TÉMA

Bělehrad

Srbská vesnice proti čínským těžařům. Tamní obyvatelé protestují proti rozšiřování dolu, prý je ohrožuje

Čínský vlastník největšího povrchového dolu v Srbsku musel dočasně přerušit těžařské práce. Způsobily to protesty místních obyvatel, lidé z vesnice ohrožené těžbou totiž zablokovali jednu z přístupových cest. Tvrdí, že důl ohrožuje jejich zdraví a majetky, čínská firma ani srbské úřady jim prý nenabízejí ani odpovídající odškodnění.
25. 3. 2024|

Srbsko po letech sporů uzná značky aut registrovaných Kosovem

Srbsko po letech sporů začne od začátku roku 2024 uznávat značky aut registrovaných Kosovem. Podle srbských médií to uvedl šéf kanceláře srbské vlády pro Kosovo Petar Petković. Patrně tak končí spor, který byl v posledních měsících zdrojem napětí mezi Prištinou a Bělehradem. Tento krok uvítala Evropská unie.
26. 12. 2023|

V srbských volbách triumfovala strana prezidenta Vučiče. Opozice hovoří o podvodech a svolala protest

Téměř úplné výsledky nedělních srbských parlamentních voleb potvrdily vítězství vládnoucí Srbské pokrokové strany (SNS), ale kvůli nahlášeným nesrovnalostem v hlavním městě Bělehradu vzrostlo politické napětí. Opoziční uskupení tvrdí, že mu ukradli vítězství v místních volbách v Bělehradu, a proto neuzná výsledky a bude požadovat opakování voleb, napsala agentura AP. Na protest proti údajným podvodům při hlasování vyšly do ulic Bělehradu tisíce demonstrantů.
17. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 22:24|

Srbská opozice odmítá uznat volební výsledky. Vláda prý dovezla do Bělehradu tisíce voličů z Bosny

Lídr srbského opozičního proevropského bloku Srbsko proti násilí (SPN) Miroslav Aleksić prohlásil, že jeho strana nemůže uznat výsledky voleb kvůli kupčení s hlasy v Bělehradu. Aleksić obvinil vládní Srbskou pokrokovou stranu (SNS) prezidenta Aleksandra Vučiče, že z jiných měst do metropole přivážela voliče, kteří měli hlasovat v její prospěch. Vučić a jeho strana obvinění odmítli. Prezidentovi už k výhře gratuloval Kreml.
18. 12. 2023Aktualizováno18. 12. 2023, 15:16|

Srbský prezident rozpustil parlament. Zemi čekají v prosinci předčasné volby

Srbský prezident Aleksandar Vučić podepsal výnos o rozpuštění parlamentu. V zemi se budou konat 17. prosince předčasné volby. Informovala o tom agentura Reuters. Zároveň s parlamentními volbami se mají v 65 srbských městech a obcích včetně hlavního města Bělehradu konat komunální volby.
1. 11. 2023Aktualizováno1. 11. 2023, 11:02|

Desetitisíce muslimů se vydaly do ulic vyjádřit podporu Gaze. Pálili izraelské vlajky

Teroristé z Hamásu vyzvali na pátek ke generální mobilizaci muslimů po celém světě. Desítky tisíc lidí se zúčastnily demonstrací na Blízkém východě. Protestující se sešli například v Bangladéši, Íránu nebo Afghánistánu. Tam někteří lidé na znamení neúcty šlapali na americké a izraelské vlajky. Shromáždění na podporu Palestinců byla naplánovaná i v Římě, Helsinkách, Mnichově či Istanbulu. Francouzská policie musela ve čtvrtek nasadit slzný plyn a vodní děla proti demonstrantům v Paříži, kteří ignorovali zákaz akcí na podporu Palestinců.
13. 10. 2023Aktualizováno13. 10. 2023, 19:18|

