TÉMA

Michigan

Přelomový rozsudek poslal na mnoho let do vězení rodiče střelce z americké školy

Soud v americkém Michiganu poslal na deset až patnáct let do vězení oba rodiče mladíka, který v roce 2021 zastřelil čtyři spolužáky. Uznání zodpovědnosti rodičů a jejich odsouzení je podle agentury Reuters v takovýchto případech výjimečné. Podle agentury AP je to dokonce první takový případ po masové střelbě ve škole.
10. 4. 2024|

Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy

Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|

Trump zvítězil na republikánském shromáždění v Idaho, ovládl i Missouri a Michigan

Bývalý americký prezident Donald Trump zvítězil v sobotu na republikánských volebních shromážděních ve státě Idaho, předtím vyhrál v Missouri a Michiganu. V neděli se konají primárky v hlavním městě Washingtonu, na které naváže 5. března takzvané superúterý. Svého rivala, úřadujícího demokratického prezidenta Joea Bidena, Trump v Severní Karolíně obvinil z toho, že vede spiknutí, které má svrhnout Spojené státy americké.
3. 3. 2024|

Další triumf hlavních rivalů. Biden a Trump s přehledem vyhráli primárky svých stran v Michiganu

Joe Biden a Donald Trump s přehledem vyhráli úterní primárky svých stran v americkém státě Michigan. Původní odhady médií potvrdilo v noci na středu sečtení drtivé většiny hlasů. Současný demokratický prezident a jeho republikánský předchůdce se stejně jako před čtyřmi lety nejspíše v listopadu znovu utkají v prezidentských volbách, předpokládají analytici.
28. 2. 2024|

Demokraté opět sází na Bidena. Překonat má Trumpa, věk i nevalnou popularitu

Američtí demokraté se drží hesla o tom, že vítězný tým se nemění. Prezident Joe Biden má cestu k nominaci volnou, seriózní rival se mu ve straně nepostavil. V minulých volbách zastavil Donalda Trumpa, což bude s největší pravděpodobností jeho úkolem i nyní. Vyvstávají ale otázky kolem jeho věku, nemluvě o nízké popularitě mezi Američany.
23. 1. 2024|

Pes pomohl zachránit život svého pána topícího se v ledové vodě jezera v Michiganu

Pes Ruby společně s policistou pomohl zachránit svého majitele, který se propadl ledem do jezera v Michiganu. Důstojník Bennetts, jenž byl k nehodě přivolán, se nejdříve snažil muži pomoci sám, ale kvůli stavu ledu se k němu nemohl dostat. Jednal však rychle, připnul záchranný disk na psí vodítko a řekl tonoucímu, aby Rubyho přivolal. Pes donesl disk až k němu a společnými silami se podařilo muže zachránit. Pětašedesátiletý Američan strávil ve vodě zhruba šestnáct minut a po ošetření v nemocnici byl propuštěn.
22. 1. 2024|

Sever Spojených států svírá mráz. Sněhová bouře připravila o elektřinu statisíce lidí

Americkým Středozápadem během noci na sobotu postupovala sněhová bouře, která podle monitorovacího serveru PowerOutage připravila o přístup k elektřině nejméně 368 tisíc odběratelů. Přiměla také aerolinky napříč celými Spojenými státy zrušit až 7600 letů, informovala agentura AP. Severní státy Montana, Severní Dakota i části Wyomingu se až do neděle budou potýkat s extrémně nízkými teplotami sahajícími až k minus čtyřiceti stupňům Celsia, napsal list The New York Times.
13. 1. 2024Aktualizováno13. 1. 2024, 19:30|
Doporučujeme

Sedmina lidí je závislá na průmyslově zpracovaném jídle. Má to závažné důsledky, varuje metastudie

Čtrnáct procent dospělých a dvanáct procent dětí má závislost na vysoce průmyslově zpracovaných potravinách, jako jsou například čokoládové tyčinky nebo slané brambůrky. Závislost se u nich projevuje podobně jako ta na drogách.
16. 10. 2023|

