TÉMA

Dýchací cesty

Za týden přibylo téměř 1500 nových případů černého kašle

Za týden v Česku přibylo podle statistik Státního zdravotního ústavu (SZÚ) 1494 případů černého kašle. Jde o nejvyšší týdenní nárůst od začátku letošního roku. Od ledna lékaři evidují celkem 7888 nakažených. Více nemocných bylo naposledy na konci padesátých let minulého století, krátce po zahájení očkování proti této nemoci. Vakcíny jsou v současné době jen pro těhotné, tento týden dorazí dle ministerstva zdravotnictví devadesát tisíc nových z Kanady a Francie.
15. 4. 2024Aktualizováno15. 4. 2024, 14:23|

Kýchnutí se nesnažte potlačit, varují lékaři po případu protržené průdušnice

Když cítíte, že se blíží kýchnutí, je lepší se ho nesnažit potlačit, upozornili skotští lékaři. Vychází při tom z případu popsaného v odborném časopise BMJ Case Reports, kdy si muž při pokusu potlačit kýchnutí při řízení spontánně protrhl průdušnici, napsal list The Guardian.
19. 12. 2023|

Nová vakcína proti covidu v testech selhala. Měla se podávat formou spreje

Vědci z Oxfordské univerzity oznámili, že výsledky klinické studie, která testovala novou vakcínu proti covidu-19 podávanou formou spreje, jsou zklamáním. Studie vznikla ve spolupráci s firmou AstraZeneca a byla v ní použita stejná vakcína, která se běžně používá ve formě injekcí.
15. 10. 2022|

Lékaři poprvé objevili mikroplasty hluboko v lidských plicích

Vědci poprvé popsali, že znečištění mikroplasty se může ukládat hluboko v plicích živých lidí. Miniaturní částice z umělých hmot se našly v nové studii téměř ve všech analyzovaných vzorcích.
7. 4. 2022|

Obří dinosaurus trpěl explozivní rýmou. Paleontologové zjistili, že podobný problém trápí dnešní ptáky

Vědci objevili prvního dinosaura, který trpěl rýmou. Kostra pravěkého obra prozradila, že musel mít vážné projevy infekční nemoci, která sužuje i současné ptáky. Je možné, že na ni i zemřel.
12. 2. 2022|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|

Koronavirus se mění tak, aby se snadněji šířil vzduchem, ukázala studie

Výsledky nové studie virologů z Marylandské univerzity ukazují, že se SARS-CoV-2 evolučně mění tak, aby se snadněji a lépe přenášel vzduchem. Výzkum ale také ukazuje, jak se proti novým kmenům bránit, a potvrzuje, jak efektivní je krytí dýchacích cest.
20. 9. 2021|

Hygiena rozdala první pokuty účastníkům zahájení MFF Karlovy Vary za nenošení roušek

Část lidí, kteří neměli na zahájení letošního karlovarského filmového festivalu nasazené respirátory nebo nanoroušky, dostala již od hygieniků pokutu. Na dotaz České televize to uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Michaela Zajíčková. Zahájení festivalu proběhlo 20. srpna ve Velkém sálu hotelu Thermal a účastnilo se ho téměř dvanáct set lidí. Podle Zajíčkové šetření stále pokračuje.
9. 9. 2021|

Probiotika pomáhají obézním a starším proti respiračním nemocem. Mikrobiom ovlivňuje celé tělo

Pravidelné užívání probiotik by mohlo starší a obézní lidi chránit před respiračními infekcemi horních cest dýchacích. Ukazují to výsledky nového výzkumu, který vědci představili na setkání Digestive Disease Week (DDW) 2021.
18. 5. 2021|

V Praze, Brně i na trojmezí se konaly prvomájové akce. Zaznívala kritika vládního postupu v epidemii

Tradiční prvomájové shromáždění i protesty, které probíhaly na několika místech v Česku, se obešly bez konfliků. Na jejich bezpečnost dohlížely v terénu stovky policistů. Klíčovým tématem letošních akcí se stal covid a kritika vládního postupu boje s epidemií. Řadu tradičních akcí politických stran organizátoři kvůli restrikcím předem zrušili.
1. 5. 2021Aktualizováno1. 5. 2021, 18:00|

Přenos covidu-19 aerosolem je horší než kapénkami, ukazují studie

Zatím jsou to jen náznaky, ale několik nových studií upozornilo, že pokud dojde k nákaze covidem při přenosu aerosolem, mívá pak nemoc horší průběh než při přenosu kapénkami.
30. 4. 2021|

Pro pacienty s chronickou plicní nemocí představuje covid-19 velké riziko. S rouškou se však sotva udrží na nohou

V době, kdy hrozí nákaza koronavirem, který může vážně poškodit plíce, se ve velmi nepříjemné situaci ocitli pacienti s chronickou obstrukční plicní nemocí. Na jedné straně jsou jednoznačně velmi ohroženou skupinou, na druhé jim vůbec neprospívají ani roušky, které ztěžují dýchání. Pacient s touto nemocí, Vojtěch Vejtruba, situaci vyřešil tak, že vůbec nechodí ven, v kontaktu je pouze se sousedem, který mu nosí nákupy. Podle lékařky Martiny Vašákové ale dost možná většina lidí o tom, že tímto onemocněním trpí, ani neví. Naplno se totiž může projevit například až s nákazou covidem-19.
13. 11. 2020|

V souvislosti s chřipkou dosud zemřelo 31 lidí. Kvůli epidemii nemocnice zakazují návštěvy

Nemocných s akutními infekcemi dýchacích cest a chřipkou v Česku za uplynulý týden přibylo jen mírně. Jejich počet se zvýšil o 2,6 procenta na 1758 na 100 tisíc obyvatel. Chřipce už od začátku sezóny podlehlo jedenatřicet lidí.
8. 2. 2019Aktualizováno8. 2. 2019, 20:22|

Dělat si v lavině vzduchovou kapsu nepomáhá, popsali díky experimentu čeští vědci

Výzkum dýchání pod lavinou na Fakultě biomedicínského inženýrství Českého vysokého učení technického (ČVUT) v Praze vyvrátil poučku, že se musí oběť snažit vytvořit si před ústy co největší vzduchovou kapsu, aby z ní posléze mohla dýchat. Univerzita to uvedla v tiskové zprávě. Na výzkumu spolupracují vědci z katedry biomedicínské techniky s Fakultou tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy a Armádou ČR.
15. 1. 2019|