TÉMA

Bezpečnostní prověrka

Důstojník BIS vynášel informace na Hrad, odebrání prověrky stvrdil soud, píše Aktuálně
Kvůli vynášení informací na Hrad v době úřadování bývalého prezidenta Miloše Zemana skončil v Bezpečnostní informační službě (BIS) Martin Kropík, který působil ve speciální sekci kontrarozvědky. Odebrání bezpečnostní prověrky, tím i konec služebního poměru v BIS, potvrdil tento týden Městský soud v Praze, píše Aktuálně.cz. Důstojník se scházel s pracovníkem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře Jiřím Romem, který dříve u BIS také pracoval. Schůzky kontrarozvědka monitorovala, Kropík mimo jiné Romovi radil, jak se dá odhalit zpravodajská technika, dodává web.
2. 6. 2023|
Fiala ocenil informace od ÚZSI, vláda chystá pro rozvědku vlastní zákon
Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) poskytuje vládě velmi důležité informace, řekl při páteční návštěvě sídla rozvědky premiér Petr Fiala (ODS). Po schůzce s ředitelem rozvědky Vladimírem Posoldou ocenil, jak se mu podařilo tajnou službu od říjnového nástupu stabilizovat. Kabinet pracuje na zvláštním předpisu, podle kterého by se úřad v budoucnu řídil. Nyní na rozdíl od zbývajících tajných služeb vlastní zákon nemá.
31. 3. 2023Aktualizováno31. 3. 2023, 12:01|
Dosavadní ředitel hradního protokolu Kruliš nastoupí do centrální banky
Dosavadní ředitel odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky (KPR) Vladimír Kruliš nastoupí 3. dubna do České národní banky (ČNB) do sekce kancelář. Bude zodpovídat především za koordinaci akcí a činností protokolárního charakteru. Média v minulosti spekulovala, že by Kruliš měl sekci kancelář ČNB vést, nastupuje ale na jinou pozici.
31. 3. 2023|
Guvernér centrální banky získal bezpečnostní prověrku. Končí tak pochybnosti, zda může naplno pracovat
Bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň Přísně tajné získal guvernér České národní banky Aleš Michl. Národní bezpečnostní úřad mu ji udělil zhruba deset měsíců poté, co o ni Michl požádal. V mezidobí se objevovaly pochybnosti, zda může guvernér bez prověrky plnohodnotně vykonávat funkci, prezident hovořil i o variantě, že by mohl uvažovat o jeho odvolání, kdyby Michl prověrku nezískal.
12. 3. 2023Aktualizováno12. 3. 2023, 11:25|
Důchodové opatření vlády je nesystémové. „Vypouštějí se balonky,“ tvrdí Nerudová
Vládou představené důchodové opatření, tedy jednorázová změna valorizačního vzorce, je nesystémové. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli ekonomka a bývalá předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová, bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok a bývalý člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls. Opozice chce dokonce kvůli novele zablokovat sněmovnu. Pokud by opozice uspěla, bude sice valorizace vyšší, ale možná až o desítky miliard naroste státní dluh, řekl Rusnok.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 15:26|
Bývalý ministr zahraničí Kohout se stane velvyslancem v Itálii
Bývalý ministr zahraničí Jan Kohout se stane velvyslancem České republiky v Itálii. Serveru Aktuálně.cz to v pondělí potvrdil šéf české diplomacie Jan Lipavský (Piráti), podle kterého už Kohout obdržel takzvaný agrément. V čele ambasády v Římě skončí Hana Hubáčková, jež je velvyslankyní v Itálii a na Maltě od roku 2015.
7. 11. 2022|daz
Šéf lánské Lesní správy Balák rezignoval, končí také šéf Správy Pražského hradu
Ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák rezignuje ke konci roku na svou funkci, prezidentův kancléř Vratislav Mynář jeho rezignaci přijal. Balák, kterému soud v srpnu nepravomocně uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek, rezignaci podal 14. října, sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
20. 10. 2022Aktualizováno20. 10. 2022, 20:51|
Zaměstnanec ministerstva se mohl setkat s ruským rozvědčíkem v Africe
Zaměstnance českého ministerstva zahraničí, který roky vynášel informace pro ruskou civilní rozvědku, měl podle informací ČT nakontaktovat ruský rozvědčík v Africe. Pracovníka s nejvyšším stupněm prověrky odhalila Bezpečnostní informační služba (BIS), jak napsal Deník N. Na ministerstvu už skončil.
16. 9. 2022|
Bývalý šéf hradní vojenské kanceláře Pilc neuspěl ve sporu s NBÚ o peníze
Nejvyšší soud (NS) zamítl dovolání bývalého náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislava Pilce, který vedl spor o odškodnění s Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Domáhal se náhrady 329 058 korun. O peníze prý přišel kvůli tomu, že mu úřad nezákonně odebral bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné, a tak musel opustit funkci na Hradě.
5. 4. 2022|
Pekarová Adamová: I v případě skartace zprávy na Hradě omylem mohl být porušen zákon
I pokud by zpráva k Vrběticím na Hradě byla skartována omylem, mohl být porušen zákon. V nedělním pořadu Partie Terezie Tománkové v televizi CNN Prima News to řekla předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Policie to podle ní musí vyšetřit. Podle bývalého šéfa dolní komory Radka Vondráčka (ANO) je překvapivé, že se na veřejnosti objevují informace z vnitřního chodu prezidentské kanceláře.