Sedmero republikánů se přelo o pozornost v druhé debatě. Trump ji opět ignoroval

Republikánští uchazeči o nominaci pro prezidentské volby se střetli v druhé televizní debatě. Donald Trump, který má ve straně jasně nejvyšší preference, se nezúčastnil a vyrazil do Michiganu. Bývalého šéfa Bílého domu za to kritizoval floridský guvernér Ron DeSantis i někdejší guvernér New Jersey Chris Christie, jenž Trumpa obvinil z toho, že se bál dorazit. Výtky mířily v debatě, která se točila mimo jiné kolem imigrace, ekonomiky či zdravotnictví, také na nynějšího prezidenta Joea Bidena.
28. 9. 2023|

Střelba v kampusu univerzity v Michiganu si vyžádala tři oběti

Tři lidé zemřeli a dalších pět utrpělo zranění v areálu Michiganské státní univerzity v USA při řádění střelce, který později obrátil zbraň proti sobě, informovala místní policie. Podezřelého identifikovala jako třiačtyřicetiletého muže bez známých vazeb na vysokou školu. Univerzitní kampus předtím prohledávaly stovky policistů, zatímco se vystrašení studenti ukrývali ve tmě, napsala agentura AP.
14. 2. 2023Aktualizováno14. 2. 2023, 21:13|

Nad Severní Amerikou se objevil další neidentifikovaný objekt. Spojené státy jej sestřelily

Armáda Spojených států sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.
12. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 00:00|

Biden připomněl druhé výročí útoku na Kapitol. Obránce ocenil medailemi

Americký prezident Joe Biden v pátek připomněl druhé výročí útoku na Kapitol, který 6. ledna 2021 napadli příznivci exprezidenta Donalda Trumpa nespokojení s výsledky voleb. Udělil také medaile 14 lidem, kteří se tehdy podíleli na obraně sídla Kongresu nebo jako úředníci či volení zástupci vzdorovali snahám Trumpových spojenců zvrátit výsledky hlasování.
6. 1. 2023|

Druhý z vůdců skupiny, která chtěla unést guvernérku Michiganu, dostal 19 let vězení

Druhého z vůdců ozbrojené skupiny, která plánovala únos michiganské guvernérky Gretchen Whitmerové a odpálení mostu v roce 2020, poslal soud na devatenáct let do vězení. Žalobci požadovali doživotní odnětí svobody. O trestu pro Barryho Crofta informovala agentura AP. První vůdce a Croftův spolupachatel Adam Fox byl odsouzen k šestnácti letům vězení.
28. 12. 2022|

Vůdce skupiny, která chtěla unést michiganskou guvernérku, dostal 16 let vězení

Vůdce skupiny, která v roce 2020 plánovala únos michiganské demokratické guvernérky Gretchen Whitmerové a odpálení mostu, byl odsouzen k 16 letům odnětí svobody, hrozilo mu až doživotí. O rozsudku nad Adamem Foxem informovala agentura AP. Druhý vůdce skupiny Barry Croft vyslechne rozsudek ve středu.
27. 12. 2022|

Google zaplatí téměř 400 milionů dolarů za neoprávněné sledování polohy uživatelů

Americká internetová společnost Google se dohodla, že zaplatí 391,5 milionu dolarů (přes devět miliard korun), aby urovnala obvinění ze strany 40 členských států USA, že používala nezákonné praktiky při sledování polohy uživatelů. Informoval o tom v pondělí úřad generálního prokurátora státu Michigan.
14. 11. 2022|

Referenda: Tři americké státy ochrání právo na potrat, dva povolí rekreační užívání marihuany

Obyvatelé amerických států Kalifornie, Vermont a Michigan si v referendech odhlasovali zakotvení práva na potrat do svých ústav. V Kentucky, které je považováno za republikánskou baštu, stále podle projekcí není jasné, zda se tuto iniciativu podařilo prosadit. V Montaně rozhodují o trestech pro lékaře za provedení potratu. Voliči v Marylandu a Missouri si v referendu odsouhlasili rekreační užívání marihuany a v několika státech také definitivní konec otroctví, které tam dosud bylo povoleno jako trest za zločin.
9. 11. 2022|

Velvyslankyně ve Švýcarsku Kateřina Fialková náhle zemřela

Ve věku 55 let v úterý v Bernu náhle zemřela velvyslankyně České republiky ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku Kateřina Fialková. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Podle české diplomacie patřila Fialková po sametové revoluci k vůdčím osobnostem, které přivedly Česko do mezinárodních organizací, a byla také první vysoce postavenou Češkou v Severoatlantické alianci (NATO), kde pracovala v kabinetu generálního tajemníka George Robertsona.
2. 11. 2022|

