TÉMA

Lékař

Nový přístroj umožní FN Olomouc měřit nitrooční tlak pacientům na dálku, odhalí zelený zákal
Měřit nitrooční tlak v domácích podmínkách a díky tomu včas odhalit zelený zákal nebo monitorovat jeho průběh umožní pacientům a lékařům přístroj Fakultní nemocnice Olomouc. Tamní oční klinice zařízení v pondělí předali zástupci Nadace profesora Vejdovského.
před 20 h hodinami|ČTK
Pardubická nemocnice má nový pavilon centrálního urgentního příjmu za dvě miliardy
Společnost Nemocnice Pardubického kraje ve čtvrtek slavnostně otevřela nový pavilon urgentního příjmu a chirurgických oborů v pardubické nemocnici. Stavba stála téměř dvě miliardy korun, což z ní činí největší investici v historii kraje. Na financování se využila dotace pět set milionů korun z evropského programu REACT-EU. V příštích dnech se do budovy začnou stěhovat lékaři a sestry a pavilon uvedou skutečně do provozu, řekl generální ředitel společnosti Tomáš Gottvald.
29. 2. 2024|ČTK
Jihočeský kraj nabízí lékařům dotaci milion a půl. Z jiných regionů jich už „přetáhl“ šestnáct
Do jižních Čech se za poslední dva roky podařilo nalákat šestnáct nových lékařů. Hejtmanství jim nabízí peníze za to, že se přestěhují z jiného regionu. Konkrétně dostanou až milion a půl. Částku sice kraj neuvolní najednou, přesto je pro lékaře lákavá. Hejtmanství se takto podařilo získat i osm nových stomatologů.
28. 2. 2024|ČT24
Hosté Fokusu Václava Moravce se snažili zodpovědět otázku, kde jsou hranice medicíny
Úterní Fokus Václava Moravce na téma Hranice medicíny se tentokrát snažil najít odpovědi mimo jiné na otázky, jaká léčba má budoucnost či zda dokáží lékaři zázraky. O tématu, které se dotýká v podstatě každého, diskutovali s moderátorem Václavem Moravcem v prostorách Masarykovy univerzity například fyzioterapeut Pavel Kolář, klinický psycholog Miroslav Světlák či onkolog Jaroslav Štěrba.
20. 2. 2024|ČT24
Urgentní příjmy a pohotovosti zatěžují banality, zdravotníci navrhují vyšší poplatky, Válek má jiný plán
Podle lékařů lidé často řeší na urgentních příjmech i problémy, jako je rýma nebo zvýšená teplota. Personál je kvůli tomu mnohdy přetížený a čekací doby delší. Podle některých zdravotníků by pomohly vyšší poplatky. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) o takovém řešení neuvažuje, chce ale zavést pohotovosti ve všech nemocnicích s urgentním příjmem. Jenže už nyní je problém pohotovosti mnohdy obsadit.
19. 2. 2024|ČT24
Případů černého kašle rychle přibývá. Nejvíce jsou ohroženi novorozenci
V Česku letos rychleji přibývá nemocných s černým kašlem. Od začátku roku laboratoře potvrdily přes 630 případů, z toho jenom na jihu Čech stovku. To je třikrát více než za celý loňský rok. Dávivý černý kašel je převážně mezi dětmi a středoškoláky. Těžkému průběhu onemocnění zatím brání hlavně očkování dětí.
13. 2. 2024|ČT24
Přibývá mladých, kteří mají kvůli duševní chorobě invalidní důchod
Přibývá mladých lidí, kteří mají invalidní důchod kvůli duševní chorobě. Jen ve věku do devatenácti let jich loni pobíralo dávku přes třináct set. Stále častěji kvůli úzkostným poruchám i těžkým depresím. Podle specialistů může být důvodem mimo jiné špatná dostupnost včasné péče.
11. 2. 2024|ČT24
Čekárny lékařů se znovu plní. Výrazně narostl počet lidí s chřipkou
Čekárny lékařů, zejména pediatrů, se v posledních dnech znovu plní. Mezi nejčastější příznaky patří horečky, zvracení nebo bolesti hlavy. Podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) je dětských pacientů o pětinu víc než týden předtím. Výrazně narostl hlavně počet lidí s chřipkou, a to o více než 80 procent. Podle SZÚ by se mohla rozvinout v epidemii.
24. 1. 2024|ČT24
Česko darovalo Izraeli sanitku. Poslouží kibucu Be’eri a také armádním lékařům
Česko darovalo Izraeli kompletní sanitní vůz. Peníze se vybraly díky sbírce spolupořádané českou pobočkou Židovského národního fondu. Zdravotnické vozidlo je určeno pro kibuc Be’eri v jižním Izraeli. Do doby, než se do vypleněné vesnice vrátí její obyvatelé, budou sanitku používat armádní lékaři.
