TÉMA

Vinohrady

Nová parkovací místa nabídlo Brno. Budějovice je mají pod střechou, zájem o ně příliš není

Města v Česku, zejména pak velká sídliště, trápí nedostatek parkovacích míst. Například na brněnském sídlišti Starý Lískovec vznikla parkovací místa pro 250 aut, v dalších částech magistrát parkoviště chystá. Všude to však nepůjde, na někerých sídlištích totiž pro parkoviště není místo. V Českých Budějovicích zase vznikl nový parkovací dům, a to na dohled od centra města. Zájem je však spíš slabší. Centrum se tak náporu automobilů zatím nezbavilo. Řadu opatření teď chystá i Zlín, a to modré zóny a záchytná parkoviště.
12. 4. 2024|

Na Vinohradech končí tramvajová výluka v Korunní, naváže ale další ve Vinohradské

Na pražských Vinohradech končí nepříjemná tramvajová výluka na Vinohradech, ale bezprostředně na ni naváže další. Tramvaje se o půlnoci sice vrátí na trať z náměstí Míru na Floru, ale na týden naopak opustí část trati ve Vinohradské ulici z Radhošťské přes Floru na Olšanské hřbitovy. Nová výluka ovlivní sedm denních a dvě noční tramvajové linky, náhradní dopravu zajistí zvláštní autobusová linka X11.
29. 9. 2023|

Stanice metra Jiřího z Poděbrad se po Vánocích téměř na rok uzavře

Pražský dopravní podnik (DPP) kvůli výměně eskalátorů a stavbě výtahů uzavře 14. ledna 2023 pro cestující stanici metra A Jiřího z Poděbrad. Stanice by se měla znovu otevřít po výměně eskalátorů v listopadu příštího roku, výtahy mají být zprovozněny na konci druhého čtvrtletí roku 2024.
7. 12. 2022|

Dvořáka, který střílel na úřadu práce, poslal soud nepravomocně na doživotí do vězení

Soud poslal na doživotí do vězení sedmašedesátiletého Jiřího Dvořáka za to, že loni zastřelil zaměstnankyni na úřadu práce, polil kyselinou svou bývalou kolegyni a nastražil střelné zařízení na pronajímatelku svého bytu. Pondělní verdikt není pravomocný. Nejpřísnější trest pro Dvořáka žádala státní zástupkyně, podle níž způsob provedení trestných činů vykazoval neobvyklou brutalitu, bezcitnost a pohrdání lidským životem.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 17:43|

Praha má novou baziliku. Papež udělil čestný titul kostelu svaté Ludmily na náměstí Míru

Papež František povýšil kostel svaté Ludmily na pražském náměstí Míru na baziliku. Slavnostní vyhlášení by se mělo konat v polovině září. České televizi to potvrdil mluvčí pražského arcibiskupství. Čestný titul baziliky se propůjčuje významným kostelům podle uvážení hlavy římskokatolické církve. Na světě tento titul drží 1861 kostelů, v Česku je jich nově šestnáct.
10. 8. 2022|

Pražská policie hledala dívku z Ukrajiny

Po dívce z Ukrajiny pátrala pražská policie. V sobotu večer nepřišla domů. Policejní mluvčí Violeta Siřišťová upozornila, že dívka nemluví plynně česky.
4. 7. 2022|

Zemřel herec a dabér Stanislav Fišer. Hlas propůjčil Vinnetouovi

Ve věku 90 let zemřel divadelní a filmový herec a dabér Stanislav Fišer. Svou kariéru spojil hlavně s Městskými divadly pražskými, vedle toho patřil i k nejobsazovanějším dabérům v Česku, jeho hlasem mluvil například Pierre Brice v roli náčelníka Apačů Vinnetoua nebo animovaný Asterix. O úmrtí Fišera informovala Frekvence 1 a deník Blesk.cz, kterým to sdělila hercova partnerka Antonie Hemerková.
11. 6. 2022Aktualizováno11. 6. 2022, 11:00|

Vlaky odjely a už se nikdy nevrátily. „Ztroskotaná“ nádraží na ně dodnes marně čekají

