TÉMA

Radnice

Hranici s Ruskem překonaly ukrajinské drony i dobrovolnická legie. Východně od Moskvy spadlo vojenské letadlo
Podle ruských úřadů došlo v úterý k několika incidentům na ruském území. Ukrajinské drony podle nich zasáhly ropné rafinerie v Novgorodské a Orlovské oblasti a členové dobrovolnické jednotky bojující na straně Kyjeva zaútočili na ruskou vesnici nedaleko hranic. Po vznícení motoru došlo také podle ministerstva obrany k pádu vojenského nákladního letadla v Ivanovské oblasti východně od Moskvy. Kreml mezitím informoval o údajném postupu na frontě.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 19:31|ČTK
Veselí nad Lužnicí zachraňuje budovu staré radnice. Chátrala desítky let
Třeba i koncerty vážné hudby by se mohly konat v budově staré radnice v centru Veselí nad Lužnicí na Táborsku. Dominanta tamního náměstí 30 let chátrala, teď ji od soukromého vlastníka za 20 milionů korun koupilo město. Zázemí v ní najde sousední střední škola i pořadatelé kulturních akcí. Rekonstrukce vyjde na další desítky milionů, zčásti by ji měl zaplatit kraj.
8. 3. 2024|ČT24
Stály miliony a vedou vodou. Z cyklostezek v okolí Hradce jsou jezírka
Budování cyklostezek kolem Hradce Králové se v poslední době nedaří. Jedna za osm milionů korun skončila v lese nedokončená, druhá za deset milionů korun sice hotová je, ale funkční příliš ne. Obě totiž často a nadlouho zaplavuje voda.
26. 2. 2024|ČT24
Srbská opozice po nedělním střetu u radnice vyzývá k dalším protestům. Vládu viní z falšování voleb
Opozice svolala na pondělí další protest proti výsledku voleb do parlamentu i do městských rad včetně té bělehradské, které považuje za zfalšované. Protesty se konají každý den, v neděli poprvé přerostly v násilnosti, když se demonstranti pokusili vniknout do budovy bělehradské radnice a policie jim v tom zabránila. Po střetech zůstali dva ranění policisté a přes třicet zadržených demonstrantů.
25. 12. 2023|Matěj Sviták
Prodejci na vánočních trzích v Chrudimi mají stánky zdarma, dodržet ale musí otvírací dobu
Vánoční trhy v Chrudimi jsou letos poprvé přímo v centru na náměstí. Podle radnice by se tak vánoční atmosféra měla dostat blíž k lidem. Pronájem stánků mají prodejci zdarma, z rozpočtu dala radnice na akci půl milionu korun. Stánkařům zároveň stanovila speciální pravidla, především otvírací dobu.
6. 12. 2023|ČT24
Čtrnáct radnic i dvě historické tramvaje se staly národními kulturními památkami
Vláda schválila na výjezdním zasedání v Bučovicích prohlášení čtrnácti historických radnic, pomníku krále Jiřího z Poděbrad v Poděbradech, hradu a zámku Poběžovice a dvou historických tramvají za národní kulturní památky. Jako takové jsou definovány památky, které jsou nejvýznamnější součástí kulturního bohatství národa.
6. 12. 2023Aktualizováno6. 12. 2023, 20:20|ČTK
Praha změní systém parkovacích zón, návštěvníci mohu zastavit ve všech částech
Pražský magistrát upraví systém parkovacích zón. Zruší například přenosná parkovací oprávnění nebo parkování zdarma pro elektromobily. Naopak zavede celoměstské parkovací karty pro návštěvníky, za parkování bude nově možné platit měsíčně a vznikne možnost povolení pro zásobování. Rozsah zón se zatím měnit nebude, stejně tak bude město ještě řešit cenu parkovného, řekl primátorův náměstek Zdeněk Hřib (Piráti). Zóny začaly fungovat v 90. letech a platí zejména v centru a širším centru města. Rezidenti za roční parkovací kartu platí 1200 korun.
5. 12. 2023|
Spor o noční vjezd do centra Prahy pokračuje. Magistrát ho zrušil, podle radnice to neplatí hned
Pražský magistrát v přezkumném řízení zrušil noční zákaz vjezdu do části Starého Města. Opatření nebylo náležitě odůvodněno a dopravní značení vůbec nevstoupilo v platnost, píše se v rozhodnutí odboru pozemních komunikací a drah. Značky do ulic namontovala na pokyn Prahy 1 v minulém týdnu Technická správa komunikací (TSK). Město je následně nechalo zneplatnit až do rozhodnutí v přezkumném řízení. Radní Prahy 1 Vojtěch Ryvola (ANO) na Facebooku uvedl, že rozhodnutí nabude právní moci až za 15 dnů, do té doby jsou značky platné. Dodal, že začne v orgánech městské části projednávat nové opatření.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 23:12|
Domažlice přijdou kvůli obchvatu Babylonu o část lesů. Ztrátu by mohly nahradit pozemky od soukromníků
Domažlice přijdou kvůli plánované stavbě obchvatu Babylonu na hranicích s Německem o 30 hektarů lesa. Radnice tak nyní vyzývá soukromníky, aby jí své lesní pozemky nabídli, pokud na nich dlouhodobě nehospodaří. Stavba obchvatu měla původně začít v roce 2025, kvůli námitkám spolku Děti Země se ale asi o několik měsíců pozdrží.
