TÉMA

YPG

Erdogan svým podpisem potvrdil souhlas Turecka se vstupem Švédska do NATO
Turecko oficiálně schválilo vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Poslední krok v ratifikaci ve čtvrtek udělal turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když podepsal příslušný dokument, který toto úterý schválil turecký parlament. Dokončení procesu ratifikace v Turecku vzápětí přivítal švédský premiér Ulf Kristersson. K rozšíření NATO už chybí jen souhlas Maďarska. Švédsko o vstup do Aliance požádalo v květnu 2022 společně se sousedním Finskem, to souhlas všech členských zemí získalo dříve a členem se stalo už loni v dubnu.
25. 1. 2024|ČTK
Turecko zahájí ratifikaci vstupu Finska do NATO, potvrdil Erdogan
Turecko zahájí ratifikaci finské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance. Po jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöem to oznámil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. O žádosti tak bude jednat turecký parlament. Erdogan doufá, že zákonodárci vstup Finska schválí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku. Švédsko, které rovněž usiluje o vstup do NATO, bude muset na začátek ratifikace v tureckém parlamentu ještě počkat.
17. 3. 2023Aktualizováno17. 3. 2023, 16:25|Matěj Lucovič
Turecko požádalo Moskvu o podporu v operaci na severu Sýrie, řekl Erdogan
Turecko požádalo Moskvu o podporu ve své plánované pozemní operaci na severu Sýrie, řekl v úterý turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podle místních médií. Rovněž prohlásil, že jeho vláda nebude nikoho žádat o povolení k této operaci. Erdogan o ní hovoří od konce listopadu, kdy turecká armáda zesílila ostřelování pozic kurdských milic na severu Sýrie, které viní z listopadového atentátu v Istanbulu. Moskva nicméně už Ankaru před pozemní operací varovala a snaží se od ní Erdogana odradit.
13. 12. 2022|
USA i Rusko naléhají na Erdogana, aby nezačínal novou ofenzivu za hranice
Spojené státy se staví proti jakýmkoliv vojenským krokům, které by destabilitovaly situaci v Sýrii, upozornilo americké ministerstvo zahraničí. Reagovalo tak na možné zahájení pozemní ofenzivy Turecka proti kurdským milicím v Sýrii. Obdobně vyzvala Ankaru také Moskva, podle níž by mělo Turecko projevit zdrženlivost k použití nadměrné vojenské síly. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý i přes tyto výzvy prohlásil, že operace turecké armády v Sýrii začne „brzy, dá-li Bůh“.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 15:36|
V Turecku po raketovém útoku ze Sýrie zemřeli tři lidé, Erdogan nevyloučil ofenzivu proti Kurdům
Nejméně tři mrtvé a deset zraněných si vyžádal útok na turecké pohraniční město Karkamiş, které zasáhlo pět raket vypálených ze severní Sýrie. S odvoláním na guvernéra provincie Gaziantep o tom informovala agentura Reuters. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan řekl, že nevylučuje pozemní ofenzivu proti kurdským milicím v Sýrii.
