„Jsme silnější než všechny politické strany dohromady.“ Turisté opravují a udržují tisíce kilometrů tras Českem

Události: Turisté v Česku (zdroj: ČT24)

V Česku je přes 44 tisíc kilometrů turistických tras a jen o něco méně cyklotras. Jejich obnova a rozšíření stály jen loni skoro 17 milionů korun. Peníze jdou z dotací, o práce se ale stará hlavně Klub českých turistů (KČT). Ten slaví 135 let od svého založení a chystá novinku. Dva tisíce kilometrů tras, po kterých se dá chodit na přírodním povrchu a nejezdí tam auta ani kola. Získají označení Pěšky pro zdraví.

Na nejvyšším místě Křemešníku na Pelhřimovsku stojí rozhledna. O její stavbu se před 30 lety zasloužili turisté v čele s Pavlem Pípalem. I proto se jmenuje Pípalka. „Lidé se sem chodí rádi dívat a chodí jich sem více než deset tisíc ročně,“ říká Pavel Pípal.

Z výšky se dají sledovat vyšlapané cesty turistů. Právě tady to má turista tělem i duší nejraději. I proto trasy čistí a opravuje. „Máme na to speciální písmo malířské barvy. Každá značka musí být viditelná, proto musíme větve, které nám brání ve výhledu, ostříhat,“ popisuje Pípal.

„Myslím, že turistů neubývá, ale stárneme. V Pelhřimově máme 150 členů. Jsme silnější než všechny politické strany dohromady,“ tvrdí Pípal, jenž se turistice věnuje šedesát let a cesty pro sebe a kolegy značí čtyřicet let.

Klub českých turistů loni v zemi obnovil značení šestnácti tisíc kilometrů tras a zrušil ho, nebo přeložil na 260 kilometrech. V době vzniku měl jen něco přes dvě stě členů. Už rok po svém vzniku začal klub pracovat na budování a značení tras. První vedla v okolí tehdejších Svatojánských proudů na jih od Prahy. Dnes už je ale přístupná jen část, většinu trasy zatopila Štěchovická přehrada.

Už ve vlaku se družili

Rok po svém vzniku klub také prosadil stavbu Petřínské rozhledny v Praze. Inspirovala je Eiffelova věž, kterou Češi navštívili na Světové výstavě v Paříži. „Cestou zpátky už ve vlaku založili družstvo pro stavbu rozhledny a vybrali první vklad. Přijeli do Prahy, oslovili městské radní a těm se to zalíbilo,“ popisuje předseda KČT Praha Ivan Press.

Aby se návštěvníci mohli k rozhledně snadno dostat, pomohl Klub i s výstavbou petřínské lanovky. Bludiště na Petříně bylo původně zbudováno jako pavilon Klubu českých turistů na pražské Jubilejní zemské výstavě v roce 1891. Krátce na to byl pavilon na Petřín přestěhován.

Objekty i karavany

Klub vlastní a spravuje také patnáct turistických objektů převážně na severovýchodě země. Oblíbené jsou nejen u členů klubu, kterých je dnes na 30 tisíc. Například turistická Chata Pláně pod Ještědem, dříve Šamánkova chata, stojí od roku 1909. Od samého začátku je využívaná Klubem českých turistů.

Nejstarší část chalupy zůstala v původním stavu, turistům slouží dodnes. Až později vznikly další přístavby. Ta největší v osmdesátých letech. Nejčastějšími hosty jsou rodiny s dětmi, cyklisté, turisté, ale také dětské kolektivy.

Stále oblíbenější je cestování za turistickými cíli v karavanech. Před pěti lety bylo v Česku dvanáct karavanových stání, teď je to už trojnásobek a přibývají další. Ke konci loňského roku bylo v Česku registrováno rekordních 25 tisíc obytných aut a 31 tisíc obytných přívěsů. Letos ale čísla už klesají. Trh se nasytil především během covidu, kdy bydlení na kolech zažilo boom. Navzdory tomu, že čekací doba byla často delší než rok.