TÉMA

Eurovia CS

Začala oprava magistrály mezi Nuselským mostem a Táborskou. Tvoří se zácpy

Pražští silničáři zahájili rekonstrukci severojižní magistrály ve směru z centra, a to v úseku od Nuselského mostu ke křížení s Táborskou ulici. Dopravní omezení na místě potrvají do 17. prosince. Dělníci při opravě vymění povrch vozovky. Vyplývá to z informací zveřejněných na magistrátním webu opravujeme.to, kde řidiči najdou podrobnosti o dopravních omezeních. Oprava bude stát 21,5 milionu korun bez DPH a pro Technickou správu komunikací (TSK) ji realizuje Eurovia CS. Ve směru do centra opraví TSK silnici v příštím roce.
1. 11. 2023|

Opravy D1 u Mirošovic skončily o měsíc dřív. ŘSD zaplatilo přes 8 milionů za uspíšení prací

Rozsáhlé opravy dálnice D1 mezi Všechromy u Prahy a Mirošovicemi jsou u konce, od nedělního odpoledne by měl být úsek mezi 16. a 21. kilometrem bez omezení průjezdný. Práce začaly loni na podzim a vyžádaly si přes čtyři sta milionů korun bez DPH. Původně měly skončit o měsíc později, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) připlatilo osm a půl milionu korun za jejich uspíšení.
20. 10. 2023|

Zvlněná D1 v Ostravě prochází opravou. Stát uplatnil reklamaci

Silničáři opravují více než dvoukilometrový úsek zvlněné dálnice D1 v Ostravě, doprava je tam svedena do jednoho pruhu. Jde o další z částí dálnice D1, na kterých se objevily problémy hned po jejich dokončení před více než deseti lety. Stát za opravu nezaplatí nic, na své náklady ji dělají firmy, které dálnici stavěly.
18. 10. 2023|

Kraj se státem zahájil stavbu sítí pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny

Královéhradecký kraj ve spolupráci se státem zahájil na Rychnovsku výstavbu infrastruktury pro rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny za 670 milionů korun. Ministerstvo průmyslu a obchodu na to poskytne dotaci 410 milionů. Hotovo by vše mělo být do konce roku 2025, řekli představitelé kraje. Cílem je napojit průmyslovou zónu na dopravní a technickou síť a zlepšit dopravu na silnici I/14 mezi Solnicí a Rychnovem nad Kněžnou. Je to součást investic státu a kraje do veřejné infrastruktury v regionu zóny Solnice-Kvasiny, ve které má největší továrnu Škoda Auto.
9. 10. 2023|

Obchvat Loun je hotový. Do konce roku se má otevřít i další úsek D7 na obchvatu Chlumčan

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zprovoznilo dostavbu obchvatu Loun. Nový úsek dálnice D7 má výrazně zvýšit bezpečnost a plynulost dopravy v místě, kudy každý den projede téměř 13 tisíc aut. Premiér Petr Fiala (ODS) očekává od dostavby celé dálnice také zlepšení spojení na Německo, dopravní obslužnosti průmyslových zón u Mostu, Loun a Postoloprt a strategické průmyslové zóny Triangle, která je jednou z největších v Česku.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 19:07|

Doprava na dálnici D8 je bezpečnější. Řidičům se otevřela sjezdová větev na silnici I/9

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek zprovoznilo přímou sjezdovou větev z dálnice D8 u Zdib na tah I/9 směr Mělník. Doprava v místě současné křižovatky má být díky tomu bezpečnější a plynulejší. Stavbu ŘSD zahájilo letos v březnu. Náklady přesáhly čtyřicet milionů korun, uvedl na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl.
8. 9. 2023|

Obchvat Třince je kompletní. Řidiči na něj mohou už bez omezení

Po obchvatu Třince je od pondělí možné jezdit bez omezení. Jeho poslední část – úsek mezi Třanovicemi a třineckou částí Nebory, po které se zatím jezdilo v každém směru v jednom jízdním pruhu – otevírá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v plném profilu. Cena stavby bez DPH přesáhla 2,14 miliardy korun, řekli ministr dopravy Martin Kupka (ODS) a ředitel úseku výstavby generálního ředitelství ŘSD Petr Kůrka.
21. 8. 2023|

Novou silniční galerií v Žabovřeské ulici projedou řidiči od příštího týdne

Stavba části velkého městského okruhu v ulici Žabovřeská v Brně je v polovině. Od 1. srpna se tam řidiči projedou novou zastřešenou silniční galerií. Provoz v místě zůstane zachován ve stejné podobě jako dosud, to znamená v jednom jízdním pruhu v každém směru. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) totiž přesune práce blíže k řece Svratce.
28. 7. 2023|