Česko je zemí železničních tratí a jeho hlavní město v tom jde směle příkladem. Byly však doby, kdy byla železnice považována za relikt minulosti, tratě se rušily a nádraží bourala. Jsou i nádraží, která přežila zánik své trati a zůstala v městské zástavbě, připomínajíce lodě ztroskotané na souši. Jiná zůstala stát u kolejí, ale vlaky u nich nezastavují – jako by na ně všichni zapomněli. Jen na dvou tratích, které letos jubilují, jsou čtyři takové budovy. „Zapomenutá“ nádraží lemují 150letou spojovací dráhu mezi Smíchovem a hlavním nádražím, „ztroskotaná“ nádraží v Libni a Karlíně zase připomínají, že před 50 lety ustal provoz na trati, která původně končila až na Těšnově.
15. 5. 2022|

Plečnik proměnil tvář Pražského hradu. Honoráře Masarykovi vracel, říká architekt Lukeš

Slovinský architekt Josip (Jože) Plečnik se narodil 23. ledna 1872 v Lublani. Provinční město však mladému talentovanému umělci brzy přestalo stačit. Zkušenosti sbíral ve Vídni, poté se vrátil do Lublaně, kde se stal profesorem architektury. Na počátku dvacátých let 20. století ho prezident Tomáš Garrigue Masaryk jmenoval architektem Pražského hradu. V sídle českých králů a představitelů státu Plečnik významně přetvářel interiéry Nového královského paláce i hradní nádvoří a zahrady. Je podepsán také pod monumentálním kostelem Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. O Plečnikově působení v Praze jsme mluvili s historikem architektury Zdeňkem Lukešem.
23. 1. 2022|

Milada Horáková má v Praze další pamětní desku. Nová je na jejím rodném domě

Zástupci Klubu dr. Milady Horákové a Prahy 2 odhalili na rodném domě političky na pražských Vinohradech pamětní desku. Horákovou, kterou komunistický režim po vykonstruovaném procesu popravil v roce 1950, v Praze připomíná také deska na Smíchově nebo památník v zahradě Ztracenka na Albertově.
11. 1. 2022|

Na Bohemia Energy míří trestní oznámení, její majitel nekomunikuje a není k zastižení

Žalobci dostávají první trestní oznámení na společnost Bohemia Energy. Podle podnětu analytického týmu Pirátů se měl majitel společnosti Jiří Písařík spolu s manželkou Hanou pokusit v minulých týdnech přesunout majetek v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy. Vláda zase vedení společnosti podezřívá z podvodu na klientech.
3. 11. 2021|

30 let zpět: Izraelský prezident navštívil synagogy a Terezín

Izraelský prezident Chajim Herzog během čtvrtého dne své oficiální návštěvy Československa navštívil pražské židovské město. Zde si prohlédl synagogy i Starý židovský hřbitov. Poté zavítal do Terezína, kde vzdal úctu obětem nacismu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
17. 10. 2021|

Opravu náměstí Jiřího z Poděbrad přenechá Praha 3 magistrátu hlavního města. Práce budou dražší

Pražský magistrát převezme po dokončení dokumentace projekt rekonstrukce náměstí Jiřího z Poděbrad na Vinohradech. Původně měla práce zajistit i zaplatit Praha 3, její vedení se však domluvilo s vedením Prahy, že investici zajistí město. Vyplývá to z memoranda mezi oběma samosprávami, které schválili městští radní. Předpokládané náklady na opravy jsou podle schváleného dokumentu 270 milionů korun bez DPH, dá se však předpokládat jejich navýšení. Práce by měly začít v srpnu 2022.
4. 10. 2021|

Festival láká na architekturu Jana Kotěry i nádražní budovy

Začal týdenní festival Den architektury. Letos pořadatelé lákají na tři sta akcí v osmi desítkách obcí v Česku i na Slovensku. Hlavním tématem jsou tentokrát nádražní budovy a zaniklé tratě. Návštěvníci se podívají do krovů i do podzemí, na historické skvosty nebo moderní díla. Pořadatelé se zaměřili i na stopy architekta Jana Kotěry.
3. 10. 2021|

Onkologický institut je možnou cestou, shodli se poprvé odborníci

Plán na vznik Českého onkologického institutu získává podporu odborné společnosti. Podle onkologů ale musí být zachována současná síť regionálních center. Institut zhruba za sedm miliard korun má vzniknout v Praze a první pacienty podle plánu přijímat do pěti let. Věnovat by se měl výzkumu, diagnostice i léčbě rakoviny. Zatím existuje jen na papíře.
21. 8. 2021|

Centrum Prahy je už 50 let památkovou rezervací. Mimořádné je svou rozlohou i počtem zajímavostí

