Svoboda slova je ohrožena, řekl Rushdie ve svém prvním veřejném vystoupení po útoku

Spisovatel Salman Rushdie poprvé od loňského útoku veřejně vystoupil a ve videovzkazu proneseném u příležitosti vyhlašování britských knižních cen Nibbies v pondělí mluvil hlavně o svobodě slova a o tom, že je podle něj v západních zemích ve stále větším ohrožení, informovala agentura AP. Rushdie loni v létě utrpěl vážná zranění, když jej muž v USA pobodal přímo na pódiu. Pořadatelé cen mu nyní udělili ocenění určené pro ty, kdo se zasazují o právo na svobodné publikování.

„Jako nikdy jindy za celý můj život nebyla v západních zemích svoboda slova a publikování ohrožená tak, jako je ohrožená teď,“ řekl Rushdie. Konkrétně zmínil například spory o vyřazování titulů z amerických školních knihoven nebo vydávání knih, v nichž jsou upravovány nebo přepisovány pasáže, jež by údajně mohly urážet nebo šokovat současné čtenáře. 

V poslední době se v této souvislosti mluvilo o úpravách děl Roalda Dahla, Agathy Christie nebo Iana Fleminga. Vydavatelé by podle Rushdieho měli dovolit, aby „knihy odrážely dobu, ve které vznikly“. „A pokud je to pro někoho těžké přijmout, pak ať tu konkrétní knihu nečte a přečte si jinou,“ radí.

Útok na Rushdieho

Pětasedmdesátiletý Rushdie loni v srpnu po útoku oslepl na jedno oko a měl poškozené nervy na ruce. Útočník je obviněný z pokusu o vraždu. K napadení došlo v neziskovém vzdělávacím centru Chautauqua Institution na západě amerického státu New York, kde se měl Rushdie účastnit debaty o tom, že Spojené státy slouží jako azyl pro pronásledované spisovatele a umělce v exilu. 

Sám Rushide se musel mnohokrát stěhovat z jednoho přísně tajného místa střeženého britskou vládou na druhé poté, co v roce 1989 íránský duchovní vůdce Rúholláh Chomejní vydal pokyn, takzvanou fatvu, k zabití spisovatele za román Satanské verše.