21. 11. 2022Aktualizováno21. 11. 2022, 12:57|
Turecko zaútočilo na cíle v Sýrii a Iráku. Má jít o reakci na výbuch v Istanbulu
Turecko v noci na neděli podniklo letecké útoky na cíle na severu Sýrie a Iráku. Podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) při nich zahynulo nejméně 31 lidí. Většina z nich jsou kurdští bojovníci a syrští vojáci. Akce je zjevně odpovědí na istanbulský atentát z minulého víkendu, který turecká vláda připisuje kurdským radikálům. Kurdové zapojení do činu odmítají. Ze Sýrie v neděli také přelétlo několik raket do sousedního Turecka a zraněni při tom byli tři příslušníci tureckých bezpečnostních sil.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 17:14|
Turečtí policisté zatkli osobu, která před útokem v Istanbulu nastražila výbušninu, řekl ministr
Turecká policie zatkla skupinu lidí, kteří údajně nesou odpovědnost za nedělní explozi v Istanbulu. Má mezi nimi být i osoba, která nastražila výbušninu na třídě Istiklal, uvedl turecký ministr vnitra Süleyman Soylu. Výbuch na rušné ulici pro pěší v centru Istanbulu v neděli zabil šest lidí a 81 dalších zranil. Turecké úřady podezírají z účasti na atentátu kurdské milice v Sýrii YPG a Stranu kurdských pracujících (PKK). Obě organizace podíl na útoku popřely.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 17:21|
Neuvědomila jsem si potíže, které mohu způsobit jiným, uvedla po návratu z Turecka Všelichová
Markéta Všelichová, kterou Turecko v pátek po 3,5 roku propustilo z vězení, si byla při své činnosti v zahraničí vědoma rizika pro sebe. Neuvědomila si ale, že může způsobit problémy, práci a starosti dalším lidem. Napsala to na Facebook spolu s omluvou za způsobené problémy a poděkováním za pomoc. Všelichová a Miroslav Farkas byli v Turecku odsouzeni v roce 2017 k více než šesti letům vězení, po pátečním předčasném propuštění je vládní speciál dopravil do Prahy. O jejich osvobození vyjednávali politici i tajné služby.
25. 7. 2020Aktualizováno25. 7. 2020, 19:42|
NATO se shodlo na posilách pro Pobaltí a Polsko. „Jeden za všechny, všichni za jednoho“ platí
Severoatlantická aliance se shodla na plánu posil pro Pobaltí a Polsko. Po summitu NATO to oznámil generální tajemník Jens Stoltenberg. Plán přitom dosud blokovalo Turecko, které žádalo, aby Aliance výměnou za jeho podporu uznala jako teroristické kurdské milice YPG, proti nimž Ankara bojuje v Sýrii. O YPG se ale nakonec na summitu nemluvilo, dodal Stoltenberg. Lídři se také shodli, že ruské agresivní akce jsou hrozbou pro euroatlantickou bezpečnost a že rostoucí vliv Číny představuje příležitost a výzvu.
4. 12. 2019Aktualizováno4. 12. 2019, 17:18|
NATO chce návrat uprchlíků do Sýrie. V otázce kurdských „teroristů“ se lídři s Erdoganem neshodli
Lídři Velké Británie, Francie, Německa a Turecka se na okraj summitu NATO v Londýně shodli na nutnosti vytvořit v Sýrii podmínky pro bezpečný návrat uprchlíků. Útoky proti civilistům podle nich musejí skončit. Ankara svým nesmlouvavým postojem drží v šachu řadu partnerských zemí. Členy Aliance podráždila útokem na kurdské milice v Sýrii, ale i nákupem ruských raketových systémů.
3. 12. 2019|
Alianci straší rusko-turecký pakt. NATO by neubránilo východní hranici Evropy, míní experti
Turecko podle vysokých představitelů NATO odmítá podpořit obranný plán Aliance pro Polsko a Pobaltí, pokud organizace nepodpoří Ankaru v boji proti kurdským jednotkám YPG. V době sílícího pnutí mezi Východem a Západem navíc uznávaný vojenský think-tank varuje, že Britové se spojenci by na zemi neubránili východní hranici Evropy.
28. 11. 2019|
Erdogan má skvělý vztah s Kurdy, myslí si Trump po schůzce s tureckým prezidentem
Šéf Bílého domu Donald Trump přijal ve Washingtonu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Stalo se tak poprvé od začátku turecké intervence v Sýrii. Podle Trumpa příměří funguje a Kurdové se zdají spokojení. Turecko po jednání označil za skvělého spojence v NATO, zejména pokud jde o spolupráci v boji proti terorismu. Problémem však zůstává smlouva na dodávku ruského protiraketového systému S-400 do Turecka, zdůraznil šéf Bílého domu.
