TÉMA

Naréndra Módí

„Rozměr teroru je strašný.“ USA posílají do Středomoří letadlovou loď, Unie prověří pomoc Palestině

Spojené státy kvůli útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael přesouvají do východního Středomoří letadlovou loď.  Evropská unie provede kontrolu své finanční pomoci Palestincům, aby se ujistila, že z unijních peněz nemají prospěch, a to ani nepřímý, žádné teroristické organizace. Čína násilí odsoudila, řešení podle ní spočívá ve vytvoření nezávislého palestinského státu. Rusko se obává rizika, že se do konfliktu zapojí „třetí síly“.
9. 10. 2023Aktualizováno9. 10. 2023, 21:15|

Trudeau nařkl Indii ze zapojení do vraždy představitele Sikhů. Dillí varuje občany před cestou do Kanady

Mezi Indií a Kanadou výrazně vzrostlo napětí poté, co kanadský premiér Justin Trudeau prohlásil, že podle kanadských tajných služeb za červnovou vraždou předáka sikhské komunity na kanadské půdě může být indická vláda. Obě země si vzájemně vypověděly po jednom diplomatovi. Nově Indie vyzvala své občany pobývající v Kanadě i ty, kteří se do země chystají, k opatrnosti.
20. 9. 2023Aktualizováno20. 9. 2023, 21:22|

Lídři na summitu G20 uctili památku Gándhího, účastnili se Biden i Lavrov

Na summitu skupiny velkých ekonomik G20 v Dillí v neděli lídři států a vlád společně uctili památku indického politika a bojovníka za nezávislost Mahátmy Gándhího. Na začátek druhého a zároveň posledního dne setkání navštívili památník, kde byl Gándhí v roce 1948 po svém zavraždění zpopelněn. Následně indický premiér Naréndra Módí předal Brazílii předsednictví skupiny G20 a prohlásil dvoudenní summit za ukončený. Rovněž navrhl, aby státníci jednali na virtuálním zasedání ještě letos v listopadu.
10. 9. 2023Aktualizováno10. 9. 2023, 19:48|

Francie si připomněla pád Bastily vojenskou přehlídkou

Francie v pátek slaví dobytí Bastily 14. července 1789, které je považováno za začátek Velké francouzské revoluce. Prezident Emmanuel Macron zahájil v centru Paříže vojenskou přehlídku u příležitosti tohoto státního svátku. Čestným partnerem oslav je letos Indie, kterou zastupuje premiér Nárendra Módí. Český prezident Petr Pavel považuje dobytí Bastily za základ moderní demokracie. Uvedl to při návštěvě na francouzské ambasádě.
14. 7. 2023Aktualizováno14. 7. 2023, 18:33|

Srážka vlaků v Indii si vyžádala přes dvě stě mrtvých

Počet mrtvých po vlakovém neštěstí v indickém státě Odiša podle agentury Reuters stoupl už na nejméně 207. Zraněných je přinejmenším 850. Podle indického tisku na místě nehody pokračuje masivní záchranná akce a pátrací týmy stále prohledávají vagony.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 23:53|

Tři z dvaceti gepardů převezených z Afriky do Indie uhynuli, projekt vyvolává otázky

Plán Indie na návrat gepardů do volné přírody desítky let poté, co byli v zemi vyhubeni, vzbuzuje pochybnosti. Tři z dvaceti gepardů, kteří byli převezeni z Afriky, totiž v posledních týdnech uhynuli. Kritici projektu tvrdí, že nové prostředí je pro tyto šelmy nevhodné, píše deník The Guardian.
23. 5. 2023|

Indie se stala šestou zemí s jadernou ponorkou. Úspěšně z ní odpálila balistickou střelu

Indie provedla úspěšný raketový test ze své jaderné ponorky, čímž se podle serveru německé Deutsche Welle stala šestou zemí, která je schopna provést jaderný úder či protiúder i z moře. Balistická střela dopadla do Bengálského zálivu s velkou přesností, informovalo v pátek indické ministerstvo obrany.
15. 10. 2022|

Japonsko se rozloučilo s expremiérem Abem. Státní pohřeb u mnohých vzbudil nevoli

Modlitbami a čestnou salvou v úterý Japonsko uctilo památku bývalého premiéra Šinzóa Abeho, který zemřel v červenci poté, co ho během předvolebního projevu smrtelně postřelil bývalý voják. První státní pohřeb po 55 letech v Japonsku hluboce rozdělil veřejnost. Kritici poukazují mimo jiné na vysokou cenu obřadu či na kontroverzní vztahy Abeho a jeho Liberálnědemokratické strany (LDP) s Církví sjednocení, známou jako moonisté.
27. 9. 2022|

Indie uvedla do služby první letadlovou loď vlastní výroby, pojme třicítku strojů

Indický premiér Naréndra Módí slavnostně uvedl v pátek do služby první letadlovou loď domácí výroby. Plavidlo, které nese název Vikránt, má šestnáct set členů posádky a slouží pro třicet letounů, informovala agentura Reuters.
2. 9. 2022|

Invazí Putin udělal katastrofální chybu, uvedl Johnson. Varoval před opětovnou normalizací vztahů