21. 1. 2024|ČT24
Obcím v Libereckém kraji se nedaří sehnat praktické lékaře ani za pomoci dotací
Nedostatek lékařů v menších městech a obcích se snaží Liberecký kraj podpořit dotačním programem. Města mohou žádat o peníze na mzdy lékařů nebo sester, případně na vybavení ordinace. Loni bylo v dotačním programu přes čtyři miliony korun, nepodařilo se ho ale vyčerpat.
8. 1. 2024|ČT24
V Česku se loni rekordně šířila spála. Přibyla i legionářská nemoc a svrab
Česko v uplynulém roce zaznamenalo nejvíc případů spály za posledních deset let. Podobným tempem přibylo i nakažených svrabem nebo legionelózou. Vyplývá to z dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Podle statistik přibylo i případů záškrtu a černého kašle.
5. 1. 2024|Alena Pondělíčková
Lékaři stahují výpovědi z přesčasů. V některých nemocnicích ale stále jednají
Lékaři po celém Česku stahují výpovědi z dobrovolných přesčasů. Část nemocnic tak od ledna začala fungovat ve standardním režimu a vrátila se k plánovaným zákrokům a běžné pracovní době. V některých zařízeních ale vyjednávání s odbory ještě nejsou u konce.
3. 1. 2024|ČT24
Nemocnice v Pardubickém kraji se během ledna vrátí k běžnému režimu
Všech pět nemocnic Pardubického kraje se během ledna postupně vrátí k běžnému režimu. Vyjednávání o podobě nové kolektivní smlouvy sice zatím ukončené není, vedení se však podařilo s odborovými organizacemi domluvit na dodatku k dosud platné kolektivní smlouvě a zakotvit do interního dokumentu institut čtyřiadvacetihodinové přítomnosti na pracovišti, jak to vyžaduje novelizovaný zákoník práce. Podle novely musí s tímto krokem souhlasit také všichni zaměstnanci, jichž se tato provozní změna týká, řekla mluvčí společnosti Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová.
29. 12. 2023|ČTK
Konec nejistoty v nemocnicích. Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu o platech
Zástupci vlády a zdravotníků podepsali dohodu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, která by měla ukončit prosincový protest lékařů. Jejich krok v některých nemocnicích výrazně omezil provoz, byla odložena plánovaná vyšetření nebo operace. Viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po podpisu dohody lékaře v nemocnicích vyzval, aby výpovědi z přesčasové práce stáhli. Někteří ale již prohlásili, že tak navzdory dohodě udělat nehodlají.
8. 12. 2023Aktualizováno8. 12. 2023, 21:03|ČTK, ČT24
Válek se dohodl se zástupci lékařů na růstu platů. V pátek by mohl skončit protest zdravotníků
Lékaři by měli v pátek začít stahovat své výpovědi z přesčasové práce, řekl viceprezident České lékařské komory Jan Přáda po jednání s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09), zástupci nemocnic a zdravotních pojišťoven. Podmínkou je ale podpis finální dohody. Válek sdělil, že všichni účastníci schůzky projevili souhlas s nabídkou na růst platů ve zdravotnictví a předloží ji organizacím ke schválení. Dohoda počítá s růstem výdělků lékařů o pět až patnáct tisíc korun, u ostatních zaměstnanců nemocnic včetně nezdravotnických pracovníků o pět procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 22:14|
Akutní péči se v sobotu v nemocnicích oslovených ČT podařilo zajistit
Česko je v půli prvního víkendu poznamenaného protestem v nemocnicích. Většina lékařů zatím výpovědi z přesčasů nestáhla. Čekají na závěry pondělní schůzky s ministrem zdravotnictví. Akutní péči se všem zařízením, která ČT oslovila, podařilo zajistit. V sobotu v nich ošetřovali hlavně úrazy spojené se zimním počasím.
2. 12. 2023|
„Tudy cesta nevede, fata morgana, kvadratura kruhu“. Exministr Bojar ztrhal dohodu premiéra s lékaři
Bývalý ministr zdravotnictví Martin Bojar v pátečních Událostech, komentářích poměrně ostře kritizoval dohodu, které ve čtvrtek dosáhl premiér Petr Fiala (ODS) se zástupci nespokojených lékařů, tudy podle něj cesta nevede. Chirurg Pavel Pafko míní, že dohoda o poskytnutí necelých deseti miliard na platy lékařů problém pouze odsouvá. Podobně to vidí i novinář a bývalý mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt.