13. 11. 2019Aktualizováno13. 11. 2019, 22:48|
Krvavá sobota v Sýrii. Lidé umírali při explozi na tržišti a ruském náletu
Nejméně třináct mrtvých si vyžádal výbuch na tržišti syrského pohraničního města Tall Abjád. Oznámilo to turecké ministerstvo obrany. Šest obětí má podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) nálet ruského letectva v Idlibu. Dalších osm lidí utrpělo zranění. Podle SOHR je to za poslední dva měsíce poprvé, co si útoky ruských letadel bojujících na straně prezidenta Bašára Asada vyžádaly takové množství civilních obětí.
2. 11. 2019|
Kurdské milice se podle Ruska stáhly z vymezené zóny u turecko-syrské hranice
Členové syrských kurdských milic YPG v úterý ještě před stanoveným termínem dokončili stahování z třicetikilometrové zóny u turecko-syrských hranic, jak jim to ukládala rusko-turecká dohoda. Informoval o tom ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Rusové o stažení YPG zpravili i nejvyšší turecké představitele, řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Turecký ministr obrany Hulusi Akar jen několik hodin předtím tvrdil, že milice YPG u tureckých hranic stále operují. Podle dohody z minulého týdne se měli Kurdové stáhnout do 16:00 našeho času.
29. 10. 2019Aktualizováno29. 10. 2019, 22:36|
Erdogan: Kurdské milice v Sýrii dostanou na stažení dalších zhruba šest dní
Kurdské milice v Sýrii dostanou podle tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na stažení z 30 kilometrů široké zóny u hranic s Tureckem dalších 150 hodin, tedy zhruba šest dnů. Erdogan to oznámil dvě hodiny před plánovaným koncem pětidenního příměří. Podle Moskvy ruští a syrští vojáci ve středu vstoupí do oblasti turecké operace. Rusko a Turecko tam budou společně monitorovat situaci, píše Reuters.
22. 10. 2019Aktualizováno22. 10. 2019, 22:55|
Kurdi a Turci se vzájemně obviňují z použití chemických zbraní
Na severu Sýrie, kde operuje turecká armáda, se šíří informace o použití chemických zbraní. Arabsko-kurdská koalice SDF, proti které je operace namířena, již dříve obvinila Turky z použití fosforu při bombardování. Agentura SANA nyní citovala kurdské lékaře, podle kterých mohli být lidé z města Rás al-Ajn, které ošetřili, zasaženi chemikáliemi. Ankara ale odmítla použití chemických zbraní, naopak obvinila z jejich využití Kurdy. SDF ohlásila, že se nadále soustředí jen na boj s tureckými silami a ukončí operace proti organizaci Islámský stát. Ta tvrdí, že již situaci využila pro osvobození několika internovaných radikálů.
17. 10. 2019|
Syrská armáda s ruskými vojáky vstoupila do Kurdy kontrolovaného Kobani
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ostře odmítl výzvu Spojených států k okamžitému zastavení operace proti Kurdům v severní Sýrii. Příměří označil za nemožné, boje prý plní svůj účel. Během turecké ofenzivy, která trvá už týden, zemřely desítky civilistů a na 160 tisíc lidí muselo opustit domovy, uvádí OSN. Podle tureckého ministerstva obrany bylo zabito či zajato na 640 „teroristů“ z řad kurdských milic.
16. 10. 2019Aktualizováno16. 10. 2019, 20:21|
Ruské síly oddělují v Manbidži syrskou armádu od turecké
Syrská armáda vstoupila do severosyrského města Manbidž, odkud se stáhla mezinárodní koalice, která tam doposud působila. Rusko je odhodláno zabránit střetu syrské a turecké armády a ruské síly začaly hlídkovat na linii mezi jednotkami obou zemí. Americký prezident Donald Trump vyzval svého tureckého protějška Recepa Tayyipa Erdogana k okamžitému zastavení bojů proti Kurdům. Ministerstvo financí USA zařadilo na sankční seznam turecká ministerstva obrany a energetiky a také šéfy těchto resortů včetně ministra vnitra.