Srbsko tvrdí, že snížilo počet vojáků u hranic s Kosovem

Srbsko uvedlo, že snížilo počet svých vojáků podél hranice s Kosovem. Podle agentury AFP to uvedl náčelník generálního štábu srbských ozbrojených sil Milan Mojsilovič s tím, že počet vojáků klesl na „obvyklou úroveň“. Srbsko zvýšilo počet vojáků u hranic s Kosovem v souvislosti s incidentem, při němž zemřel kosovský policista a tři srbští útočníci a který opět zostřil vztahy Prištiny s Bělehradem. Spojené státy uvedly, že stažení srbských vojáků zatím nemohou potvrdit. Kosovský premiér Albin Kurti obvinil Srbsko, že plánovalo anexi severního Kosova.
2. 10. 2023|

Kosovští představitelé chtějí vydání uprchlých ozbrojenců, kteří údajně stojí za víkendovým útokem

Kosovští představitelé požadují vydání uprchlých ozbrojenců, kteří mají na svědomí víkendový útok ve vesnici Banjska na severu země. Podle kosovského ministra vnitra se v současnosti ukrývají v Srbsku. V kosovských médiích se objevily záběry ozbrojenců pohybujících se po areálu kláštera, kde se zabarikádovali po přestřelce s kosovskými policisty. Pravost videa pořízeného z dronu nelze nezávisle ověřit.
26. 9. 2023Aktualizováno26. 9. 2023, 20:58|

Na severu Kosova našli tělo dalšího podezřelého z útoku, při němž zemřel policista

Na severu Kosova bylo nalezeno tělo dalšího podezřelého z nedělního útoku, při němž zahynul kosovský policista. Informovala o tom s odvoláním na kosovskou prokuraturu stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL), podle níž tímto nálezem stoupl počet zabitých útočníků na čtyři. Po dalších účastnících se stále pátrá, podle kosovských úřadů přešli někteří z nich do Srbska.
25. 9. 2023|

Při střetech s ozbrojenci na severu Kosova zemřel policista, mrtví jsou i tři útočníci

Při ozbrojených střetech v obci Banjska na severu Kosova v neděli zemřeli čtyři lidé, jeden kosovský policista a tři útočníci. Kosovské úřady večer uvedly, že po několika hodinách střetů mají pod kontrolou areál kláštera pravoslavné církve, který před tím podle nich obsadilo na třicet ozbrojenců, píše AFP. Kosovští představitelé tvrdí, že útočníci jsou profesionálové podporovaní Srbskem, které to však odmítlo.
24. 9. 2023Aktualizováno24. 9. 2023, 22:06|

Srbští horníci náhodou objevili starověkou loď. Římské plavidlo je skvěle zachovalé

Horníci v srbském povrchovém uhelném Dole Drmno nedaleko města Kostolac objevili část pravděpodobně starověké římské lodi. V oblasti se nacházelo někdejší významné římské posádkové město známé jako Viminacium. Plavidlo bylo pravděpodobně součástí říční flotily obsluhující rozlehlé a vysoce rozvinuté římské město se 45 tisíci obyvateli, které mělo hipodrom, opevnění, fórum, palác, chrámy, amfiteátr, akvadukty, lázně a dílny, uvedla agentura Reuters.
4. 8. 2023|

Trest za roztržku se Srby. Evropská unie ochladí vztahy s Kosovem

Evropská unie připravila omezení vůči kosovské vládě. Ta podle Bruselu neusiluje o snížení napětí ohledně srbské menšiny v zemi. Některé z postihů začnou platit okamžitě a mohou se v budoucnu rozšířit. Kosovo mají zasáhnout finančně i politicky, uvedl Brusel bez dalších detailů. Napětí mezi Srbskem a Kosovem se vystupňovalo v posledních měsících v souvislosti s místními volbami. Naposledy kvůli incidentu na hranicích, kdy Bělehrad oznámil, že zadržel tři kosovské policisty na srbském území.
15. 6. 2023Aktualizováno15. 6. 2023, 18:32|