1. 12. 2023|
Válka překvapilo, že Přáda protesty lékařů neodvolal. Ten namítá: „Nestačí mi slovo, potřebuji čísla“
Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v pořadu Události, komentáře vyjádřil svůj údiv nad tím, že viceprezident České lékařské komory Jan Přáda lékaře nevyzval, aby vzali zpět výpovědi přesčasové práce. „Myslel jsem, že došlo k dohodě s panem premiérem. Předpokládal jsem, že i vy věříte panu premiérovi,“ řekl. Přáda namítl, že zatím není schopný lékařům říci, kolik dostanou přidáno. „Nestačí mi slovo, ale potřebuji čísla, ta v tento moment nemáme,“ zdůraznil.
30. 11. 2023|
Fiala se dohodl s lékaři na platech. Podařilo se tak zřejmě odvrátit větší omezení péče
Premiér Petr Fiala (ODS) se se zástupci lékařů domluvil na navýšení objemu peněz na zvýšení platů, oznámil po společném jednání. Nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování zdravotníků v nemocnicích. Setkání se uskutečnilo kvůli hrozícím prosincovým protestům. Ty lékaři, kteří vypověděli přesčasy, podle viceprezidenta České lékařské komory (ČLK) Jana Přády odvolají, až se premiérem předložená nabídka potvrdí písemně. Sněmovna navíc večer schválila úpravu novely zákoníku práce, přestane tak platit ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které protesty lékařů vyvolalo.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 19:24|jch
Poslanci schválili zrušení úpravy přesčasů lékařů a možnost služeb 24 hodin
Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi schválili novelu zákoníku práce, která umožní v nemocnicích čtyřiadvacetihodinové služby. Ruší také nedávno přijaté ustanovení o další dobrovolné přesčasové práci, které vyvolalo protesty lékařů. Novelu předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu s šéfem resortu zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09). Sněmovna ji schválila zrychleně už v prvním čtení i hlasy opozičních zákonodárců.
30. 11. 2023Aktualizováno30. 11. 2023, 18:13|
Méně naplánovaných operací i ambulantní péče. Nemocnice se připravují na omezený režim
Kvůli výpovědím z přesčasů klesne v některých nemocnicích v prosinci počet operací – ve srovnání s loňskem až o desítky procent. Někde podle ředitelů hrozí i částečné omezení akutní péče.
28. 11. 2023|
Lékaři trvají na prosinci bez přesčasů. Kubek mluví o omezení zdravotní péče
Tisíce lékařů podle zástupců České lékařské komory (ČLK) dál trvají na tom, že nebudou v prosinci pracovat přesčas. Podle prezidenta ČLK Milana Kubka to bude znamenat výrazné omezení zdravotní péče. Ministerstvo protestujícím podle resortního náměstka Václava Pláteníka (KDU-ČSL) navrhovalo na růst odměňování vyčlenit až 8,5 miliardy korun z úhradové vyhlášky, s čímž jednající nesouhlasili. Proto podle Pláteníka platí původní návrh jen na 6,8 miliardy korun a jednání považuje za uzavřená. Premiér Petr Fiala (ODS) později řekl, že se v týdnu chystá sejít s mladými lékaři.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:48|
Nemocnice neomezí akutní péči kvůli vypovězeným přesčasům. Některé zkrátí provoz ambulancí a zruší plánované operace
Nemocnice, které oslovily Česká televize a ČTK, od prosince neomezí akutní péči, někde zruší plánované operace a vyšetření, případně zkrátí pracovní dobu ambulancí. Část lékařů od začátku příštího měsíce vypověděla přesčasy, chtějí tak podpořit požadavky na změny zákoníku práce a zvýšení základní mzdy či platu. V celé zemi podle údajů České lékařské komory (ČLK) vypovědělo přesčasy přes šest tisíc lékařů.
24. 11. 2023|
Na Česko doléhá období respiračních chorob. Některé nemocnice už mění režimy návštěv
Respirační onemocnění se v posledních týdnech šíří v Česku rychleji. Mezitýdně případů těchto onemocnění sice mírně ubylo, odborníci ale očekávají, že tenhle trend se otočí. Výrazný nárůst v posledních dnech zaznamenávají zdravotníci u covidu-19 a některé nemocnice kvůli tomu mění režimy návštěv na odděleních. Největší poptávka v lékárnách je stále po penicilinových antibiotikách, stále však chybí v sirupech, a to ačkoliv měla první mimořádná dodávka dorazit do Česka tento týden.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 22:18|