Obchvatem Frýdku-Místku projedou řidiči bez omezení, město na něj čekalo desítky let

Po obchvatu Frýdku-Místku už budou moci řidiči jezdit bez jakýchkoliv dopravních omezení. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí odpoledne a večer spustí plný provoz i v úseku u kopce Hůrky v katastru Starého Města, kde se dosud kvůli sanaci svahu jezdí pouze v omezeném profilu, tedy v každém směru jedním pruhem.
24. 7. 2023Aktualizováno24. 7. 2023, 13:11|

Státní zástupce zrušil stíhání Eurovie za zakázku v Liberci, píší Seznam Zprávy

Státní zástupce zrušil stíhání stavební společnosti Eurovia za zakázku na opravu tramvajové trati v Liberci. Odůvodnil to tím, že firma měla účinný protikorupční program, napsal server Seznam Zprávy. Obviněný v případu zůstává manažer společnosti.
4. 6. 2023|

V Orlických horách začala uzavírka frekventované silnice mezi Deštným a Šerlichem

V Orlických horách začala rekonstrukce a úplná uzavírka frekventované silnice z Deštného na Šerlich. Řidiči musí při cestě do Orlického Záhoří a zpět po objízdným trasách. Stavební práce za osmdesát milionů korun se dotknou čtyřkilometrového úseku silnice mezi křižovatkou se silnicí Šerlich-Zákoutí a parkoviště v horském sedle pod Šerlichem. Oprava by měla trvat do října.
2. 5. 2023Aktualizováno2. 5. 2023, 20:01|

V Ústí nad Labem začala stavba kruhového objezdu. Má pomoci dopravě na tahu do Děčína

V ústecké čtvrti Krásné Březno začala stavba kruhového objezdu, proti kterému ale část Ústečanů protestuje. Město pozemky k zahájení stavby prodalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) až ve chvíli, kdy hrozilo vyvlastnění. Mluvčí ŘSD Jan Rýdl řekl, že kruhový objezd přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu na hlavním tahu z krajského města do Děčína.
14. 4. 2023|

Stavba dálnice D49 uzavře na rok a půl silnici na Kroměřížsku. Řidiči budou muset jezdit objížďkou

Pokračující stavba dálnice D49 si vyžádá uzavírku silnice mezi Zahnašovicemi a Martinicemi na Kroměřížsku. Omezení začne platit v úterý 8. listopadu a potrvá zhruba rok a půl, maximálně dva roky. Objízdná trasa povede přes město Holešov, řekl ve středu ředitel zlínského pracoviště Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Karel Chudárek.
2. 11. 2022|

Řidiči už mohou projíždět nově postaveným levým pásem dálnice D7 u Loun

Motoristé už mohou projíždět přes nově postavený levý jízdní pás dálnice D7 vedoucí kolem Loun ve směru na Prahu. Na první polovinu dálnice o délce zhruba šesti kilometrů Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) převedlo obousměrný provoz ze silnice I/7, kam se přesunou dělníci. Silnici přestavějí na pravý dálniční pruh, řekla mluvčí ŘSD Dana Zikešová.
27. 10. 2022|

Hlavní tah z Děčína na Českou Lípu prošel rekonstrukcí

Z Děčína do Starého Šachova jezdí řidiči nově po zrekonstruovaném úseku silnice II/262. Jde o hlavní tah na Českou Lípu v Libereckém kraji. Oprava trvala od jara roku 2020, protáhla se kvůli přeložce sítí. V úterý o tom informoval radní Ústeckého kraje pro majetek a investice Tomáš Rieger (ODS). Stavba vyšla téměř na šest set milionů korun, zhruba 430 milionů pokryla dotace.
11. 10. 2022|

Policie obvinila firmu Eurovia kvůli opravě tramvajové trati v Liberci, píše Zdopravy.cz

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu na konci září obvinili stavební společnost Eurovia CS a tři další sesterské firmy ze skupiny Vinci Construction z trestných činů zjednávání výhody při zadání veřejné zakázky a poškozování finančních zájmů Evropské unie. Server Zdopravy.cz napsal, že trestní stíhání souvisí s rekonstrukcí tramvajové trati v Liberci v roce 2016. Eurovia pochybení odmítá.
11. 10. 2022|

Dálnice D11 a D35 před Hradcem jsou opravené. Práce přišly na téměř čtvrt miliardy

