TÉMA

Rozhledna

Přímo u rozhledny v Jizerských horách vznikla černá skládka. Majiteli pozemku hrozí velká pokuta

Výletní místo u rozhledny Bramberk hyzdí černá skládka. Na nepořádek v chráněné krajinné oblasti Jizerské hory upozornili turisté. Hromadu suti nechal na soukromý pozemek navézt jeho majitel, za to mu ale teď hrozí několikamilionová pokuta. Suť se na místo dostala z Horního Maxova, kde se demoluje objekt, který patří stejnému majiteli jako pozemek u rozhledny.
1. 3. 2024|

Nejdřív nebyla vhodná technika, pak nepřálo počasí. Oprava rozhledny na Vlčí hoře má zpoždění

Oprava vyhořelé rozhledny na Vlčí hoře u Krásné Lípy na Děčínsku nabírá zpoždění. Rekonstrukce měla začít už na podzim. Stavební firmě ale chyběla technika, pak podle starosty začalo práce brzdit počasí. Hotovo chce mít radnice spolu s Klubem českých turistů do května, aby bylo na rozhledně možné oslavit 135. výročí jejího vzniku.
24. 1. 2024|

Budovy Dolu Frenštát jdou k zemi, věže ale zůstanou. Z jedné bude pivovar, z druhé rozhledna

Státní podnik Diamo zahájil demolici několika povrchových staveb Dolu Frenštát na Novojičínsku. Dvě zelené těžní věže se ale bourat nebudou. Obec Trojanovice chystá jejich využití, z jedné věže má být rozhledna, ve druhé pivovar, ve strojovně má vzniknout multifunkční komunitní centrum.
1. 12. 2023|

Vyhlídku na Děčínsku chce spolek po pádu dětí nahradit

Spolek Triangl, který na pozemku obce Markvartice na Děčínsku vybudoval dřevěnou vyhlídkovou plošinu, z níž minulý týden spadlo osm dětí a praktikant, chce po jejím stržení nechat vybudovat novou kamennou stavbu. K bourání plošiny se v pátek sejdou zástupci spolku s vedením obce, demolovat se tak nejspíš začne až zkraje příštího týdne, řekl zástupce spolku Petr Hodboď.
8. 8. 2023|

Z rozhledny na Děčínsku spadly děti. Dvě utrpěly vážná zranění, dalších šest středně vážná

Devět dětí se krátce před devátou hodinou večer zřítilo z vyhlídkové věže Triangl u Markvartic na Děčínsku. Podle prvotních informací mělo jít o šest a později o sedm osob, mluvčí policie Veronika Hyšplerová počet upřesnila. Dvě děti s podezřením na vážné zranění transportovaly vrtulníky do Prahy, dvě osoby se středně vážným zraněním byly převezeny do Ústí nad Labem. Další čtyři děti se středně vážným zraněním jsou v děčínské nemocnici, řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník s tím, že o rozsahu zranění deváté osoby zatím nemá informace.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 23:10|

„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.
10. 6. 2023|

Turisté se skládají na opravu ohořelé rozhledny v Českém Švýcarsku

Lidé se skládají na obnovu rozhledny na Vlčí hoře v Českém Švýcarsku, kterou na začátku dubna poničil rozsáhlý požár. Přilehlou turistickou chatu vypálil do základů, na rozhledně samotné pak způsobil škodu za dva miliony korun. Klub českých turistů (KČT) se teď, i díky dobrovolným příspěvkům, snaží rozhledně vdechnout nový život.
16. 5. 2023|
Doporučujeme

Rozestavěný památník u Brna desetiletí chátral. Jeho část nyní bude sloužit k vyhlídkám do okolí

Skoro po čtyřiceti letech od zahájení výstavby se dočká oficiálního otevření památník bratislavsko-brněnské operace. Atypická stavba v Křepicích mezi Brnem a Břeclaví má připomínat osvobození Brna na konci druhé světové války. Dlouho to vypadalo, že torzo půjde k zemi. Vedení obce se ale před časem rozhodlo, že za dva a půl milionu korun nechá opravit vyhlídkovou kopuli.
6. 4. 2023Aktualizováno9. 4. 2023, 17:59|

