufají, že vyrovnají ztráty z uplynulých měsíců.
29. 5. 2021|

Archeologové v Polsku našli pět tisíc let staré pohřebiště, využili také satelitní snímky

Obří, pět tisíc let starý komplex dlouhých mohyl a hrobů vyložených kameny se podařilo objevit v Polsku poté, co archeologové prověřili linie v obilí, které se objevily na satelitní fotografii. Informoval o tom zpravodajský server Live Science.
31. 3. 2021|

Německá televize se musí omluvit polským odbojářům. V seriálu je ztvárnila jako antisemity

Odvolací soud v jihopolském Krakově potvrdil předchozí rozsudek soudu nižší instance odsuzující německou stanici ZDF k omluvě někdejším bojovníkům polského odboje, které rozhořčilo antisemitské zpodobnění v seriálu o druhé světové válce. Verdikt je pravomocný, uvedla polská televize TVP na svém webu.
23. 3. 2021|

Řeholnice, kterou věznili nacisté i komunisté. Před sto lety se narodila Anna Magdalena Schwarzová

Přesně před sto lety – 14. března 1921 – se narodila příslušnice řádu bosých karmelitek Anna Magdalena Schwarzová. Náboženskou aktivistku, která se nebála církev kritizovat, věznili nacisté i komunisté. Během normalizace byla v kontaktu s disentem a spolupracovala s chartisty i Výborem na obranu nespravedlivě stíhaných.
14. 3. 2021|

Premiéři V4 podepsali memorandum k výročí vzniku skupiny, podle Matoviče čas její význam prověřil

Premiéři Polska, Česka, Slovenska a Maďarska se sešli na summitu v Krakově u příležitosti 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny. Vedle podpisu memoranda k výročí založení se věnovali zejména epidemii covidu-19 a průběhu očkování. Apelovali na EU, aby donutila farmaceutické firmy k plnění dodávek už objednaných vakcín. Schůzky s Mateuszem Morawieckým, Andrejem Babišem, Viktorem Orbánem a Igorem Matovičem se na krakovském hradě Wawel účastnil také předseda Evropské rady Charles Michel.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 15:56|

Prezidenti V4 hovořili o covidu a energetice, doufají v pokračování spolupráce

V rezidenci na polském poloostrově Hel skončil summit zemí Visegrádské skupiny (V4). Prezidenti Česka, Polska, Slovenska a Maďarska podle polského prezidenta Andrzeje Dudy hovořili zejména o problémech protikoronavirové vakcinace, očkovacích programech a klimatické politice.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:13|

Tisíce Poláků demonstrovaly proti vládě

Tisíce lidí se v polské metropoli sešly na demonstraci proti vládě vedené národně konzervativní stranou Právo a spravedlnost. Je to další z řady protestů, které se konají od doby, kdy polský ústavní soud rozhodl o dalším zpřísnění už tak omezujícího zákona o potratech. Demonstrace se navíc konala v den 39. výročí nastolení stanného práva, které zavedl tehdejší komunistický režim.
13. 12. 2020|

Krakov podepsal jako první středoevropské město dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb

Krakov se snaží regulovat trh s krátkodobými nájmy, který se v posledních letech v turisticky oblíbené destinaci vymykal kontrole. Podepsal dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb, a to jako první středoevropské město. Radnice má s poskytovatelem spolupracovat i na marketingu, což se nelíbí klasickým hotelům. Celou branži také tvrdě zasáhla pandemie.
26. 10. 2020|