TÉMA

Motocykl

Nástup šetrnějšího benzinu E10 zkomplikuje provozování starších aut i odstavování na zimu

Pro majitele starších aut, ale také pro ty, kdo jezdí málo nebo třeba nechávají svůj stroj přes zimu stát – jako třeba motocyklisté – může představovat problém nové palivo, které se začne na čerpacích stanicích v Česku prodávat od ledna. Bude to benzin s označením E10 s vyšším podílem biosložky. Motory v moderních autech, která pravidelně jezdí, by se s ním měly vyrovnat bez nesnází. Když ale zůstane palivo v nádrži příliš dlouho, může nastat problém. U starých motorů zase hrozí poškození palivové soustavy.
24. 11. 2023|

Pavel se sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska. V plánu má i jednání s Fialou

Zvolená hlava státu Petr Pavel se tento týden neformálně sejde s prezidenty Rakouska a Maďarska, kteří dorazí do Prahy rozloučit se s končícím prezidentem Milošem Zemanem. Pavel to řekl na pondělní tiskové konferenci. V úterý bude také jednat s premiérem Petrem Fialou (ODS). Tento týden se zúčastní i výstavy motocyklů nebo debaty v Centru současného umění DOX, kterou pořádá týdeník Respekt. Do konce týdne chce Pavel představit jméno nového bezpečnostního ředitele Kanceláře prezidenta republiky.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 14:08|

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí za více než šedesát let

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961, kdy policie začala vést souhrnné statistiky. Mrtvých bylo 454, tedy o šestnáct méně než předloni. Dopravních nehod policisté zaznamenali 98 460, což je o 872 méně než v předloňském roce, oznámili náměstek policejního prezidenta Tomáš Lerch a ředitel dopravní policie Jiří Zlý. Nejčastěji lidé umírali v osobních vozech.
6. 1. 2023Aktualizováno6. 1. 2023, 20:01|

U Slaného se srazil motocykl s autobusem a dvěma auty. Na místě zasahoval vrtulník

Na obchvatu Slaného na Kladensku se v neděli v podvečer srazil motocykl s autobusem a dvěma osobními auty. Nehoda si vyžádala tři zraněné, dva lidé utrpěli mnohočetná poranění, třetí byl zraněn lehce. K nehodě byl povolán vrtulník, řekl policejní mluvčí Pavel Truxa. Podle mluvčí Záchranné služby Asociace samaritánů České republiky Petry Homolové byli po nehodě dva lidé v bezvědomí.
22. 5. 2022Aktualizováno22. 5. 2022, 21:15|

O Velikonocích zahynuli při nehodách čtyři lidé, méně než loni, kdy byly zavřené okresy

Relativně příznivě ve srovnání s minulými lety skončily Velikonoce na českých silnicích. Při nehodách zahynuli o svátcích čtyři lidé, dva z nich v pondělí a po jednom v pátek a v neděli. Dvanáct lidí utrpělo těžká zranění. Loni o svátcích zahynulo pět lidí, tedy více, i když tehdy platil zákaz pohybu mezi okresy. Policie považuje Velikonoce za velmi rizikové období, na silnice vyrážejí i málo zkušení řidiči.
19. 4. 2022Aktualizováno19. 4. 2022, 10:30|

Muži věznění kvůli vyloupenému klenotnictví jdou na svobodu. Pachové stopy jako důkaz nestačí

Krajský soud ve Zlíně rozhodl o propuštění Miloše Zezuly a Martina Skalického z vězení. Muži si odpykávali tresty osmi a pěti let za loupež v klenotnictví v Uherském Hradišti z roku 2015. V úterý Ústavní soud (ÚS) vyhověl jejich stížnostem, krajský soud tedy bude muset případ znovu otevřít. Jeho původní verdikt stál zejména na pachových stopách, jinak důkazy chyběly, svědkové nebyli schopní pachatele identifikovat. Oba odsouzení vinu popírají, například tvrdí, že v době loupeže byli v práci.
23. 2. 2022|

V Hongkongu začal soud se zástupci opozice. V souladu s ústavou pořádali neoficiální volby

Sedmačtyřicet lidí stanulo před hongkongským soudem. Jsou mezi nimi bývalí prodemokratičtí zákonodárci, sociální pracovníci, učitelé a členové občanské společnosti, kteří jsou již měsíce vězněni. Souzeni jsou za organizaci neoficiálních primárních voleb. Očekávají se tvrdé exemplární tresty.
23. 9. 2021Aktualizováno23. 9. 2021, 19:42|