Historické jádro Prahy je už padesát let městskou památkovou rezervací. Tou bylo vyhlášeno 21. července 1971, se svou rozlohou 866 hektarů je jednou z největších památkových zón na světě. Jedinečnost a mnohotvárnost pražského centra uznala v roce 1992 i Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), když střed metropole zařadila na seznam světového kulturního a přírodního dědictví lidstva.
20. 7. 2021|

Arenberger předal Babišovi šanon o svém majetku

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) dodal premiérovi Andreji Babišovi (ANO) dokumenty o svém majetku. Potvrdily to mluvčí resortu zdravotnictví i úřadu vlády. Média v minulých dnech upozornila na nedostatky v ministrově majetkovém přiznání a další záležitosti. Arenberger je přesvědčen, že se žádného zásadního pochybení nedopustil. Jak s obsahem materiálů po víkendu naloží Babiš, je podle ministra na něm.
21. 5. 2021Aktualizováno21. 5. 2021, 16:40|

Hýřil humorem, za baviče se ale Jiří Sovák nepovažoval. Od jeho narození uplynulo sto let

Populární divadelní a filmový herec Jiří Sovák vždycky s radostí vyvolával smích. Letos v září uplynulo dvacet let od jeho smrti, ale v paměti publika stále zůstává, především jako komediální herec a skvělý vypravěč. Měl za sebou ale i mnoho vážných dramatických rolí. Sedmnáct let vystupoval na prknech Národního divadla. Narodil se 27. prosince 1920, přesně před sto lety.
27. 12. 2020|

Žižkovský vysílač začal růst nad Prahou před 35 lety. Ustoupit musel i židovský hřbitov

Žižkovský vysílač s výškou přesahující 200 metrů tvoří nepřehlédnutelnou dominantu pražského horizontu. Zřejmě proto je tato stavba dodnes předmětem kontroverzí. Zatímco někteří její futuristický vzhled považují za velmi povedený, pro jiné je jednou z nejošklivějších staveb světa. Projekt byl od počátku terčem protestů i kvůli tomu, že konstrukci musel ustoupit park a část židovského hřbitova. Stavba začala přesně před 35 lety, 24. listopadu 1985.
24. 11. 2020|

Kalousek navštívil zavřenou restauraci, omluvil se za to

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek v úterý pil pivo v restauraci v Praze na Vinohradech. Informoval o tom server iRozhlas s tím, že Kalousek v podniku strávil čtyřicet minut, a to i přesto, že má restaurace otevřené pouze výdejní okénko. Předseda poslanců TOP 09 tvrdí, že nikoho neohrozil, uznal ale, že návštěva restaurace byla chyba.
4. 11. 2020Aktualizováno4. 11. 2020, 16:25|

Na Hanspaulce začínají platit modré zóny, Malešice se přidají na konci listopadu

Na Hanspaulce v Praze 6 v pondělí začínají platit parkovací zóny. Původně mělo placené parkování odstartovat i v Malešicích, magistrát to však na žádost Prahy 10 odložil do 30. listopadu. V Praze 6 je zavedení zón plánováno také na Ořechovce, kde by se měly spustit 23. listopadu.
2. 11. 2020|

Na Vinohradech chce developer rekreační komplex. Místní se bojí bytového domu

Nevoli na zasedání zastupitelstva brněnských Vinohrad vzbudil projekt stavby rekreačního areálu. Místní se obávají velké zátěže. Někteří mají navíc podezření, že tam vzniknou i byty, které územní plán nepovoluje. Developer ujišťuje, že tam byty nebudou. Totéž však říká i o jiné své stavbě nedaleko výstaviště, kde také nesmějí vzniknout. Tam však už byty na internetu nabízí. V místě se zrovna mění územní plán.
28. 2. 2020|

Praha 10 v srpnu zavede modré zóny na prvních místech včetně Vinohrad

Praha 10 spustí první etapu modrých zón letos na konci srpna. Ta se bude týkat oblasti Vinohrad a Vršovic. České televizi to potvrdil mluvčí městské části Jan Hamrník. Později se na podzim do systému placeného parkování přidají Strašnice a Malešice. Původně mělo dojít k zavedení až na jaře 2021.
19. 2. 2020|

152 tun bomb během devíti minut. Americké pumy před 75 lety připravily o život sedm stovek Pražanů

Před 75 lety proběhl nálet na Prahu, jehož se zúčastnilo 62 amerických bombardérů B-17. Poškozeno bylo 2500 domů, zahynulo 701 lidí a dalších 1184 utrpělo zranění. Praha přitom vůbec neměla být cílem tohoto útoku.
14. 2. 2020|