TÉMA

Salman Rushdie

Jako králík před reflektory. Salman Rushdie medituje v nové knize o tom, jak ho skoro zabili

„Ve tři čtvrtě na jedenáct 12. srpna 2022, za slunečného pátečního dopoledne na severu státu New York, jsem byl napaden a málem zavražděn mladým mužem ozbrojeným nožem,“ líčí Salman Rushdie dva roky staré události v úvodu nové knihy. Britský spisovatel indického původu ji vydal pod břitkým názvem Knife – Nůž. Český překlad se čeká na podzim.
16. 4. 2024|

Jak by vypadal život v totalitním Irsku, líčí dystopický vítěz britské literární ceny

Letošní britskou Bookerovu cenu za román získal irský spisovatel Paul Lynch. Šestačtyřicetiletý autor zaujal knihou Prophet Song (Píseň proroka), v níž představil dystopickou vizi Irska v sevření totality. Inspiroval se problémy současného světa. Podle poroty ve vítězné próze vylíčil strhující a konfrontující portrét země i jedné obyčejné rodiny na pokraji katastrofy.
27. 11. 2023|

Za perzekuci kvůli přesvědčení. Salman Rushdie převzal cenu nesoucí Havlův odkaz

Britsko-indický spisovatel Salman Rushdie v New Yorku obdržel cenu Disturbing the Peace (narušování klidu). Rushdie ocenění převzal osobně, jeho přítomnost byla ale do poslední chvíle utajena. Cenu každoročně uděluje newyorská Nadace Knihovny Václava Havla spisovateli či spisovatelce, kteří „čelili nespravedlivé perzekuci pro své přesvědčení“ a sdílejí Havlovo odhodlání zasazovat se za lidská práva.
15. 11. 2023Aktualizováno15. 11. 2023, 11:51|

Rushdie napsal knihu o svém pobodání. S násilím se vyrovnává uměním

Spisovatel Salman Rushdie se rozhodl literárně zpracovat svou traumatickou zkušenost z loňského srpna, kdy byl pobodán. Z útoku si nese dlouhodobé fyzické i psychické následky. Napadení souviselo s fatvou, tedy rozsudkem smrti, který nad ním v roce 1989 kvůli knize Satanské verše vynesl někdejší íránský duchovní vůdce Chomejní.
12. 10. 2023|

Literární velikán, neúnavný obhájce práva na beletrii, vzpomíná svět na Kunderu

Světová média v rozsáhlých textech vzpomínají na českého spisovatele Milana Kunderu, který žil od roku 1975 ve Francii, kde v úterý ve věku 94 let zemřel. Le Monde ho označuje za „romanopisce existence“ s důrazem na odpor ke slovu spisovatel. Deník Libération píše o Kunderově „nekonečné svobodě psaní“ a připomíná jeho vztah k pražskému rodákovi Franzi Kafkovi. Deník Le Figaro o Kunderově tvorbě píše, že překonala ideologické i filozofické rozpory. O úmrtí literáta informují všechny velké světové agentury.
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 22:26|

Svoboda slova je ohrožena, řekl Rushdie ve svém prvním veřejném vystoupení po útoku

Spisovatel Salman Rushdie poprvé od loňského útoku veřejně vystoupil a ve videovzkazu proneseném u příležitosti vyhlašování britských knižních cen Nibbies v pondělí mluvil hlavně o svobodě slova a o tom, že je podle něj v západních zemích ve stále větším ohrožení, informovala agentura AP. Rushdie loni v létě utrpěl vážná zranění, když jej muž v USA pobodal přímo na pódiu. Pořadatelé cen mu nyní udělili ocenění určené pro ty, kdo se zasazují o právo na svobodné publikování.
16. 5. 2023|

Nejsem na tom tak špatně, ale nemůžu psát, svěřil se Rushdie v prvním rozhovoru od napadení

„Mám štěstí,“ konstatoval Salman Rushdie v prvním rozhovoru, který poskytl od srpnového napadení. Britský spisovatel indického původu tehdy utrpěl bodná zranění krku a trupu. Cítí prý ohromnou vděčnost, že přežil, svěřil se časopisu The New Yorker. Zároveň ale popsal fyzické a psychické následky útoku, včetně toho, jak je pro něj nyní obtížné psát.
7. 2. 2023|

Rushdieho Quijote je rytířem televizní kultury, už i v českém překladu

Don Quijote místo renesančního Španělska projíždí současnými Spojenými státy v románu Salmana Rushdieho. Kniha britského autora indického původu teď vychází v českém překladu, jako první Rushdieho novinka po srpnovém útoku na spisovatele. Je svéráznou sebereflexí televizní kultury.
8. 11. 2022|

Spisovatel Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat ruku, uvedl jeho agent

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie po srpnovém útoku nevidí na jedno oko a nemůže používat jednu ruku, uvedl jeho agent. Pětasedmdesátiletý autor, který dostává dlouhá léta výhrůžky smrtí kvůli své knize Satanské verše, byl pobodán při svém vystoupení v americkém státě New York.
23. 10. 2022|

Četl jsem od něj jen pár stránek, řekl médiím muž, který zaútočil na Rushdieho

Čtyřiadvacetiletý Hadi Matar, který je podezřelý z útoku na spisovatele Salmana Rushdieho v New Yorku, ve čtvrtek před velkou porotou u soudu popřel vinu. Matar čelí obvinění z napadení a pokusu o vraždu druhého stupně. „Asi mě překvapilo, když jsem slyšel, že přežil,“ řekl Matar, který v pátek během přednášky v New Yorku pobodal britského spisovatele indického původu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 20:08|

