TÉMA

Památka UNESCO

UNESCO označilo Jericho za palestinskou památku, Izraelci to odmítají
Spor mezi Izraelci a Palestinci vyvolalo přidání prastarého sídelního pahorku Jericho na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Organizace totiž při svém oznámení, které učinila tento měsíc, označila lokalitu za palestinskou pamětihodnost. Izrael takové označení odmítá.
24. 9. 2023|
Žatec a krajina žateckého chmele se dostaly na seznam UNESCO
Žatec a krajina žateckého chmele se staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu. Pro Českou republiku to znamená již sedmnáctý zápis na Seznam světového přírodního a kulturního dědictví. Zároveň jde o první chmelařskou krajinu na světě, která získala tento status.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 21:52|
V Řečanech nad Labem instalují provizorní most. Hotový má být do konce října
V Řečanech nad Labem stavební firma instaluje provizorní přemostění Labe. Sloužit motoristům bude do té doby, než Pardubický kraj postaví nový most, který nahradí dosluhující téměř sto let starý. Instalaci provizorní komunikace předcházely zemní práce na březích a vybudování plošin.
13. 9. 2023|
V Marrákeši se opět třásla země. Lidé spali na ulici, záchranáři pátrají po přeživších
Obyvatelé marockého Marrákeše hlásí následné otřesy. Podle mezinárodní nevládní organizace Evropsko-středomořská seismologická observatoř (EMSC) měly sílu 4,5 Richterovy škály. Členové řady marockých rodin se v neděli do rána choulili k sobě v ulicích Marrákeše, kde strávili pod širým nebem už druhou noc po ničivém zemětřesení, jež si vyžádalo přes dva tisíce obětí a srovnatelné množství zraněných.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 22:43|
Maroko zasáhlo nejsilnější zemětřesení za celé dekády. Úřady hlásí přes dva tisíce mrtvých
Marocké pohoří Vysoký Atlas zasáhlo v pátek pozdě večer silné zemětřesení. Zatím úřady potvrdily 2012 obětí, dalších 2059 lidí utrpělo zranění, z toho 1404 je v kritickém stavu. Otřesy měly sílu 6,8 stupně Richterovy škály. Nejzasaženější jsou podle médií horské oblasti v centrálním Maroku. Kvůli intenzitě otřesů se ale hroutily domy i v sedmdesát kilometrů dalekém Marrákeši. Černínský palác nemá informace o tom, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. Politici po celém světě vyjadřují Maroku soustrast. Země vyhlásila třídenní státní smutek.
9. 9. 2023Aktualizováno9. 9. 2023, 23:52|
Opatství Mont-Saint-Michel začali stavět před tisíci lety. Dnes ho navštíví tři miliony lidí ročně
Před tisíci lety byl položen základní kámen opatství Mont-Saint-Michel ve francouzské Normandii. Dnes je to jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst na celém světě. K památce, která je od roku 1979 na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, se každý rok vypraví na tři miliony lidí.
19. 8. 2023|
Židovskou čtvrť v Třebíči málem nahradily paneláky. Světová rarita je už 20 let na seznamu UNESCO
Třebíč oslavuje výročí na seznamu UNESCO. Od zápisu židovské čtvrti se hřbitovem a areálu baziliky svatého Prokopa mezi výjimečné světové pamětihodnosti uplynulo rovných dvacet let. V 80. letech přitom hrozilo, že židovské město nahradí socialistická výstavba. Po revoluci se nejprve musela čtvrť stát plnohodnotnou součástí města, o zapsání na seznam UNESCO tehdy podle prvního porevolučního starosty Třebíče Jana Heřmana, který byl hostem Událostí, komentářů, nikdo nepomýšlel.
18. 8. 2023|
Zámek Telč otevírá po rekonstrukci i dosud utajené prostory. Přístupný zůstane celoročně
Zámek Telč se po rekonstrukci opět v plnohodnotném provozu otevírá návštěvníkům. Rozsáhlejší obnovy se památka zapsaná na světovém dědictví UNESCO dočkala po půlstoletí. Otevřená bude nyní celý rok. Přibyly nové prohlídkové trasy i moderní návštěvnické centrum. Restaurováním prošla například renesanční kaple a Rytířský sál s kazetovým stropem, poprvé jsou zpřístupněny očím veřejnosti dosud utajené prostory bývalého zámeckého pivovaru se sýpkou.