30. 1. 2022|
Policii zajímalo, jestli prezidentovi lidé bez prověrky viděli tajný dokument, zřejmě je však skartován, uvedly ČRo a Respekt
Policie podle zdrojů Českého rozhlasu Radiožurnálu a Respektu prověřuje, zda Hrad skartoval tajnou zprávu BIS o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích. Policisty podle nich původně zajímalo, zda tajnou zprávu neviděl někdo z pracovníků prezidentské kanceláře, kdo nemá bezpečnostní prověrku. Když chtěli dokument vidět, vyšlo najevo, že byl zřejmě skartován. Hrad odmítl, že by při nakládání s tajnými dokumenty jakkoli pochybil. Prezidentská kancelář také zpochybnila, že by hlava státu dostala do rukou dokument o Vrběticích až deset dnů po doručení. Stalo se tak s šestidenním odstupem. Údajnou skartací by se měl zabývat i sněmovní bezpečnostní výbor.
29. 1. 2022Aktualizováno29. 1. 2022, 17:41|
Kvůli funkci šéfa fakultní nemocnice Arenberger požádal o bezpečnostní prověrku
Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a bývalý ministr zdravotnictví Petr Arenberger požádal o bezpečnostní prověrku. Potvrdil to stávající šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Vojtěch, který koncem května Arenbergera ve funkci ministra vystřídal, tehdy uvedl, že bezpečnostní prověrka je pro Arenbergera jako pro ředitele fakultní nemocnice nezbytná.
10. 6. 2021|
Bývalý náčelník vojenské kanceláře Pilc má zpět prověrku a chce se vrátit na Hrad
Bývalý náčelník Vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc má opět bezpečnostní prověrku na stupeň přísně tajné. Mohl by se vrátit na Hrad do vysoké funkce, upozornily Lidové noviny. Sám Pilc uvedl, že má s hlavou státu ústní dohodu, podle které by se měl po obnovení prověrky vrátit do čela vojenské kanceláře.
14. 12. 2020|
Poškození památek chce Senát trestat pokutou až dvacet milionů
Pokuta za poškození nebo zničení památkového objektu by mohla násobně narůst. Současný strop jsou čtyři miliony, senátorská novela, kterou v prvním čtení schválila horní komora, počítá až s dvaceti miliony korun. Senátoři se zabývali i bezpečnostními prověrkami a odsouhlasili jejich prodlužování ve výjimečných stavech, jako je současná pandemie.
3. 12. 2020Aktualizováno3. 12. 2020, 12:15|
Vylité pivo už stát nezačne danit. Poslanci schválili i prodloužení bezpečnostních prověrek při nouzovém stavu
Stát nejspíše přestane nadobro účtovat spotřební daň za nespotřebované či vylité pivo. Novelu, která má rozšířit nynější provizorní opatření, schválila Poslanecká sněmovna na druhé ze čtvrtečních schůzí. Na té první poslanci dokončili druhé čtení novely o výkupních cenách pro nový dukovanský blok a také schválili novelu, která zamezí tomu, aby v době nouzového stavu přestaly kvůli úředním průtahům platit bezpečnostní prověrky.
26. 11. 2020Aktualizováno26. 11. 2020, 13:31|
O post šéfa antimonopolního úřadu usiluje jeho bývalý místopředseda Robert Neruda
Do výběrového řízení na funkci předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se přihlásil bývalý místopředseda úřadu, právník Robert Neruda. Informovaly o tom server Euro.cz a internetový deník Aktuálně.cz. Do soutěže se již dříve přihlásil náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.
4. 11. 2020|
Politicky nemám blízko k nikomu, uvedl Prymula. Možnou další vlnu pandemie vyřeší podle něj chytrá karanténa
Vláda schválila pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, kterou bude zastávat dosavadní náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Dle ministra zdravotnictví má jít o post vědecko-výzkumný, který se nebude krýt s kompetencemi ve zdravotnictví. Na ministerstvu Prymula skončí do konce týdne. O podrobnostech mluvil v pořadu Interview ČT24.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 22:52|
Exšéf vojenské kanceláře prezidenta Pilc podal žalobu kvůli odebrání prověrky. Chce přes 300 tisíc
Bývalý náčelník vojenské kanceláře prezidenta republiky Rostislav Pilc podal na stát žalobu kvůli odebrání bezpečnostní prověrky. Za ušlý služební plat chce doplatit 329 tisíc korun, které mu úřady odmítly vyplatit. Požadovat bude také odškodnění za nemajetkovou újmu. Informaci ČT potvrdil advokát bývalého generála Daniel Volák. Kvůli odebrání prověrky Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ) se v roce 2016 Pilc obrátil na soud. Ten loni definitivně vyhrál. Zrušení jeho prověrky bylo podle verdiktu nezákonné.
5. 6. 2019|Aleš Ligas
Zábrany, kamery a prověrky. ČEZ posílí bezpečnost Temelína
ČEZ plánuje letos v Jaderné elektrárně Temelín 180 investičních akcí za 1,5 miliardy korun. Elektrárnu chce modernizovat a současně posilovat její bezpečnost. Energetici to budou provádět hlavně při odstávkách: odstávka prvního bloku začne 1. března, druhý blok přeruší výrobu ve druhé polovině června. Obě odstávky by měly trvat dva měsíce.
14. 2. 2019|
Kancléř Mynář stáhl správní žalobu kvůli neudělení bezpečnostní prověrky a zpochybnil nezávislost soudců
Prezidentův kancléř Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) ve věci neudělení bezpečnostní prověrky. Krok zdůvodnil přes hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka obavou o spravedlnost procesu. Zpochybnil nezávislost soudců pražského městského soudu Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Předseda soudu Libor Vávra ale zdůraznil, že má v nestrannost svých soudců naprostou důvěru.
25. 1. 2019Aktualizováno25. 1. 2019, 13:43|