Na ostravské univerzitě opravili historickou Jawu. Prošla rukama závodníka i akademického malíře

Renovaci motorky Jawa dokončili v restaurátorské dílně na ostravské Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava (VŠB-TUO). Jde o jednu z motorek ze sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky, který věnoval několik desítek historických strojů Moravskoslezskému kraji.
7. 5. 2021|

Prodej nových aut loni v Česku klesl o 19 procent. Nejčastěji lidé volili benzinové vozy a SUV

Prodej nových osobních aut v Česku loni klesl o 18,8 procenta na 202 971 vozů. Je to o téměř 47 tisíc aut méně než o rok dříve. Důvodem byla opatření proti koronavirové epidemii. Oznámil to ve středu Svaz dovozců automobilů.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 15:18|

Pařížská předměstí se bouří. Stěžují si na policejní zvůli

Na pařížských předměstích sílí napětí mezi policií a místními obyvateli. Pořádkové síly už třetí noc v řadě zasahovaly proti převážně mladým mužům, kteří zapalovali odpadkové koše a házeli dělbuchy, informovala agentura AFP. Nepokoje, které vyvolala sobotní dopravní nehoda s účastí policejního vozu, se šíří navzdory přísnému omezení pohybu přijatému kvůli šíření koronaviru.
21. 4. 2020|

Za sražení policistky dva a půl roku vězení. Soud potrestal zdrogovaného motorkáře

Řidiči motocyklu Lukáši Pulkertovi uložil šumperský soud za sražení policistky v Mohelnici dva a půl roku vězení a pětiletý zákaz řízení. Policistka ho zastavovala kvůli téměř dvojnásobnému překročení rychlosti. Pulkert jel pod vlivem drog, bez řidičského průkazu a na neregistrovaném stroji. Soud jej uznal vinným ze tří trestných činů včetně násilí proti úřední osobě. Muži hrozilo až šest let vězení, rozsudek není pravomocný.
30. 10. 2019|

Motorkář, který v Mohelnici pod vlivem drog srazil policistku, půjde před soud

Státní zástupce obžaloval muže, který loni v říjnu v Mohelnici pod vlivem drog srazil a zranil policistku při silniční kontrole. ČT to řekl šéf Okresního státního zastupitelství v Šumperku Jaroslav Horák. Viní ho z násilí proti úřední osobě, z nedovolené výroby a jiného nakládání a přechovávání omamné a psychotropní látky. Hrozí mu až šestileté vězení. Hlavní líčení nařídil Okresní soud v Šumperku na 30. října.
23. 9. 2019|

Vzpomínky na velkou minulost. Jawa má v Turecku stále dobré jméno

Československé motorky Jawa jsou v současném Turecku přetrvávajícím fenoménem nejen pro nostalgiky a hluk jejich motorů se dodnes podílí na zvukové stopě nejen ve středomořské Antalyi. Do země na Bosporu je ve velkém přivedl turecký podnikatel Kamil Yacici – a Turkům dal poznat i české pivo.
5. 9. 2019|

Největším konkurentem motocyklové Velké ceny v Brně je rakouský Spielberg. Srovnali jsme zázemí obou závodů

Týden po odjetí Velké ceny silničních motocyklů v Brně se závodníci přesunuli do sousedního Rakouska. Velká cena ve Spielbergu se konala teprve třetím rokem, pro Brno je ale největší konkurencí. Každý rok tam přijíždí víc fanoušků, kteří oceňují v horském prostředí klid, čistotu a kvalitní zázemí.
12. 8. 2019|

Senior spadl z motorky na koleje, když přijížděl vlak. Na pomoc přispěchal jediný člověk, vytáhl ho včas

Za záchranu seniora, který spadl z motocyklu přímo před přijíždějící vlak, převzal Dalibor Voborník medaili od královéhradeckého policejního ředitele. Policie mu navíc nabídla práci ve svých řadách. Pětaosmdesátiletému Jiřímu Duškovi přišel pomoci jako jediný z cestujících, kteří na vlak na zastávce u přejezdu čekali. Jak říká, byla to pro něj samozřejmost – i přesto, že se na místě, odkud vůbec mohl pomoci, ocitl naprostou shodou náhod.
15. 6. 2019|