Britský premiér Boris Johnson varoval, že by se Západ po ruské invazi na Ukrajinu neměl pokoušet o normalizaci vztahů s prezidentem Vladimirem Putinem. Během svého projevu na konferenci Konzervativní strany v Blackpoolu označil Johnson útok ruských vojsk za bod zlomu pro celý svět.
19. 3. 2022|

Pandemie ve světě: Dánsko zrychluje rozvolnění. Merkelová se nechala očkovat AstraZenecou

Díky příznivé a stabilní epidemické situaci uspíší Dánsko rozvolňování o dva týdny. Lidé budou moci do restaurací či na stadiony. Mírné rozvolnění od pondělí čeká také Slovensko. Německá kancléřka Angela Merkelová se nechala naočkovat vakcínou firmy AstraZeneca. Nepříznivě se pandemie vyvíjí v Indii. Tamním nemocnicím chybí kyslík, nedostatek je také léků.
16. 4. 2021Aktualizováno16. 4. 2021, 19:39|

Nové Dillí zaplavily traktory. Protestujícím farmářům se podařilo proniknout do ikonické pevnosti

Statisíce indických farmářů protestovaly v Novém Dillí proti zemědělským reformám. Demonstrantům se podařilo prorazit policejní zátarasy a proniknout do Červené pevnosti, historického komplexu a jednoho ze symbolů hlavního města, kde vztyčili vlajky. Policisté protestující rozhání pomocí slzného plynu.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 19:56|

Indie koupí od USA zbraně za tři miliardy dolarů, oznámil Trump na závěr své „nezapomenutelné“ cesty

Indie nakoupí od USA obranné prostředky za tři miliardy dolarů (69,6 miliard korun). Po jednání s indickým premiérem Narédrou Módím to v Dillí oznámil americký prezident Donald Trump, který končí šestatřicetihodinovou návštěvu Indie. Svou cestu označil za „nezapomenutelnou a mimořádnou“.
25. 2. 2020|

Pnutí v Kašmíru roste. Při přestřelce na hranici mezi Indií a Pákistánem zemřelo osm vojáků

Nejméně osm vojáků, z toho tři pákistánští a pět indických, zemřelo během přeshraniční přestřelky ve sporné oblasti Kašmíru, která je rozdělena mezi oba tyto státy. K jednomu z nejkrvavějších střetů mezi Pákistánem a Indií v letošním roce došlo v době zvýšeného napětí poté, co se Indie rozhodla zrušit zvláštní autonomní status ve své, převážně muslimské části Kašmíru.
15. 8. 2019|

V Indii sčítali tygry. Je jich téměř dvakrát víc než před deseti lety

Množství tygrů v Indii se za uplynulé čtyři roky výrazně zvýšilo a dosáhlo téměř tří tisíc. Výsledky loňského sčítání oznámil v pondělí na tiskové konferenci indický premiér Naréndra Módí. Připomněl zároveň, že před 15 lety v zemi žilo jen kolem čtrnácti set těchto zvířat. Indie nyní představuje jednu z nejbezpečnějších oblastí pro tyto ohrožené kočkovité šelmy na světě, uvedl předseda vlády.
29. 7. 2019|

Příznivci Módího slaví. Předběžné výsledky šestitýdenních voleb připisují jeho straně jasné vítězství

Vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) premiéra Naréndry Módího se prohlásila vítězem parlamentních voleb. Podle předběžných výsledků zveřejněných volební komisí získala 300 z 543 volených křesel v dolní komoře parlamentu, což znamená, že si pohodlně zajistí většinu. Zatím ale není jasné, kolik z odhadovaných 600 milionů odevzdaných hlasů už bylo sečteno. Sčítání se může protáhnout až do pátku.
23. 5. 2019Aktualizováno23. 5. 2019, 15:23|

Po šesti týdnech skončily indické parlamentní volby. Premiér Módí pravděpodobně směřuje k vítězství

V Indii v neděli skončila sedmá a poslední fáze šest týdnů trvajících parlamentních voleb. Podle průzkumu u volebních místností získala nejvíce hlasů favorizovaná vládní nacionalistická Indická lidová strana (BJP) nynějšího osmašedesátiletého premiéra Naréndry Módího.
19. 5. 2019|

Největší volby na světě. Téměř miliarda Indů vybírá nový parlament

V Indii ve čtvrtek začínají největší demokratické volby na světě. Až 900 milionů voličů vybírá zástupce do dolní komory parlamentu a samotné hlasování potrvá 39 dní. Hlavním favoritem je současný premiér a vůdce nacionalistické Indické lidové strany (BJP) Naréndra Módí. O křeslo v čele vlády však usiluje také Ráhul Gándhí, vůdce opozičního Indického národního kongresu (INK).
11. 4. 2019|

Indický ekonomický summit je plný kontrastů. Z jedné strany nablýskané konferenční centrum, z druhé běžný život

Ostrý kontrast mezi nablýskaným konferenčním centrem Mahátma Mandir a nejbližším okolím za jeho branami nabízí návštěvníkům v pátek zahájené investiční fórum Vibrant Gujarat Summit v indickém státu Gudžarát. Delegace vedená premiérem Andrejem Babišem (ANO), podnikatelé i výprava českých novinářů mohli cestou kromě všudypřítomných rikš a tuk tuků vidět i desítky volně se potulujících psů, polehávající krávy a lidi žijící na ulici a v improvizovaných chatrčích u hlavního silničního tahu.
18. 1. 2019|