Rushdie si za napadení může sám, řekl mluvčí íránského ministerstva zahraničí

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie si spolu se svými podporovateli za napadení může sám, uvedl v pondělí mluvčí íránského ministerstva zahraničí Náser Kanání. Zároveň odmítl, že by Írán byl do útoku na literáta jakkoli zapojen. Jedná se o první oficiální íránskou reakci na páteční útok. Mluvčí britského premiéra Borise Johnsona tvrzení Teheránu, že si Rushdie za útok může sám, označil za absurdní.
15. 8. 2022Aktualizováno15. 8. 2022, 21:17|

Stav napadeného Rushdieho se zlepšil, stále je však v kritickém stavu

Britského spisovatele indického původu Salmana Rushdieho, který byl v pátek pobodán, odpojili od ventilátoru. Dokáže už také mluvit. Na Twitteru to uvedl jeho kolega Aatish Taseer. Spisovatelova rodina zprávu o odpojení od ventilátoru přijala s úlevou, podle syna je však jeho otec nadále v kritickém stavu. Rushdieho agent Andrew Wylie podle agentury Reuters uvedl, že se stav zraněného ubírá dobrým směrem.
14. 8. 2022Aktualizováno14. 8. 2022, 21:27|

Spisovatel Rushdie je na přístrojích a nemůže mluvit. Motiv útoku proti němu stále není znám

Spisovatel Salman Rushdie po útoku pravděpodobně ztratí jedno oko. Britský autor indického původu se nachází na jednotce intenzivní péče, uvedl jeho agent Andrew Wylie. Rushdie se v pátek stal obětí útoku nožem, podezřelého policie zadržela. Americká prokuratura ho obvinila z pokusu o vraždu a z napadení, muž ale vinu nepřiznal. Motiv jeho činu není zatím znám. Útok odsoudila řada politiků a umělců. Rushdie léta dostával výhrůžky smrtí kvůli tomu, že jeho tvorbu považovali někteří věřící za kacířskou.
13. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 21:03|

Spisovatel Rushdie byl napaden během vystoupení v New Yorku, útočník jej bodl do krku

Britský spisovatel indického původu Salman Rushdie byl napaden na pódiu při vystoupení v New Yorku. Podle reportéra agentury AP, který byl na místě, na pódium vtrhnul muž a začal Rushdieho bodat nožem. Podle policie spisovatel utrpěl bodnou ránu do krku a byl vrtulníkem převezen do nemocnice, kde podstupuje operační zákrok. Útočníka policisté zadrželi, nyní je ve vazbě. Spisovatel dostával kvůli své tvorbě léta výhrůžky smrtí.
12. 8. 2022Aktualizováno13. 8. 2022, 00:03|

Komiks Davea McKeana odstraňuje klece i česky, podnětem byla fatva nad Rushdiem

Proč omezujeme svou mysl, svobodu a kreativitu, ptá se britský umělec Dave McKean v rozsáhlém komiksovém románu Klece. Kniha vznikla v devadesátých letech, v českém překladu vyšla nyní. Prolínají se v ní životy obyvatel jednoho činžovního domu.
3. 12. 2021|

Navalnému hrozí selhání ledvin a srdce. Jeho stav je kritický, varují lékaři

Předák ruské opozice Alexej Navalnyj čelí zvýšenému riziku selhání ledvin a srdce. Tvrdí to představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, i jeho osobní lékařka. Lékaři však neměli možnost prozkoumat přímo Navalného zdravotní stav. Vyzývají k jeho hospitalizaci mimo vězení, kde od konce března drží hladovku.
17. 4. 2021|
Doporučujeme

Lze oddělit dílo od osobnosti autora? Bojkot „radikální feministky“ oživil věčnou otázku

Měla to být literární událost roku. Jak by také ne, autorka ikonické ságy o Harrym Potterovi, Joanne Rowlingová, je stále jednou z nejpopulárnějších spisovatelek současnosti. Už sedm let se věnuje detektivní sérii, jejíž pátý díl, Troubled Blood, v září vyšel. Lidé na sociálních sítích vyzývali k bojkotu a pálení knih a australské knihkupectví dokonce stáhlo všechna autorčina díla z prodeje. Kauza znovu nastartovala debatu o tom, zdali lze literaturu vnímat nezávisle na charakteru spisovatele.
1. 10. 2020Aktualizováno4. 10. 2020, 09:57|

Prestižní Bookerovu cenu získaly Atwoodová a Evaristová. Na jen jedné vítězce se porota neshodla

Prestižní literární Bookerovu cenu letos získaly Kanaďanka Margaret Atwoodová a Britka Bernardine Evaristová. Pondělní oznámení dvojice vítězů zdůvodnila podle agentury AP porota tím, že se nemohla shodnout na jediném laureátovi. Pro Atwoodovou je to již druhá Bookerova cena, tu první získala v roce 2000 za román Slepý vrah.
14. 10. 2019|

Evropská myšlenka se nám rozpadá před očima, varuje třicítka osobností včetně Kundery

Tři desítky osobností vyzvaly v manifestu zveřejněném několika evropskými deníky k záchraně Evropy a varovaly před narůstajícím vlivem populismu. Historici a spisovatelé z dvacítky zemí, včetně francouzského spisovatele českého původu Milana Kundery a jeho indicko-britského kolegy Salmana Rushdieho, se ve výzvě zmínili i o obavách z brexitu a z výsledku květnových voleb do Evropského parlamentu.
26. 1. 2019|