Zánik „polopřevodů“ aut byl v pořádku. Podle Ústavního soudu nešlo o vyvlastnění

Právní úprava, kvůli které vozidla v takzvaném polopřevodu administrativně zanikla, není protiústavní. Krajský soud v Hradci Králové neuspěl u Ústavního soudu (ÚS) s návrhem na zrušení sporného přechodného ustanovení. Polopřevod byl stav, kdy původní majitel odhlásil vozidlo z registru a nový je už nenechal řádně zapsat.
22. 5. 2019|

Airbagová vesta může zachránit život. Mezi motorkáři ale zatím moc rozšířená není

Jihomoravští policisté evidují od začátku sezony na dvacet nehod motocyklistů. Z toho jednu tragickou. Pro větší bezpečnost jezdců slouží takzvaná airbagová vesta. Mezi motorkáři ale moc rozšířená není. Na jedné z brněnských středních škol ji představili pořadatelé preventivní akce Jezdím „COOL“.
26. 4. 2019|

Na silnicích už zemřelo pět motorkářů. Sezona letos začala dřív

Celkem 215 nehod s motocyklem a čtyři mrtvé motorkáře zaznamenala statistika policejního prezidia za první čtvrtletí tohoto roku. Další jezdec nepřežil nehodu v neděli 7. dubna. Vysoká čísla jsou důsledkem teplého počasí, které umožnilo zahájit sezonu dřív než loni. K nehodám podle odborníků přispívá hlavně nepřipravenost řidičů motorek, kteří přeceňují své síly. Roli můžou hrát i silnice neopravené po zimě.
12. 4. 2019|

Stát pošle Grand Prix v Brně 65 milionů. Podpořit závod ale odmítlo ministerstvo školství

Stát poskytne na pořádání letošní motocyklové Grand Prix České republiky v Brně slíbených 65 milionů korun. V pondělí 15. dubna materiál projedná vláda, hned poté může dotaci Jihomoravskému kraji přeposlat, oznámila ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). Město Brno chce dát na závod mistrovství světa 15 milionů korun, Jihomoravský kraj již dříve schválil 25 milionů. Podpořit soutěž ale odmítlo ministerstvo školství. Velká cena se koná od 2. do 4. srpna.
3. 4. 2019Aktualizováno3. 4. 2019, 20:01|

Veterány silnic se budou učit opravovat v Ostravě. Vysoká škola báňská otevřela unikátní obor

Na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě v Ostravě (VŠB-TUO) se v pátek otevřela restaurátorská dílna historických motocyklů. Opravovat se v ní budou také stroje někdejšího závodníka a akademického sochaře Miroslava Rybičky, který kraji před čtyřmi lety daroval kolekci motocyklů včetně vzácných kousků.
29. 3. 2019|

Motorkář na Plzeňsku vyjel z trati a vlétl do diváků, zranil čtyři muže

Motorkář při motokrosových závodech v Merklíně na Plzeňsku vletěl do diváků a zranil čtyři muže ve věku 40 až 65 let. Všichni jsou při vědomí, byli převezeni vrtulníkem i sanitkami do plzeňské fakultní nemocnice.
24. 3. 2019Aktualizováno24. 3. 2019, 18:43|

Motorkáři vyjíždějí, řidiči si na ně těžko zvykají. Výsledkem jsou i tragické nehody

Je teplo a krásně. Počasí láká k tomu po zimě zase osedlat motorku a vyrazit trhat asfalt. Potrhané ale může docela snadno nakonec být něco jiného. Již nyní policejní statistika eviduje čtyři smrtelná zranění motorkářů v letošním roce, a to sezona ještě pořádně nezačala. Na soužití s motorkáři si navíc po zimě musí zvykat i řidiči aut, což jde každé jaro ztuha.
23. 3. 2019|

Zahradit autem cestu ujíždějícímu motorkáři nebyl trestný čin, potvrdil soud

Policista Šimon Vaic, který čelil obžalobě za to, že v červenci 2017 zahradil ujíždějícímu motorkáři cestu služebním autem, nespáchal trestný čin. Zprošťující rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 8 z loňského října potvrdil odvolací pražský městský soud. Verdikt je pravomocný.
15. 1. 2019Aktualizováno15. 1. 2019, 15:43|