TÉMA

Národní sportovní agentura

Šéf českého tenisu Kaderka zůstává ve vazbě, soud zamítl jeho stížnost

Prezident Českého tenisového svazu (ČTS) Ivo Kaderka zůstane ve vazbě, kde je od konce února kvůli tomu, aby případně nemohl ovlivňovat svědky v kauze podvodů se sportovními dotacemi. Pražský městský soud ve čtvrtek zamítl Kaderkovu stížnost, oznámil funkcionářův advokát Michal Sýkora před pankráckou věznicí, kam si přijel ověřit, zda jeho klient nebude propuštěn na svobodu.
11. 4. 2024|

Rozsah obvinění překvapil i blízké Kaderkovy spolupracovníky, říká šéf sportovní agentury. O další podpoře tenisu jedná

Myslím, že rozsah obvinění překvapil i blízké spolupracovníky Iva Kaderky a předpokládám, že osobní odpovědnost bude vyvozena, prohlásil v pořadu Události, komentáře, předseda Národní sportovní agentury Ondřej Šebek v souvislosti s podvody se státními dotacemi v Českém tenisovém svazu. Reportér ČT Dalibor Bártek, který se kauze věnuje, zmínil, že zjištěná trestná činnost a škoda zhruba patnáct milionů korun může být pouze začátkem.
27. 3. 2024|

NSA odhalila nedostatky v hospodaření tenisového svazu, vyzve ho k vrácení části peněz

Národní sportovní agentura (NSA) odhalila při kontrole vážné nedostatky v hospodaření Českého tenisového svazu s prostředky ze státního rozpočtu. Prozatímní vedení svazu pověřila nápravou, s organizací zahájí správní řízení a vyzve ji k navrácení části dotace. NSA o tom informovala na svém webu.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 15:20|

Vysočina Arena se otevřela v novém hávu, čeká ji biatlonový šampionát

Premiér Petr Fiala (ODS) otevřel zrekonstruované Národní sportovní centrum Vysočina Arena v Novém Městě na Moravě. První velkou akcí v areálu zmodernizovaném za zhruba půl miliardy korun bude od 7. do 18. února mistrovství světa v biatlonu.
29. 1. 2024|

Rusů a Bělorusů budou na olympiádě zřejmě jen jednotky, bojkot není namístě, myslí si šéf Národní sportovní agentury

Kritéria pro označení neutrálním sportovcem podle předsedy Národní sportovní agentury Ondřeje Šebka splní jen nízký počet Rusů a Bělorusů. Na příštích olympijských hrách v Paříži jich tak podle něj budou pouze jednotky. Případný bojkot Her českými sportovci tak není namístě, je prakticky vyloučeno, že by Moskva mohla olympiádu využít ke své propagandě, prohlásil v pořadu Události, komentáře.
12. 12. 2023|

Lužánecký bazén se otevírá veřejnosti. Oprava areálu stála 444 milionů

Modernizovaný a rozšířený plavecký komplex za Lužánkami v Brně se v pondělí odpoledne otevře veřejnosti. Práce za 444 milionů korun zahrnovaly přístavbu k nynějšímu stadionu, ve které vznikly dva bazény, větší pětadvacetimetrový s osmi drahami a menší šestnáctimetrový pro děti. Stavbaři také opravili strop a osvětlení v původním padesátimetrovém bazénu a upravili vstup a blízké okolí.
6. 11. 2023|

Dotace na podporu sportu ministerstvo asi nesníží, proti škrtům se vymezily svazy

Ministerstvo financí nejspíše ustoupilo od plánu v příštím roce výrazně seškrtat státní dotace na podporu sportu, zjistila ČT. Návrh rozpočtu na rok 2024, který vláda dostala koncem srpna, počítal s omezením peněz asi o čtvrtinu. Nakonec by ale Národní sportovní agentura měla hospodařit zhruba se stejnou sumou jako letos, tedy bezmála sedmi miliardami. Proti návrhu ministerstva financí protestovaly sportovní svazy. Upozornily na to, že výrazné snížení výdajů by mohlo vést i k ukončení činnosti některých klubů. Zároveň varovaly před zhoršením fyzické kondice dětí.
20. 9. 2023|

V Brně začala stavba multifunkční arény za šest miliard. Nebudou peníze na další projekty, tvrdí opozice

Na brněnském výstavišti začala výstavba multifunkční haly Arena Brno za skoro šest miliard korun. Hala je největším strategickým projektem města, má pojmout 13 tisíc diváků a sloužit primárně hokejové Kometě, ale i pro pořádání různých akcí. Primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) označila začátek stavby za nejvýznamnější den v její politické kariéře. Premiér Petr Fiala (ODS) ocenil velké cíle Brna.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:55|

Teď fotbalisté ano, nedávno tenistka ne. Hledá se cesta, jak řešit sportovní účast Rusů a Bělorusů