Kosovská policie zatkla Srba podezřelého ze zosnování útoků na vojáky NATO. Vypukly nové střety

Kosovská policie zadržela muže podezřelého z organizace útoků na vojáky NATO na konci května – třicet z nich tehdy utrpělo zranění. Podle tamního ministra vnitra je útočníkem šéf polovojenské formace zvané Civilní ochrana, jež působí v části státu obývané Srby. Při zatýkání podezřelého Srba Miluna Milenkoviče vypukly násilnosti. Kosovský premiér Albin Kurti mezitím představil plán, který má vést ke snížení napětí v severní části země.
13. 6. 2023|

Kosovská prezidentka připustila nové volby na převážně srbském severu země, kde vypukly nepokoje

Kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová řekla agentuře Reuters, že je nakloněna možnosti uspořádat nové volby v převážně srbských okresech na severu země. Předpokladem podle ní je, že tento krok podpoří formou petice alespoň pětina tamních obyvatel. V reakci na novou vlnu násilí v severním Kosovu vyzvalo Prištinu k opakování voleb mezinárodní společenství. Spojené státy podle Reuters Prištině otevřeně pohrozily, že musí poskytnout kosovským Srbům více autonomie, pokud chce pomýšlet na vstup do NATO a Evropské unie.
7. 6. 2023Aktualizováno7. 6. 2023, 14:33|

V Srbsku se kvůli nedávným střelbám demonstrovalo proti vládě

Desetitisíce Srbů se v sobotu v Bělehradě zúčastnily protivládního protestu. Lidé demonstrovali proti násilí v souvislosti se dvěma případy hromadné střelby, které na začátku května otřásly zemí. Informovala o tom agentura Reuters, podle níž demonstranti také žádali demisi ministra vnitra nebo šéfa tajné služby.
3. 6. 2023|

NATO posílí svou přítomnost v Kosovu. Protesty před radnicemi pokračují

Desítky členů mezinárodních jednotek KFOR opět hlídají radnice na severu Kosova. V pondělí zde byly při střetech srbských demonstrantů s místní policií zraněny tři desítky členů jednotek KFOR a padesát protestujících Srbů. NATO, pod které mise KFOR spadá, podle agentury DPA oznámilo, že jednotky posílí o přibližně sedm set vojáků. Násilí proti jednotkám KFOR označil šéf unijní diplomacie Josep Borrell za zcela nepřijatelné. Vyzval k okamžité deeskalaci v oblasti, a to jak představitele Kosova, tak srbské demonstranty.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 18:22|

V Bělehradu protestovaly desítky tisíc lidí. Vučiče vyzvaly k odstoupení

Tisíce lidí v sobotu večer znovu protestovaly v centru Bělehradu proti násilí v souvislosti s dvěma hromadnými střelbami s osmnácti mrtvými, které na začátku května otřásly Srbskem. Podle agentury APA šlo již o čtvrtou demonstraci proti násilí. Desetitisíce demonstrantů podle srbského vysílání BBC požadovaly odstoupení prezidenta Aleksandara Vučiče. O desítkách tisíc lidí na protivládní demonstraci informovala také agentura Reuters.
27. 5. 2023Aktualizováno27. 5. 2023, 23:03|

Mírněte se, žádá NATO Kosovo po střetech se Srby. Rusko viní z vyhrocené situace Západ

NATO vyzvalo kosovské úřady, aby okamžitě zmírnily napětí se Srbskem, a urgovalo všechny strany konfliktu, aby spor řešily dialogem. Organizace reagovala na páteční střety kosovské policie s etnickými Srby a oznámení srbského prezidenta Aleksandara Vučiče, že uvedl armádu do bojové pohotovosti. Ruská diplomacie hovoří o „kosovské provokaci“. Podle Moskvy mohou za vyhrocení situace Spojené státy a Evropská unie.
27. 5. 2023|