Rozhledna Babí lom nad Lelekovicemi otevírá pro turisty. Její rekonstrukce trvala rok

Rozhledna Babí lom je po roce opět přístupná turistům. Dělníci dokončili celkovou rekonstrukci. Slavnostní otevření šedesát let staré a patnáct metrů vysoké stavby je naplánováno na sobotu.
27. 8. 2022|

V uherčickém zámku otevřeli novou prohlídkovou trasu. Rozhledna zůstává uzavřená

Nově otevřená trasa v opraveném severním křídle zámku v Uherčicích na Znojemsku je aktuálně jediným fungujícím prohlídkovým okruhem památky. Starší trasu musela správa zámku uzavřít, v místnostech se objevila dřevokazná houba. Uzavřená zůstává i romantická rozhledna v parku.
27. 4. 2022|

Vojenské budovy jsou z vrcholu Čerchova pryč. Studie počítá pouze s rekonstrukcí bývalé roty

Na vrcholu Čerchova v Českém lese projde přestavbou jen budova bývalé roty. Vznikne v ní muzeum a zázemí pro turisty. Vyplývá to z plánovací studie Svazku obcí Domažlicka a vedení tamní chráněné krajinné oblasti. Po loňské demolici bývalých vojenských budov zůstala na vrcholu hory ještě jedna stavba, Klenčí ji prodalo soukromému vlastníkovi. Její rekonstrukce ale podle vedení CHKO není možná.
28. 1. 2022|

Před deseti lety shořela Hýlačka, nejstarší dřevěná rozhledna v Česku. Na její obnovu přispěli dárci

Dřevěná rozhledna Hýlačka nedaleko Tábora patřila až do ničivého požáru v první den roku 2012 k nejznámějším stavbám svého druhu v České republice. Za druhé světové války ji zabrali Němci a zřídili na ní leteckou pozorovatelnu. Za socialismu ji užíval Svazarm, který v ní měl radiostanici. Po ničivém požáru v roce 2012 ji obnovil Klub českých turistů (KČT).
1. 1. 2022|

Ekologové dál požadují stopku pro rozhlednu na Králickém Sněžníku. Stavba zatím kvůli počasí stojí

Stavbaři kvůli počasí pozastavili práce na rozhledně na Králickém Sněžníku. Pokračovat by tak měli až na jaře. Ekologové dlouhodobě upozorňují na pochybení a porušování zákonů o ochraně přírody. Podle nich by měl být projekt zastaven úplně. Bojí se hlavně přílivu turistů, proto už vznikají plány, jak pohyb lidí na hoře omezit nebo usměrnit.
8. 11. 2021|

Šumavský Poledník otevřel. Má nové opláštění, vnitřek věže i turnikety

Po zhruba dvouleté rekonstrukci se v sobotu turistům opět otevřela rozhledna na šumavském Poledníku, zatím však pouze ve zkušebním provozu. Pro návštěvníky bude přístupná do konce října. Slavnostní otevření se plánuje na příští rok. Turisty čekají na původní vojenské věži novinky – tou zásadní je omezení počtu lidí kvůli protipožárním opatřením. Ve věži může být najednou maximálně padesát lidí, nahoře na vyhlídce jen deset, řekl mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.
9. 10. 2021|

Necitlivou stavbu rozhledny na Králickém Sněžníku řešila komise. Rozdala pokuty, staví se dál

Expertní komise, která vznikla kvůli stavbě rozhledny na vrcholu Králického Sněžníku, ve čtvrtek poprvé zasedala v Olomouci. Pozastavení projektu žádá několik ekologických organizací. Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj Viléma Frčka komise zjistila „dílčí pochybení“ investora rozhledny i dodavatele a uložila za ně pokuty. Stavba pokračuje.
9. 9. 2021|

Nová blahutovická rozhledna rozšiřuje stezku, která zavede k vyhlídkám i do polské krajiny

Obec Jeseník nad Odrou na Novojičínsku dala na vrchu v místní části Blahutovice vybudovat novou rozhlednu. Je vysoká 27,5 metru, vyhlídková plošina je v patnácti metrech a turisté z ní mohou vidět například na Beskydy či Jeseníky. Obec rozhlednu slavnostně otevřela ve čtvrtek, lidé na ni už ale mohou vystoupat od července.
26. 8. 2021|