Díky mimořádnému schválení víz pro tři ruské a jednoho běloruského fotbalistu mohou tito hráči kazachstánského klubu Tobol Kostanaj nastoupit proti Plzni. Původně měli zákaz přicestovat a jejich tým hrozil bojkotem utkání. Vláda ale vydala usnesení, podle kterého do Česka můžou. Před měsícem přitom ruská tenistka do Prahy na mezinárodní turnaj nesměla. Situaci kolem startu ruských a běloruských sportovců jak na českém území, tak i na mezinárodních turnajích se věnovalo večerní vysílání ČT24.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:21|

Na tenisovém turnaji v Liberci startují dva Rusové. Policie je může vyhostit

Zatímco tenisový turnaj WTA v Praze začal bez hráček z Ruska a Běloruska, kvalifikaci challengeru v Liberci v neděli rozehráli ruští tenisté Kirill Kivatcev a Děnis Klok. Ředitel turnaje Tomáš Trsek pro iDNES.cz uvedl, že pořadatelé po sobotním rozlosování informovali Národní sportovní agenturu a v současnosti spolupracují s cizineckou policií.
30. 7. 2023Aktualizováno30. 7. 2023, 19:52|

Po dlouhém sporu o bazén schválilo liberecké zastupitelstvo jeho plnou rekonstrukci

Zastupitelé Liberce ve čtvrtek definitivně schválili více než miliardovou modernizaci a rekonstrukci městského plaveckého stadionu. Pro hlasovalo 26 z 35 přítomných zastupitelů. Přestavbu považuje část opozice za zbytečně nákladnou, a neúspěšně navrhovala, aby rekonstrukci město provedlo po etapách a v menším rozsahu.
29. 6. 2023|

Senát bude nejspíš vybírat třetinu členů rad České televize a Českého rozhlasu, řešil i Českou poštu

Senátoři ve středu kývli na posílení role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Ten by dle novely měl získat právo využívat policejní odposlechy při vyšetřování zakázaných dohod. Zákonodárci v horní komoře schválili rovněž novelu, podle níž budou volit třetinu členů rad České televize (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo). Senát také zvolil pětici členů dozorčí komise Národní sportovní agentury a podpořil transformaci České pošty.
21. 6. 2023Aktualizováno21. 6. 2023, 19:04|

Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény

Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.
20. 6. 2023|

Novela zákoníku práce chce zlepšit pozici dohodářů. Upravuje i náhrady za home office

Práce na dohodu by měla být pro takto zaměstnané předvídatelnější a nově by měli mít také za určitých podmínek nárok na dovolenou. Vyplývá to z návrhu úpravy zákoníku práce, kterou ve středu schválila vláda. Lidé, kteří pracují z domova, by mohli od zaměstnavatele dostávat paušál na náhradu nákladů. Rodiče s dětmi do devíti let by měli mít nárok na kratší úvazky či práci na dálku.
5. 4. 2023|

Ruský sportovec nesmí reprezentovat Česko. Válku Putinova režimu přitom odsoudil

Rus Stepan Knyshov žije v Česku už čtyři roky. Českou republiku úspěšně reprezentuje v bojových uměních, což mezinárodní pravidla umožňují. V taekwondu se dokonce v českých barvách stal evropským šampionem. V době války na Ukrajině ale na mezinárodní závody nesmí, přestože s postupem režimu ruského prezidenta Vladimira Putina nesouhlasí.
24. 3. 2023|

Novou jihlavskou arénu postaví firma z Olomouce za 1,9 miliardy korun

Horáckou multifunkční arénu (HMA) v Jihlavě postaví olomoucká firma GEMO, která podala ve výběrovém řízení nejnižší nabídku v hodnotě 1,909 miliardy korun bez DPH. O stavbu mělo zájem pět uchazečů, uzavření smlouvy s vybraným dodavatelem schválila rada města ve čtvrtek, oznámil primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS). Účastníci ještě mají patnáct dní na odvolání. Pokud bude možné stavbu arény zahájit na přelomu června a července, měla by být dokončena do září 2025.
3. 3. 2023Aktualizováno3. 3. 2023, 11:42|

Česko odmítá bojkot olympijských her. Chce tlačit na vyloučení Rusů, oznámil Lipavský

Bojkot olympijských her v Paříži v roce 2024, pokud by tam startovali ruští a běloruští sportovci, odmítá nejen Český olympijský výbor (ČOV), ale také Národní sportovní agentura (NSA) a ministerstvo zahraničí. Shodli se na tom jejich vedoucí představitelé na společné schůzce, informoval ministr Jan Lipavský (Piráti). Vedoucí představitelé českého sportu i vláda hodlají udělat maximum pro to, aby přiměli Mezinárodní olympijský výbor vzdát úvahy o umožnění startu sportovců ze zemí, které už bezmála rok útočí na Ukrajinu.
10. 2. 2023Aktualizováno10. 2. 2023, 22:55|

Poslanci podpořili úpravu podpory uprchlíků z Ukrajiny. Humanitární dávka by mohla být adresnější