27. 7. 2023|
Při nočním ostřelování Oděsy zemřel člověk, ruské rakety poničily katedrálu
Po sobotní přestávce pokračovali Rusové v noci na neděli v útocích na Oděsu, které zahájili v úterý a označují je za odvetu za poškození Krymského mostu. Jejich ostřelování nepřežil jeden člověk. Jeden ze zraněných, sedmnáctiletý mladík, je ve vážném stavu na jednotce intenzivní péče, uvedl šéf oblastní správy Oleh Kiper. Rakety zasáhly obytné domy a také katedrálu Proměnění Páně. Ta je těžce poškozená. Rusko odmítlo za útok odpovědnost, jeho ministerstvo tvrdí, že útoky na Oděsu cílily jinam.
23. 7. 2023Aktualizováno23. 7. 2023, 19:50|Matěj Lucovič
Pašijové hry v Hořicích na Šumavě se staletou tradicí chtějí na seznam UNESCO
Pašijové hry v Hořicích na Šumavě na Českokrumlovsku by se do konce roku mohly dostat na národní seznam nehmotného kulturního dědictví České republiky. Jejich pořadatelé navíc usilují i o zápis na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, což by se mohlo povést příští rok, míní starosta městyse Martin Madej (Pro Hořice). Divadelní amfiteátr v Hořicích na Šumavě si v rámci své návštěvy Jihočeského kraje prohlédl prezident Petr Pavel.
19. 7. 2023|
Holašovičtí vzpomínají na 25 let v UNESCO. Slaví, ale upozorňují i na negativa
Holašovice si připomínají čtvrtstoletí od zapsání na seznam světového dědictví UNESCO. Vesnice proslulá selským barokem je díky tomu světově proslulá a je doslova magnetem pro turisty. Místní obyvatelé ale poukazují nejen na výhody, ale i nevýhody členství v UNESCO.
7. 7. 2023|
Plošina Nazca odkrývá stále nová tajemství. Německá matematička tomu pomohla z žebříku
Tajemné obrazce objevené na peruánské planině Nazca a v okolí přitahují vědce a návštěvníky po celá desetiletí. Výzkumníci objevují stále nové vzory. Geoglyfy, obrovské postavy i zvířata vytesané do jihoamerické pouště, jsou staré více než dva tisíce let. Rozluštit jejich tajemství se v zárodku výzkumu snažila německá matematička Maria Reicheová, která zemřela před 25 lety, 8. června 1998. Většinu života strávila na poušti, kde obrazce studovala pomocí žebříku i koštěte.
8. 6. 2023|
Kolonáda nad Květnou zahradou v Kroměříži je opět přístupná návštěvníkům
Po nucené dvouleté pauze se návštěvníkům Květné zahrady v Kroměříži znovu otevřel ikonický pohled z terasy na kolonádě. Ta byla prakticky celá rozebrána, zrestaurována a znovu postavena. Květná zahrada, známá také pod názvem Libosad, letos slaví 25. výročí od zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.
26. 5. 2023|
Banská Štiavnica se vyrovnává s následky požáru. Opravy mohou vyjít na trojnásobek slibu vlády
Banská Štiavnica se měsíc po rozsáhlém požáru dál vyrovnává s jeho následky. Opravy domů v centru města zapsaném na seznam UNESCO potrvají podle radnice nejméně tři roky. Plameny zachvátily sedm historických domů, přesná příčina se stále vyšetřuje. Pomoc s rekonstrukcí nabídlo i Česko.
23. 4. 2023|
Válka způsobila kulturnímu dědictví Ukrajiny škody za miliardy dolarů, vyplývá ze zprávy UNESCO
Rok války Ruska proti Ukrajině způsobil kulturnímu dědictví napadené země škody za 2,6 miliardy dolarů (asi 56 miliard korun). Ruská redakce BBC vyčíslení uvedla s odvoláním na údaje zveřejněné u příležitosti návštěvy generální ředitelky UNESCO Audrey Azoulayové v Kyjevě. Setkala se s prezidentem Volodomyrem Zelenským, aby projednali možné zařazení města Černihiv na seznam světového dědictví.
4. 4. 2023|
Národní muzeum v Praze se v laboratořích pokusí zachránit požárem zničené exponáty z Banské Štiavnice
Odborníci z Národního muzea se pokusí preparovat nebo konzervovat v laboratořích v Praze exponáty z požárem zasažené Banské Štiavnice. Od pondělka také pomáhali na žádost slovenské strany se záchranou mineralogické expozice ve Slovenském hornickém muzeu. Další sbírkové předměty se ale nacházejí v nepřístupném vyhořelém výstavním sále muzea, kde se zřítila střecha.