Růženka, Šibenice či Hýlačka jsou místa, kde lze získat rozhled

Na vrchu Větrov nad Starým Městem na Šumpersku otevřela nová rozhledna. Jde o třicet čtyři metrů vysokou repliku zbořené stavby z nedalekého Králického Sněžníku. Větrov ale není jediným místem, kde mohou lidé získat rozhled. Rozhleden a vyhlídkových věží je v Česku přes čtyři sta padesát, vybíráme příklady z těch, které se nad tuzemskou krajinu vztyčily v posledních letech.
11. 7. 2021|

Vrchol Větrov se pyšní novou Dalimilovou rozhlednou, má dvě vyhlídky

Na vrchu Větrov nad Starým Městem na Šumpersku byla v pátek slavnostně otevřena nová Dalimilova rozhledna, která je replikou bývalé rozhledny na Králickém Sněžníku. Vysoká je 34 metrů. Kamenná rozhledna stojí na zelené turistické trase mezi chatou Paprsek a Starým Městem pod Sněžníkem. Nabízí výhledy na Staroměstsko a okolní masivy Rychlebských hor, Hrubého Jeseníku a Králického Sněžníku.
9. 7. 2021|

Národní parky se chystají na sezonu, hrad Šaunštejn nebo šumavský Poledník ovšem zůstanou zavřené

Návštěvníci národních parků Šumava, Podyjí a České Švýcarsko se letos nedostanou na některá turisticky oblíbená místa. Minimálně pět památek se bude opravovat, mezi nimi například hrad Šaunštejn nebo šumavská rozhledna Poledník. O dalších se jedná. V Českém Švýcarsku vedení parku dočasně uzavřelo v souvislosti s kůrovcovou kalamitou několik méně frekventovaných turistických tras.
16. 5. 2021Aktualizováno18. 5. 2021, 07:02|

Rozhledna v Javorníku šla po dvanácti letech k zemi. Oprava by se obci nevyplatila

Javorník v Bílých Karpatech nechal zbourat dřevěnou rozhlednu. Její technický stav byl špatný. Oprava by se prodražila, půl milionu korun je pro obec neadekvátně vysoká cena. Rozhledna postavená z evropské dotace stála poblíž česko-slovenské hranice od roku 2009.
25. 2. 2021|

Na Kopřivné vyrostla nová rozhledna. Podívat se z ní na Beskydy i Jeseníky bude možné až v květnu

Stavbaři dokončili více než třicetimetrovou rozhlednu Kopřivná v Budišově nad Budišovkou. Je součástí nové česko-polské sítě vyhlídek. Její výstavba stála 11 milionů korun, devět z toho zaplatil Evropský fond pro regionální rozvoj.
18. 2. 2021|

Rozhledna vystřídala větrník. Z vrchu Šibeník vidí turisté až do Polska

U Nového Hrádku na Náchodsku byla před Vánoci otevřena nová rozhledna na vrchu Šibeník. Vznikla z tubusu bývalé větrné elektrárny a pro turisty je přístupná bezplatně od východu do západu slunce. Stavba byla realizována v rámci projektu Česko-polská hřebenovka – východní část. Většinu nákladů pokryla evropská dotace.
3. 2. 2021|

Rajnišova rozhledna v Jeruzalémě dostala povolení k „trvalému pobytu“

V Jeruzalémě už tři roky stojí rozhledna, kterou navrhl architekt Martin Rajniš. Teprve nedávno ale získala povolení, že zde může zůstat natrvalo. Dřevěná věž tvarem připomíná izraelský kaktus.
21. 1. 2021|

Velká Deštná má novou útulnu. Turistům začne sloužit začátkem prosince

Přestavba turistické útulny pod nejvyšším vrcholem Orlických hor Velkou Deštnou byla dokončena. Práce na ní začaly koncem června a veřejnosti začne v prosinci sloužit jako úkryt před špatným počasím nebo zdroj občerstvení. Řekl to Petr Likavec ze spolku Velká Deštná, kterému srub patří. Podle něj přijíždí v posledních dvanácti měsících podstatně více lidí než dříve, a to i kvůli nové rozhledně.
28. 11. 2020|