Maketa pivovarské rozhledny roste na křižovatce v Humpolci. Městu se to nelíbí

Události v regionech: Spor v Humpolci kvůli reklamě na pivovar (zdroj: ČT24)

Lokální soukromý pivovar staví na kruhovém objezdu v Humpolci reklamu v podobě makety rozhledny na pivovarském komíně. Vedení města ale vadí, že investor záměr s městem nijak neprojednal. Podle starosty Petra Machka (sdružení nezávislých kandidátů Humpolec GO) je křižovatka vstupní branou do města a jako taková by měla odkazovat na jeho tradiční hodnoty nebo historii. Kvůli stavbě se navíc na vjezdu do města tvoří kolony.

Na kruhovém objezdu v Batelově je znak města, u vjezdu do Pelhřimova velká židle odkazující na tradici rekordů a kuriozit. Podobná instalace má vzniknout i na okružní křižovatce v Humpolci. Stavět ji ale bude, proti vůli vedení města, soukromý subjekt.

„Záměr vybudovat maketu rozhledny na kruhovém objezdu je starý už několik let. Kruhových objezdů, na kterých jsou umístěné nějaké objekty, ať už komerčního rázu, nebo jiného, jsou v Česku desítky,“ řekl mluvčí pivovaru Bernard Radek Tulis.

Podle vedení města je ale křižovatka vstupní branou do města. „Takže si myslím, že by měla vzniknout nějaká elementární diskuse: pokud by něco mělo vzniknout, tak co by to mělo být,“ poznamenal starosta Humpolce Machek.

Pozemek spravovaný ŘSD

Do diskuse s městem se ale soukromý investor nepustil. „Protože maketa bude stát na pozemku spravovaném ŘSD, město Humpolec není účastníkem řízení a my nemáme povinnost město do řízení zařadit,“ poznamenal Tulis.

„Já si nemyslím, že by tam mělo něco stát. Ale pokud ano, tak stojí za to rozvíjet hodnoty, které město má a na základě kterých vyrostlo,“ poznamenal starosta.

Město je nicméně u veřejnosti často spojené právě s pivovarem. Na otázku, co se jim vybaví, když se řekne Humpolec, odpověděli dotazovaní lidé pivovar, pivo, Hliník nebo zemědělská škola.

Zatím je nutné počítat s omezením provozu kvůli stavbě na kruhovém objezdu v Humpolci. Kyvadlová doprava tam potrvá do jednadvacátého srpna.