TÉMA

Observatoř

V 19. století rozzářila nebe jasná hvězda, pak rychle pohasla. Astronomové teď záhadu vysvětlili

V polovině předminulého století byla nejjasnější hvězdou na obloze Eta Carinae. V té době zjasněla natolik, že byla jasnější než supernova a zářila tak silně, že se podle ní orientovali třeba i námořníci na dálkových plavbách. Pak pohasla nejen její záře, ale i sláva. Dnes ji znají jen astronomové. Teď vysvětlili, co se tehdy vlastně stalo.
29. 9. 2023|

Hackeři narušili slavnou astronomickou observatoř. Zřejmě chtějí výkupné

Kybernetické útoky se nevyhýbají ani špičkovým vědeckým zařízením. Po loňském vyřazení observatoře ALMA letos v létě hackeři narušili chod dalšího důležitého dalekohledu, tentokrát na Havaji.
23. 8. 2023|

Seismická observatoř v bývalé štole Kristýna rozšířila expozice

Seismická observatoř v šumavských Kašperských Horách, umístěná v bývalé zlatonosné štole Kristýna, otevře od května pro veřejnost rozšířenou expozici o významu seismických měření pro poznání Země. Observatoř ukáže desítky starých i moderních přístrojů, má nový přednáškový sál pro 25 lidí. Štola je také součástí komentovaných výprav a je možné nahlédnout do jejích chodeb.
31. 3. 2023|

I zástupci kléru mohou rozšiřovat obzory vědy, dokazují už staletí vatikánští jezuité

Před několika staletími Vatikán umlčoval a nechával upálit katolické hvězdáře, kteří zpochybňovali tehdejší přesvědčení o Zemi jako středu vesmíru, dnes jezuitští astronomové bádají v observatoři přímo ve Vatikánu a jména členů řádu nesou už tři desítky planetek. Nedávno takto zvěčnili další tři jezuitské učence. Podle amerického deníku The New York Times tím relativizují přetrvávající přesvědčení, že církev a věda si spolu příliš nerozumí.
27. 3. 2023|

Hackeři napadli největší teleskop světa. ALMA nefunguje

Největší pozemský teleskop ALMA se stal o víkendu terčem kybernetického útoku a musel přerušit pozorování vesmíru. Oznámilo to vedení observatoře, která se nachází v Chile. Útok, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, nepoškodil ani antény, ani shromážděná vědecká data, napsala agentura AFP.
3. 11. 2022|

Jako chapadla kosmické chobotnice. Webbův teleskop ukázal Přízračnou galaxii v detailu

Nové snímky takzvané Přízračné galaxie M74 ukazují sílu spolupráce vesmírných observatoří na různých vlnových délkách. Vědci totiž využili data jak ze staršího Hubbleova dalekohledu tak i z nového Webbova teleskopu.
30. 8. 2022|

Dělám vědu a mám u toho na sobě kolárek, říká hlavní papežův astronom

Bratr Guy J. Consolmagno je americký astronom a fyzik, který je v současné době ředitelem Vatikánské observatoře. V rozhovoru pro Českou televizi popsal, jak se slučuje život moderního vědce a jezuitského kněze. Ptal se Jaroslav Zoula z vědecké redakce ČT.
17. 8. 2022|

Sucho v Itálii nabývá hrozivých rozměrů. Nasněžilo málo, není dost vody ani v nádržích

Na severu Alp během letošní zimy jen málo sněžilo, teploty přitom byly o víc než dva stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Důsledkem jsou poloprázdné přehrady a nízké zásoby vody ve sněhu. Experti varují, že to bude mít závažné dopady na celou Itálii.
12. 4. 2022|

O víkendu zasáhla Zemi planetka. Její dopad se díky českým astronomům podařilo předpovědět

V noci z pátku na sobotu vstoupil do zemské atmosféry malý asteroid, který těsně před půlnocí narazil do naší planety někde v moři nedaleko Islandu. Těleso měřilo asi tři metry, takže srážka nezpůsobila žádné škody, pozoruhodné ale je, že se dopad podařil předpovědět. Něco takového se zatím stalo jen zcela výjimečně. Astronomové věděli, že je na kolizním kurzu, a přesně spočítali, kde a kdy k nárazu dojde.
16. 3. 2022|

Webbův teleskop je blízko cíli. Kalibrace přístrojů potrvá měsíce

Blíží se finále nejdůležitější astronomické operace za posledních třicet let. Vesmírný teleskop Jamese Webba by měl v pondělí dorazit do cíle půl druhého milionu kilometrů od Země. Pomocí raketového motoru provede poslední manévr, aby se dostal na požadovanou dráhu.
23. 1. 2022|

Webbův teleskop vyrazil do vesmíru. Má pozorovat dosud neviděnou část prostoru a času

Zkoumat historii kosmu v nejzazších hlubinách času a prostoru i pátrat po známkách možného života mimo naši sluneční soustavu se po mnoha odkladech vydal vesmírný teleskop Jamese Webba. Realizaci projektu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA), na němž se podílejí Evropská kosmická agentura (ESA) a kanadská CSA, zahájil úspěšný start rakety Ariane 5 ve 13:20 SEČ z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně.
25. 12. 2021Aktualizováno25. 12. 2021, 17:37|

Fyzici našli malou černou díru mimo Mléčnou dráhu. Pátrali po ní stylem Sherlocka Holmese