Jeden ze spiklenců, kteří chystali únos michiganské guvernérky, dostal čtyřletý trest

Americký soud ve čtvrtek vyměřil čtyřletý trest vězení Kalebovi Franksovi z Michiganu za spoluúčast na přípravě únosu guvernérky tohoto státu Gretchen Whitmerové. Franksovi hrozilo původně doživotí, k činu se ale přiznal a poskytl důležité svědectví, informoval server Axios.
7. 10. 2022|

Republikánský kandidát na prokurátora manipuloval s volebním přístrojem, uvádí Reuters

Republikánský kandidát na post generálního prokurátora v Michiganu patřil do skupiny, která získala neoprávněný přístup k volebnímu přístroji, když se snažila najít důkazy pro nepodložená tvrzení o podvodech šířená exprezidentem Donaldem Trumpem. Tvrdí to agentura Reuters na základě analýzy soudních podání a veřejně dostupných materiálů. Podle informací webu The Detroit News michiganská prokuratura v této souvislosti podezírá celkem devět lidí a připravuje půdu pro jejich formální obvinění.
8. 8. 2022|

Falešní volitelé, vydírání rodiny, zničená kariéra. Jsou známy další okolnosti dění po Trumpově volební prohře

Vyšetřovací výbor americké Sněmovny reprezentantů se v úterý zabýval dalšími výpověďmi o událostech na Kapitolu loni 6. ledna. Zaměřil se na představitele některých amerických států, kteří čelili po prezidentských volbách v roce 2020 tlaku ze strany prezidenta Donalda Trumpa, aby změnili výsledky voleb v jeho prospěch. Najevo vyšly například informace, které ukázaly roli republikánského senátora za stát Wisconsin Rona Johnsona při prosazování falešných Trumpových volitelů.
22. 6. 2022Aktualizováno22. 6. 2022, 16:01|

USA spustily nový urychlovač částic. Budou v něm vytvářet látky, o nichž věda zatím jen sní

Po desetiletích čekání byl 2. května v Michiganu slavnostně otevřen urychlovač za 942 milionů dolarů (v přepočtu asi 23 miliard korun). Experimenty na něm by měly zmapovat neprobádané oblasti krajiny exotických atomových jader a prozkoumat, jak hvězdy a výbuchy supernov vytvářejí většinu prvků ve vesmíru.
3. 5. 2022|

V Kanadě se covidem poprvé nakazil člověk od jelena. Varianta je vysoce zmutovaná

Kanadští vědci potvrdili vůbec první případ přenosu koronaviru z jelena na člověka. Varují, že je zapotřebí mnohem širšího dohledu nad volně žijícími zvířaty, aby se zabránilo vzniku dalších mutací a variant a jejich nepozorovanému šíření.
2. 3. 2022|

Spojené státy zaplavuje omikron, počet hospitalizací se blíží loňskému maximu

Ve Spojených státech pokračuje rychlý nástup koronavirové varianty omikron. Podle odhadů Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) už stojí za téměř všemi novými případy infekce. USA zaznamenaly další extrémně vysoký přírůstek a počet lidí hospitalizovaných s koronavirem se blíží rekordu z loňského ledna. Nemocnice však oproti předchozím vlnám epidemie hlásí menší podíl vážných případů. Prezident Joe Biden oznámil, že USA zdvojnásobí kontrakt na nákup léku paxlovid od firmy Pfizer. Podle vrchního vládního epidemiologa Anthonyho Fauciho by současná vlna mohla odeznít stejně rychle, jako přišla.
5. 1. 2022|

Pandemie ve světě: Izrael schválil čtvrtou dávku očkování, řada zemí hlásí nejvíc nakažených

Spojené státy ve čtvrtek zaznamenaly 484 377 nových případů nákazy nemocí covid-19. Podle serveru BNO News jde o nejvyšší denní přírůstek na světě. Italská vláda přitvrdí, například do MHD budou moci jen očkovaní a ti, kteří covid prodělali. Některé státy ale přes rychlé šíření varianty omikron zmírňují opatření, například Austrálie mění definici blízkého kontaktu, v Izraeli bude očkovaným po setkání s nakaženým stačit antigenní test. Blízkovýchodní země ale také nově schválila čtvrtou dávku vakcíny pro rizikové skupiny obyvatel.
30. 12. 2021Aktualizováno30. 12. 2021, 21:51|