21. 11. 2023|
Ve Francii se množí útoky na radnice a starosty, představitelé měst a obcí se sešli v Paříži
Útoky na francouzské radnice jsou jedním z hlavních témat začínajícího kongresu starostů v Paříži. Jen letos bylo citelně poškozeno několik stovek budov, některé radnice dokonce při nedávných nepokojích vyhořely. Roste i počet hrozeb adresovaných samotným komunálním politikům a jejich rodinným příslušníkům.
21. 11. 2023|
Výstavba cyklostezky v Pardubicích vázne. Městu se nedaří získat pozemky a kraj mu vytýká chyby
Pardubice nezískaly ani po třech letech stavební povolení na cyklostezku podél obchvatu města. Část pozemků, které radnice potřebuje, blokuje jejich majitel, takže hrozí jejich vyvlastnění. Tomu se ale majitel brání a rozhodnutí magistrátu opakovaně napadá. Krajský úřad už vloni kvůli nedostatkům stavební povolení městu vrátil. A letos podle něj radnice udělala další chyby.
27. 10. 2023|
Hra o plochu někdejšího letiště Tempelhof pokračuje. Radnice chce na okraji rekreačního areálu stavět
V Berlíně se znovu rozhořel svár o někdejší letiště Tempelhof. Radnice by ráda na okraji rozsáhlého rekreačního areálu postavila nové domy. Velká část obyvatel je ale proti. I přesto, že v německé metropoli chybí na 100 tisíc bytů. O situaci informoval zpravodaj ČT v Německu Pavel Polák.
20. 10. 2023|
Radnice v Opočně koupila od Škodovky v Kvasinách desítky bytů, zájem o ně převyšuje nabídku
Radnice v Opočně na Rychnovsku koupila dva bytové domy, stavěné původně pro automobilku Škoda v Kvasinách. Podnik tyto byty momentálně nepotřebuje, město se naopak snaží rozšířit svůj bytový fond, o bydlení v regionu je totiž velký zájem. Za poslední týdny eviduje radnice v Opočně asi šedesát žádostí o byty.
5. 10. 2023|
Už ne Koněvova, ale Hartigova. V Praze mění cedule s nápisy v nově přejmenované ulici
V Praze 3 začala výměna uličních nápisů v Hartigově ulici, která do neděle nesla název Koněvova. Jednu z prvních nových cedulí spolu s tabulí přibližující osobnost prvního žižkovského starosty Karla Hartiga odhalili zástupci Prahy 3 u křížení ulice s Tachovským náměstím. Výměna nápisů má být uzavřena do konce října, obyvatelé ulice mají nyní půl roku na výměnu dokladů.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 18:58|
Skončila rekonstrukce přízemí Staroměstské radnice. Pro návštěvníky se otevřel průchod
Návštěvníkům pražské Staroměstské radnice se poprvé po rekonstrukci otevřelo přízemí budovy. Zároveň se obnovil i průchod radnicí ze Staroměstského náměstí do Mikulášské ulice. Město nechalo opravit stropy, podlahy, vzduchotechniku a vybudovalo nové turistické informační centrum i pokladny. Náklady na rekonstrukci byly čtyřicet milionů korun.
5. 9. 2023|
Litomyšl opraví rodný byt Bedřicha Smetany za dvacet milionů korun
Radnice v Litomyšli nechá do zahájení hudebního festivalu Smetanova Litomyšl zrekonstruovat rodný byt Bedřicha Smetany v bývalém zámeckém pivovaru. Příští rok uplyne dvě stě let od skladatelova narození a 140 let od jeho úmrtí. Město v soutěži vybralo dodavatele stavebních prací, osvětlení, ozvučení a nábytku, celkové náklady dosáhnou asi dvaceti milionů korun. Informoval o tom místostarosta Radomil Kašpar (KDU-ČSL).
29. 8. 2023|
Vyhořelému objektu v Otrokovicích hrozí zřícení. Podle radnice se lidé mají místu vyhýbat
Objekt v Otrokovicích, který v úterý zasáhl požár, je nestabilní a hrozí, že se zřítí. Radnice proto vyzývá obyvatele, aby se místu vyhýbali. Příčinu požáru vyšetřovatelé zjišťují, do objektu však zatím není možné kvůli statice vstoupit.