Astronomové z evropské observatoře v Chile objevili malou černou díru, jejíž existenci a polohu prozradil nečekaný pohyb blízké hvězdy. Tuto detekční metodu použili vědci k odhalení černé díry ležící mimo naši galaxii Mléčnou dráhu poprvé. Metoda bude klíčová pro pátrání po dalších černých dírách, pomůže i s objasněním jejich vzniku. O objevu informovala Evropská jižní observatoř (ESO).
12. 11. 2021|

Češi zrekonstruovali slavný záběr „Einsteinova“ zatmění Slunce. Snímek ocenila i NASA

Asociace univerzit pro výzkum vesmíru NASA vydala 5. dubna jako prestižní Geovědecký snímek dne fotografii s názvem „Obarvené Einsteinovo zatmění“, jehož spoluautory jsou dva čeští vědci – Petr Horálek a Miloslav Druckmüller. S využitím moderních výpočetních metod zpracování obrazu se pokusili „oživit“ snímek zatmění Slunce z 29. května 1919, který vedl k potvrzení Einsteinovy obecné teorie relativity: lidé tak po více než sto letech mohou poprvé zhlédnout, jak tento úkaz vypadal v barvách a jaké nezvyklé jevy obklopovaly zakryté Slunce.
6. 4. 2021|
Doporučujeme

Astronomové poprvé pozorovali umírající galaxii. Masivně z ní uniká hmota

Astronomové poprvé pozorovali, jak „umírá“ galaxie ve vzdáleném vesmíru. Vědci z Evropské jižní observatoře (ESO) zachytili stopy vzdálené galaxie, která rychle ztrácí schopnost vytvářet nové hvězdy, informovala agentura AFP. K pozorování použili observatoř ALMA, jež je umístěna v Chile. Světlo z galaxie putovalo k Zemi zhruba devět miliard let.
13. 1. 2021|

Americký teleskop zachytil začátek nového slunečního cyklu. Snímek je výjimečně detailní

Přístroj na studování Slunce, který vyrostl na americkém souostroví Havaj, vyfotografoval začátek nového slunečního cyklu. Díky nejmodernější technice se to podařilo v doposud nemožném rozlišení, které ukázalo, co se ve sluneční koroně děje.
9. 12. 2020|

Obří anténa Arecibo se musí zdemolovat, další provoz by byl nebezpečný

Přes tři sta metrů velká anténa Arecibo v Portoriku bude vyřazena v provozu, oznámil její ředitel. Několik havárií způsobilo, že se zařízení známé například pátráním po mimozemských civilizacích ocitlo na hraně nevratného poškození.
20. 11. 2020|

Pátrání po mimozemském životě má pauzu. Observatoř Arecibo je znovu poškozená

Na hlavní talíř antény observatoře Arecibo v Portoriku spadl minulý týden další velký kabel a teleskop tak znovu poškodil. Jde už o druhý takový incident: minule se to stalo v polovině srpna letošního roku. Zaměstnanci ještě nestačili škody na zařízení, které pátrá po mimozemském životě, opravit, a už musí řešit další krizovou situaci.
10. 11. 2020|

Astronomové přerušili pátrání po mimozemšťanech. Teleskop Arecibo je po nehodě mimo provoz

Slavná astronomická observatoř Arecibo v Portoriku je v současné době mimo provoz poté, co na talíř antény spadl kabel a zařízení poškodil. Pro výzkumné středisko známé i z řady filmů je to další rána – ještě pořád se totiž úplně nepodařila jeho rekonstrukce poté, co ho roku 2017 zasáhl hurikán Maria.
13. 8. 2020|

Češi se zapojí do čínské vesmírné mise, která prozkoumá nitra neutronových hvězd i černé díry

Čeští vědci a firmy se zapojí do čínské vesmírné mise eXTP. Jejich účast v přípravné fázi podpoří české ministerstvo školství příspěvkem 496 tisíc eur (12,65 milionu korun) do programu Evropské vesmírné agentury PRODEX. Češi se v projektu rentgenové observatoře budou podílet na přípravě ústředního detektoru.
26. 11. 2019|

Muskovy družice Starlink narušují pozorování vesmíru, stěžují si vědci

Astronomové si stěžují, že jim satelity společnosti SpaceX narušují výzkum. Šedesát družic, které patří Elonu Muskovi, proletělo přes část oblohy, kterou zkoumaly teleskopy astronomické observatoře v Chille.
21. 11. 2019|
Komiks

V observatoři Paranal zkoumají vědci blízké hvězdy i vzdálené galaxie

Pohledy, které mění lidské chápání vesmíru. V chilské poušti Atacama – na jednom z nejsušších míst světa – vědci zkoumají blízké hvězdy i vzdálené galaxie. V observatoři Paranal sledují vesmír třeba pomocí nejdokonalejšího optického přístroje na světě.
19. 5. 2019|

Vědci se přiblížili vytvoření blesku v mracích. Ostřelují oblaka laserem

Tým evropských vědců úmyslně spustil elektrickou aktivitu v bouřkových mracích. Využil k tomu silné laserové pulsy. Doposud se nic podobného nikomu nepodařilo.
11. 1. 2019|

Astronomové našli záhadné signály z vesmíru. Vmžiku vyzáří tolik energie, jako Slunce za léta

Astronomové objevili záhadné, ultra krátké záblesky energie z hlubin vesmíru. Je to teprve podruhé v dějinách, kdy se tyto zatím nevysvětlitelné signály podařilo odhalit. Řada seriózních astronomů spekuluje dokonce o tom, že by mohly dokazovat existenci inteligentního života mimo Zemi.
10. 1. 2019|