Na severu Kosova roste napětí. Srbská armáda je kvůli tamním střetům v pohotovosti, USA kritizují Prištinu

Srbský prezident Aleksandar Vučič uvedl armádu do bojové pohotovosti a nařídil vojenským jednotkám, aby se přesunuly blíž k hranicím s Kosovem. Reagoval tak na střety na severu Kosova mezi etnickými Srby a kosovskou policií. Rostoucí napětí ostře kritizoval šéf americké diplomacie Antony Blinken, který vyzval kosovského premiéra Albina Kurtiho ke změně postupu.
26. 5. 2023|

Prosadil nezávislost na Srbsku, čelil podezření z pašování. Končí černohorský prezident Djukanovič

Milo Djukanovič prosadil za 30 let působení ve vysokých patrech černohorské politiky odtržení od Srbska nebo větší integraci do Evropského společenství. Zájem o úplné odříznutí od vlivu Bělehradu včetně církve už ale voliči neprojevili. I proto Djukanovič, jenž čelil na přelomu tisíciletí podezření z pašování cigaret, začátkem dubna prohrál v prezidentských volbách. V sobotu jej vystřídá o generaci mladší ekonom Jakov Milatovič. Černohorci navíc půjdou za necelý měsíc k urnám znovu, budou volit nový parlament, který Djukanovič v březnu rozpustil. A strana letitého politického hegemona míří k porážce.
19. 5. 2023|

Srbové v rámci amnestie odevzdali tisíce zbraní

Vláda v Bělehradě usiluje o snížení množství nelegálně držených zbraní. Po týdnu zbraňové amnestie odevzdali Srbové 13 500 pistolí a pušek. Radikální změnu politiky způsobily dva případy hromadné střelby z počátku měsíce. Zemřelo 18 lidí – poslední obětí je dívka, která byla po zásahu do hlavy v kómatu.
15. 5. 2023|

Po střelbě ve škole v Bělehradě je devět obětí. Policie zadržela čtrnáctiletého útočníka

Ve škole v srbském hlavním městě Bělehradě došlo ve středu ráno ke střelbě. O život přišlo osm žáků a člen ochranky, píše agentura Tanjug. Další lidé jsou zřejmě zraněni. Podezřelého čtrnáctiletého chlapce policie zadržela a bude umístěn na psychiatrii, informovala agentura Reuters. Motiv zatím není znám.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:18|

Uniklá zpráva odkazuje k srbské „zradě“ Ruska. Bělehrad údajně dodává Kyjevu zbraně

Bělehrad souhlasil, že dodá Kyjevu zbraně, vyplývá podle agentury Reuters z jednoho z uniklých dokumentů Pentagonu. Není ale jasné, zda už výzbroj je na Ukrajině. Srbsko patří mezi nejbližší spojence Moskvy v Evropě a jako jediné odmítlo zavést protiruské sankce. O dodávkách srbských zbraní Ukrajincům psala v minulosti ruská i srbská média, Bělehrad to však nyní znovu popřel. Z uniklých dokumentů podle BBC také vyplývá, že na Ukrajině bylo nasazeno více než devadesát členů speciálních jednotek ze zemí NATO včetně Velké Británie a Francie.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 16:05|

Z prezidenta obžalovaným v Haagu. Začíná proces s bývalým kosovským povstaleckým vůdcem Thaçim

Přezdívá se mu Had. Údajně kvůli nevypočitatelnosti i kvůli tomu, že dokázal neustále unikat srbské policii, která po něm intenzivně pátrala. Bývalý vůdce povstalecké Kosovské osvobozenecké armády (UÇK) a pozdější prezident nezávislého Kosova Hashim Thaçi ale podle vyšetřovatelů zřejmě dlouho unikal i odpovědnosti za některé své vlastní činy. Obžaloba zvláštního haagského tribunálu ho viní z toho, že se během války za nezávislost dopustil zločinů, kvůli kterým nyní stojí před soudem.
3. 4. 2023|