Poslanecká sněmovna v úterý v prvním kole hlasování podpořila vládní návrh úprav podpory válečných uprchlíků z Ukrajiny. Na úvod jednání také poslanci schválili upravenou novelu o změně řízení Národní sportovní agentury (NSA). Dolní komora souhlasila s předlohou, kterou s úpravami vrátil Senát. Dojde tak k omezení pravomoci Národního rozhodčího soudu pro sport. Zákon také zprostí obce povinnosti zpracovávat plány rozvoje sportu.
7. 2. 2023Aktualizováno7. 2. 2023, 19:13|

Olympiádě hrozí bojkot. Mnozí nechtějí soutěžit s Rusy, jejichž země vede agresivní válku

Některé státy hrozí, že budou bojkotovat letní olympijské hry v Paříži v příštím roce. Reagovaly tak na oznámení Mezinárodního olympijského výboru (MOV), že by na Hrách mohli startovat sportovci z Ruska a Běloruska. O bojkotu mluví Ukrajina či Lotyšsko, další státy plán MOV kritizují. Naopak Spojené státy ho neodmítly. Český olympijský výbor bojkot vyloučil. Česká diplomacie označila úvahy o účasti Rusů a Bělorusů na Hrách za překvapivé, stejně se vyjádřil předseda Národní sportovní agentury (NSA).
3. 2. 2023Aktualizováno3. 2. 2023, 22:02|

Jan Svatoň bude ústavním soudcem. Senát potvrdil jeho nominaci

Ústavní soud bude na několik měsíců opět kompletní. Senát schválil nominaci Jana Svatoně na místo, které koncem předminulého roku uvolnila Kateřina Šimáčková. Senátoři také volili členy úřadu pro dohled nad politickými stranami. Dopoledne podpořili předlohu o spolupráci ministerstva financí s Evropským úřadem pro boj proti podvodům (OLAF), do sněmovny naopak vrátili s pozměňovacími návrhy novelu, která má změnit fungování Národní sportovní agentury.
25. 1. 2023Aktualizováno25. 1. 2023, 17:18|

Brno podepsalo smlouvu na multifunkční halu za 4,4 miliardy. Stavba ještě čeká na evropskou dotaci

Brno podepsalo se zástupci firmy Hochtief CZ smlouvu na stavbu multifunkční haly na výstavišti za 4,4 miliardy korun. Stavba začne ale až na základě toho, jestli Evropská komise (EK) schválí možnost finanční podpory na stavbu ze strany veřejných zdrojů. Rozhodnutí má padnout v prvním pololetí. V případě neschválení může Brno od smlouvy bez sankce odstoupit. Na stavbu haly s kapacitou více než 13 tisíc diváků přispěje stát, kraj i město, které má obecně na investice předjednané dva úvěry ve výši až 4,5 miliardy korun.
16. 1. 2023Aktualizováno16. 1. 2023, 15:06|

Jihlava příští rok kvůli stavbě arény výrazně navýší výdaje

Jihlava počítá příští rok s celkovými výdaji za 2,28 miliardy korun. Proti rozpočtu schválenému pro letošek to je o polovinu vyšší částka. Mezi chystanými investicemi je největší položkou stavba Horácké multifunkční arény, na niž je vyčleněno 800 milionů korun. U ročních příjmů očekává radnice nárůst o 27 procent na více než 1,8 miliardy korun. Rozpočtový deficit ve výši 450 milionů korun bude pokrývat pomocí úvěru, který má vyjednaný na arénu.
20. 12. 2022|

Postavit malou solární elektrárnu bude snazší. Poslanci v prvním kole také podpořili novelu stavebního zákona

Sněmovna schválila změny v řízení Národní sportovní agentury, která rozděluje sportovní dotace. Poslanci také podpořili změnu, díky které by stavby malých elektráren z obnovitelných zdrojů s výkonem do 50 kilowattů už nemusely potřebovat povolení stavebního úřadu. Podle novely nebudou potřebovat ani licenci Energetického regulačního úřadu. Dosud nebylo povolení potřeba jen u elektráren do deseti kilowattů. Sněmovna v úvodním kole také podpořila vládní návrh, který ruší Nejvyšší stavební úřad a čistě státní stavební správu. Zachovává stavební úřady na obcích.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 18:15|

Doba bude těžká, ale dá se přežít, říká nový šéf Národní sportovní agentury Šebek

Doba bude těžká, ale je to stav, který se dá přežít, uvedl v pořadu Interview ČT24 nový předseda Národní sportovní agentury (NSA) Ondřej Šebek v souvislosti s nárůstem cen energií. Dodal, že naštěstí se zastropování cen energií, které schválila vláda, týká všech sportovních prostředí. Podotkl rovněž, že by rád zahájil diskusi, jak přivést komerční sféru k podpoře sportu, a řešit by se podle něj měl i výběr sportů, které se budou podporovat na špičkové úrovni.
10. 12. 2022|