25. 8. 2023|
Obce nakupují energie přes komunitní burzy. Ušetří práci i peníze
Přibývá obcí, které se rozhodly nakupovat energie přes komoditní burzy. Ke společnému postupu je vyzývá i Sdružení místních samospráv, podle něj tím získají lepší cenu a nebudou mít tolik práce s administrativou. Svaz měst a obcí pak pro radnice pořádal školení, jak při výběru vhodného dodavatele postupovat.
5. 8. 2023|
Brněnští politici chtějí vysvětlení fotografie Vaňkové a Kerndla s bílým práškem
Brněnští politici se vyjadřují k fotografii, na níž je primátorka Markéta Vaňková a její náměstek Robert Kerndl (oba ODS) s bílým práškem připomínajícím kokain. Vaňková připustila pravost snímku. O situaci chtějí jednat. Podle některých není kauza důvodem pro odstoupení z funkcí, někteří však apelují na Vaňkovou, aby fotografii vysvětlila. Kauzou se bude také zabývat oblastní rada ODS. Primátorka v pondělí pro televizi Nova uvedla, že pokud partneři z brněnské radnice dospějí k závěru, že situace je důvodem k rezignaci, tak tak učiní.
1. 8. 2023|
Primátorka Vaňková připustila, že snímek, kde se s náměstkem Kerndlem dívají na lajny bílého prášku, může být pravý
Na sociálních sítích se objevily fotky primátorky Brna Markéty Vaňkové (ODS), na kterých jí někdo ukazuje bílý prášek. Původně podle serveru Blesk.cz tvrdila, že jde asi o fotomontáž. Pro televizi Nova následně uvedla, že neví, zda jsou fotky pravé a co na nich je. Připustila, že by foto mohlo pocházet ze setkání s mladými lidmi v nočním Brně před několika lety. Nevzpomíná si ale, co se přesně stalo. Důvod k rezignaci kvůli snímku Vaňková nevidí. Pokud ale kolegové z radnice dospějí k opačnému závěru, tak odstoupí, řekla televizi Nova.
31. 7. 2023|
Do obcí na jižní Moravě by mohly jít další peníze na opravy po tornádu. Dotace z první výzvy ale stále nemají
Dalších 858 milionů korun vyčlenilo ministerstvo pro místní rozvoj na podporu obcí na jižní Moravě, které před dvěma lety zasáhlo tornádo. Peníze mají jít tentokrát hlavně na obnovu infrastruktury. Jde o druhou výzvu, v té první bylo nejvíc peněz určených na rekonstrukce škol. Celkové škody byly po katastrofě vyčísleny na patnáct miliard korun. Živel zabil šest lidí a další dvě stovky zranil. Poničeno bylo zhruba 1200 domů.
31. 7. 2023|
Francouzská policie rozhání protest v Paříži, nepokoje pokračují také v Lyonu či Marseille
Ve Francii pokračují čtvrtým dnem nepokoje, které spustilo zastřelení mladíka policistou při silniční kontrole. Policie v pátek večer rozhání protest na pařížském náměstí Svornosti, střety demonstrantů s policisty vypukly v Lyonu, kde strážníci proti davu použili slzný plyn. Rabování obchodů bylo hlášeno z Grenoblu i Marseille, informuje zpravodajský web Le Figaro. V souvislosti s výtržnostmi zahynuli dva lidé.
30. 6. 2023Aktualizováno30. 6. 2023, 23:15|Matěj Lucovič
Další rezignace na domažlické radnici. Končí místostarosta a radní z ANO
Po odvolání domažlického starosty z ANO Radka Wiesnera se rozhodli rezignovat na své funkce i místostarosta Josef Kříž a radní David Všetečka (oba nestraníci zvolení na kandidátce ANO s podporou nestraníků). Starostu Wiesnera odvolalo minulý týden tamní zastupitelstvo. Rada města je tak po středečních rezignacích pětičlenná. Místostarosta Kříž se rozhodl skončit i v městském zastupitelstvu, píše středeční Domažlický deník a regionální vydání Mladé fronty DNES (MfD).
28. 6. 2023|Matěj Lucovič
Jihlava „odškodní“ majitelku dalšího domu kvůli výstavbě multifunkční arény
Jihlavská radnice poskytne peníze na ochranná opatření kvůli stavbě arény dalšímu bytovému domu v blízké ulici Tyršova. Majitelce objektu v úterý zastupitelé města schválili příspěvek 750 tisíc korun. Částka navazuje na dotaci, již zastupitelstvo schválilo před měsícem pro sousední tři domy ve stejné ulici, jejichž obyvatelé podali námitky k vydání demoličního výměru. Horácká multifunkční aréna (HMA) za 1,9 miliardy bude stát na místě nynějšího zimního stadionu, který nechá město zbourat.
20. 6. 2023|