15. 10. 2019Aktualizováno15. 10. 2019, 19:45|
Bitva o Manbidž začala. Postup turecké armády zkusí zastavit syrská vládní vojska
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan naznačil, že Turecko je se svými syrskými spojenci připraveno z rukou syrských Kurdů dobýt významné severosyrské město Manbidž. Tureckem podporovaní syrští rebelové následně oznámili, že bitva o Manbidž už začala. V řadě severosyrských měst ovládaných Kurdy se rozmisťují syrští vládní vojáci, aby postup Turecka zastavili.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 18:52|
Události komentáře
Nemáme ambici zůstat na severu Sýrie delší dobu, říká turecký velvyslanec v ČR
Turecká armáda ve středu zahájila vojenskou operaci proti kurdským milicím YPG v Sýrii. Turecký velvyslanec v Česku Ahmet Necati Bigali argumentuje, že je tato skupina odnoží Strany kurdských pracujících (PKK), což je teroristická organizace, na níž tak pohlíží i Evropská unie. Cílem turecké operace je zajistit bezpečnost na hranicích, poznamenal diplomat v pořadu Události, komentáře s tím, že Ankara nemá ambici v oblasti severní Sýrie setrvat.
12. 10. 2019|
Kurdové. Třicetimilionový národ bez vlastního státu, který pomohl porazit islamisty
Kurdové jsou indoevropský národ, který má v současnosti kolem 30 milionů příslušníků. Asi třetina všech Kurdů žije v jihovýchodním Turecku, významnou komunitu tvoří také v severním Iráku, severozápadním Íránu, Sýrii, Arménii či Gruzii. Bývají označováni za největší národ bez vlastního státu. Uznané autonomní území s vlastní správou, tedy regionální vládou a parlamentem, mají od roku 1991 na severu Iráku. Syrská vláda autonomii Kurdů odmítá.
10. 10. 2019|
Spojeným státům se po zradě Kurdů nedá věřit, Evropu možná čeká noční můra, píší deníky
Americký prezident Donald Trump nechal Turecku volné ruce v Sýrii, čímž zradil své kurdské spojence a proměnil Spojené státy v zemi, které nelze důvěřovat. V reakci na tureckou intervenci to píší evropské deníky. Vývoj v Sýrii se teď může změnit v noční můru pro Evropu, která by se měla připravit na případný návrat radikálů z takzvaného Islámského státu (IS) i na novou uprchlickou vlnu, upozorňují média.
10. 10. 2019|
Petříček varuje před tureckým vpádem do Sýrie: Násilí odnesou obyčejní lidé
Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vyjádřil obavy z možného tureckého zásahu proti Kurdům v Sýrii. Vyzval k respektování mezinárodního práva, podle něj lze řešit situaci pouze diplomaticky. Turecko chce vojensky vystoupit proti kurdským milicím YPG, které považuje za teroristickou organizaci. Milice společně s Američany bojovaly v Sýrii proti teroristické organizaci Islámský stát. Prezident Miloš Zeman podle svého mluvčího situaci analyzuje.
8. 10. 2019|
Turecko a USA se přou o podobu zóny na severu Sýrie. Ankara hrozí, že vezme věci do vlastních rukou
Dvě největší armády NATO, Turecko a Spojené státy, stále rozděluje ustavení takzvané bezpečné zóny na severovýchodě Sýrie. Jejich jednotky tam sice o víkendu zahájily společné patroly, Ankara ale není s dosavadním naplňováním dohody o zóně spokojená. Hrozí proto, že vezme věci do vlastních rukou. Damašek dohodu odsuzuje jako porušení své suverenity.
10. 9. 2019|