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pátek dokončilo opravu 17 kilometrů dálnic D11 a D35 před Hradcem Králové. Stavbaři na nich vyměnili asfaltový povrch, který byl na nejstarších úsecích položen před šestnácti lety, uvedl mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Oprava přišla na 245 milionů korun bez daně. Šlo o nejrozsáhlejší plošnou rekonstrukci dálničního povrchu v republice v letošní stavební sezoně.
7. 10. 2022|

Začala velká rekonstrukce dálnice D11. Řidiče čekají komplikace

V pondělí odstartovala oprava dálnice D11 a navazující části D35. Jde o největší rekonstrukci od dokončení v roce 2006. Pro řidiče cestující z Prahy na východ Čech to znamená zdržení, uzavřen totiž bude vždy jeden jízdní pás. Silničáři na dálnicích vymění asfaltový povrch, omezení budou trvat do 7. října letošního roku. Ředitelství silnic a dálnic se podle svých slov snažilo, aby komplikace v dopravě byly co nejmenší.
22. 8. 2022|

Začíná dlouho plánovaná stavba pražského metra D. Má trvat sedm let

Dopravní podnik hlavního města Prahy zahájil stavbu první části linky D metra v úseku Pankrác – Nové Dvory o pěti stanicích, pro který na začátku března získal pravomocné stavební povolení. Navázat mají stavby úseků Pankrác – Náměstí Míru a Nové Dvory – Depo Písnice a celá trať mezi Náměstím Míru a Depem Písnice zvaná I.D o deseti stanicích a délce 10,6 kilometru za 97,79 miliardy korun by se měla otevřít najednou v roce 2029.
21. 4. 2022Aktualizováno21. 4. 2022, 17:41|

V trase budoucího obchvatu Jaroměře našli archeologové pec z doby laténské

Archeologové našli na území obce Čáslavky na Náchodsku zbytky pece z doby laténské. Jde o konstrukční řešení, které není pro laténské hrnčířské pece na sever od Dunaje typické. Pec patří mezi nejvzácnější nálezy, které archeologové odkryli při výzkumu v trase budoucího obchvatu Jaroměře.
8. 10. 2021|

Deset let a 43 výroků aneb Proměny pohledu na modernizaci dálnice D1

Modernizace téměř 160 kilometrů dálnice D1 je u konce. Na dálnici se od Benešovska po Brněnsko pracovalo osm a půl roku, předtím se ještě dva roky celá akce připravovala. Byla to oprava, která ztrpčovala cestu mezi Prahou a Brnem desetitisícům řidičů denně, bylo to také velké politikum – a to nejen tehdy, když napadl „kalamitní sníh“. Výběr výroků politiků, silničářů i stavbařů připomene některé dramatické okamžiky i to, jak se vyvíjel pohled na mnohaletou modernizaci.
2. 10. 2021|

V noci dělníci odstranili poslední omezení. Oprava dálnice D1 po devíti letech skončila

Po devíti letech stavebních prací skončila v noci na sobotu modernizace dálnice D1. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) opravilo celkem 160 kilometrů nejstarší české dálnice. Přestavba přišla na 24 miliard korun. Dokončení prací bylo původně naplánováno na polovinu října. Úplně první plán před začátkem modernizace hovořil o roku 2018, stavba tak nabrala tříleté zpoždění. Některé práce se budou ještě dodělávat.
1. 10. 2021Aktualizováno2. 10. 2021, 00:54|

Silničáři začali opravovat zrekonstruovanou D1 na Benešovsku. Mění popraskaný beton

Silničáři začali opravovat nedávno rekonstruovaný úsek dálnice D1 mezi 65. a 66. kilometrem na Benešovsku. Musí vyměnit nekvalitní beton. Dodavatelská firma by měla práci zvládnout do konce září. Po dobu omezení povedou dva zúžené pruhy v každém směru.
15. 9. 2021|

Řidičům se otvírá jižní obchvat Roudnice nad Labem. Hustota dopravy se sníží o třetinu

Řidičům se v úterý otvírá jižní obchvat Roudnice nad Labem. Tříkilometrová silnice se napojuje na příjezdovou cestu z dálnice D8, dopravu tak odvádí z památkové zóny města. Náklady na stavbu činily zhruba 435 milionů korun. Automobily vjedou na komunikaci poprvé v odpoledních hodinách. Na jižní část obchvatu Roudnice čekala čtyřicet let.
7. 9. 2021Aktualizováno7. 9. 2021, 15:04|