30. 3. 2023|
V historickém centru Banské Štiavnice nebude po požáru nutné bourání žádné z budov
Žádnou z budov v historickém centru Banské Štiavnice na středním Slovensku, které o víkendu poškodil rozsáhlý požár, nebude třeba zbourat. Na všech dotčených objektech je ale nutné asanovat dřevěné stropy a krovy. Informovalo o tom město po obhlídce statikem. Ministr životního prostředí Ján Budaj řekl, že během pondělí hasiči na místě ještě našli několik skrytých ohnisek.
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 15:07|
Kvůli požáru v Banské Štiavnici mimořádně zasedne slovenská vláda. Pavel nabídl pomoc s opravou památek
Po sobotním rozsáhlém požáru v Banské Štiavnici, který poničil historické budovy v centru tohoto středoslovenského města, je situace stabilizovaná. Při požáru nikdo nezemřel ani nebyl zraněn. Kvůli požáru, který zasáhl sedm budov, také mimořádně zasedne slovenská vláda. Pomoc Slovensku při obnově zničených a poškozených památek v neděli nabídl i český prezident Petr Pavel, který kvůli tomu telefonoval se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Mělo by jít hlavně o zapojení odborných restaurátorů.
19. 3. 2023Aktualizováno19. 3. 2023, 20:03|
Na Velikonočním ostrově našli další sochu moai. Ukrývala se ve vulkanickém kráteru
Na Velikonočním ostrově se vědcům podařilo objevit další z tamních známých monolitických soch zvaných moai. Našli ji na dně vyschlého jezera v jednom z vulkanických kráterů, kde pracovali na obnově tamních mokřadů, napsal deník The Guardian. Z kamene vytesanou hlavu velkou asi 1,6 metru hodlají dál nechat na místě nálezu.
4. 3. 2023|
Kraj chce oživit celou podkrušnohorskou Kozí dráhu, objednal na ni vlaky. Správa železnic ale dál odmítá její opravu
Správa železnic dál odmítá opravit železniční trať mezi Oldřichovem u Duchcova a Telnicí. A to přesto, že Ústecký kraj objednal vlaky, které by po ní měly od dubna začít jezdit. Železničáři před rokem opravili východní část trati známé jako Kozí dráha, ale rekonstruovat zbytek, který je v horším stavu, se nechystají.
23. 2. 2023|
Doporučujeme
Umělá inteligence pomáhá archeologům poskládat dávno rozbité eposy
Luštit rozlámané tabulky klínového písma je jako skládat poškozené puzzle. Teď s tím německým vědcům pomáhá umělá inteligence, která už „slepila“ dohromady několik textů. Pomáhají pochopit, jaký byl dávno zaniklý Babylon.
9. 2. 2023Aktualizováno12. 2. 2023, 13:01|
Památkáři nakonec začnou s nákladnými opravami zámku v Litomyšli, chtějí stihnout dotaci
Národní památkový ústav se rozhodl, že se pustí do oprav zámku v Litomyšli. Původně zrušil soutěž, nyní podepsal smlouvu s novým harmonogramem. Památkáři se obávali, že nestihnou včas vyčerpat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), proto se práce placené z těchto peněz budou dělat přednostně a další opravy včetně Panského domu budou následovat.
31. 1. 2023|
V Pompejích znovuotevřeli nádhernou vilu propuštěných otroků. Je to Sixtinská kaple města, říkají restaurátoři
V Pompejích se tento týden po dvaceti letech náročné obnovy návštěvníkům opět otevřel dům Vettiů. Podle ředitele archeologického parku Gabriela Zuchtriegela je dům kvůli svým nástěnným malbám významnou památkou. Luxusní rezidence patřila dvojici mužů, zřejmě bratrům, kteří zbohatli na obchodování s vínem.
11. 1. 2023|
Památkáři zrušili soutěž na opravu zámku a Panského domu v Litomyšli
Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu. Tendr se neúměrně prodloužil a nestihla by se využít dotace od Evropské unie. Památkáři nyní přepracovávají původní projekt, aby mohli využít alespoň dotaci ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví, informovala mluvčí NPÚ Sychrov Lucie Bidlasová.
2. 1. 2023|